Cinematik pre svojich nováčikov – prvochodičov (časť 1)

Čítate o filmoch, jednotlivých sekciách, kto príde na festival a že sa bude konať aj nejaký masterclass, že je to už 14. ročník ...

pridal Eva Labayová 20.8.2019 o 21:14
Cinematik pre svojich nováčikov – prvochodičov (časť 1)


Čítate o filmoch, jednotlivých sekciách, kto príde na festival a že sa bude konať aj nejaký masterclass, že je to už 14. ročník festivalu, ale vám chýbajú základné informácie, akýsi návod pre neskúsených, ako začať.

Máte už svoj vek a hrdosť a príde vám trápne, degradujúce a nepríjemné (zadefinujte si ten pocit sami, u mňa to bola kombinácia všetkého) klásť svojmu okoliu otázky ohľadne fungovania festivalu, obzvlášť keď je to každému „festivalovačovi“ úplne jasné, no vy sa v tom akosi strácate a hanbíte sa priznať to?

Chcete tento rok vyskúšať a konečne sa zúčastniť filmového festivalu v Piešťanoch, ale sa cítite nepripravení? Úplne vás chápem. Ak ste na viacdňovom filmovom festivale ešte nikdy neboli, tak sme na tom rovnako. Položila som svoje otázky organizátorom festivalu, zhrnula svoj pohľad na tému a možno aj vám troška pomôžem zorientovať sa vo festivalovom svete Cinematiku.

Cinematik pre svojich nováčikov – prvochodičov (časť 1)

Motivácia festival zažiť

Úplne prvú vec, ktorú by ste mali spraviť, je zamyslieť sa, čo je vaša motivácia. Najčastejšou motiváciou návštevníkov je zrejme

láska k filmom a výnimočnosť toho, že si najnovšie filmy pozrú skôr, ako zvyšok Slovenska, okrem toho majú možnosť stretnúť sa s tvorcami a po filmoch aj diskutovať s nimi

komunita ľudí, ktorá sa tam opakovane stretáva a už aj osobne alebo z videnia sa mnohí poznajú (áno, toto môže byť pre niekoho aj demotivácia, viď ďalší odsek)

sprievodné akcie vo forme koncertov, prednášok, súťaží (môžete si urobiť aj vlastné súkromné sprievodné akcie typu kúpeľných procedúr a wellness)

Za seba môžem povedať, že je to kultúrno-spoločenská udalosť, ktorá vôbec nie je bežnému smrteľníkovi nedostupná. Ba práve naopak ! Aj cenovo je festival „ľudový“ (šetrím teraz na nové auto a to viete, moje vysnené elektrické auto nazvané po vynálezcovi srbského pôvodu nestojí málo), aj svojou dĺžkou je Cinematik prijateľný (stačí si vybaviť 4 dni dovolenky). K nákladom sa ešte dostaneme podrobnejšie neskôr.

Cinematik pre svojich nováčikov – prvochodičov (časť 1)

Čo keď nemám s kým ísť

Zažili sme to už všetci. Chcela by som tam ísť, ale zrovna sa nikomu v mojom okolí nechce, nedokážem ani mamu, brata, kamošku a manžela už vôbec presvedčiť, aby so mnou išli. Samej sa mi nechce, čo tam budem sama robiť, s kým sa budem rozprávať a hlavne o čom. Nikoho tam nepoznám. Nepôjdem. Áno, bola som taká aj ja.

Riešení na tento problém vidím hneď niekoľko.

1. Máte ešte pár dní do festivalu, skúste sa so známymi dohodnúť, že aspoň na 1 deň by ste do Piešťan zabehli. Ochutnáte atmosféru, pozriete si zopár dobrých filmov a máte aspoň mini zážitok, ktorý vyhodnotíte a možno z toho jedného dňa bude ešte jeden.

2. Ak máte prihlásenie na sociálnej sieti, pridajte príspevok, niečo v duchu: Chystám sa do Piešťan na filmový festival Cinematik (10.-15. september). Kto z môjho okolia tam smeruje tiež? Pokojne to skopírujte a vyskúšajte. Možno budete prekvapení, koľko vašich známich tam tiež plánuje ísť.

3. Urobte sami na sebe jeden experiment. Vyberte sa do vášho lokálneho kina bez spoločnosti. Užite si film na veľkom plátne so skvelým zvukom. Budete tam len vy a filmový príbeh. V kinosále je tma a ticho (pokiaľ pôjdete na film klubový bez pukancov a iných zvukových efektov) a na festivale je to rovnako. V konečnom dôsledku nepotrebujete nikoho, aby ste do sály vošli, sadli a pozreli si niečo zaujímavé. Bude na výber obrovské množstvo titulov a aj keby ste išli s priateľmi, môže sa stať, že sa roztrúsite po kinosálach a tiež si film pozriete nakoniec sami. Aspoň budete mať neskôr o čom referovať a diskutovať.

Syndróm „nepôjdem, lebo nemám s kým ísť“ ma dlho trápil, ale som ho už osobne prekonala. Jediný, kto škodoval, som bola ja sama a vždy som ľutovala, že som sa o kultúrny (alebo iný) zážitok pripravila. Teraz už bežne chodím do nášho lokálneho kina na filmy aj bez spoločnosti.

Dokonca tento rok sa chystám povýšiť to na vyššiu úroveň. Dozrel čas, keď som sa odhodlala vycestovať aj na viacdňový filmový festival sama bez partie. Určite tam zopár ľudí budem poznať (na základe reakcií na sociálnej sieti to tak vyzerá) a keby aj nie, bude nás viac takých prvochodičov - nováčikov. Kľudne sa pristavte a porozprávame sa. Bude o čom.

Tak už viete prečo prísť na festival, viete, že môžete prísť kľudne aj sami. Ani zďaleka však nekončíme s otázkami začiatočníkov. Mám ešte dlhý zoznam, čo potrebujem vedieť. Pozisťujem a odpovede vám čoskoro posuniem. Vy zatiaľ sledujte stránku a skúste si vybaviť voľno na pár dní, rezervujte ubytovanie a dajte šancu, aby vás organizátori presvedčili, že ste urobili dobre.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.