MONSTERS A.S.

MONSTERS A.S.

10

Filmová recenzia



Tma. V izbe je počuť iba pravidelné oddychovanie spiaceho dieťata. Pomaly, potichúčky, sa otvoria dvere skrine a dnu sa vplíži tmavá, neľudská, postava. Pomaly sa približuje k posteli, tieň je stále väčší, dvíha ruky ... V tom sa dieťa preberie a posadí sa na posteli za hrozného kriku. Fialová príšera hrôzou otvorí oči a sama začne kričať, panicky ustupuje, až sa potkne o detskú hračku a padne na zadok. Rozsvietia sa svetlá, zdvihne sa opona a ... my vidíme, že to všetko bola simulácia, dieťa bola len atrapa, a my sa prizeráme výučbe mladých príšer za „strašiakov" ...

Deti to tušili odjakživa, len im nechceli dospelí veriť - zo skríň v ich detskej izbe ich v noci chodia strašiť príšery. Len ako to vyzerá na druhej strane? Na druhej strane skrine je totiž Monstropolis, obrovské mesto, v ktorom žijú príšery. Žijú ako my, ľudia. Chodia denne do práce, jazdia na autách, čítajú noviny a majú rodiny a deti. V Monstropolise žijú príšery všetkých druhov, tvarov a farieb, veľké, malé, mladé, staré ... Takýmito príšerami sú aj Mike a Sulley. Mike je malá zelená guľa s jedným veľkým okom, dvoma nohami a rukami. Sulley je zato obrovská a chlpatá príšera (ako Yeti) s modrým kožuchom s fialovými fľakmi. Mike je Sulleyho asistent vo veľmi nebezpečnom povolaní - obidvaja sú strašiaci pre Monsters, Inc. A čože robia? Celý svet príšer potrebuje energiu, tak ako my. Ale pre príšery neexistuje elektrická energia - oni svoju energiu získavajú z detského kriku. A Monsters, Inc. je práve dodávateľ týchto krikov (ako naše elektrárne). Ako ale získať detské výkriky? Jednoducho - tým, že ich vystrašíme. Preto má Monsters, Inc. dvere do každej skrine v detskej izbe po celom svete a denne (vlastne nočne) nasadzuje veľa strašiakov, aby chodili strašiť deti. Ich krik je potom uskladnený a použitý ako energia.

Monsters a.s. Monsters a.s. Monsters a.s.

Ale tento job nie je taký ľahký, ako sa zdá. Každý kontakt s dieťaťom je pre príšery toxický. Preto je povolanie strašiaka veľmi nebezpečné, ale pre spoločnosť nutné. A Sulley je vo svojom remesle najlepší - on je top-strašiak, najlepší z najlepších. V jeho pätách je Randall, slizká príšera s tykadlovými očami, ktorá može prispôsobiť farbu kože svojmu okoliu. Randall je Sulleyho večný konkurent, ktorému sa ale nikdy nepodarilo svojho rivala v strašení predbehnúť. Všetko toto sa ale jednoho dňa zmení, keď Sulley vypomôže Mikeovi, ktorý má rande, a namiesto neho sa vráti, aby dokončil úradnícku robotu. Tam nájde nepopratané dvere - otvorí ich a nechtiac pustí dovnútra malé dievčatko. Keďže sú deti pre príšery toxické, má Sulley väčší strach s malej, ako ona z neho - ona si ho ale zamiluje a pomenuje ho „Kitty" (mačička). Prítomnosť malej Boo (ako ju zase Sulley pomenoval), neostane nepovšimnutá a začne ju naháňať anti-kontaminačná jednotka. Mike a Sulley sa teraz musia pokúsiť dostať Boo späť do jej sveta, čo vôbec nie je také ľahké. Navyše im začne život komplikovať Randall, ktorý niečo tuší a aj sprisahanie v samotnom Monsters, a.s..

