NEUVERITEĽNÝ PRÍBEH O OBROVSKEJ HRUŠKE

NEUVERITEĽNÝ PRÍBEH O OBROVSKEJ HRUŠKE

6.0

Filmová recenzia



Kde bolo - tam bolo, bolo raz Slnečné mestečko, v ktorom bolo všetko úplne dokonalé. Jeho obyvatelia za to mohli vďačiť dvom skalopevným istotám: tou prvou bolo, že na nich z oblohy každý deň svietilo hrejivé slnko; tou druhou vedomie, že sa o ich blahobyt stará obľúbený starosta JB. Jedného dňa však JB z ničoho nič zmizne. A krátko na to príde Slnečné mesto aj o poslednú istotu - slnko zatieni megalomanská stavba novej radnice, ktorú si počas starostovej nezvestnosti presadil jeho ctižiadostivý zástupca. Nádej však zomiera posledná – najmä ak nádejou Slnečného mesta sú sloník Sebastián a mačka Micka, ktorí sa rozhodnú zachrániť starostu aj jeho mesto navzdory všetkým nástrahám.

Dánsky animovaný film Neuveriteľný príbeh o obrovskej hruške vznikol podľa rovnomennej knihy, ktorá bola preložená do 18 svetových jazykov a stala sa bestsellerom. Aj samotný film to dotiahol až na nomináciu na Krištáľového medveďa (Berlinale 2018). Táto informácia vám však rovnako, ako fakt, že sa jeden z tvorcov volá Einstein (spolurežisér Philip Einstein Lipski), s vierohodnou predstavou o filme veľmi nepomôže.

Najviac o snímke Neuveriteľný príbeh o obrovskej hruške, paradoxne, môžete vyčítať z jej názvu. Je to naozaj o obrovskej hruške, a je to tiež dokonale neuveriteľné. Žiaľ, tentokrát to nie je myslené tak celkom ako kompliment. Neuveriteľný príbeh o obrovskej hruške totiž trpí chorobou, ktorá je v tvorbe pre deti pomerne rozšírená – pôsobí absolútne náhodne a nelogicky. Veď posúďte sami:

V Slnečnom mestečku žijú ľudia a s nimi jedna hovoriaca mačka a jeden hovoriaci slon. Tí sa síce správajú ako deti, žijú však spolu sami v dome na kopci, ktorý slon podedil po pradedovi. Pradedo slon, námorný kapitán, sa kedysi stratil na mori, keď sa márne pokúšal znovuobjaviť tajuplný ostrov plný obrovských hrušiek, ktoré rastú priamo zo semienka zo zeme (stromy sú nepotrebný medzikrok). Zhodou okolností, práve na ten istý tajuplný ostrov zablúdi aj starosta Slnečného mestečka a o pomoc si zavolá odkazom vo fľaši. Do tej nezabudne pribaliť exotický darček – semienko obrovskej hrušky, ktorá objaviteľom fľaše (samozrejme Micke a Sebastiánovi) v záhradke vyrastie za jedinú noc. Je však taká veľká, že svojim rastom poškodí domček, v ktorom zvierací kamaráti žijú. A tak je nutné zavolať profesora Glukózu, ktorý so svojou atomickou dodávkou za pár minút postaví zvieratkám nový domček -priamo v megahruške, ktorá celú tú nepríjemnosť spôsobila.

Neuveriteľný príbeh O obrovskej hruške Neuveriteľný príbeh O obrovskej hruške

Zvieratká sa v bizarnom hruškovom dome dostanú napokon až na more, na záchrannú misiu za strateným starostom. Dodám už len, že v tom bude zainteresovaný aj profesor Glukóza, zopár spievajúcich pirátov, jeden osamelý vynálezca v dračej ponorke a kŕdeľ strašidelných duchov v záplave acidóznych svetelných efektov. Orientovať na mori sa budú podľa „barilického kompasu“, do ktorého stačí vložiť kameň z miesta kam sa potrebujete dostať. A keďže je skombinovaný s televízorom, môžu si kamaráti na mori skrátiť čas sledovaním priameho prenosu z diania v rodnom mestečku...

Pokiaľ do kina na Neuveriteľný príbeh o obrovskej hruške zamierite so svojimi deťmi (ideálne tak do 6 rokov), zrejme budú celkom spokojné. Je to veselé, farebné, milé, občas aj celkom vtipné a stále sa tam niečo deje. Má to dobrodružnú zápletku, celkom pekne sa na to pozerá a padne aj pár zľahka poučných myšlienok. Ako dospelý divák máte ale v podstate len dve možnosti – povedať si, že je tá eklektická znôška prvoplánových nápadov vlastne osviežujúco originálna, alebo sa cítiť dotknutý zjavnou skutočnosťou, že si tvorcovia so scenárom príliš námahy nedali.

