PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Prvý Batman sa na plátne objavil pred šesnástimi rokmi. Dodnes si netopierieho muža zahrali štyria herci a jeho piate pokračovanie s názvom Batman začína dobylo prvé miesto amerického rebríčka.

TOP 17. 6. - 19. 6. 2005
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Batman Begins Warner Bros. 1. týždeň  48,7 mil 72,58 mil
2. Mr. And Mrs. Smith Fox 2. týždeň 26,0 mil 96,6 mil
3. Madagascar DreamWorks 4. týždeň 10,7 mil 146,8 mil
4. Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith Fox 5. týždeň 10,0 mil 348,1 mil
5. The Longest Yard Paramount 4. týždeň 8,2 mil 132,1 mil
6. The Adventures of Shark Boy and Lava Girl Dimension 2. týždeň 6,6 mil 24,0 mil
7. Cinderella Man Universal 3. týždeň 5,5 mil 43,8 mil
8. The Perfect Man Universal 1. týždeň 5,3 mil 5,3 mil
9. The Sisterhood of the Traveling Pants Warner Bros. 3. týždeň 3,1 mil 30,1 mil
10. The Honeymooners Paramount 2. týždeň 2,6 mil 9,5 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Batman Begins (Batman začína)
Ako malý chlapec, videl Bruce Wayne na vlastné oči vraždu svojich rodičov. Táto trauma v ňom zanechala stopy na celý život - jediné, po čom túžil, bola pomsta. Osud však chcel, že sa mu to však nikdy nepodarilo. Rozhodol sa vyhľadať pomoc a radu u Ra Al Ghula - majstra nebezpečného ale váženého kultu ninja na ďalekom východe. Po návrate do upadajúceho Gotham City, ktoré je pod nadvládou organizovaného zločinu a nebezpečných indivíduí, zistí, že ho Wayne Industries - spoločnosť, ktorú zdedil, podvádza. Pod svojim sídlom však objaví jaskyňu s prototypom pancierovaného obleku. Stane sa tak z neho nový človek - ten, ktorý bude zasievať strach do sŕdc všetkým, ktorí konajú bezprávie - stane sa z neho Batman. V novom prevleku s pomocou Jima Gordona, miestneho policajta sa vydáva zastaviť ohavné indivíduá akými sú doktor a drogový díler Jonathan "Strašiak" Crane alebo mafiánsky bos don Falcone.

Po Batmanovi a Robinovi, ktorý na seba v roku 1997 nezarobil, ostalo ticho a Warner Bros. sa do ďalšieho dielu nechcelo pustiť. O pár rokov už prenikla správa, že majú rozpracované dva filmy, ale zelenú dostal po schválení režiséra - Batman Begins. Tým, komu bola zverená úspešná séria sa stal Christopher Nolan (Memento, Insomnia). V postave Bruce Waynea alias Batmana sa predstaví Christian Bale, ktorému sekundujú Michael Caine, Morgan Freeman, Liam Neeson, Ken Watanabe, Gary Oldman, Rudger Hauer či Katie Holmes.

Všetci piati Batmani mali premiéru v šiestom mesiaci, teda počas blockbusterovskej sezóny. Prvý Batman v réžii Tima Burtona s Michaelom Keatonom ako Batmanom a Jackom Nicholsonom v úlohe záporáka Jockera, mal premiéru v roku 1989. Jeho rozpočet bol 35 miliónov a zárobok sa vyšplhal na astronomických 251 miliónov dolárov. Pokračovanie Batman sa vracia prišlo v roku 1992 so 60 miliónovým rozpočtom, ale jeho zárobok bol len 162 miliónov. Burtona na režisérskej stoličke v roku 1995 vystriedal Joel Schumacher, o ktorom sa hovorí, že "zabil Batmana". Rozpočet sa opäť zvyšoval. Batman navždy ešte zarobil 184 miliónov pri 100 miliónovom rozpočte, ale Batman a Robin na seba pri 125 miliónovom rozpočte už nezarobil. Osem rokov trvalo, než sa štúdio vrátilo k čiernemu rytierovi a schválilo najvyšší Batmanovský rozpočet 150 miliónov.

Pre Christophera Nolana je zárobok 48,7 miliónov počas víkendu najvyšší, rovnako ako pre Christiana Balea, ktorý zdvojnásobil zárobok svojho najziskovejšieho filmu počas otváracieho týždna (Drsný Shaft, 2000). Zato pre Warner Bros. je tých necelých 50 miliónov sklamaním. Počítalo sa s 50-60 miliónmi za víkend, čomu mali dopomôcť aj veľmi dobré kritiky.