„Hmm, ďalší animovaný film." To bola moja reakcia, keď som začal pozerať Monsters, a.s. Môj názor sa ale rýchlo zmenil. Príčinou boli dve veci. Jednou je fantastické prevedenie filmu. Začnime animáciou. Myslím, že tu sa Pixar Animation Studios (ktorí už vytvorili pecky ako Toy Story a Toy Story 2) vážne prekonali. Nielen, že celý svet je perfektne animovaný, ale napr. Sulleyho kožuch pozostáva zo samých dlhých chlpov (viac ako 4000), ktoré sú každý zvlášť animovaný a ich pohyb samostatne vyrátaný. Tým vzniká dojem absolútnej reality a oboru znalí iba neveriacky krútia hlavami. Samozrejme, normálnemu divákovi to veľa nedá a ešte menej to dá detskému divákovi (ktorých bude väčšina), ale filmu to vizuálne dodáva na kvalite aj pre nezasvätené oko. Navyše sú všetky animácie hrozne „zlaté". Už dlho som si nepovedal, že niečo nakreslené bolo také milé - každý, kto uvidí malú Boo pobehovať v kostýme príšery, ma pochopí. A zlatým klincom prevedenia sú hlasy Sulleyho a Mikea. Neviem, či sa do slovenských kín dostane aj otitulkovaná verzia, ale pre všetkých dospelých mocných angličtiny, odporúčam túto verziu. A ak Vaše deti vedia tiež po anglicky tak, aby pochopili film, choďte na to aj s nimi v originále! Sulleyho totiž nahovoril John Goodman (seriál Roseanne, Coyote Ugly), ktorý sa do role perfektne hodí a má veľký herecký talent (hlavne čo sa týka nahovorenia filmov). Aj napriek jeho talentu je však hlavnou hviezdou filmu Mike, ktorému hlas prepožičal Billy Cristal (American Sweethearts, Analyze this!). Čo ten človek dokázal, je neskutočné. Ešte v živote som nepočul lepšie nahovorenú rolu. Dokonca pre Monsters, a.s. bol zvolený úplne nový prístup - najskôr boli urobené scenáre, potom sa nahovorili hlasy a až potom bol film animovaný. To dalo filmu doteraz nevídanú spontánnosť a ľahkosť, keďže Billy Cristal a John Goodman si počas dabovania prihrávali a vytvárali nové frázy a texty. Sami tvorcovia povedali, že veľa scén vzniko na základe nových nápadov a situácii, do ktorých sa títo dvaja herci dostali. Preto je v celom filme cítiť obrovský komický talent týchto pánov hercov.

Monsters a.s. Monsters a.s. Monsters a.s.

Druhá vec, ktorá zmenila môj názor, bol príbeh. Osobne nemám rád Hollywoodske klišé, ktoré nájdete v každom animovanom filme. Aj tu je síce happy end, ale dlho to tak nevyzerá. Postavy ma dokázali chytiť za srdce a držal som im palce celý film. Okrem tejto emocionálnej úrovne však príbeh skrýva aj veľa dobráckeho humoru, fantastických nápadov tvorcov (veľa originálnych príšer, situácií, ...) a narážok na iné slávne filmy kinematografie (aj keď tie sa držia našťastie v medziach) alebo narážok na náš život každodenný. A ako ste už mohli postrehnúť z môjho úvodu, celý svet Monsters, a.s. je jedným obrovským, geniálnym nápadom. Tvorcovia mysleli aj na rodičov, ktorí budú nútení ísť na to so svojimi deťmi aj viackrát, a preto je vo filme plno efektov a detailov, ktoré si divák pri prvom prezretí nevšimne - nie sú síce nutné pre dej, ale keď to človek vidí druhý-, alebo tretíkrát, má dobrý pocit, že nepozerá stále to isté.

Ako to zrhnúť? Treba si uvedomiť, že je to detský film (ktorý ale môže osloviť aj dospelé publikum). Ale zato je to veľmi dobrý detský film, ktorý u mňa zabodoval vyššie ako Shrek a je vynikajúcou zábavou pre celú rodinu. Myslím si, že Monsters, a.s. sú z časti vtipnejší a trochu originálnejší ako Shrek, ktorý je ich priamim konkurentom. Rozhodne ma koniec Monsters, a.s. nadchol viacej ako koniec v Shrekovi, ktorý bol až moc veľké klišé. Podľa mňa treba vidieť obdiva filmy, o tom, ktorý je lepší rozhodne už osobná chuť ...

Monsters, Inc. (USA 2001, 92 min.)
Réžia: Peter Docter. Scenár: Jill Culton, Peter Docter, Ralph Eggleston, Dan Gerson, Jeff Pidgeon, Andrew Stanton. Hudba: Randy Newman. Hrajú: John Goodman (hlas Sulleyho), Billy Cristal (hlas Mikea), Mary Gibbs (hlas Boo), Steve Buscemi (hlas Randalla), James Coburn (hlas Waternoosea).





autor Marek Vojtko 15.2.2002
Kinema
10
Diváci
9.2
Ohodnotiť

Žner: Akcia/Rodinný
Minutáž˝: 92 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2001
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
  • Príšerky s.r.o. (16.10.2002 21:46:24)
  • Monsters, a.s. (31.01.2002 0:57:32)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    Diváci
    9.2
    Ohodnotiť

    Žáner: Akcia/Rodinný
    Minutáż˝: 92 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2001
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.