PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Zahnaný je neúspešný čas nepodarených komiksových adaptácií, pretože Fantastickej štvorke sa za prvý víkend podarilo zarobiť viac ako poslednému Batmanovi.

TOP 8. 7. - 10. 7. 2005
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Fantastic Four Fox 1. týždeň  56,0 mil 56,0 mil
2. War of the Worlds Paramount 2. týždeň 30,4 mil 164,9 mil
3. Batman Begins Warner Bros. 4. týždeň 10,0 mil 171,9 mil
4. Dark Water Buena Vista 1. týždeň 9,9 mil 9,9 mil
5. Mr. And Mrs. Smith Fox 5. týždeň 7,8 mil 158,6 mil
6. Herbie: Fully Loaded Buena Vista 3. týždeň 6,7 mil 172,1 mil
7. Bewitched Sony 3. týždeň 5,5 mil 50,9 mil
8. Madagascar DreamWorks 7. týždeň 4,0 mil 179,2 mil
9. Rebound Fox 2. týždeň 3,0 mil 11,5 mil
10. Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith Fox 8. týždeň 2,6 mil 370,8 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Fantastic Four (Fantastická štvorka)
Skupina astronautov sa počas expedície dostane do stredu mrakov kozmickej radiácie, ktoré spôsobia závažné zmeny v genotype všetkých členov posádky. Dôsledky mutácií sa začnú prejavovať po návrate na rodnú planétu: Reed získa schopnosť ľubovoľne naťahovať svoje telo a ako vodca celej skupiny získa prezývku Mr.Fantastic. Sue - teraz Invisible Woman - sa dokáže zviditeľniť a vytvárať pevné silové polia. Johnny sa vďaka svojej schopnosti vzplanúť a kedykoľvek vzlietnuť stane známym ako Human Torch. A Ben sa premení v nadľudsky silné monštrum s oranžovou kožou, ktorá je tvrdá ako kameň - Thing. Skupina sa rozhodne využiť svoje výnimočné schopnosti k tomu, aby prekazili zlomyseľné plány tiež zmutovaného Dr. Dooma a ochránili obyvateľov New Yorku pred ďalšími nebezpečenstvami.

Komiks Fantastická štvorka je najdlhšie vydávaný komiks z produkcie nakladateľstva Marvel a v priebehu rokov zaslúžene získal titul najlepší komiks na svete. Je stvoriteľom je Stan Lee (Spider-Man, DareDevil, X-Men). Réžijne film viedol Tim Story (Barbershop, Taxi) a bolo to práve štúdio, ktoré rozhodlo, že do postav štyroch hrdinov neobsadí žiadnu veľkú hviezdu a väčšina zo 100 miliónového rozpočtu padne na trikové zábery. Fantastickú štvorku tvoria Iaon Gruffudd (Lancelot z Kráľa Artuša) ako Mr. Fantastic, Jessica Alba (Nancy zo Sin City) ako Invisible Woman, Chris Evans (Ryan z Mobilu) ako Human Torch a Michael Chiklis (TV režisér z Nixona) ako The Thing. Premieru má spoločnosť Tatrafilm naplánovanú na 4. 8. 2005.

Odhady zárobku Fantastickej štvorky sa pohybovali okolo 35-45 miliónov za víkend. A bum. Film zarobil v 3602 kinách neuveriteľných 56 miliónov dolárov, čím sa postaral o tretí najväčší otvárací víkend v roku 2005 (za filmami Star Wars Epizóda III: Pomsta Sithov a Vojna svetov). Film X-Men, ktorý rozpútal komiksovú mániu zarobil pred piatimi rokmi takmer rovnakú čiastku, ako teraz Fantastická štvorka.

Pôvodne mala mať Fantastická štvorka premiéru 4. júla, ale 20th Century Fox nechcela súperiť s Vojnou svetov Stevena Spielberga a Toma Cruisea, tak presunula premiéru o víkend a tento ťah sa im náramne vyplatil, hoci po zbieral veľmi biedne kritiky. Určite horšie ako vychvaľovaný Batman začína, ktorý zarobil za prvé tri dni premietania 48,7 miliónov.

