HEJ, KAMOŠ, KTO TU VARÍ?

HEJ, KAMOŠ, KTO TU VARÍ?

2.0

Filmová recenzia



Zábavný pokus o nechutnosť? Alebo nechutný pokus o zábavu? Z každého niečo, ale stále nič hodné návštevy kina...

Toto je jeden z najťažších dní ich života. Prišli na obvyklú celodennú šichtu do jednej z reštaurácií s ľúbezným názvom Shenaniganz, ale v skutočnosti ich stretlo sčasti netradične rozuzlenie v rutine každodennej roznáške jedla a pitia. Môžete si vybrať obľúbeného hrdinu, pokiaľ budete mať chuť a čas, ale v skutočnosti vám bude pridelený rovnako ako obsluhujúci personál v momente, keď zasadnete za stôl a nemáte ani potuchy o tom, aké nechutnosti sa dejú v kuchyni. Ale tento film vám ich ukáže spolu s menej či viac vyšinutými čašníkmi či pomocníkmi, po ktorých sa už na reštiky či fast-foody nebudete pozerať rovnako ako predtým...

Trailer vám avizuje osemhodinovú šichtu, v skutočnosti tu dostanete aj určitý bonus. Nehľadajte tu žiadny dej, pretože sa ho opäť nepodarilo zohnať a spoločným prvkom celodenného diania má byť napríklad postava mladíka Mitcha, ktorý je ostrieľaným Montym (Ryan Reynolds) zaúčaný do fungovania systému. Ako by bolo niečo zložité na tom, že máte zobrať jedlo z kuchyne, priniesť ho na stôl a popritom recitovať jedálny lístok plus byť slušný k zákazníkom. Holt, je to umenie, urobiť aj o takej jednodennej lekcii celovečerný film, takže to také jednoduché nebude a čaká nás ešte viac. Napríklad Montyho skrotené ego či dilema jeho najlepšieho kamoša a spolu-obsluhujúceho Deana, ktorému je ponúknuté miesto zástupcu a zároveň ho nesmierne škrie, že jeho spolužiak Chett už dosiahol bakalárske vzdelanie a môže sa váľať takmer v 50-tisícdolárovom plate. K tomu si pripočítajte Deanovú priateľku Amy, ktorá vlastne nič podstatné nerieši, iba menšiu neistotu vo svojom vzťahu. To jej spolu-blondína Serena nerieši úplne nič a zvyšok sa už zužuje iba na banálne problémy.

Hej, kamoš, kto tu varí? Hej, kamoš, kto tu varí? Hej, kamoš, kto tu varí?

To je všetko, poviete si? Zďaleka nie. Táto časť deja sa odohráva iba v miestnosti s hosťami, ale máme tu ešte kuchyňu a ďalšie kusy personálu ako napríklad Bishop, fungujúci ako spovednica a rieši rozličné problémy a najmä Raddimus so svojou nezabudnuteľnou hrou spočívajúcou v prekvapujúcom ukázaní penisu svojim kolegom a následnom označení za gayov, ktoré je ocenené kopancom do zadku. Znie to zvláštne? Ak áno a nedokážete sa na tom zabaviť, prídete o polovicu vtipov v celom filme.

A toto je už naozaj všetko? V podstate áno. Vzhľadom na to, že film nemá poriadny dej, ani epizódky, ale iba tieto útržky, tak to je naozaj všetko, čo vám môže ponúknuť. Je toho veľa? Nie. Je toho málo? Nie. Je pomerne prekvapivé, že z čoho sa dá urobiť celovečerný film. Na také umenie však netreba v žiadnom prípade klusať do kina, pretože celé tieto trampoty majú okrem svojej slaboduchosti ešte jeden (a to kľúčový) problém: väčšina filmu je zúfalo nevtipná a podľa svojho originálneho názvu sa sústredí na čakanie (Waiting...) na nejaký vtip. Niektoré pasáže sú dokonca nudné, iné pre zmenu až trápne a niektoré až nechutné, takže nebudem vám klamať, keď poviem, že z projekcie odišla počas filmu dobrá polovica ľudí a len pár jedincov vydržala sledovať túto hovadinu až do konca.

