TV TIPY 8.7. - 14.7. 2019

TV TIPY 8.7. - 14.7. 2019

VOD recenzia



PONDELOK 8.7.

Šepoty a výkriky (Viskningar och rop, 1972, Švédsko, Ingmar Bergman), Dvojka, 21.00
Príbeh komplikovaného vzťahu štyroch žien, z čoho tri sú sestry, sa odohráva koncom 19. storočia. Kostýmová historická dráma sa ale viac, než na výpravu sústredí na psychologické prekreslenie postáv a vzájomných vzťahov. Zároveň hrá dôležitú úlohu v mizanscéne aj využitie farby. Jedna zo sestier umiera vo veľkých bolestiach a ostatné ženy sa s týmto faktom budú musieť zmieriť. Bergman obsadil do Šepotov a výkrikov tri svoje dvorné herečky, Liv Ullman, Harriet Andersson a Ingrid Thulin.

Dravec (La Rapace, 1968, Taliansko, Francúzsko, Mexiko, José Giovanni), ČT 2, 21.45
Hlavným hrdinom drsnej politickej krimi Dravec je nájomný vrah v podaní Lina Venturu. Ten prichádza do istej juhoamerickej krajiny vykonať ďalšiu prácičku. Jeho budúcim terčom nie je nikto menší, než tunajší prezident a atentát by mal v tichosti prebehnúť pri návšteve jeho milenky. Do hry sa však zapletie aj idealistický mladík menom Chico a výrazne zamieša kartami.

Od súmraku do úsvitu (From Dusk Till Dawn, 1996, USA, Mexiko, Robert Rodriguez), Film+, 22.00
Podľa scenára Quentina Tarantina nakrútil v roku 1996 Robert Rodriguez žánrový hybrid s názvom Od súmraku do úsvitu. Drsná gangsterka sa v polovici stopáže prekvapivo preklopí do béčkovej vampírskej vyvražďovačky, čo ale paradoxne snímke dodá na šťave. Hlavné postavy dvoch nie príliš zladených bratov-gangstrov na úteku po vykradnutí banky zo Štátov do Mexika stvárnili spomínaný Tarantino a George Clooney. Samozrejme nesmie chýbať ani Danny Trejo, najviac však prekvapí Salma Hayek ako... nechajte sa prekvapiť.

TV tipy 8.7. - 14.7. 2019 TV tipy 8.7. - 14.7. 2019 TV tipy 8.7. - 14.7. 2019

UTOROK 9.7.

Štěstí (2005, Česko, Bohdan Sláma), ČT 2, 20.00
Mozaika Štěstí je dosť možno doteraz vrcholom tvorby Bohdana Slámu. Po Divokých včelách režisér vsadil na zovretejší naratív a nebál sa ani využitia symbolov, to „štěstí“ symbolizuje najmä snaha o vybudovanie kúpeľne, respektíve v celom tom zmare chvíľa šťastia vo vani vnútri umakartového jadra. Hlavné postavy stvárnili Pavel Liška a Tatiana Vilhelmová, obaja získali za svoje výkony České levy, značnú pozornosť na seba ale strháva aj Zuzana Kronerová. Film získal dve ocenenia na festivale v San Sebastiane.

Výmena (Changeling, 2008, USA, Clint Eastwood), JOJ Plus, 20.10
Historická mysteriózna snímka Výmena sa zaoberá prípadom zmiznutia deväťročného chlapca slobodnej matke v období dvadsiatych rokov minulého storočia. Slobodná matka v podaní Anjeliny Jolie sa všemožne snaží dopátrať svojho syna, polícia a úrady však v tomto prípade stále iba tápajú a časom im začne byť neústupná žena dokonca nepohodlná. Eastwood sa chytil výborného scenára J. Michaela Straczynskiho, ktorý sa nesnaží nijako podliehať vkusu publika a neponúka prvoplánový happy end.

