Nepočujúce deti očarili Jeden svet

Jubilejný 20. ročník Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, organizovaný Človekom v ohrození...

pridal kinema 14.10.2019 o 17:19
Nepočujúce deti očarili Jeden svet


Jubilejný 20. ročník Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, organizovaný Človekom v ohrození, v nedeľu večer vyvrcholil záverečným slávnostným ceremoniálom. Porota v zložení Alexandra Kandy Longuet, Jan Gebert, a Marek Kuboš na ňom zverejnila víťazný film festivalu, dokument režiséra Pavla Pekarčíka, Hluché dni. Porota udelila aj dve špeciálne ceny. Jednu si odniesol film Dálava a druhú snímok Kibera: Príbeh slumu.

Minulý týždeň, sa v Bratislave vo viacerých klubových kinách a kultúrnych miestach konal už 20. ročník festivalu Jeden svet. Tento rok festival ponúkol viac než 40 filmov, vrátane štyroch slovenských a jednej celosvetovej premiéry. Hlavná téma festivalu znela „Stratení v súčasnosti“ a v jej duchu sa niesli aj všetky diskusie, ktoré už druhý rok patria k jadru festivalu.

Otváracím filmom festivalu bol dokument režisérky Zuzany Piussi, Ukradnutý štát. Záštitu nad festivalom tento rok prevzali prezidentka SR Zuzana Čaputová, primátor mesta Bratislava Matúš Vallo a starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Okrem podnetných diskusií a filmov, ktoré majú silu meniť pohľad na svet, festival ponúkol aj dva krsty kníh európskych autorov, verejné festivalové raňajky s hlavnými festivalovými hosťami, eko merch z dielne recyklator.org, potlačený vizuálom výtvarníčky Ivany Šátekovej, výstavu fotografií Tomáša Halásza a Jána Husára pred Starou tržnicou, Green Screen konferenciu, interaktívnu performance Polarity Party a koncert Petra Luhu & Futurelove Sibanda.

„Kinosály boli často beznádejne vypredané, o diskusie aj ďalší sprievodný program bol živý záujem.  Je to skvelý pocit, vidieť, že Jeden svet zaujal tak širokú škálu divákov, že témy, ktoré sme zvolili na tento ročník, v nich zarezonovali,“ neskrýva nadšenie umelecká riaditeľka festivalu Diana Fabiánová.

V súťažnej sekcii Slovensko a Česko za ľudské práva súťažilo desať filmov. Z nich medzinárodná porota, v zložení Jan Gebert, Alexandra Kandy Longuet a Marek Kuboš, vybrala víťazný snímok festivalu. Tým sa stal dokument režiséra Pavla Pekarčíka, Hluché dni. Ocenený poviedkový film, ktorý mal slovenskú premiéru práve na festivalovej pôde Jedného sveta, rozpráva príbehy snov siedmich nepočujúcich detí z rómskych osád Petrová, Spišské Bystré, Kecerovce a Luník IX.

Metaforický, inovatívny a pritom skúsený film, ktorý sa miešaním jemnej fikcie a dlhodobého pozorovania a dokumentovania dostal blízko ku svojim protagonistom. Pomáha pochopiť životné podmienky ľudí, ktorí žijú na okraji v už aj tak vylúčených komunitách. Veľmi osobné filmárske gesto, ktoré vraví veľa s použitím mála. Posledný filmový obraz je taký silný, že zostane ešte dlho v pamäti,“ zdôvodnila svoje rozhodnutie porota festivalu.

„Rád by som sa poďakoval porote festivalu Jeden svet za to, že ocenila príbehy rómskych detí. Možno budú teraz trošku menej ‚neviditeľné'. Ďakujem aj samotným hlavným hrdinom a ich rodinám za to, že nám, filmárom, dovolili zachytiť ich životy v ich plnej autenticite,“ povedal režisér Pavol Pekarčík, ktorý nakrúcal a navštevoval svojich protagonistov už od roku 2012. 

„Bol by som rád, ak by sme si aj vďaka nášmu filmu uvedomili, že tie decká majú rovnaké sny a radosti ako naše deti. Nezáleží na tom, či je dieťa čierne, biele, fialové alebo marťanské, či počuje alebo nie, či rozpráva alebo nie. A o tom by tento film mal byť: mal by spájať,“ dodal Pekarčík.  

Porotu zaujal aj film Dálava, režiséra Martina Marečka a dokument Pavla Páva, Kibera: Príbeh slumu. Obom filmom porota udelila špeciálnu cenu. 

Jubilejný 20. ročník bol okrem pestrej a kvalitnej filmovej nádielky bohatý aj na festivalových hostí ako oceňovaná dokumentaristka Skye Borgman, švajčiarsky spisovateľ Sacha Batthyany, poľský spisovateľ Kamil Baluk, rakúsky vedec, režisér a performer Johannes Grenzfurthner, taliansky fotograf a filmár Dario Bosio, írska LGBTI aktivistka Grainne Healy, či srbská dvojica dokumentaristov Sara a Dejan Markovič. 

České režisérky a režiséri Theodora Remundová, Martin Páv, Martin Mareček a Veronika Janatková predstavili divákom osobne svoje filmy súťažiace v sekcii Slovensko a Česko za Olega Sencova. Okrem zahraničných hostí sa festivalu zúčastnilo aj množstvo slovenských filmárov ako Peter Kerekeš, Barbora Berezňáková, Marek Kuboš, Juraj Mravec, Zuzana Piussi a samozrejme i režisér víťazného dokumentu, Pavol Pekarčík. 

Počas festivalu sa udialo aj 20 školských projekcií, ktorých sa zúčastnilo 1420 žiakov a žiačok z 26-tich bratislavských škôl. Vďaka festivalu Jeden svet v regiónoch, našim partnerom a učiteľom a učiteľkám, naprieč celým Slovenskom tieto filmy uvidí ešte oveľa viac mladých ľudí. Festival po ukončení bratislavskej časti poputuje do viac ako 20 miest po celom Slovensku. Už 14. októbra ho môžu diváci zažiť v Košiciach a v Bardejove.

21. ročník sa uskutoční v Bratislave od 14. do 20. novembra.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.