Satirická smršť bizarnej zábavy a absurdných scén, to je seriál The Great

Príbeh o rodenej Nemke, ktorá sa po smrti svojho manžela ujala trónu a stala sa najdlhšie panujúcou ženou v Rusku je ...

pridal Simona Sopiaková 24.5.2020 o 20:52
Satirická smršť bizarnej zábavy a absurdných scén, to je seriál The Great


Príbeh o rodenej Nemke, ktorá sa po smrti svojho manžela ujala trónu a stala sa najdlhšie panujúcou ženou v Rusku je pre mnohých filmových tvorcov veľkou inšpiráciou. Potom, čo nám minulý rok priniesol štvordielnu drámu Catherine the Great v hlavnej úlohe s Helen Mirren nám tento rok servíruje upravený obraz Kataríny Veľkej v podaní rozkošnej Elle Fanning. Ten je síce od historických skutočností značne odklonený, no pokiaľ je divák ochotný tento fakt akceptovať, získa zaň balíček naplnený satirickou smršťou bizarnej zábavy, absurdných scén a slušných hereckých výkonov.

Samotná úvodná scéna pilotnej časti, v ktorej sa Katarína (Elle Fanning) necháva unášať rytmom rozkolísanej hojdačky, s roztomilým zasneným pohľadom do budúcnosti, si svojským spôsobom okamžite získava sympatie diváka a jeho záujem. Svojej kamarátke zanietene rozpráva o jahodách, ktoré sú pre ňu symbolom optimizmu a šťastia a popritom má chuť nadšenie vykričať celému svetu, že sa bude vydávať. A to dokonca za samotného cára Petra III.! Život je proste malina. Alebo možno aj tá jahoda.

Katarína opúšťa svoj rodný domov a vyráža do Ruska, stať sa cárovnou a oddanou milujúcou manželkou. Novú krajinu víta plná ideálov, nadšenia a rozkošnej detinskosti. Čaká ju zväzok s pohľadným Petrom (Nicholas Hoult), prostredie prekypuje honosnosťou a všetko vyzerá rozprávkovo. Až kým...nestihne budúca cárovná prvýkrát zažmurkať. Pomaly precitá do skutočného drsného Ruska, v ktorom sa ocitla. Nemorálneho a povrchného prostredia, v ktorom sú ženy iba akýmsi mužským doplnkom a zdrojom na zabezpečenie potomka. Zvieratá zas terčom nechutnej zábavy a krutosti, pri ktorej málokedy prežijú. Katarínu čaká nový život v krajine, kde sa vodka leje potokom a v ktorej ľudské vzťahy pripomínajú hlavné číslo v cirkuse. Sex v spálni, sex v cudzej spálni, sex kdekoľvek a s kýmkoľvek. Rozbíjanie pohárov ako prejav nadšenia, falošné úsmevy a kopa násilia.

Satirická smršť bizarnej zábavy a absurdných scén, to je seriál The Great

Katarína síce pôsobí naivne, no ani zďaleka nie je hlúpa. Uvedomuje si, že k reforme krajiny potrebuje na svoju stranu získať spojencov a preniknúť do tajov vnútornej politiky. Z aktuálneho stavu krajiny je znechutená a v každodennom žúre chlipností, v ktorom sa morálke nedostáva ani najmenšieho priestoru sa cíti ako vtáčik uväznený v klietke. A z tohto imaginárneho väzenia sa potrebuje čím skôr vymaniť, inak zahynie. Jej nastávajúci je jej absolútnym protikladom. Nicholas Hoult je ako Peter III. impulzívny a krutý, ale tiež aj zábavný, detinský a citlivý. Ambivalentnosť jeho povahy sa prejavuje v mnohých smeroch, no jeho krutosť a prešľapy mu poddaní odpúšťajú výmenou za honosný a pohodlný život v paláci, z ktorého sa mu podarilo vybudovať jedno veľké hniezdočko zábavy a prepychu.

