EXPERTI

EXPERTI

1.0

Filmová recenzia



Najhoršia z trojice českých tínedžerských komédií súčasnosti! Chce to ďalší komentár?

Chcú byť cool, vyzerať super, zarábať veľké prachy a súložiť s krásnymi ženami. Prípadne sa hrať so svojimi milovanými počítačmi a stíhať všetky predchádzajúce činnosti dokopy. Nestačí vám taký hrubý popis deja? Dobre, skúsme to takto: Hlavným hrdinom je maturant Oskar, ktorý zbožňuje počítače a momentálne sa zamiloval do Lucie, susedy odvedľa. Lenže v takej situácii vám ľahko hrozí, že zhnijete pred monitorom nadobro a zo špásovania s potenciálnou slečnou nič nebude. A tak sa rozhodne Oskar zmeniť – investuje svoje peniažky do značkového oblečenia, začne posilňovať a vylepšovať svoju figúru a navyše začne pracovať pre Microsoft (hoci vlastne sedí celý čas doma a občas ide do terénu – ale toto rozhodne neriešte, berte Oskara ako help-line s možnosťou vyrazenia do akcie, ale zamýšľať sa nad tým netreba, lebo tak neučinil ani scenárista). Medzitým prešaltuje zo strednej školy na vysokú (tento fakt sa odohráva dosť nenápadne a veľa pozornosti nepúta). A čo je najdôležitejšie: pri opravách počítačov ho jedného dňa pretiahne jedna zákazníčka, tá zavolá svojim kamoškám a Oskar začína putovať od jednej k druhej a spočinie v nekonečnom víre orgazmov. Popritom zabudne aj na Luciu a svojich kamošov zo strednej školy a napokon si uvedomí, že to je asi len chyba a snaží sa to celé napraviť.

Experti Experti Experti

Je to nuda, čo? A to uplynulé riadky relatívne zhutnene popisujú cca 85 minút deja a nezameriavajú sa na vedľajšie akcie typu párty, na ktorej sa sype viagra do drinku alebo sa niekto strašne opije, prípadne sa do všetkého začnú montovať rodičia a je po zábave. Teraz neviem, čo je na celom filme horšie. Či je to prevarenosť týchto vedľajších línií, ktoré absolútne, ale absolútne neprinášajú nič nové a recyklujú staré nápady z amerických, českých či ďalších tínedžerských kúskov. Koho už dnes zaujíma párty, v ktorej niekto niekomu dá niečo neželané do nejakého nápoja a jemu privodí nejaké trapasy? Najmä, keď je to nakrútené až nudným a zúfalo neoriginálnym spôsobom. Problémová je celá vedľajšia výplň, ktorá očividne má čo robiť s nastavenou stopážou (a to je ešte dosť krátka, keď si zoberieme o celých dvadsať minút dlhších Rafťákov!) a navyše je z nej cítiť ďalší smutný fakt – hlavná dejová línia o obšťastňovaní zákazníčok je strašne slabá, a tak vlastne treba celé desiatky minút vypĺňať zúfalou vatou. Pritom Experti môžu ťažiť zo širšieho zázemia – nie sú limitovaní iba na jedno turistické stredisko a obdobie prázdnin, k dispozícii majú oveľa viac času i miesta, ale práve naopak, v celej časovej spleti sa skôr strácajú.

Pritom hlavná línia a kopa času s pobehovaním po bytoch zákazníčok ponúkala nemálo šancí, ale to by už tvorcovia nemohli doplatiť na rovnakú fatálnu chybu ako Panic je nanic. T.j. keď mám točiť tínedžerskú komédiu o sexe, mám ho aspoň občas na plátne aj ukázať a nevyhýbať sa mu ako čert krížu. Lenže toto je asi už klasický problém českej tínedžerskej komédie, ktorá chce byť čo najprístupnejšia a tým pádom veľa nahoty alebo sexu medzi seba neprepašuje. Je to škoda, pretože Rafťáci ukázali, že aj tá "trocha" je lepšia ako úplne nič prezentované Panicom alebo práve Expertmi. Česi sú snáď jediný národ, ktorý nakrúti tínedžerskú komédiu, vrazí jej štempel najširšej prístupnosti a tým pádom vyhadzuje hocijakú erotiku alebo sexuálne scény. Je to samozrejme strašný paradox, ale treba ho vytknúť, pretože pôsobí asi ako keby ste išli na akčný film a žiadnej treskutej bum-bum scény sa nedočkáte. Rozčarovanie? Áno. Sklamanie? Určite!

