PROTIVNÉ BABY

PROTIVNÉ BABY

7.0

Filmová recenzia



Vitaj, americká stredná škola! Tvoje nepísané zákony sú v platnosti, a tak sa plachá Lindsay Lohan vydáva objaviť všetky zvyky, ktoré k nej patria... A my môžeme ísť s ňou? Ak stojí stretnutie za to...

Byť raz stredoškoláčkou... there and back again

Cady Heron (Lindsay Lohan) má to (ne)šťastie, že do svojich pätnástich rokov žila so svojimi rodičmi v exotickej Afrike. No keď sa mamka s tatkom rozhodnú nabrať opäť kurz USA, začína pre Cady cesta do neprebádaných reálií, ktoré sú síce džungľou, v ktorej sa našinec stratí alebo jej podľahne, no má svoje zákony a Cady sa ich rozhodne rozlúsknuť a vzápätí sa ním prispôsobiť. Že neviete, o čom je reč? Holt, tak ako sa u nás treba prebiť imatrikuláciami, lyžiarskym výcvikom, výletom do zahraničia, stužkovou, dozvukmi a maturitou, tak majú plán rozvrhnutí aj Američania a prirodzene v ňom nemôže chýbať kategorizácia, v rámci ktorej sa zo šprtov rodia budúci prezidenti a dlhonohé blondínky majú zaistenú kariéru na trase cheerleaderka - milenka stredoškolského futbalistu - otrávená mamička v domácnosti so sklonom k nevere, keď manžel naháňa touchdowny na inom konci USA. Iste, budúcnosť amerických (a teraz prichádza patričné slovo, ktoré si vyhovoriť rozhodne nenechám) PIPIEK je už raz taká, takže keď dorazí na strednú školu Cady, tak rýchlo zistí, že jej akýsi exotický nádych (ehm, ja ho vôbec nebadám, iba tí tupí americkí stredoškoláci) a svojská povaha nestačia. A pretože sa chce stať v kolektíve obľúbenou, neostáva jej nič iné, ako použiť trošku ambivalencie a stať sa jednou z nich... americkou pipkou so sukničkou a náklonnosťou k peknučkému chlapcovi, uhm. A tak prichádza prerod bývalej Afričanky (s pomocou menšinových spolužiakov) na americkú slečnu s oveľa vyšším potenciálom a dokonca sa dostane do cesty aj nejaký ten chlap. Volá sa Aaron Samuels a je bývalým priateľom Reginy George. A kto je vlastne Regina George? No predsa veľká kráľovná strednej školy, ktorej sa musí Cady líškať, aby sa stala jednou z pipiek. A aby sa aj názvu filmu dostalo patričné zadosťučinenie, tak nosná časť zápletky spočíva z toho, ako sa Cady stáva jednou z pipiek, ale v momente, keď sa zapojí do hry aj Aaron, tak kráľovná Regina sa síce na jednej strane tvári ako jej najlepšia kamarátka, ale na druhej jej ho chce odoprieť (lebo je to predsa jej bývalý, však to už pochopte, dospeláci zabednení!) ako správna mrcha. No a Cady potom na to všetko príde, správanie pipky jej už pôjde hore krkom a tramtadadááá! Stane sa opäť sama sebou a protivným babenám sa pomstí... Uhmmm, to je scenár!

Protivné baby Protivné baby Protivné baby

Žiadne prci, prci, ale troška morality...

Ach, spomienky na strednú školu! Niekto si odnáša to pekné, niekto dumá nad tým horším, ale každopádne sa majorita zamýšľa nad dobrodružstvami s prvou láskou či opicou (áno, aj to mladú Cady čaká) a na to, ako to dotiahol až k maturite či výučnému listu. Tie prvotné momenty sú nezabudnuteľné, rovnako ako profil tínedžera, takže prostredie nám všetkým dobré známe (aj z filmov posledných desiatich rokov) ožíva znovu, ale trochu inak.

Pretože ako ste sa už z distribučného listu alebo inej recenzie dočítali, Protivné baby (Mean Girls) vychádzajú z publikácie Queen Bees and Wannabees a tá je vážnejším spracovaním správania sa tínedžerov a slúži ako príručka pre rodičov ratolestí vo veku násťročných. A keďže sa Tina Fey (scenáristka i predstaviteľka jednej z postáv) rozhodla spracovať knihu verne a obehla aj pár svojich kamošiek zo strednej školy, aby jej dodali pár dobrých scén o tom, ako to na strednej za jej čias fičalo, tak pred sebou máme síce ďalšiu komédiu z prostredia americkej strednej školy, ale predsa len s trochu odlišným spracovaním.

Predovšetkým v tomto filme nejde o to, ako dostať do postele osobu opačného pohlavia (hoci na strednej škole táto téma vždy rezonuje, ale v prípade Protivných báb nie je až taká ústredná), ale berie si na mušku najmä dievčenskú časť systému, kde sa krásky venujú vypracovaným športovcom a naopak. A pomocou Cady z Afriky sa presne môžeme pozrieť na to, ako systém funguje, ako sa do neho dá začleniť a čo je dôležitejšie, ako sa z neho dá aj vymámiť (a prípadne zosnovať finálnu pomstu). Ak by sme chceli škatuľkovať, Protivné baby sú zástupcom subžánru slušných tínedžerských komédií a najmä potenciálny kultový film pre určitú časť diváckej obce.