Cesta (La Strada, 1954, Taliansko, Federico Fellini), Dvojka, 21.50
Cesta Federica Felliniho ešte zapadá do jeho obdobia neorealizmu, takže sledujeme osudy obyčajných talianskych ľudí prebíjajúcimi sa životom ako sa len dá. Vlastne nejde ani tak o obyčajných ľudí, ale dvoch cirkusantov, obhrublého Zampana a citlivej a nepohľadnej Gelsominy. Muž predvádza dlhé roky jediné otravné číslo a evidentne nie je schopný v živote dosiahnuť nič viac, čo ale žene nestačí. V hlavných úlohách excelovali Anthony Quinn a Giuletta Masina.

TV tipy 8.7. - 14.7. 2019 TV tipy 8.7. - 14.7. 2019 TV tipy 8.7. - 14.7. 2019

STREDA 10.7.

Atlas mrakov (Cloud Atlas, 2012, USA, Nemecko, Tom Tykwer, Lana, Lilli Wachowski), JOJ Plus, 20.10
Monumentálny projekt súrodencov Wachovských a Nemca Toma Tykwera je adaptáciou románu Davida Mitchella. Na ploche takmer troch hodín sa ocitáme vo viacerých časových rovinách, ktoré sú medzi sebou či už príbehovo, alebo myšlienkovo poprepájané. Film vzbudil pozornosť najmä vďaka divokému zamaskovaniu mnohých hereckých hviezd v rôznych úlohách, spomeňme Toma Hanksa, Halle Berry, Hugha Granta, Jima Sturgessa, Huga Weavinga, Bena Wishawa, Susan Sarandon alebo Jima Broadbenta.

Hondo (1953, USA, John Farrow), Jednotka, 20.35
John Wayne sa opäť ocitá, ako bolo uňho dobrým zvykom, medzi indiánmi. Vo westerne Hondo stvárnil postavu armádneho kuriéra, ktorý sa zhodou okolností ocitne na ranči uprostred indiánskeho územia. Muž je nútený sa vydávať za manžela miestnej statkárky, aby mohol byť pod ochrannou rukou náčelníka Apačov. Na rozdiel od mnohých iných snímok Johna Waynea tu sú vyobrazení pôvodní americkí obyvatelia nie ako čisto záporné postavy a za zmienku stojí aj fakt, že Hondo bolo nakrútené v 3-D.

Cesty slávy (Paths of Glory, 1957, USA, Stanley Kubrick), Dvojka, 21.00
Každý film legendárneho Stanleyho Kubricka je jednoducho monument kinematografie a nie inak je tomu u vojnovej súdnej drámy Cesty slávy. Ocitáme sa na bojiskách prvej svetovej vojny, kde došlo pri bojoch v zákopoch k nedodržaniu rozkazu veliteľa, išlo však podľa všetkého iba o rozhodnutie zdravého rozumu. Ide o adaptáciu knihy Humpreyho Cobba a v hlavnej úlohe sa zaskvel Kirk Douglas. Toho si Kubrick „požičal“ aj do ďalšieho svojho historického filmu Spartacus.

ŠTVRTOK 11.7.

Tango a Cash (Tango and Cash, 1989, USA, Albert Magnoli, Andrej Končalovskij), Dajto, 20.15
Jedna z najvydarenejších akčných buddy komédií vznikla v roku 1989 pod režijnou taktovkou inokedy skôr artového ruského režiséra Andreja Končalovskiho. Scenár Randyho Felmana dal dokopy skvelú dvojicu so svalmi a navyše aj so zmyslom pre humor, Sylvestera Stalloneho a Kurta Russella. Tí majú za úlohu hláškovať a rozdávať rany v tuctovom krimi príbehu, ale aj ten je obohatený napríklad o dejovú líniu, kedy sa obaja policajti ocitajú neprávom za mrežami. A hádajte, koľko kamarátom tam stretnú...