Iste, od detskej rozprávky si divák realizmus nesľubuje, bol by hádam skôr na škodu ako nevyužitá šanca potenciálu hravej detskej fantázie. Akúsi vnútornú logiku a nadväznosť jednotlivých prvkov a zápletiek – hoci aj uletenú a surrealistickú – si však predsa len zaslúži každý, aj ten najmenší divák. Čo si, naopak, film pre predškolské deti pokojne mohol odpustiť je narážka na „ženské melóny“, to už je v roku 2018 nevkusný prežitok aj v bláznivej komédii pre dospelých.

Ako je možné, že film, ktorý vznikol podľa takej úspešnej a obľúbenej knihy pôsobí, akoby scenár k nemu ktosi napísal na kolene? Žiaľ, s knižnou predlohou porovnávať môžem len na základe letmej ukážky. Súdiac podľa reakcií tých, ktorí ju čítali však hádam, že všetky tie nesúrodé fragmenty v knihe stmeľovala nonšalantná rozprávačská zručnosť autora (Jakob Martin Strid), ktorá však filmu celkom uniká. A spolu s ňou zrejme aj nejaké tie hlbšie myšlienky a vyšší plán, ktoré film taktiež zdarne obišli.

Neuveriteľný príbeh O obrovskej hruške Neuveriteľný príbeh O obrovskej hruške

Sloní podiel na úspechu knihy však iste mala jej originálna a hravá výtvarná podoba. Ani filmu nemožno uprieť remeselnú precíznosť a zmysel pre oku lahodiace detaily. Opäť to však mierne kazí nesúlad medzi jednotlivými prvkami, akoby sa niekto nevedel rozhodnúť, čím a pre koho film vlastne má byť. Je v ňom viacero výrazných a originálnych motívov (detailné prierezy fantastickými mechanizmami a budovami, temný mrak so svetielkujúcou fatamorgánou a tancujúcimi duchmi...), ktoré sú nápadité a krásne. Aj by sme im odpustili, že sú do príbehu povkladané (opäť) akosi náhodne. Postavy hlavných zvieracích hrdinov však už zase pôsobia ako z celkom iného sveta – milé zvieratká s veľkými očami útočiace na prvú signálnu malých divákov. Na zážitku príliš nepridáva ani suchopárny slovenský dabing. A po speváckom čísle pirátov už sa budete len modliť, aby bolo vo filme jediným (našťastie je).

Ako rozpačité hodnotenie tohto rozpačitého filmu uzavrieť? Ak práve hľadáte neškodný spôsob, ako zabiť 1 a ¼ hodinky s menšími deťmi, choďte do toho. K žiadnej ujme na Neuveriteľnom príbehu o obrovskej hruške určite neprídu, ak teda nerátame, že ich ochudobní o autentický zážitok z rovnomennej knihy, ktorá, podľa všetkého, vyšla podstatne lepšie. Ak by ste však chceli vidieť, ako si s animovanou tvorbou pre deti dokážu v dnešnej dobre poradiť tí najlepší, hľadajte radšej ďalej...


Den utrolige historie om den kæmpestore pære (Dánsko, 2017, 80 min.)
Réžia: Philip Einstein Lipski, Jørgen Lerdam, Amalie Næsby Fick. Scenár: Bo Hr. Hansen (podľa knižnej predlohyJakoba Martina Strida). V slovenskom znení: Jakub Janák, Barbora Žilecká, Peter Kočiš, František Kovár, René Jankovič, Andrej Hryc, Štefan Kožka, Miroslav Trnavský, Marián Slovák, Sára Martináková


autor Hana Lippová 11.6.2018
Kinema
6.0
Diváci
-
Ohodnotiť

Žner: Animovaný/Rodinný
Minutáž˝: 80 min
Krajina: Dánsko
Rok výroby: 2017

Premiéra: 12.10. 2017
Premiéra SK: 31.5. 2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
-
Ohodnotiť

Žáner: Animovaný/Rodinný
Minutáż˝: 80 min
Krajina: Dánsko
Rok výroby: 2017

Premiéra: 12.10. 2017
Premiéra SK: 31.5. 2018
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.