V čom je problém? Vo všetkom. Réžia je nevkusne pomalá. Scenár nemá tempo, ale snaží sa tlačiť to málo do akej-takej minutáže. Množstvo vtipov sa tu opakuje bez akejkoľvek snahy o zaujímavú variáciu. To ústi do nudnej časti filmu – celkovo je však prekvapivé, že počas 89 minút sa divák ochotný to celé dianie sledovať, veľmi nenudí. Ale treba sa prinútiť a to je ďalší problém – máme chodiť do kina na komédiu nútiť sa smiať? To hádam nie. Navyše je prekvapivé, že film sa hrdí označením komédie od producentov American Pie, ale v skutočnosti má k tejto sérii veľmi, veľmi ďaleko. Čo-to sa snaží nadbehnúť nechutnosťami, ale to nestačí. 

Hej, kamoš, kto tu varí? Hej, kamoš, kto tu varí? Hej, kamoš, kto tu varí?

A korunu nasadzujú celému dielku herci, ktorí sa očividne zabávali asi iba v prestávkach počas nakrúcania a na plátne veľa humoru predviesť nedokážu. Zamrzí to napríklad pri Ryanovi Reynoldsovi, ktorého Monty je v podstate len veľmi slabučký odvar Vana Wildera. Jeho aktuálna postava nemá žiadne zaujímavé črty, nevie sa predať a zapadá medzi ostatnými, hoci má oveľa viac priestoru. To lepšie vyznieva Justin Long ako Dean, lebo má v scenári viac pľacu a celkovo poňal svoju osobu schopnejšie, pretože sa od nej nevyžaduje trápny humor, ale rozvinutie trošku vážnejšej zápletky. Spomenúť treba ešte Luisa Guzmána, ktorý svojským nasadením dokáže čo-to zachrániť, ale opäť zdôrazňujem, že väčšina jeho vtipov sa točí okolo hry na ukazovanie penisu, prípadne (ne)chcené padanie stejkov na dlážku v kuchyni alebo snahu zasúložiť si s priateľkou resp. inak si sexuálne užiť. Z hereckého obsadenia vám tak v hlave môže (ale ani zďaleka nemusí) utkvieť Anna Faris v úlohe do počtu resp. Kaitlin Doubleday ako Amy či Vanessa Lengies ako Natasha. Spomenutá dvojica má význam iba pre potešenie mužského oka, sú to celkom pohľadné slečny, ktoré vám pomôžu dostať sa aspoň na koniec filmu sledovaním niečoho pôvabného (t.j. ich partií).

Ako zhodnotiť túto komédiu? Jednoducho. Platiť za takú zlátaninu je obrovská chyba a aj sledovanie zadarmo si vyžaduje nemalú dávku sebazaprenia. Tento film je podstatne horší a oveľa menej zábavnejší ako nedávno recenzovaní Rafťáci a na projekcii bolo vidieť, že aj ľudia sledujúci ho zadarmo majú veľký problém ho vôbec dopozerať dokonca. Som zvedavý, ako môže zareagovať regulárne publikum, ktoré zaň nebodaj vyhodí nejaký finančný obnos. Každopádne, niečo na tomto filme asi bude, lebo niektoré recenzie nie sú úplne kruté resp. diváci na IMDB dávajú filmu súhrnne až 6,9/10, čo je však asi fatálna chyba servera. Ťažko povedať, moja rada: ruky a najmä oči preč!

PS – Chcete vidieť tento týždeň dobrý film? Nepremeškajte Pýchu a predsudok, čo je jeden z najlepších filmov roka a zabavíte sa na ňom podstatne lepšie, ako na tejto brečke...


Waiting ... (USA, 2005, 89 min.)
Réžia: Rob McKittrick. Scenár: Rob McKittrick. Kamera: Matthew Irving. Hudba: Adam Gorgoni. Hrajú: Ryan Reynolds, Anna Faris, Justin Long, David Koechner, John Francis Daley, Emmanuelle Chriqui, Kaitlin Doubleday


autor Michal Korec 31.3.2006
Kinema
2.0
Diváci
6.2
Ohodnotiť

Žner: Komédia
Minutáž˝: 93 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2005
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK: 30.3. 2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
6.2
Ohodnotiť

Žáner: Komédia
Minutáż˝: 93 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2005
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK: 30.3. 2006
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.