AKO PRÍSŤ O MUŽA ZA 10 DNÍ

AKO PRÍSŤ O MUŽA ZA 10 DNÍ

7.0

Filmová recenzia



V našich kinách sa po dlhom čase objavuje zástupca veľmi obľúbeného žánru - romantickej komédie. Ba čo viac, je to dobrá romantická komédia...

Subžáner romantickej komédie to nemá vo filmovom priemysle vôbec jednoduché. Kráča po vyšliapanej cestičke, v ktorej sú zanechané odtlačky stôp velikánov typu Cary Grant, Audrey Hepburn a podobne. Úpenlivo hľadá spoľahlivých a sympatických sprievodcov pre svojich turistov-divákov, no v poslednej dobe nemá podžáner vôbec na ružiach ustlané. Obrovský problém totiž leží podobne ako v hororoch alebo akčných filmoch, vo vyčerpaní tém žánru. Pozrite sa i na prehľad programov našich kín - naposledy sme sa stretli s romantikou koncom februára (Dva týždne na zaľúbenie) a odvtedy páriky prakticky nenašli „svoj rande filmík". (Pri téme timingu však nemôžem nespomenúť fakt, že 8. mája 2003 mali ísť pôvodne naraz do kín až dve romantické komédie a tým druhým vyvoleným filmom bola Maid in Manhattan, presunutá momentálne na 5.6.) Pretože scenár romance nesúperi s problémom, že  čo má divákovi priniesť. (To je každému jasné - On a Ona sa musia stretnúť a dať dokopy.) Otázne je, ako k finálnemu spriazneniu dvoch duší vôbec dôjde? T.j. romantická komédia nehľadá spôsob čo priniesť, ale AKO to priniesť. OK, mrknime sa na nový pokus...
    
Andie (Kate Hudson, napr. Na pokraji slávy) je redaktorkou módneho časopisu podobného všetkým možným Evám, Emmám, Katkám a janeviemešteakýchcosmopolitanov, ktoré často vídame aj my na Slovensku a vedie rubriku „How to" (Ako na). Podobne ako zvyšok časopisu, aj ona musí svoju rubriku prispôsobiť povinnej skladbe - t.j. topánkam, móde, kozmetike, bulvárnym šplechom a podobne. Lenže Andie je dobrá dušička, ktorá má už prázdneho štýlu plné zuby a chcela by písať napríklad o politike, ekonomike a vážnych témach (ktoré, pochopiteľne, do Emmy nepatria). A tak sa dohodne pri poslednej redakčnej porade so svojou šéfkou, že napíše článok „Ako prísť o muža za 10 dní" a ak bude úspešný, môže písať potom o hocičom. Už len nájsť chlapíka, ktorého za 10 ní zbalí a opustí tak, aby mala pre svoju reportáž dosť informácií a nezlomí si pri tom srdce...

Ako prísť o muža za 10 dní Ako prísť o muža za 10 dní Ako prísť o muža za 10 dní


    
Benjamin (Matthew McConaughey, naposledy v neuveriteľnej 2084 : Vláde ohňa - dúfam, že ste si už od drakov vydýchli a kompletne na nich zabudli) fachčí v reklamnej agentúre a momentálne si robí zálusk na megakampaň pre diamantovú spoločnosť DeLaurer. Lenže v agentúre majú záujem o kampaň aj dve pipky - emancipované mrchy, a tak Ben uzavrie so svojím bossom i (ne)milými kolegynkami stávku, že zbalí vyselektovanú babenku tak, že o 10 dní bude na úvodnej párty kampane do neho zamilovaná.
    
A tak ich tu máme, dve hrdličky. Nespojila ich žiadna náhoda, ale dve mrchy z Warrenovej agentúry. On sa bude snažiť udržať si vzťah so ženou dlhšie ako 1 deň, ona použije všetky možné metódy, aby sa najprv do neho zamilovala a potom mu urobila zo "živôtika" inferno (napr. pomocou zmeny interiéru jeho bytu, zakúpením si štvornohého miláčika, prekazením pánskej jazdy a podobne) a napokon sa s ňou rozišiel. Ona potom pokojne napíše článok v štýle bestselleru a na neho sa vykašle.
    
