JEEPERS CREEPERS 2

JEEPERS CREEPERS 2

4.0

Filmová recenzia



Milí čitatelia! Slovné spojenie “distribučný list” vám určite niečo hovorí. Áno, je to v podstate krátky sprievodný text distribútora ku každej filmovej kópii (ku ktorému je navyše pridaných pár zaujímavých a dynamických obrázkov). Alebo ide o znôšku informáciu pre novinársku obec, z ktorej potom jednotliví žurnalisti čerpajú informácie pre svoje preview alebo recenziu filmov (potom už ide skôr o tzv. press kit). Koniec koncov, niektoré distribučné listy si môžete čítať aj na našej Kineme...
 
Ale v niektorých mestách má distribučný list oveľa väčšiu hodnotu. V menších okresných mestách, kde nie je o filme veľa informácií čerpajú záujemcovia o kinozážitok údaje o filme viac-menej z niekoľkých priložených obrázkov a priloženého distribučného listu. Pre nemalú skupinu filmových priaznivcov tak predstavuje „distribučák“ pomerne dôležitý súbor informácií. A v prípade Jeepers Creepers 2 ide o list veľmi zaujímavý... Vysvetlime si však jeho znenie po zhliadnutí filmu samotného...

Obludné netopierie monštrum zvané Creeper, náruživý feťák lačný po krvi, opäť prichádza.
Áno, od prvého dielu ubehli takmer dva roky a hoci to bol horor relatívne priemerný, resp. ľahko nadpriemerný či hlboko podpriemerný – názory divákov totiž presne takto varírujú, zhodujúc sa v skutočnosti, že prvá polovica filmu bola relatívne dobre zvládnutá a divákov celkom bavilo resp. strašilo odhaľovať identitu vraždiaceho Creepera... zatiaľ čo polovica druhá sa presunula do lacnej tínedžerovskej vyvražďovačky, kde napokon ani veľa tínedžerov na onen svet nepošlo... O samotnom Creeperovi sme sa veľa nedozvedeli, ale navštívili sme jeho brloh so stenami vystlanými lebkami alebo ďalšími chutnými časťami resp. celými torzami ľudských tiel. A zároveň sme boli svedkami ďalších skutočností, napr. že Creeper nemá žiadnu charizmu, je len obyčajný vražedný stroj a Victor Salva by mohol lepšie režírovať.

Jeepers Creepers 2 Jeepers Creepers 2

Po 23 rokoch. Na 23 dní.
Či si prečítate distribučný list alebo pár údajov o filme, alebo nie, táto skutočnosť vám rozhodne neostane skrytá. Začiatok filmu je totiž poňatý jednoduchým, ba až patetickým štýlom. Najprv sa vystrieda cca 6 filmových spoločností a štúdií, ktoré sa spojili, aby vôbec výsledný megaprodukt za poctivých 25 miliónov amerických dolárov dali dokopy – a vy tak sledujete takmer minútu iba ich logá – a vzápätí nasledujú vety typu... „Každú 23.jar.“ „Na 23 dní“ atď. Vďaka nim tak rýchlo pochopíte, že niečo hnilé či hororové cykluje v štáte dánskom... A máte pravdu, ak tipujete, že to bude práve Creeper.

Prebudený a vytrávený občerstvujúcim zimným spánkom plánuje s morbídnou chuťou strašidelnú hostinu, ktorú si chce stoj čo stoj dokonale užiť.
Skutočnosť, že Creeper sa objaví na scéne znovu a bude vraždiť je jasná, ako samotný hororový žáner. O tom, že sa ukladá na akýsi zimný spánok trvajúci 23 rokov, už vieme tiež. Jeho morbídna chuť kvapká sliny pôžitku na svoje obete už pri spomienkach na pár alogizmov prvého dielu Jeepers Creepers a čo sa týka strašidelnej hostiny, ktorú si vrah neskonale užíva... Veď o tej by mal horor byť. Krvavý biftek pre otrlých divákov! Samotný nástup Creepera nie je taký tajomný ako v prvej časti, kde sme celých 45 minút presne nevedeli, o koho ide. Napriek tomu má v sequeli zaujímavé podanie, ktoré nás s kolegom Konečným pri novinárskej projekcii na začiatku celkom presvedčilo, že film nemusí byť až taký zlý. Na odľahlej kukuričnej farme – uhmm, aké to príznačné prostredie pre hororový žáner – pracuje nekompletná rodina v zložení dvoch synov a ich otca. Otec sa trápi so starou mechanickou kraksňou, starší syn leží na doske či na starom skejtborde pod autom a mladší syn stavia strašiakov do poľa, nevedomky, že jeden z nich je Creeper osobne. Nasleduje scéna únosu najmladšieho syna a nechýba menšia trauma jeho otca. To bol 22. deň a Creeper opäť udrel... A udieral aj predtým, o čom svedčila paleta rôznych fantastických správ v rozhlase, ale o tie sa takmer nikto nestará – škoda, aj z prvých 21 dní by mohol byť pekný zostrih a najmä skvelý background k úvodným titulkom, ktoré prakticky absentujú.

