INDIANA JONES A KRÁĽOVSTVO KRIŠTÁĽOVEJ LEBKY

INDIANA JONES A KRÁĽOVSTVO KRIŠTÁĽOVEJ LEBKY

9.0

Filmová recenzia



Indiana Jones, slávny archeológ, zasvätil svoj život legendám. Hľadal Archu zmluvy, stratenú kolísku civilizácie a aj Posvätný Grál. Niet divu, že on sám sa nakoniec stal legendou. Ako to už býva, legendou stratenou v čase. Dlhých – predlhých 19 rokov sme sa o ňom rozprávali, snívali a pomaly prestávali veriť, že je skutočný. Že by sa opäť mohol objaviť. Stalo sa. Dokonalý happyend?

V poslednom čase sa vrátil kde-kto. Rambo, Rocky, John McClane a ich fanúšikovia sú vo väčšine spokojní, alebo veľmi spokojní. Napriek tomu je návrat Indyho špecifickejší než tie predošlé. Dôvodov je viacero, spomeniem dva, ktoré úzko súvisia s uplynulými rokmi:

                             

Obrovská popularita úvodného filmu a celej trilógie (áno nie je to úplne to isté) získala v období dlhého odmlčania tendenciu zbožšťovať a zbožňovať. Súvisí to pochopiteľne s kvalitou trilógie, s charizmou hlavného hrdinu a s celou kopou filmov, ktoré sa vedome, či nevedome, stavali do Indyho košiara. Vždy, keď sme si pozreli nejaké dobrodružstvo, lepšie či slabšie, patrilo sa skomentovať: „Hm, ale na Indyho to nemalo!“. Až sa začala natískať otázka, či by nový Indy mal na starého. Vrátiť ikone späť ľudskú tvár je po čertoch nevďačná robota. Možno aj to bol jeden z dôvodov dlhého čakania. Obava z vlastného tieňa.

Druhým moment, ktorý je dobré mať na pamäti, je fakt, že Indyho doba pominula. Nemám na mysli iba rozmach technológii (ktoré sa koniec koncov vždy spájali aj s Lucasom), ale i zmenu vkusu diváka. Nadupaná akcia, divoký strih, ohurovanie síce pozlátkom - ale gigantických rozmerov. To na jednej strane. Digitálna krv (Sin City), drsnosť v regulovaných rozmeroch (Smrtonosná pasca 4), rozmach superhrdinov, superpolicajtov a postáv ovládajúcich najlepšie kung-fu rovnako prirodzene, ako my ovládame malú násobilku - na strane druhej.

Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky

Jednoducho povedané, Indy sa vracia s bremenom vlastnej glorioly a medzi divákov, ktorí si možno trochu odvykli od „oldschooloveho“ šarmu postáv a nakrúcania. Neveriť mu však, by bolo hriechom. Podceniť ho, neodpustiteľné.

„Ty si učiteľ?“,- neveriacky sa pýta Mutt Williams.
„Na pol úväzku“,- hrdo vysvetľuje Indiana Jones  

Úlohu všetkých tých, ktorí Indianu nepoznajú, alebo je im vzdialený, berie na plecia Shia LaBeouf (Transformers, Disturbia) a je ich prekvapenými a doširoka otvorenými očami. Sleduje „starca“, nevychádza z údivu a postupne preukazuje svoje vlastné kvality pre hľadača pokladov. Shiova postava Mutt je mostom k najmladšej generácii, a aj ich „koňom“. Niet sa čo čudovať, že si musí odskákať zopár pubertálnych nápadov („zábavné“ šľahy do rozkroku), ale aj vybojovať vlastné miesto v tíme a možno i v budúcnosti. To všetko Shia zvláda pomerne slušne a ja osobne mu nemám veľmi čo vyčítať. Je cool, je rebel a má zmysel pre komiku. Predsa len je však dôležité povedať, že väčšina filmu jednoducho nie je o ňom. 

Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky

„Nebude to také ľahké“,- vzdychne si Mac
„Nie tak ľahké, ako to bývalo“,- doplní Indiana

Indiana Jones (a Harrison Ford) je totiž späť a je pánom plátna od okamihu, keď sa na ňom zjaví. Zjaví sa štýlovo (určite ste videli trailer) a svoj štýl si uchováva až do konca. Vek je na ňom vidieť (v deji uplynulo, tak ako aj v skutočnosti, neľútostných 19 rokov), patrí však k nemu podobne prirodzene ako klobúk, bič a suché hlášky. Je to príjemný pocit a verím, že ho zažijete aj vy. Stále mi je ľúto, že sa tak dlho čakalo a že mnohé nevieme (za čo dostal hodnosť a medaily?), ale nakoniec na to ani nie je čas. Indy totiž hneď na začiatku dostane tvrdú lekciu od ruskej partie vojakov vedených Irinou Spalkovou (Cate Blanchett) a navyše na ňom zostane biľag pomáhača komunistom. Tým sa udalosti nijak nespomalia, skôr naopak. Ženú sa dopredu rýchlosťou dobre namazaného Harley-Davidson a pokiaľ si nevšimnete odkazy na predošlé diely, tak vám určite padnú do očí jednoduché vtipné kúsky, ktoré hravý Spielberg s radosťou ukladá kde-tu (ach tie svište!).

„Čo chce urobiť?“,- pýta sa Mutt
Nemyslím si, že plánuje až tak ďaleko“,- zapochybovala Marion

Spomenuté vtipné kúsky, akčné pasáže a dialógové vsuvky tvoria podstatnú časť filmu. A tvoria ju veľmi dobre. V prípade Indyho totiž nie je dôležité "Čo", ale "Ako". Vlastne je jedno, či sa hľadá archa, grál alebo sklenená lebka. Dôležité je aké postavy prichádzajú pred kameru, ako hláškujú a ako medzi nimi funguje chémia. Až mi je spätne smutno, keď si uvedomím, že (vraj) hlavným dôvodom dlhej pauzy bolo hľadanie správnej záhady a správneho scenára. 

Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky

Kráľovstvo krištáľovej lebky je dôkazom, že Indymu pristane akákoľvek záhada. V každej je vtipnejší a šarmantnejší, ako Brendan „múmia“ Fraser a lepší detektív než Nicolas „pátrač“ Cage. K dobru Kráľovstva treba pričítať nielen vyrovnanie sa s minulosťou, ale i casting. Cate Blanchett opakovane potvrdila, že zvláda ráznych ženských lídrov a jej Irina sa môže smelo porovnávať s nacistickým majorom Tohtom (Ronald Lacey) z Archy. Prirátajte už spomínaného Shiu, ostrieľaných Raya Winstona s Johnom Hurtom (obaja Proposition), nostalgickú Karen Allen a máte slušnú skupinku s ktorou sa radi vypravíte na povinnú cestu okolo sveta. Možno všetky časti cesty nie sú dych berúce, ale správna porcia napätia a zábavy, je servírovaná neustále.

„Junior!“

Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky je plnohodnotnou súčasťou Indyho ságy. Je nakrútený veľmi podobne, rovnakým štýlom a s chuťou zabaviť. Za tou ľahkosťou na obraze je mnoho tvrdej práce. Či už v snahe realizovať film tak, ako by bol urobený pred dvoma desaťročiami, rovnako pri vykreslení doby (mccarthizmus, rebelanstvo bez príčiny a pomáda), ale i v úcte k svojím koreňom a k svojej budúcnosti. Harrison si užil slušnú porciu akcie i sebaparódie na svoj vek a napriek tomu, že celkom zámerne viac pripomína Conneryho z Krížovej výpravy než seba z Dobyvateľov, je evidentné, že ešte jeden diel by k radosti svojich fanúšikov mohol nakrútiť. Štafeta totiž nie je odovzdaná, najznámejší archeológ na svete nosí klobúk pevne na hlave. A ešte stále mu pristane.


Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (USA, 2008, 123 min.)
Réžia: Steven Spielberg. Námet: George Lucas, Jeff Nathanson. Scenár: David Koepp. Kamera: Janusz Kaminski. Hudba: John Williams. Hrajú: Harrison Ford, Karen Allen, Cate Blanchett, Shia LaBeouf, John Hurt, Ray Winstone, Jim Broadbent, Igor Jijikine


autor Vladimír Kurek 22.5.2008
Kinema
9.0
Diváci
7.8
Ohodnotiť

Žner: Akcia/Dobrodružný
Minutáž˝: 0 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2008
Homepage www

Premiéra: 22.5. 2008
Premiéra SK: 22.5. 2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
7.8
Ohodnotiť

Žáner: Akcia/Dobrodružný
Minutáż˝: 0 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2008
Homepage www

Premiéra: 22.5. 2008
Premiéra SK: 22.5. 2008
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.