Štúdio Fox má momentálne tri veľké filmy v prvej desiatke. Najväčšiu radosť má samozrejme z Tretej epizódy Hviezdnych vojen, ktorá je už deviatom najziskovejším filmov všetkých čias z hľadiska amerických tržieb. Výborne si vedie aj Pán a pani Smithovci - 158,6 miliónov dolárov a ak Fantastickej štvorke vydrží dych, mohla by zarobiť viac ako 160 miliónov, ktoré má na konte X-Men. Foxovci sa určite tešia, pretože majú ako štúdio 12 percentný podiel na trhu.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 25%, imdb.com - 6,1/10, Roger Ebert - 1/4 yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B

Trailer 1
Trailer 2
Trailer 3
Oficiálna stránka
Pripravte sa na Fantastickú štvorku. Dokonalá stránka, ktorej jedinou škodou je, že je len v malom okne, ale zaslúži si preklikanie od začiatku do konca. Kvôli tejto stránke sa oplatí mať Flash.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

War of the Worlds (Vojna svetov)
Raya Ferriera trápia problémy v rodine, jej členovia si prestávajú rozumieť. Na planétu Zem sa však rúti nebezpečie nepredstaviteľného rozsahu. Má podobu mimozemských predátorov, ktorí sa rozhodli našu civilizáciu zlikvidovať, a sú na to technologicky skvele vybavení. Osobné ťažkosti ustupujú do pozadia. Ľudia, vrátane Rayovej rodiny, sa musí zblížiť, pokiaľ majú mať aspoň minimálnu šancu na záchranu.

H.G. Wells napísal Vojnu svetov v roku 1889. Preslávil ju Orson Welles rádiovou verziou v roku 1938 a nasledoval aj úspešný film George Pala z roku 1953. Wellsov román prepísal John Friedman a potom David Koepp. Režisér Steven Spielberg znovu zavolal Toma Cruisea, s ktorým už spolupracoval na sci-fi Minority Report. Obsadil ho do postavy Raya Ferriera, otca rozpadajúcej sa rodiny, ktorý má syna Robbieho v podaní Justina Chatwina a dcéru Rachel, ktorú stvárnila Dakota Fanning. Postavu bláznivého Harlana Oligvyho zveril Timovi Robinsovi. Spielberg sa obklopil svojimi ľuďmi: Kameramanom Januszom Kaminskim, strihačom Michaelom Kahnom a skladateľom Johnom Williamsom. Dôležité špeciálne efekty mala sa starosti spoločnosť ILM.

Na druhom mieste skončila Vojna svetov s 30 miliónmi, čo je až 53 percentný pokles oproti minulému víkendu. Spielbergova 132 miliónová mimozemská dráma zarobila za 12 dní 165 miliónov dolárov, čo nasvedčuje, že by mohla padnúť aj 200 miliónová hranica.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 71%, imdb.com - 7,0/10, Roger Ebert - 2/4 yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B

Trailery
Oficiálna stránka
Výborná stránka. Odporúčam vidieť všetky trailery, zahrať si hru, aj vidieť Spielberga s Cruiseom ako si navzájom kladú otázky. A komu by sa nepáčilo, že je stránka v angličtine, navštívte https://www.valkasvetu.cz/.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Batman Begins (Batman začína)
Ako malý chlapec, videl Bruce Wayne na vlastné oči vraždu svojich rodičov. Táto trauma v ňom zanechala stopy na celý život - jediné, po čom túžil, bola pomsta. Osud však chcel , že sa mu to však nikdy nepodarilo. Rozhodol sa vyhľadať pomoc a radu u Ra Al Ghula - majstra nebezpečného ale váženého kultu ninja na ďalekom východe. Po návrate do upadajúceho Gotham City, ktoré je pod nadvládou organizovaného zločinu a nebezpečných indivíduí, zistí, že ho Wayne Industries - spoločnosť, ktorú zdedil, podvádza. Pod svojim sídlom však objaví jaskyňu a stane sa tak z neho nový človek - ten, ktorý bude zasievať strach do sŕdc všetkým, ktorí konajú bezprávie - stane sa z neho Batman. V novom prevleku s pomocou Jima Gordona, miestneho policajta sa vydáva zastaviť ohavné indivíduá akými sú doktor a drogový díler Jonathan "Strašiak" Crane alebo mafiánsky bos don Falcone.

Po Batmanovi a Robinovi, ktorý na seba v roku 1997 nezarobil ostalo ticho a Warner Bros. Sa do ďalšieho dielu nechcelo pustiť. O pár rokov už prenikla správa, že majú rozpracované dva filmy, ale zelenú dostal po schválení režiséra Batman Begins. Tým, komu bola zverená úspešná séria sa stal Christopher Nolan (Memento, Insomnia). V postave Bruce Waynea alias Batmana sa predstaví Christian Bale, ktorému sekundujú Michael Caine, Morgan Freeman, Liam Neeson, Ken Watanabe, Gary Oldman, Rudger Hauer či Katie Holmes.