Nicholas Hoult a Elle Fanning tvoria veľmi zaujímavú mladú dvojicu, pričom si po prvýkrát spolu zahrali už v roku 2014 v postapokalyptickom  sci-fi s nádychom westernu s názvom Young Ones. V seriáli vystupuje niekoľko ďalších zaujímavých postáv, vizuálne prevedenie a kostýmy sú viac ako uspokojujúce a pokiaľ je divák prívržencom čierneho humoru, tak sa bude po celý čas veľmi slušne baviť. Za réžiou stojí Matt Shakman, ktorý spolupracoval na kvalitných seriáloch ako Dr. House, Fargo, či Game of Thrones.

Satirická smršť bizarnej zábavy a absurdných scén, to je seriál The Great

Z poňatia príbehu však pravdepodobne nebudú až tak nadšení fanúšikovia ruských dejín. Samotnej histórii krajiny sa The Great najmä v prvých dieloch venuje prakticky skôr iba okrajovo. Dominantný priestor dostávajú vzťahy a zábava. Už samotný podtitul v názve nám oznamuje, že ide o "príležitostne pravdivý príbeh". Tvorcovia seriálu sa netaja rozhodnutím striktne sa nedržať reality a naopak sa od nej mierne odchýliť. Tým pádom dochádza k rôznym nezrovnalostiam voči skutočnosti. 

V tejto koncepcii odchádza hlavná predstaviteľka do Ruska už ako 19-ročná, pričom Katarína žijúca v 18. storočí mala toho času už 32 rokov. Seriálový manžel Peter si rád osviežuje spomienky na spoločné chvíle s matkou, ale pravda je taká, že tá zomrela vo veku dvadsať rokov, iba niekoľko dní po jeho narodení. Tieto odklony neznalcovi neprekážajú, naopak z jeho pohľadu pôsobia upravené informácie častokrát ešte pútavejšie. Pokiaľ však má niekto záujem o hodnovernejší obraz cárovnej, mal by radšej siahnuť po iných snímkach.

Satirická smršť bizarnej zábavy a absurdných scén, to je seriál The Great

Skôr ako o snahu podať vernú kópiu skutočných udalostí išlo tvorcom v tomto prípade o poskytnutie mixu klasickej dobovej drámy s prvkami moderného sveta plného bizarností a šokujúcich momentov. Niet sa čo čudovať, keď za výborným scenárom stojí Tony McNamara, scenárista nominovaný na Oscara za film Favoritka, ktorý sa rád venuje témam spoločenského tabu. A práve na túto snímku si mnohokrát počas sledovania The Great spomeniete. Ak ste boli spokojný s ňou, bude vás nesmierne baviť aj tento nový počin z produkcie Hulu, ktorý je dostupný na HBO GO. Čierneho humoru, podivných tancov a nepredvídateľného správania postáv sa tu nabažíte až-až. Síce seriál predsa len trošku stojí v pozadí mnohonásobne ocenenej Favoritky môjho obľúbenca Yorgosa Lanthimosa, treba uznať, že v jej tieni sa patrične vyníma.

The Great je o vzostupe Kataríny Veľkej, o jej premene z naivnej romantičky bez rešpektu okolia na najmocnejšiu vládkyňu Ruska. Odpoveď na otázku, či túto náročnú premenu dokáže Elle Fanning so svojou nevinnou alabastrovou tváričkou a ružovými lícami dôveryhodne ustáť, dostanete iba po vzhliadnutí tejto deväť-dielnej série. Jedno je však isté, novej cárovnej sa núkajú iba dve možnosti. Buď pristúpi na aktuálne pravidlá paláca a po zbytok svojho života odloží knižky a dopoludnia bude tráviť nezmyselným hádzaním si loptičky po záhradnom trávniku spolu s ďalšími ženami, ktoré každý deň obšťastňujú jej vlastného manžela alebo... si vytvorí pravidlá vlastné. Čo myslíte, ktorú možnosť si vyberie?
 
Hodnotenie: 7/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.