RUŠNÁ HODINA 3

RUŠNÁ HODINA 3

3.0

Filmová recenzia



Ukecaný a čoraz menej vtipný Chris Tucker plus šušlajúci a čoraz menej akčný Jackie Chan nakopávajú zadky v Paríži...

Rush Hour sa objavuje v našich kinách po tretíkrát, ale prvý raz prináša pôvodný názov a Križovatku smrti necháva ďaleko za sebou. Žiaľ, s ohľadom na niektoré obsahové aspekty ide o obrovskú stratu, nakoľko dvojica Križovatiek smrti predstavovala solídne akčné komédie, no najnovšia variácia pôsobí iba ako odvar už vylúhovaného nápoja...

Majú za sebou už rozličné prípady, ale teraz ich čaká najťažší oriešok. Tandem z minulosti sa dočasne rozpadol a spočiatku pracuje každý na vlastnú päsť. Dôležitý svedok aktuálneho prípadu inšpektora Lee je postrelený a na vine je šikovný ninja preháňajúci sa New Yorkom. Počas naháňačky narazí Lee na ukecaného Cartera snažiaceho sa riadiť dopravu. Zííív. Napokon sa identita ninju ukáže najavo – je ním Leeov brat. Dej pokračuje ďalej v Paríži, kde sa ukrýva tajomstvo súvisiace s čínskymi Triádami. Nuda. A keď sa časť z neho odhalí pri objavení identity jedného zo zločincov, Triády začnú zasahovať. To už Carter a Lee smerujú do Paríža, aby sa pozreli na zúbok triádskeho vyčíňania a popri kriminálnych živloch sa musia popasovať aj s miestnou kultúrou... Už dosť!

Rušná hodina 3 Rušná hodina 3 Rušná hodina 3

To bude švanda, čo? Bohužiaľ, ani veľmi nie a aj zhrnutie deja do niekoľkých riadkov je v prípade Rush Hour 3 veľkým trápením. Neraz sa v našich recenziách stretnete s hodnotením priemerného kúsku vytvoreného podľa určitej šablóny. Ale Rush Hour 3 akoby stanovila novú, riadne nízku hranicu, kam môžu kópie existujúcich diel až zájsť. Predprodukčné patálie vás síce nemusia zaujímať, ale v tomto prípade sa výrazne podpísali pod film smerujúci do kín. Niekoľkoročné naťahovanie, bookovanie prakticky málo vyťažených hercov (Tucker sa od Rush Hour 2 takmer nikde inde neobjavil) a vzápätí aj uponáhľané nasadenie filmu do kín nemusí byť v Hollywoode úplne výnimočné. Horšie je zistenie, že Rush Hour 3 chceli všetci nakrútiť, aby sa dobre zabavili, zarobili a popri toľkých rokoch si zabudli zaobstarať poriadny scenár.

Na Rush Hour 3 nie je zaujímavé takmer nič. Naháňačka v New Yorku? OK. Odhalenie vlastného brata na druhej strane zákona? OK. Udeje sa už v piatej či desiatej minúte filmu? OK. Rýchly prechod do Paríža? OK. Problémy so žabožrútmi? OK. Povinná akčná jazda po pamiatkach Paríža? OK. Akčné finále žerúce tretinu až polovicu rozpočtu? OK. Problémom Rush Hour 3 nie je ani to, že v ňom dostanete všetko presne tak, ako čakáte, čím sa okamžite ochudobníte o akýkoľvek moment prekvapenia, ale to, že neprináša absolútne žiadnu invenciu do žánru a po polhodine začína byť dosť nudný. Smutným faktom je aj prílišná jednoduchosť až hlúposť celej zápletky, príliš veľké množstvo náhod na už dostatočne skrátenú stopáž. Celé dielo je povrchné (všetky časti deja sa nesú len v niekoľkých scénach a ani sa neodvážia prehlbovať dianie, nehovoriac o nadpriemerne vysokom počte náhod), odfláknuté (rýchla produkcia sa pod film jasne podpísala) a prevarené (množstvo videného a horšie varírovaného deja z vlastnej série i iných zástupcov žánru). Nehovorím, že v akčnej komédii je potrebné tajiť identitu záporného protagonistu až do konca (ale pomáha to udržiavať diváka v napätí), ale netreba mu ju odhaliť hneď v druhej scéne.