Batman štartoval v stredu, čiže má na konte už 72 miliónov dolárov. Zarobí teda určite viac, ako posledný z Batmanov - Batman a Robin, ale či sa mu podarí dočiahnuť aj na prvého Batmana je sporné.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 83%, imdb.com - 8,4/10, Roger Ebert - 4/4, yahoo.com - A-, boxofficemojo.com - A-

Teaser
Trailer 1
Trailer 2
Oficiálna stránka
Stránky k filmom ako je tento jednoducho nemôžu byť odfláknuté. Navštíviť a pozerať!

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Mr. And Mrs. Smith (Pán a pani Smithovci)
Pán a pani Smithovci sú len jednou z mnohých dokonalých dvojíc z vymydleného stredostavovského predmestia... až kým nevyjde najavo, že v skutočnosti sú obidvaja nájomnými zabijakmi, ktorí pracujú pre dvoch vodcov newyorského podsvetia a ich úlohou nie je nič iné, ako odprevadiť zo sveta jeden druhého.

Chémia medzi Bradom Pittom a Angelinou Jolie fungovala aj mimo plátna, takže na plátne musia medzi nimi lietať poriadne veľké iskry. Nielen na to dohliadal režisér Doug Liman, ktorý veľmi príjemne prekvapil thrillerom Agent bez minulosti. Scenár filmu je z rúk Simona Kinberga, ktorý sa postaral aj o scenár k X-Men 3.

Napriek silnej novinke si Pitt s Jolie viedli dobre, hoci ich postihol klasický takmer 50 percentný pokles na 26 miliónov. Za 10 dní majú na konte fantastických 97 miliónov dolárov a mohli by sa dostať aj cez hranicu 150 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 61%, imdb.com - 6,9/10, Roger Ebert - 3/4 yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka
Ich identity sú tajné... Veľmi príjemná hudba, výborný dizajn, skvelé klipy. Už dlho som sa tak dobre nezasmial. Stránka, ktorá bezpochyby navnadí na film.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Madagascar
Hlavnými hrdinami príbehu sú štyri rozmaznané zvieratká z newyorskej ZOO, ktoré by mohli do konca svojho života dostávať denný prídel obdivu a potravy, keby zebru Martyho nezasiahla kríza stredného veku a on sa za pomoci šikovných tučniakov nerozhodol ilegálne opustiť ZOO. Jeho kamaráti, lev Alex, hrošica Gloria a žirafa Melman sa za ním vydávajú do newyorských ulíc, čím odštartujú reťazec neuveriteľných udalostí, ktoré ich privedú až na pobrežie exotického ostrova Madagascar. Tu sa títo rodení Newyorčania musia po prvý raz v živote postarať sami o seba a naučiť sa prežiť v divočine, čo môže byť pre schúlostiveného leva, bláznivú zebru, pragmatickú hrošicu a žirafu - hypochondra omnoho náročnejšie, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Z dielne tvorcov prelomových animovaných komédií Shrek a Príbeh žraloka prichádza do kín ďalší počítačovo animovaný zázrak - Madagascar. Animovanú komédiu Madagascar natočili v produkcii spoločnosti Dreamworks Eric Darnell (Mravec Z) a na poli réžie debutujúci Tim McGrath, ktorí sa pokúsili obohatiť počítačovú animáciu klasickými výtvarnými postupmi. Hlasy postavičkám prepožičali Ben Stiller - Lev, Chris Rock - Zebra, David Schwimmer - žirafa a Jada Pinkett Smith ako krásna hrošica. Slovenské premiéra bude 16. 6. 2005.

Madagascar zarobil v štvrtom víkende 11,1 miliónov, čo sa pripísalo k celkovému zárobku 147,1 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 54%, imdb.com - 6,2/10, Roger Ebert - 2,5/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B-

Recenzia na Kineme
Trailer 1

Trailer 2
Oficiálna stránka
Určite (teda pokiaľ ovládate angličtinu) si vypočujte o čo a ako rozprávajú hlavní hrdinovia. Stojí to za to. Určite navštívte aj Explore the World of Madagascar a aj Fun and Learning a aj... Jednoducho, výborne urobená stránka, pri ktorej sa určite nebudete nudiť.


