Radikálny ľavičiar alebo humanista? Be2Can vzdá poctu Kenovi Loachovi

Od 4. do 10. novembra sa uskutoční ďalší ročník prehliadky toho najlepšieho z Berlína, Benátok a Cannes. Aj tento rok ...

pridal kinema 23.10.2019 o 21:00
Radikálny ľavičiar alebo humanista? Be2Can vzdá poctu Kenovi Loachovi


Od 4. do 10. novembra sa uskutoční ďalší ročník prehliadky toho najlepšieho z Berlína, Benátok a Cannes. Aj tento rok ponúkne Be2Can nielen to najzaujímavejšie, čo predstavili súťaže troch prestížnych festivalov, ale aj špeciálne sekcie. Jedna z nich vzdá hold 83-ročnému majstrovi nielen britského ale i svetového filmu.

Chlieb a ruže Kena Loacha

Pokiaľ má mať festivalový́ film zmysel, nesmie sa báť politického gesta. Preto je jedna zo sekcií aktuálneho Be2Can venovaná tomuto neúnavnému tvorcovi, ktorý citlivo reaguje na nespravodlivosť a bezohľadnosť. Filmár cez individuálne osudy reflektuje alarmujúcu kritiku spoločnosti, ktorá má nesporne ľavicový tón. Podobné sú aj jeho politické názory, ktoré verejne deklaruje.

 „S radikálnym ľavičiarom Kenom Loachom nemusíme nutne mať rovnaké́ politické́ názory ani sa stotožňovať̌ s jeho heroizáciou obetí „obludného“ kapitalizmu. Nemôžeme mu však uprieť, že je vždy prítomný v reálnom živote, neuchyľuje sa k zbabelému eskapizmu a nie je ani maliarom falošných fasád. A navyše to s filmom fakt vie.“ tvrdí publicistka, pedagogička a filmová kurátorka Viera Langerová, ktorá bude mať vo štvrtok 7. 11. 2019 prednášku pod názvom Tribún bezmocných, britský režisér Ken Loach, venovanú jeho filmom a názorom.

V sekcii Chlieb a ruže Kena Loacha sa predstavia štyri filmy. Okrem najnovšej snímky Pardon, nezastihli sme vás, ktorá mala premiéru v hlavnej súťaži na poslednom Cannes, to budú filmy Ja, Daniel Blake (2016), Anjelský podiel (2012) a Jimmyho tančiareň (2014).

Pardon, nezastihli sme vás

„Keď budeme problémy riešiť, ľudia nebudú naštvaní, a keď nebudú naštvaní, nebude žiadna extrémna pravica.“ odkázal Ken Loach publiku v Cannes ihneď po premiére jeho najnovšieho filmu. Tvorivá dvojica Loach a jeho dvorný spolupracovník a scenárista Paul Laverty pokračujú v empatickej línii príbehov obyčajných ľudí, ktorí sa snažia udržať aspoň zdanie dôstojnosti na spoločenskom okraji.

Tomu nasvedčuje aj príbeh jeho najnovšej snímky, v ktorom rodina Turnerovcov patrí k sociálnej vrstve nazývanej „prekariát“. Pohybujú sa na hranici chudoby. Aj ten najmenší finančný výkyv môže pre nich znamenať katastrofu. Aby zabezpečil svojich blízkych, rozhodne sa otec Ricky zapojiť do kuriérovej franšízy. Je zvyknutý tvrdo pracovať a pripravený niesť všetku zodpovednosť. Lenže namiesto sľúbenej slobody uviazne v sieti predátorských praktík a zúfalý boj o finančné prežitie pomaly rozkladá súdržnosť rodiny.

Ja, Daniel Blake

Sociálne apelatívny a v súčasnosti až nepríjemne aktuálny film rozpráva príbeh päťdesiatnika Daniela z Newcastlu, ktorý sa po prekonaní infarktu ocitne vo vyčerpávajúcom kolotoči žiadostí o podporné dávky od štátu. Zatiaľ čo sa snaží prejsť nezmyselne nastaveným systémom a absurdnými byrokratickými procesmi, ktoré ho nútia zháňať prácu v rozpore s odporúčaním od lekára, stretáva slobodnú matku Katie a jej dve deti. Daniel a Katie sa každý po svojom snažia vysporiadať s príkoriami systému a pritom nestratiť zvyšky dôstojnosti.

Anjelský podiel

Robbie má okolo dvadsať, je bez práce a čaká syna. Za napadnutie podobného mladíka je odsúdený na verejné práce. Východisko v tejto situácii nájde tam, kde by ho najmenej čakal – v škótskej whisky. Keď si Robbie odpracúva trest, zoznámi sa s partiou podarených existencií ktorej vedúci, Harry, má vášeň pre whisky. Keď všetkých zoberie na degustáciu ušľachtilého nápoja, Robbie v sebe objaví talent pre rozpoznávanie tých najjemnejších chutí. Keď sa ešte navyše dozvie, že sa chystá dražba náhodne objaveného súdka tej najlepšej whisky na svete, vycíti príležitosť ako zabezpečiť seba a svoju rodinu raz a navždy.

Jimmyho tančiarieň

Pred vypuknutím Írskej občianskej vojny otvoril oddaný a odvážny aktivista Jimmy Gralton na írskom vidieku tanečnú sálu, kde sa ľudia mohli vzdelávať, zabávať, diskutovať, športovať a najmä tancovať. Popularita Jimmyho tančiarne rástla a postupne sa stala miestom revolučných myšlienok, rozvíjania talentov, slobody a splnených snov. Jej voľnomyšlienkárska reputácia však upútala pozornosť štátu a cirkvi, čo prinútilo Jimmyho utiecť z krajiny a preslávenú tančiareň zavrieť. Po desiatich rokoch neustáleho cestovania sa Jimmy vracia do rodného Írska. S podporou svojej prvej lásky sa rozhodne svoju slávnu tančiareň znovu otvoriť a opäť dať ľuďom nádej snívať.

Leví rev z Benátok

Medzinárodný filmový festival v Benátkach je preslávený rôznorodou a kvalitnou hlavnou súťažou, v ktorej o Zlatého leva súperia najočakávanejšie hollywoodske filmy, ale i divácky náročné európske tituly s výrazným autorským rukopisom. Podobným vzorcom sme sa inšpirovali aj pri selekcii, ktorou chceme slovenskému divákovi priblížiť charakter benátskeho festivalu.

Návštevníci sa môžu tešiť na sci-fi drámu Ad Astra v hlavnej úlohe s hollywoodskou hviezdou Braddom Pittom, alebo na kasový trhák o komiksovom antihrdinovi menom Joker, ktorého stvárnil Joaquin Phoenix, či citlivú snímku Úplná láska, o intímnom súrodeneckom vzťahu, a napokon na česko-slovensko-ukrajinskú snímku Pomaľované vtáča, vďaka ktorej sme sa po takmer tridsiatich rokoch dostali opäť do hlavnej súťaže v Cannes.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.