Vo svojom štvrtom víkende klesol zárobok ospevovaného Batmana o 32% na - 10 miliónov dolárov. Po 26 dňoch má na konte 171,9 miliónov dolárov, čo tiež nasvedčuje tomu, že zarobí viac ako 200 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 83%, imdb.com - 8,4/10, Roger Ebert - 4/4, yahoo.com - A-, boxofficemojo.com - A-

Teaser
Trailer 1
Trailer 2
Oficiálna stránka
Stránky k filmom ako je tento jednoducho nemôžu byť odfláknuté. Navštíviť a pozerať.


Dark Water (Temná voda)
Mrazivý príbeh matky a dcéry, ktoré sa vyhli sporu o opatrovníctvo presťahovaním do schátraného nájomného domu. Vytúžené útočisko však nenájdu. Sú prenasledované duchom dievčaťa, ktorého rodina v dome kedysi žila.

Novelu Kójina Suzukiho spracoval do scenáristickej podoby Hideo Nakata (Kruh) a v roku 2002 zrežíroval mystický thriler Temná voda. Pre americký trh (pre ktorý už pripravuje remake hororu Oko) sa už neposadil do režisérskeho kresla. To miesto zabral brazílčan menom Walter Salles, tvorca úspešných Motocyklových denníkov. Matku si zahrala Jennifer Connelly (Čistá duša, Hulk) a pána Murraya John C. Reilly (Magnólia, Chicago). K nám sa film doplaví 29. 9. 2005.

Temná voda je ďalším dôkazom, že japonské hororové remaky (Kruh, Nenávisť) sú stále v kurze. Z 2657 kín prišiel zárobok 9,9 milióna dolárov, čo filmu zabezpečilo štvrté miesto, ale len málo chýbalo, aby Temná voda utŕžila viac ako Batman začína. Film však sprevádzal chabí marketing a určite mu nepomôžu ani negatívne recenzie.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com -40%, imdb.com - 5,5/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - C, boxofficemojo.com - C+

Trailer
Oficiálna stránka
Prejdite mostom, vezmite kľúče, vojdite do dverí, povozte sa výťahom... Milovníkom napätia doporučuje navštíviť túto stránku o tretej v noci. : ) Bádanie po tvorcoch a hercoch nie je ani zďaleka také dobré ako "experience".


Mr. And Mrs. Smith (Pán a pani Smithovci)
Pán a pani Smithovci sú len jednou z mnohých dokonalých dvojíc z vymydleného stredostavovského predmestia... až kým nevyjde najavo, že v skutočnosti sú obidvaja nájomnými zabijakmi, ktorí pracujú pre dvoch vodcov newyorského podsvetia a ich úlohou nie je nič iné, ako odprevadiť zo sveta jeden druhého.

Chémia medzi Bradom Pittom a Angelinou Jolie fungovala aj mimo plátna, takže na plátne musia medzi nimi lietať poriadne veľké iskry. Nielen na to dohliadal režisér Doug Liman, ktorý veľmi príjemne prekvapil thrillerom Agent bez minulosti. Scenár filmu je z rúk Simona Kinberga, ktorý sa postaral aj o scenár k X-Men 3 a o hudbu sa postaral John Powell.

Z prvej päťky sa pomaly vytráca hit Foxovcov Pán a pani Smithovci. V piatom víkende zarobili 7,8 miliónov dolárov a celkovo už 158,6 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 61%, imdb.com - 6,9/10, Roger Ebert - 3/4 yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka
Ich identity sú tajné... Veľmi príjemná hudba, výborný dizajn, skvelé klipy. Už dlho som sa tak dobre nezasmial. Stránka, ktorá bezpochyby navnadí na film.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 137 miliónov dolárov.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
25 - 27 jún 2004 Fahrenheit 9/11 23,9 mil
26 - 29 jún 2003 Charlie's Angels: Full Throttle 37,6 mil
28 - 30 jún 2002 Mr. Deeds 37,2 mil

Na divákov sa už chystá Johnny Depp ako Willy Wonka v novom filme Tima Burtona filme Charlie a továreň na čokoládu. Deppovými konkurentmi budú Owen Wilson a Vince Vaughn v romantickej komédii Wedding Crashers. V obmedzenom počte kín sa bude hrať The Warrior, ktorý nadchol pred štyrmi rokmi divákov v Karlových Varoch. Otázka však znie, či dokáže Burton po Veľkej rybe znovu nadchnúť.

 


autor Matej Oravec 15.7.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.