TV TIPY 16.4. - 21.4. 2019

TV TIPY 16.4. - 21.4. 2019

článok



UTOROK 16.4.

Kolja (Česko, 1996, Jan Svěrák), ČT 1, 20.00
Postarší hudobník František milujúci mladšie ženy a bezstarostný spôsob života konečne dospeje a zistí potrebu skutočných citov vo svojom živote paradoxne až prostredníctvom malého dieťaťa. Konkrétne ide o ruského chlapčeka menom Kolja, takže ďalšou z počiatočných bariér je aj jazyk. Predvídateľný dej ale v tomto prípade nebude skutočne nikoho trápiť, Jan Svěrák natočil totiž vrcholné dielo svojej kariéry a bol zaňho ocenený aj Oscarom za najlepší neanglicky hovorený film roka 1996.

Jack Reacher 2: Nevracaj sa (Jack Reacher: Never Go Back, USA, 2016, Edward Zwick), Dajto, 20.15
Zvyknúť si na fakt, že Jack Reacher v podaní Toma Cruisea sa minimálne vzhľadom výrazne odlišuje od svojej knižnej predlohy, ste mali možnosť u v prvom dieli a v tom druhom s podtitulom Nevracaj sa už tieto zmeny budete brať ako samozrejmosť. Jack musí tentokrát prísť na dôvody spiknutia voči veliteľke Susan Turnerovej, zhodou okolností krásnej ženy, takže to bude medzi dvojicou aj poriadne iskriť. Edward Zwick nakrútil solídny retro - thriller ako vystrihnutý z 90 – rokov.

Rodina je základ státu (Česko, 2011, Robert Sedláček), ČT 2, 22.15
Toľko sa chodí s džbánom pre vodu, až sa rozbije. Takto by mohol zhodnotiť svoju životnú situáciu Libor, úspešný to manažér a otec rodiny, keď si začnú na daňovom úrade a následne na polícii zrátavať 1+1 z výkazov banky. Libor sa rozhodne pre netradičný krok. Uvedomuje si, že sa zrejme nevyhne väzeniu a zoberie celú rodinu na dlhý výlet v aute krásnou českou krajinou. Šťastná rodinka o novej situácii zatiaľ nič netuší. Kvalitu snímky dokladajú štyri ceny českej filmovej kritiky.

TV tipy 16.4. - 21.4. 2019 TV tipy 16.4. - 21.4. 2019 TV tipy 16.4. - 21.4. 2019

STREDA 17.4.

Columbo ide pod gilotínu (Columbo Goes to the Guillotine, USA, 1989, Leo Penn), ČT 1, 14.50
Už názov napovedá, že tentokrát to bude mať poručík v starom baloňáku obzvlášť zložité a je to tak. Bude totiž riešiť vraždu, kde sa hlavným podozrivým stáva telepat zarábajúci si na živobytie prezentáciou svojich nadprirodzených schopností pri verejných vystúpeniach. Všetko však ale môže byť inak a Columbovi nezostane nič iné, iba si na vraha nachystať premyslený, ale veľmi nebezpečný trik. Bezpochyby ide o jednu z najlepších častí celého seriálu, kde nám poručík predvedie, že aj on dokáže byť telepatom, ak chce.

Ochrana štátu (Secret défense, Francúzsko, 2008, Philipe Haim), Jednotka, 21.40
Život tajného agenta v prostredí teroristických organizácií nie je prechádzka ružovou záhradou, každý deň vám totiž hrozí prezradenie alebo smrť. Ochrana štátu sa sústredí na dvoch mužov na opačnej strane barikády, ktorí budú musieť pre dosiahnutie výsledku čo-to obetovať. Do protiteroristickej jednotky sa dostáva aj študentka Diane, Alex tak bude zodpovedný aj za jej bezpečnosť pri nebezpečných akciách. Drsný, nekompromisný thriller ako zo starej francúzskej školy, ale využívajúci moderné postupy.

Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street, USA, 2013, Martin Scorsese), JOJ Cinema, 24.00
Čierna komédia Martina Scorseseho nakrútená na základe spomienok Jordana Belforta je okrem trojhodinovej zábavy a implicitnou kritikou nekontrolovateľného kapitalizmu a ukážkou, ako dokážu moc a peniaze zmeniť ľudský charakter. Lenže FBI nikdy nespí a i keď sa zdá, že niekedy možno pracuje pomaly, svojho cieľa sa nikdy nevzdá. Scorsese nakrútil vo svojej filmografii pomerne nekonvenčne pojatý film a snaží sa aj experimentovať. Leonardo Di Caprio si svoju úlohu nesmierne užíva.

TV tipy 16.4. - 21.4. 2019 TV tipy 16.4. - 21.4. 2019 TV tipy 16.4. - 21.4. 2019

ŠTVRTOK 18.4.

Veľké nádeje (Great Expectations, USA, 1998, Alfonso Cuarón), AMC, 16.35
Modernizovaná verzia klasického príbehu Charlesa Dickensa vznikla v réžii Alfonsa Cuarona (Roma) v hlavných úlohách s Gwyneth Palthrow a Ethanom Hawkeom a tejto dvojici to na obrazovke a pri melancholickej atmosfére nastolenej režisérom parádne sekne. Vo vedľajších úlohách sa objavili legendy, ako Robert De Niro, Anne Bancroft alebo Chris Cooper. Pre možnosť porovnania odporúčame aj výpravnú verziu s rovnakým pôvodným názvom z roku 1946 v réžii Davida Leana.