Vojačik (Le Petit Soldat, 1963, Francúzsko, Jean-Luc Godard). Dvojka, 21.10
Jean-Luc Godard vždy rád kombinoval divoké experimentálne kinematografické postupy s politickými témami a medziľudskými vzťahmi. Vojačik je taktiež presne z tohto súdka. Hlavným hrdinom je 26-ročný mladík, ktorý si rád užíva život, zároveň je však aj nechtiac politicky aktívny, keď je prinútený spáchať atentát. Do toho Godard komponuje divoké kamerové švenky namiesto pohľadov a protipohľadov, aby sledovanie jeho ďalšieho dôležitého vkladu do francúzskej novej vlny nebolo tak jednoduché...

Muž z Hongkongu (Les tribulations d'un Chinois en Chine, 1965, Francúzsko, Taliansko, Philippe de Broca), ČT 2, 21.50
Ďalší u nás nesmierne populárny dobrodružný film so Jeanom - Paulom Belmondom, ktorý sa stal kultom už na našich „socialistických“ obrazovkách. Bebe hrá tentokrát milionára, ktorého prestal baviť život a jeho dlhá ofina a tak najal na seba vraha. Všetko sa však pochopiteľne zamotá a mladík zhodou okolností zrazu začne pociťovať chuť k životu. Všade sú predsa krásne ženy, ktoré po ňom túžia! Muž z Hongkongu nie je súčasťou trilógie, ako sa mnohí u nás domnievajú, Muž z Ria aj Muž z Acapulca sú samostatné filmy.

TV tipy 8.7. - 14.7. 2019 TV tipy 8.7. - 14.7. 2019 TV tipy 8.7. - 14.7. 2019

PIATOK 12.7.

Marhuľový ostrov (2011, Slovensko, Peter Bebjak), Dvojka, 21.25
Slovenský režisér Peter Bebjak každým svojim filmom drasticky mení žáner, jeho celovečerným hraným debutom bola milostná dráma Marhuľový ostrov. Príbeh jednej ženy a troch mužov sa odohráva na južnom Slovensku v prostredí marhuľových sadov. Mladá žena stvárnená herečkou Szidi Tobias sa musí konfrontovať so záujmom hneď troch mužov. Vo filme sa toho veľa zbytočne nenahovorí, často sa pracuje, občas sa oslavuje, ale skoro stále sa popíja alkohol...

Videodrome (1982, USA, Kanada, David Cronenberg), ČT Art, 21.50
Kanadský kultový režisér David Cronenberg sa vždy vyžíval v zobrazovaní explicitného násilia a rôznych nechutností, vždy však veľmi svojským, autorským spôsobom. Jedným z jeho najkultovejších filmov je Videodrom z roku 1983, v ktorom reagoval na rozmáhajúci sa trh s videokazetami a stále väčšie kvantum násilia vysielaného v televízii. V hlavnej úlohe vedúceho televízneho kanálu sa predstavil James Woods, v jednej z vedľajších ženských úloh uvidíte slávnu speváčku Deborah Harry.

James Bond: Žiť a nechať zomrieť (Live and Let Die, 1973, VB, USA, Guy Hamilton), Jednotka, 22.25
James Bond, po prvýkrát v podaní Rogera Moorea, začne vyšetrovať vraždu v samotnom sídle OSN v New Yorku. Stopy ho zavedú medzi priekupníkov drog v New Orleanse a neskôr sa bude musieť odobrať aj na jeden z ostrovov v Karibiku, kde vládne kult Woodoo. Žiť a nechať zomrieť odkazuje na v sedemdesiatych rokoch populárny blackploitation žáner, podstatné však je, že nový Bond vôbec nezaostáva za Seanom Connerym a hneď počas prvej hodiny dostane do postele tri ženy.

TV tipy 8.7. - 14.7. 2019 TV tipy 8.7. - 14.7. 2019 TV tipy 8.7. - 14.7. 2019

SOBOTA 13.7.

Cesta do hlubin studákovy duše (1939, Československo, Martin Frič), ČT 1, 14.40
Jednu z najlepších prvorepublikových komédií nemohol nakrútiť nikto iný, než Martin Frič. Tentokrát však nejde o obľúbenú zápletku zámeny osôb, na akú boli vtedajší diváci zvyknutí, ale ocitáme sa na strednej škole. Okrem klasických „rošťáckych“ zápletiek dominuje filmu tá o starom profesorovi Matulkovi, ktorý kvôli menšej sebadôvere dosiaľ nezložil štátne skúšky. V úlohe dobrosrdečného učiteľa sa predviedol Jindřich Plachta, ako prísny triedny profesor zase Jaroslav Marvan.