Skupina basketbalistov a ich koučov uviazne na diaľnici.
OK, hneď ako sa po farmárskom prológu dostaneme k hlavnému deju, čaká nás britké predstavenie hereckého ensemble na nasledujúcich 100 minút. Creepera už poznáme a dumame, kedy sa opäť dostane k slovu, ale bandu stredoškolákov v autobuse ešte nie. Takže máme tu šoférku, dvoch koučov (t.j. celkovo troch dospelých) a zvyšok tvorí tím basketbalistov. Aaa, distribučný list sa ešte nezmieňuje o troch roztlieskávačkách, ktoré potešia oko mlsného mužského diváka a najmä vyrovnajú trošku party v medzipohlavnom porovnaní. Čo sa týka uviaznutia na diaľnici, nie je úplne jasne definované resp. tento pojem nie je presne vymedzený a aplikovaný. Typický žltý autobus aka nacionalistická školská kraksňa totiž dostane pár defektov, ale nie na diaľnici, ako ju my poznáme – t.j. šesť a viac pruhov – ale v úplnom zapadákove na americkom stredozápade, kde vedie jedna obyčajná cesta II. triedy naprieč niekoľkými štátmi. Oveľa zaujímavejšia je situácia v prípade, že americký zapadákov tohto druhu je taký strašný, že po ceste prejde pomaly jedno auto za deň, takže keď tu niekto stroskotá, má to zrátané aj s úrokmi. Od civilizácie je setsakramentsky ďaleko a pár domov a fariem na lazoch to nezachráni. No povedzte, nie je to skvelá destinácia pre Creepera?

Jeepers Creepers 2 Jeepers Creepers 2

To je chvíľa pre Creepera. Ovládne celý autobus.
Myslím, že k tomu sa len ťažko dodáva. Creeper jednoducho potrebuje 23 dní vraždiť a nepotrebuje iba pár ľudí zo zapadákova, ale aj mladé mäsko. V prvom dieli ho predstavovala dvojica súrodencov, v druhom má už k dispozícii celý autobus. Je nutné podotknúť, že s fixáciou učiteľov si nemusíte lámať hlavy, pretože padnú za obeť Creeperovi ako prví. S basketbalistami je to už ťažšie – trojicu roztlieskávačok si síce zapamätáte bez problémov, ale s hráčmi, t.j. chlapmi to bude ťažšie. Dosť sa na seba podobajú a okrem taktizujúceho pomocníka a skutočnosti, že časť hráčov spadá z rasového hľadiska pod belochov a časť pod černochov tvorí akékoľvek rozdelenie. Zabudnite na sympatie voči basketbalistom, je ich príliš veľa a žiadneho si napokon neobľúbite tak, aby ste mu držali palce, aby prežil. Navyše ani ich herecké výkony po nejakom súcite či favorizácii nebažia... To už budete mať skôr strach o trojicu roztlieskávačiek, no jedna černoška sa objavuje na plátne len sporadicky, Rhonda s vlnitými vlasmi hrá podružné husle po boku nejakého Scotta a blonďavá Minxie má síce zaujímavé vidiny, ale jej charakter sa veľmi nedokázal využiť. Podobne ako charakter ostatných hercov. Jednoducho autobus stroskotá, väčšina študentov nastúpi do radu a čaká ich likvidácia zo strany Creepera. Táto vetička, mimochodom zhŕňa aj celý dej filmu.

Obete paralyzuje strachom a predzvesťou svojej odpornej nenažranosti.
Áno, Creeper síce nemá charizmu a jeho herecký výkon je spomedzi všetkých asi najhorší, ba čo viac, jeho portfólio útočných pohybov tiež nie je veľmi pestré – dokáže lietať, byť rýchly, hádzať rôzne shurikeny s implementovanými zubami alebo inými časťami ľudského tela, či rôzne pevné nože s mystickými nákresmi. Lenže približne v polovici filmu vás už jeho kúsky pomaličky prestanú baviť, podobne ako tvorcov filmu, a tak chtiac-nechtiac prikročíte až k žánru hororovej komédie. Strach je nadobro preč, nastupujú veľmi absurdné momenty vyvolávajúce smiech. A ako správne poznamenal kolega Konečný, nie každý si môže byť istý, či sa do filmu nepriplietla aj pasáž trailerovaného Scary Movie 3. Film tak po hodinke stratí tempo, nasadenie, pestrosť a zvrhne sa na naťahovanú zlátaninku.