Lenže pozor! Sme v romantickej komédii a hoci je jasné, že v tejto pekelnej súťaži musí jeden vyhrať a druhý prehrať (schválne si tipnite, či vyhrá zástupca estrogénu alebo testosterónu), nakoniec by sa mali predsa dať dokopy či nie?
    
O projekte How 2 Lose a Guy in 10 Days prakticky nikto z nás až do 7. februára 2003 nevedel. Až v tento deň sa z filmu stala v USA obrovská pecka porážajúca okolité projekty (napr. slušne nadupaných Shanghai Knights) a potvrdila, že rok 2003 nebude rokom Matrixu, ale rokom úspešných komédií. Otázne je, koľko sa z nich dostane k nám. Tatrafilm však podnikol inteligentný ťah, a tak len s trojmesačným meškaním objavíme kúzlo Andie a Bena i v našich kinách.
   
A tak hoci som od filmu nič nečakal a potrebné informácie sa dozvedel 5 minút pred projekciou z presskitu, bol som milo prekvapený. Pretože námet je skutočne sľubný a naráža do moderného štýlu one night standov i odhodlania sa pre dlhodobé vzťahy (ktorými by všetky tieto romantické bláznivosti mali skončiť). Máme tu pred sebou dve silné nátury, ktoré razia vo vzťahu proti sebe pomocou falošnej pretvárky i osvedčených trikov a niekoľko stávok, medzi ktorými pochopiteľne zaujme najmä tá romantická. Scenár síce slušne naštartuje, no po niekoľkých dňoch z osudovej desiatky, by ste mohli mať nepríjemný pocit prázdnoty, že tvorcovia už len dolujú ďalšie šialenosti pre osolenie vzťahu z oboch strán a nedokážu prísť do finále za menej ako dve hodiny. Pravdu povediac, čakajú vás zaujímavé momenty vzťahu vybudovanom síce za niekoľko dní, ale často odrážajúcom skutočnosti niekoľkých mesiacov. Epizódy, v ktorých dominuje ženská tvrdohlavosť a nabúravanie súkromia mužského života, sú skutočne skvostné a odrodilci podobných vzťahov ich môžu len potvrdiť resp. film môže slúžiť ako varovanie pre všetkých, ktorí podobným relationshipom neprešli a nevedia, čo ich čaká. Tak teda, ľudkovia, pozor, toto nie je len filmové dianie, to je bolestná realita zvaná láska.
    
Pochopiteľne, že dvaja harcovníci ako Andie a Ben tušia, že spočiatku je potrebné dávať bacha na to, kto ako vzťah berie, a tak sú veľmi zaujímavé aj prvé dni, keď sa dvojica stretáva, spoznáva a odhaľuje klasické triky toho druhého. Potom však prichádza scenáristická fantázia priniesť hlbšiu rovinu filmu a postupné klusanie do finále...
    
Znie to dobre, ale ak ste si už všimli záverečné hodnotenie, vidíte len sedmičku. Tak kam sa podeli zvyšné body? Hm, fakt je, že napriek sľubnému námetu a celkom dobre zostavenému scenáru vo filme chýbajú skutočné perly (či už v dialógoch alebo dejových zlomoch), ktoré by vás vyviedli z miery a prinútili vykríknuť : "Yes, to je romantická komédia roka", na ktorú sme tak dlho čakali. Žiaľ, nič také sa nekoná a hoci si s filmom užijete príjemných 111 minút, budete mať z časti problémy, aby ste si naň aj po týždni vôbec spomenuli. T.j. Ako prísť o skvelý pocit z romantickej komédie za 10 dní.

Ako prísť o muža za 10 dní Ako prísť o muža za 10 dní Ako prísť o muža za 10 dní

Pretože hoci sa scenáristi snažili a napokon zostavili slušné nadpriemerné dielko, výsledné resumé im kazí režisér, ktorý nedokáže dať filmu do vienka potrebnú dávku šarmu, ktorý by ho sprevádzal takmer celé dve hodiny. Iste, niečo dokážu zachrániť herci, ale romantická komédia nie je len o nich. Je určitým vzťahom, ktorý musíte pekne pestovať a nestratiť nad ním kontrolu. Z Donalda Petrieho veru stopercentná istota nesála...
    