Akčné buddy komédie zažili viaceré dvojice a Carter-Lee síce patria k tým lepším, ale v tretej časti už ukazujú dosť málo zo svojho umenia. Pokiaľ ide o akciu, je tu málo akčných scén. Jackie Chan už narazil na takú vekovú hranicu, kde už nemôže sám premôcť päť či desať ninjov v jednom zábere – takže je odkázaný iba na behanie po diaľnici, uhýbaniu sa či odrážaní na neho letiacich predmetov a občasnom súboji. Miestami budete mať pocit, že viac zásahov rozdá ukecaný Chris Tucker ako bojový špecialista Jackie. Rush Hour 3 sa tak stáva smutnou ukážkou, kde skončí kariéra Jackieho Chana ako taká. Muselo to prísť – či už formou rozličných zranení, staroby a najmä slabým výberom filmových látok. Chanov pád sa začína nepríjemne zrýchľovať, o čom popri Rush Hour 3 svedčí aj zvyšok jeho súčasnej produkcie (dostáva sa na pulty DVD požičovní, tak skúste na vlastné riziko).

Rušná hodina 3 Rušná hodina 3 Rušná hodina 3

A ako sa darí humoru? Šušlajúci Chan (ďalšia, už klasická hercova patália) je už zúfalo nudný. Takže kto sa musí postarať o druhú časť akčnej komédie? Predsa Chris Tucker! Pochytil trošku bojového umenia, huba mu furt poriadne ide, takže by mal zachrániť celý film? V podstate áno, ale ani jemu sa nedarí zachrániť celý celok pred podpriemerným hodnotením. Kto ho má rád už od Piateho elementu, bude sa s ním (či na ňom) baviť aj tu, hoci jeho pištiace kreácie nepobavia vždy. Zo súboja s Chanom vychádza ako zaujímavejšia postava, takže akcie je tu málo, humoru tiež, ale občas sa zabavíte. V prvej polovici filmu. V tej druhej sa už aj ten Chris Tucker bude javiť ako opozeraný a dosť nezaujímavý. A v tej štyridsaťminútovke vás s výnimkou finále nezaujme vôbec nič...

...čo má na triku kto? No predsa jeden z najväčších šlendriánov Hollywoodu, Brett Ratner! V traileri ho uvádzajú pomaly ako najväčšiu hviezdu (režírované Brettom Ratnerom), ale opakovane sa pýtam prečo? Tento človek urobil z Červeného draka zívajúcu kriminálku. Potopil celú sériu X-Menov s vážnym posolstvom do 100-minútového popcornu s predraženými slabými trikmi a teraz dorazil aj svoju vlastnú trilógiu. Je to remeselník, ktorý nedokáže vymyslieť vôbec nič nové a len recyklovať. A už ma začína iritovať, že všetko kvalitné, na čo siahne, dokáže iba zmrviť. Pritom v roku 2000 dokázal nakrútiť celkom slušný film – Otca rodiny. Odvtedy už iba prevára hollywoodske témy jedna radosť.

Čo vás ešte zaujíma? Minúta vystrihnutých scén rovnako nezaujímavých ako celý film? Či zakomponovanie slávnych hercov (Roman Polanski, Max von Sydow) do maximálne trápnych komických úloh?

Rush Hour 3 mal možnosť po rokoch ukázať, že žáner akčných buddy komédií pekne zvláda a vytvoriť si pôdu pre pár ďalších pokračovaní. Namiesto toho doráža sériu hanebným spôsobom. Ruky a oči preč!


Rush Hour 3 (USA, 2007, 90 min.)
Réžia: Brett Ratner. Scenár: Jeff Nathanson. Kamera: J. Michael Muro. Hudba: Lalo Schifrin. Hrajú: Jackie Chan, Chris Tucker, Hiroyuki Sanada, Max von Sydow, Yvan Attal, Roman Polanski


autor Michal Korec 21.9.2007
Kinema
3.0
Diváci
4.6
Ohodnotiť

Žner: Akcia/Komédia
Minutáž˝: 0 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2007

Premiéra:
Premiéra SK: 20.9. 2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
4.6
Ohodnotiť

Žáner: Akcia/Komédia
Minutáż˝: 0 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2007

Premiéra:
Premiéra SK: 20.9. 2007
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.