Experti Experti Experti

A aby toho nebolo málo, Experti nedržia vôbec pokope a ich scenár je veľmi epizódny. Vychádza samozrejme zo skutočnosti nenaplnenia hlavnej dejovej línie a neustálych pokusov doplnenia niečoho zábavného, čo by mohlo pridať pár minútiek. V praxi však viaceré scény na seba ani nenadväzujú, resp. sú spojené len veľmi slabo a spoločným tmelom je iba pár hrdinov v hereckom obsadení. A aj pri ňom sa dočkáme neskutočných prehmatov – zatiaľ čo viacerí recenzenti sú spokojní aj s obsadením Kryštofa Hádka, osobne musím priliať olej do ohňa; Hádek mi tu vôbec nevyhovuje a jeho komediálny talent resp. potácanie sa v predpísaných patáliách veru veľmi vtipne nie je. Skôr sa budete chytať za hlavu a pýtať, ako sa dal na to vôbec nahovoriť. Vadia mi aj jeho kumpáni, nehovoriac o sprostých učiteľoch, ktorých si strihla dvojica Petr Čtvrtníček – Jana Hubinská. Klasická to ukážka žánru, ktorá potrebuje vraziť do scenára pár dospelákov a urobí z nich takmer idiotov. Ale mladí by sa na tom mohli dobre zabaviť, nie?

Pri Expertoch ma zarážajú ešte ďalšie veci zrážajúce hodnotenie nadol. Rafťáci ukázali, že český film vie byť po formálnej stránke celkom zručne pripravený – dobrý soundtrack, slušný strih, sem-tam rýchla kamera a to všetko v pozerateľnom celku. Experti sú úplným opakom – s hudbou si veľmi hlavu nelámu, strih je mdlý a kamera je schválne rozmazaná. Navyše aj nasvietenie je divné a prospelo by skôr sociálnej dráme a nie tínedžerskej komédií. Nehovoriac už o skôr samoúčelnom delení obrazu a podobných pokusoch o dynamiku na plátne.

Pokiaľ Experti niekoho milujú, sú to sponzori a moderný štýl. A tak sa to tu hemží českými nominantmi na Superstar, bez okolkov sa tu propaguje Microsoft so svojím Windowsom a pridáva sa aj Motorola (nehovoriac o kombinácii smartphonu Motoroly s OS Windows). Kto si myslel, že po Rafťákoch sa nedokáže posunúť product placement ešte nahor, bude prekvapený.

Experti mali určitý potenciál (napríklad väčší ako prevarený Panic je nanic), ale fatálne doplácajú na svoje mizerné spracovanie roztrieskávajúce o hlavu diváka nielen scenár, ale aj réžijné pokusy, nevhodne využívanú kameru, hudbu a v neposlednom rade aj potenciál zúčastnených hercov. Je to rozhodne najhorší pokus z trojice tínedžerských komédií našich českých bratov zo začiatku tohto roka a tomu zodpovedá aj hodnotenie. Ruky preč, radšej si vyrazte ešte raz na Rafťákov, ktorých hodnota v kompánii PanicaExpertov v mojich očiach neuveriteľne stúpla...


Experti (ČR, 2006, 90 min.)
Réžia: Karel Coma. Scenár: Karel Coma. Kamera: Martin Matiášek. Hudba: Roman Holý, František Soukup, Jakub Prachař. Hrajú: Kryštof Hádek, Tomáš Löbl, Michael Foret, Petr Vojnar, Michaela Mauerová, Izabela Kapiasová, Jana Hubinská, Jiří Bartoška


autor Michal Korec 20.4.2006
Kinema
1.0
Diváci
8.0
Ohodnotiť

Žner: Komédia
Minutáž˝: 90 min
Krajina: ÈR
Rok výroby: 2006
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK: 20.4. 2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
8.0
Ohodnotiť

Žáner: Komédia
Minutáż˝: 90 min
Krajina: ÈR
Rok výroby: 2006
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK: 20.4. 2006
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.