Ešteže tu máme hercov, ktorí režisérovu mdlobu zachráňujú. Musím sa priznať, že od Kate Hudson som po Almost Famous a oscarovej nominácii, premenu na takú typickú blondínu nečakal, ale scenár od nej tento štýl vyžaduje a ona ho dokáže využiť. Ba čo viac, zhosťuje sa dobre roly novinárky i zamilovanej ženy a zároveň aj mrchy, ktorá dokáže využiť pre svoju prácu nadanie plus sériu nekalých fígľov. Vzápätí nahodí diabolský úsmev a vy ako žena - chápete presne, čo robí a vy ako muž - nedokážete odolať... Matthew McCounaghey sa vrátil do budúcnosti a pochopil, že svoje výkyvy v kariére (napr. spomenutá 2084 : Vláda ohňa) treba kompenzovať sádzkou na istotu. Romantickú úlohu si vyskúšal už v Svadbách podľa Mary, kde im to s J Lo podľa mňa neklapalo najlepšie - chémia tam očividne chýbala už od počiatočných minút, ale až v tomto projekte dokáže zahrať nielen bezproblémového (ne)romantického macha, ale skutočnú mužskú zosobnenosť lovca... ktorý sa predsa len jedného dňa zamiluje. Je rovnako presvedčivý v okamihu, keď osud vzťahu drží pevne vo svojich rukách (alebo si to aspoň myslí) i v momente, keď Andie stráca a musí o ňu opätovne bojovať. Kvitujem i obsadenie vedľajších úloh, i keď v tomto smere, mám dojem, vyhráva strana testosterónu a to vďaka Adamovi Goldbergovi. Estrogén dostáva na frak kvôli niektorým členkám redakcie, v ktorej Andie pracuje - najmä Michelle mi viac liezla na nervy ako vhodne vypĺňala pauzu medzi scénami, v ktorých figuruje aspoň jeden partner z ústrednej dvojice...
    
Senzácia sa opäť nekoná, ale je tu máj - lásky čas, a tak je minimálne jedna romantická komédia povinnosťou. Nečakajú nás nezabudnuteľné scény či dialógy (resp. musíte sa veľmi premáhať, aby ste si nejaké našli), ale slušne odvedené remeslo, v ktorom odvádzajú hlavný džob najmä herci vďaka priaznivému námetu. Máme pred sebou pôvabnú romancu, ktorá odzrkadlí svoju tvár nečakane slovíčkom Bullshit (Kecy, kraviny), čo je vskutku nečakaný romantický element :), ale v konečnom dôsledku veľmi milý. Vy všetci, ktorí nevynechávate romantické komédie, máte Muža za 10 dní ako povinnosť a vy lenivci, ktorí nechávate partnerky doma a do kina chodíte sami, by ste mali aspoň raz v roku svoju chybičku napraviť... (to neznamená, že prídete v dvojici do mutiplexu a svojej polovičke kúpite ticket na túto komédiu a sebe doprajete Kolísku do hrobu :-))
    
Apropo, pre čitateľky ženských časopisov bude film jasným hitom jarnej sezóny a pre redaktorky týchto plátkov dokonca FILMOM ROKA!

How to Lose a Guy in 10 Days (USA, 2003, 116 min.)
Réžia: Donald Petrie. Scenár: Kristen Buckley, Brian Regan, Burr Steers. Kamera: John Bailey. Hudba: David Newman. Hrajú: Kate Hudson, Matthew McConaughey, Kathryn Hahn, Annie Parisse, Adam Goldberg, Thomas Lennon, Michael Michele, Shalom Harlow.


autor Michal Korec 8.5.2003
Kinema
7.0
Diváci
10
Ohodnotiť

Žner: Komédia/Romantický
Minutáž˝: 116 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2003
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
10
Ohodnotiť

Žáner: Komédia/Romantický
Minutáż˝: 116 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2003
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.