Protivné baby Protivné baby Protivné baby

Protivné baby sú síce komédiou, ale netlačia na pílu humoru tak často ako iné fláky. Iste, zasmiať sa zasmejete, baviť sa budete dobre, ale priemerné množstvo gagov na minútu nie je až také vysoké. V tomto prípade je totiž signifikantná spomenutá vážnosť predlohy, ktorú sa tvorcovia rozhodli ctiť. Pre našinca vyžadujúceho rehotanie sa 100 minút v kuse môže byť výsledok čiastočne rozpačitý, pre všetkých ostatných vydávajúcich sa po stope dievčenského sveta môže byť celkom zaujímavý.

Scenár nie je síce najoriginálnejší, ale jeho spracovanie je celkom zaujímavé. A aj réžia Marka Watersa, ktorý vsadil na osvedčený herecký repertoár. Z minulého úspechu Strelený piatok (Freaky Friday) si zobral Lindsay Lohan s presvedčivým výkonom a ďalším potenciálom do budúcnosti. Ale pozor na osobné sympatie - ak máte dojem, že LL už máte plné zuby, lebo sa objavuje príliš často na plátne či DVD alebo nie je jednoducho váš typ, tak k filmovému výsledku nebude až takí vrúcni, pretože casting je v tomto smere dosť smerodajný. Za to Rachel McAdams (naposledy Sexi kosť) je jednoznačne zásah do čierneho a úlohy mrchy sa zmocnila veľmi dobre. Len sa jej nepozerajte na curriculum vitae, pretože ostanete pozerať s otvorenou sánkou, že 28-ročná Rachel môže hrať sotva dospelú tínedžerku...

Protivné baby stretli v Strelený piatok Sexbombu od vedľa...

Protivné baby sa často porovnávajú s dvoma filmami - Strelený piatok (Freaky Friday) kvôli zhodnému režisérovi i hlavnej predstaviteľke a Sexbombe od vedľa (The Girl Next Door), pretože Tatrafilm nasadzuje do kín oba snímky týždeň po týždni. Budem úprimný - Strelený piatok ma napriek slušnej dvojúlohe Jamie Lee Curtis - Lindsay Lohan zo sedadla v kinosále príliš nevytrhol a aj celý námet bol relatívne prevarený, takže v mojich očiach má film 7/10. Ak ste sa už stihli pozrieť nahor, Protivné baby majú u mňa rovnaké hodnotenie, hoci všade sa dočítate, že Strelený piatok je lepší film. Áno, pre mnohých divákov môže byť zábavnejší, ale keď máme porovnať oba filmy ako celky, vychádzajú mi približne rovnako.

Protivné baby Protivné baby Protivné baby

Porovnanie so Sexbombou má inú príchuť. Ak si porovnáte kritiky oboch filmov v USA a Európe, zistíte, že vďaka výbornému spracovaniu amerických reálií si vedú Protivné baby veľmi dobre (mrknite sa na 87% na rottentomatoes.com) a Sexbomba od vedľa len veľmi ľahko nadpriemerne (57%). V Európe je však situácia opačná a Sexbomba od vedľa má pozitívnejšie prijatia u divákov. Áno, na Protivných babách sa mi páči systém spracovania dievčenského sveta a na Sexbombe od vedľa Elisha Cuthbert. Ale ako vidíte na Kineme má Sexbomba 8/10 a Protivné baby 7/10. Znamená to, že je Sexbomba lepším filmom? Podľa mňa nie a tvrdím, že komédia s Elishou je približne rovnako dobrá ako dobrodružstvo s Lindsay. V mojich očiach majú Protivné baby 7/10 a rovnako aj Sexbomba. Znamená to, že Protivné baby môžu byť ohodnotené aj 8/10? Iste, v USA a u niektorých jednotlivcov áno, ale u mňa rozhodne nie a osmičku pre Sexbombu od kolegu Vlada Kureka beriem (no offense) ako výsledok dákej inflácie, prílišného záujmu o slečnu Cuthbert alebo výsledok silvestrovského rošambo :-))) Ale proti gustu žiaden dišputát a som veľmi zvedavý ako by postavil Protivné baby vedľa Sexbomby práve on...

Pre každého niečo...

Nasadiť dva tínedžerské filmy týždeň po sebe v réžii Tatrafilmu som spočiatku považoval ako samovražedný nápad. Ale z oboch sa vykľuli príjemné komédie s dobrou diferenciáciou publika. Slečnám sa budú viac páčiť Protivné baby, pretože sa môžu pobaviť "na tých káčach z Ameriky" a pánske publikum pôjde slintať na Elishu Cuthbert alias Sexbombu od vedľa... Respect!


Mean Girls (USA, 2004, 97 min.)
Réžia: Mark Waters. Scenár: Tina Fey. Kamera: Daryn Okada. Hudba: Rolfe Kent. Hrajú: Lindsay Lohan, Rachel McAdams, Tina Fey, Tim Meadows, Amy Poehler, Ana Gasteyer, Lacey Chabert, Amanda Seyfried

 


autor Michal Korec 6.1.2005
Kinema
7.0
Diváci
8.4
Ohodnotiť

Žner: Komédia/Dráma
Minutáž˝: 97 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2004
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
8.4
Ohodnotiť

Žáner: Komédia/Dráma
Minutáż˝: 97 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2004
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.