Našťastie sa objaví Leland Palmer. Zúri a ide Creeperovi nemilosrdne po krku.
Aký Leland Palmer? Kto to je? Už-už ste sa zmierili s predstavou polokomického-polonudného hororu v americkom vidlákove, no to zďaleka nestačí. Leland Palmer – apropo, toto meno sa v celom filme vôbec neobjaví (pretože je chybné). Otec s traumou strateného syna z prológu, ktorý sa pomocou vysielačky dovtípi, že Creeper je práve na mieste školského autobusu volajúceho o pomoc sa totiž volá Jack Taggart (Ray Wise). Ten sa vydá so svojim synom a domácim spôsobom vytvorenou zbraňou – harpúnou Punch Power 500 do boja proti Creeperovi...

Jeepers Creepers 2 Jeepers Creepers 2

Jeepers [džííí...prrrs]…Creepers [krííí...prrrs]…to je tá pieseň, ktorá v prvom dieli hororu oznamovala, že nenásytná obluda Creeper je nablízku a túži po krvi.
Áno, a v druhom dieli prakticky ani neodzneje, hoci sa záhadným spôsobom dostala do uvedenia v záverečných titulkoch. Zvláštne! Že by vystrihli takú perlu na soundtrack! Tomu sa mi ani nechce veriť!

Ďalší príbeh s názvom Jeepers Creepers 2 prináša do kín opäť režisér Victor Salva s hercami Ray Wisem a Travisom Schiffnerom. Creepera znovu predstavuje Jonathan Breck.
Panebože, aký ďalší príbeh s názvom Jeepers Creepers 2?! Ich je, nebodaj, podľa tejto štylizácie viacero?! No našťastie nie, je iba jeden, ale aj ten je horúcou ihlou ušitý, hoci v prvej polovici sa mu celkom darí budovať atmosféru, aby vás potom začal nudiť alebo nechtiac baviť a privádzať k výbuchom smiechu. Film prináša opäť režisér Victor Salva, ktorý na počudovanie natočil kedysi aj zaujímavé drámy typu Powder, ale v novom miléniu sa zatiaľ odhodlal iba k dilógii Jeepers Creepers. Čo sa týka hercov Raya Wisea a Travisa Schiffnera, na prvý pohľad neviem ani z brucha určiť, ktoré postavy vlastne predstavovali, ale v konečnom dôsledku je to jedno, pretože uspokojivý herecký výkon nevzišiel ani z jedného charakteru. Nehovoriac o deravom scenári, do ktorého chce zapadnúť spleť príliš veľkého množstva charakterov či nezmyselne sa opakujúcich dialógov. A samotný Creeper v prevedení Jonathan Brecka? No, škoda, že jeho originálne meno nie je Brack, lebo v takom prípade by niesol svoje resumé už vo vlastnom priezvisku...

Jeepers...Creepers...mráz behá po chrbte...budete sa báť!
Mno, báť sa budete napokon len prvú tretinu alebo polovicu filmu, pretože tá ešte, podobne ako prvý diel, nejakú atmosféru dokáže budovať. V druhej polovici sa už, podobne ako pred dvomi rokmi, podarilo Salvovi pustiť hereckú a režisérsku opratu príliš ďaleko. Tá sa mu odvďačila útekom do kvalitatívne nízkych vôd hororového žánru. V konečnom dôsledku predstavuje Jeepers Creepers 2 ľahký podpriemer hororového žánru, s prižmúrením oboch očí či snahy zachrániť horor ako taký..., alebo zároveň ako zlátanina najhrubšieho zrna. Obe hodnotenia sú pravdivé...

Jeepers Creepers 2 (USA, 2003, 104 min.)
Réžia: Victor Salva. Scenár: Victor Salva. Kamera: Don E. Faunt Le Roy. Hudba: Bennett Salvay. Hrajú: Ray Wise, Jonathan Breck, Travis Schiffner, Nicki Lynn Aycox, Garikayi Mutambirwa, Eric Nenninger, Lena Cardwel

KAM DO KINA?


autor Michal Korec 22.1.2004
Kinema
4.0
Diváci
5.3
Ohodnotiť

Žner: Horror/Triler
Minutáž˝: 104 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2003
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
5.3
Ohodnotiť

Žáner: Horror/Triler
Minutáż˝: 104 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2003
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.