Fantomas sa hnevá (Fantomas se déchaine, Francúzsko, Taliansko, André Hunebelle), Jednotka, 20.30
Druhý diel nesmrteľnej komediálnej trilógie v ničom nezaostáva za prvým filmom. Fantomas sa hnevá začína na vedeckom kongrese v Ríme, ktorého sa účastina samozrejme aj komisár Juve, novinár Fandor a jeho snúbenica Helena. Fantomas je taktiež prítomný a unáša z konferencie dôležitého vedca. Investigatívna trojica nenechá nič na náhodu a vydáva sa vo Fantomasových stopách. Dobovým divákom určite neušli chytré narážky na francúzsku politiku, ktoré z tejto série robia viac, než len ľudovú zábavu.

Ten, kto stojí v kúte (The Perks of Being a Wallflower, 2012, USA, Stephen Chbosky) ČT Art, 22.05
Stephen Chbosky nakrútil podľa vlastnej knihy príjemnú teenagerskú dramédiu s Emou Watson v hlavnej úlohe. Tá tu zrejme prvýkrát dokazuje, že s ňou treba rátať aj po skončení série o Harrym Potterovi. Ide o príbeh 15-ročného Charlieho, klasického to školského outsidera, ktorého nikto nechápe, ale predsa si len nájde tých skutočných priateľov. K tomu samozrejme patrí aj pocit osamelosti, zároveň však aj prvej zamilovanosti. V úlohe jedného z učiteľov sa predstavil Paul Rudd.



NEDEĽA 14.7.

Lawrence z Arábie (Lawrence of Arabia, 1962, USA, VB, David Lean), Jednotka, 14.25
Veľkofilm všetkých veľkofilmov, respektíve ukážka toho, ako sa nakrúcali tie skutočné výpravné monster - projekty ešte pred sterilným CGI. David Lean bol megaloman telom i dušou, čo najlepšie predvádza práve vo vrstevnatom príbehu britského dôstrojníka Lawrencea, ktorému sa podarilo spojiť arabské kmene v boji proti tureckým agresorom počas prvej svetovej vojny. Veľké herecké príležitosti sa tu naskytli velikánom, ako Peter O´Toole, Alec Guiness, Anthony Quinn a Omar Sharif.

Rozhnevaný muž (The Angry Man, 1978, Kanada, Francúzsko, Claude Pinoteau), ČT 2, 22.10
Lino Ventura v úlohe postaršieho muža a zároveň milujúceho otca, ktorý je nútený cestovať za oceán, aby našiel svojho strateného syna. Ten sa ale dostal aj do hľadáčika polície, pretože je, zrejme krivo, obvinený z vraždy. Na čo príde polícia a na čo ustarostený muž pri pátraní na vlastnú päsť? Dokáže sa s tým zmieriť? Lino Ventura sa pre podobné úlohy drsných ráznych mužov priam narodil, tentokrát však predsa len nerozdáva toľko rán ako obvykle a scenár sa viac sústredí na rodinnú drámu.

Nostalgia (Nostalghia, 1983, Sovietsky Zväz, Andrej Tarkovskij), ČT Art, 23.45
Andrej Tarkovskij na sklonku svojej kariéry tvoril aj koprodukcie s Talianskou republikou, čoho výsledkom je jeden z jeho „najťažších“ filmov Nostalgia. A to je už čo povedať. Na scenári sa tak podieľal aj dvorný scenárista Federica Felliniho, Tonino Guerra. V centre pozornosti je ruský bádateľ, ktorý na apeninský poloostrov prichádza študovať dielo svojho krajana, hudobného skladateľa z 18. storočia. Nostalgia je plná symbolov, komplikovaných metafor a dlhých záberov, ako sme u tohto režiséra zvyknutí.


autor Erik Binder 8.7.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.