Star Wars: Spisode III - Revenge of the Sith (Star Wars: Epizóda III)
V poslednej epizóde ságy Star Wars zúria Klonové vojny, ktoré prehĺbili rozpory medzi kancelárom Palpatinom a Radou Jedi. Mladý rytier Jedi Anakin Skywalker sa musí rozhodnúť na ktorej strane bude stáť. Podľahne sľubom moci a pokušeniu Temnej strany, vstúpi do služieb zlého Darth Sidiousa a stane sa z neho Darth Vader. Sithskí lordovia sa chcú spoločne pomstiť. Prvým krokom ich plánu je likvidácia Jediov. Len Yoda a Obi-Wan prežijú a musia sa voči Sithom vzoprieť, čo vedie k dramatickému súboju svetelnými mečmi medzi Anakinom a Obi-Wanom, ktorý rozhodne o osude galaxie.

Kto si nespojí Hviezdne vojny s George Lucasom je z inej planéty, alebo sa vôbec nevyzná vo filmovom svete. Jeden z najlepšie zarábajúcich ľudí vo svete filmu je pod Treťou Epizódou podpísaný ako režisér, scenárista a producent. Už budeme vedieť, že pod maskou Dartha Vadera je tvár Haydena Christensena, že jeho manželkou, Padmé bola Natalie Portman, že Mace Windu je Samuel L. Jackson a Palpatine Ian McDiarmid. Za novými akordami k nesmrteľnému hudobnému motívu stojí, ako inak, John Williams.

Pomsta Sithov boduje a šplhá sa na rebríčku najziskovejších filmov všetkých čias vyššie a vyššie. Momentálne Lucas porazil Dve veže na jedenástom mieste. Pomsta Sithov sa stala tretím najziskovejším Star Wars filmom. Druhé miesto patrí Novej nádeji a piate Skrytej hrozbe.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 83%, imdb.com - 8,1/10, Roger Ebert - 3,5/4 yahoo.com - A-, boxofficemojo.com - A-

Recenzia na Kineme
Teaser
Trailer
Oficiálna stránka
Čo vám budem písať, veď to už máte aj tak všetko preklikané od začiatku do konca...


The Longest Yard (Za mrežami)
Quarterback Paul "Wrecking" Crewe je bývalý špičkový hráč amerického futbalu, ktorý je momentálne vo väzení. Spolu s ním sa tam nachádza aj bývalý špičkový tréner Caretaker. Spolu so skupinou väzňov vyzvú na zápas svojich dozorcov. Po dlhom a náročnom tréningu je hneď jasné, že to nebude obyčajný zápas...

Posledné tri filmy spolupracoval režisér Peter Segal s Adamom Sandlerom. Bolo to na filmoch Kurz sebaovládania, 50 krát a stále po prvý raz a teraz Za mrežami. Spolu so Sandlerom sú vo väzení, ktorému šéfuje Burt Raynolds Chris Rock, James Cromwell, Nelly či Allen Covert. Oproti rovnomennému filmu z roku 1974 je táto novšia verzia o niečo viac odľahčenejšia.

Sandler s Rockom a Raynoldsom určite sami neveria tomu, že sa už štvrtý týždeň držia medzi hormou päťkou. Ich víkendový zárobok bol 8,2 miliónov a 132,1 miliónov majú už pod strechou.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 32%, imdb.com - 6,1/10, Roger Ebert - 3/4 yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - C+

Teaser
Trailer
Oficiálna stránka
Hneď sa na vás z reprákov začne valiť čierna hudba. Vo väzenskom menu sa dostanete k deju, traileru, obrázkom, hrám i Fun Stuff. Z hercom má každý svoj Wallpaper aj IM ikonu. Hry sú hrateľné a stránka je sľubná.  

Druhá novinka The Perfect Man s Hilary Duff a Heather Locklear skončila so znepokojivým zárobkom 5,5 miliónov až na ôsmom mieste.

Prvých dvanásť filmov zarobilo dohromady 127,1 miliónov dolárov, čo je o 1 percento menej ako minulý rok.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
11 - 13 jún 2004 Harry Potter and the Prisoner of Azkaban 34,9 mil
13 - 15 jún 2003 Finding Nemo 28,4 mil
14 - 16 jún 2002 Scooby-Doo 54,2 mil


V komédii sestier Ephronových Bewitched sa stretne Batmanov sluha Micheal Caine s Nicole Kidman, Will Ferrellom a Shirley MacLaine. Dobrodružná komédia Herbie: Fully Loaded zase dala dohromady Lindsay Lohan, ex-Batmana Michaela Keatona a Matta Dillona a v zombie horore Land of the Dead si zahrali Silmon Baker, John Leguizamo a Dennis Hopper. Podarí sa čiernemu rytierovi obstáť v návale noviniek?

 


autor Matej Oravec 24.6.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.