X – Men: Budúca minulosť (X – Men: Days of Future Past, USA, 2014, Bryan Singer), JOJ Plus, 20.10
Druhá časť trilógie venujúcej sa mladým rokom starých známych hrdinov vznikla opäť v réžii Bryana Singera. Tentokrát tu máme cestovanie v čase, aby sa zabránilo zániku mutantov a tak divák musí zapojiť mozog ešte viac, ako napríklad pri X –Men 2. Sledujeme dve dejové línie a definitívne je nám predostreté, ktorá postava sa na akú stranu barikády postaví. Ťažký nadhľad si dokáže udržať samozrejme iba Wolverine. Záverečný Apocalypse sa Singerovi vydaril o niečo menej, ale ako celok táto trilógia patrí k špičkám žánru.

Divoké včely (Česko, 2001, Bohdan Sláma), ČT 2, 22.00
Bohdan Sláma debutoval v roku 2001 snímkou Divoké včely a jasne dal najavo svoj výrazný režijný štýl. „Chcípacká“ komediálna sociálna dráma sa venuje osobitým postavičkám obývajúcim bezvýznamnú dedinu na severe Moravy a nikto z toho nemá bohvieakú radosť. Sláma dal príležitosť Pavlovi Liškovi, ktorý hrá opäť „idiota“ a veľkého fanúšika Michaela Jacksona s cool motorkou a tento typ postáv mu tak trochu nešťastne prischol. Sláma dosiahol umeleckého vrcholu nasledujúcimi filmami Štestí a Venkovský učitel.

TV tipy 16.4. - 21.4. 2019 TV tipy 16.4. - 21.4. 2019 TV tipy 16.4. - 21.4. 2019

PIATOK 19.4.

Starý včelár (Československo, 1981, Miloslav Luther), Jednotka, 13.25
Miloslav Luther natočil jeden z najzaujímavejších televíznych filmov na motívy poviedok Jozefa Gregora - Tajovského. Starý včelár predstavuje typ človeka, ktorý je po celý život spätý s prírodou a morálka, pokora, úcta a česť predstavujú preňho jediné akceptovateľné životné hodnoty. Je ukážkou toho, že iba taký človek dokáže byť v živote šťastný. Preto je tento film aj takmer 30 rokov po svojom vzniku stále veľmi aktuálny.

A čo ďalej, Baltazár (Au hasard Balthasar, Francúzsko, Švédsko, 1966, Robert Bresson), Dvojka, 22.45
Príbeh z francúzskeho vidieka je polemikou nad ľudským, ale aj zvieracím údelom na tejto Zemi. Somárik Baltazár je terčom šikany viacerých miestnych výrastkov a jeho osudom je stále byť v područí nových majiteľov. Paralelu s jeho osudom môžeme nájsť v živote miestnej dievčiny Márie, mimochodom jedinej osoby, ktorá si somára obľúbi. Avšak ľudia, pre ktorých nie je problém ubližovať bezbrannému zvieraťu, nemajú problém chovať sa bezcitne aj voči bezbrannej žene.

Cesta do pravěku (Československo, 1955, Karel Zeman), ČT 2, 20.00
Karel Zeman patril k najväčším vizionárom československej kinematografie, čoho dôkazom je aj toto dobrodružstvo partie mladých chlapcov naprieč časom hlboko do minulosti. Spoločne so skupinkou sledujeme vývoj Zeme od prehistorických čias a stretávame sa s mnohými zvieratami, ktoré patria medzi dávno vyhynuté živočíšne druhy. Fantazijné dobrodružstvo poskytlo trikárom obrovský priestor na realizáciu a film poskytuje aj dnes z výtvarnej a trikovej stránky úchvatný zážitok.

TV tipy 16.4. - 21.4. 2019 TV tipy 16.4. - 21.4. 2019 TV tipy 16.4. - 21.4. 2019

SOBOTA 20.4.

Tess (Francúzsko, VB, 1979, Roman Polanski), Dvojka, 20.10
Trojhodinovú adaptáciu viktoriánskeho románu Thomasa Hardyho Tess nakrútil v roku 1979 Roman Polanski s Nastassjou Kinski v hlavnej úlohe. Tá stvárnila mladé dedinské dievča stretávajúce sa s pokrytectvom miestnej šľachty, ale spoznáva aj krásy úprimnej lásky. Väčšina mužov v jej okolí sa však ukazuje ako nespoľahlivá a Tess trvá dlhšiu dobu, než ich skutočné zámery prekukne. Kamera sa zameriava na melancholické vykreslenie anglického vidieka.

Očovské pastorále (Československo, 1973, Jozef Zachar), Jednotka, 20.30
Čo je to najdôležitejšie, čo musí mať chlap? No predsa česť a odvahu. Hlavný hrdina, bača v podaní Júliusa Pántika, však vo svojom okolí neustále vyvoláva iba spory. Do hry vstupujú aj stratené ovce a pri ich pátraní by sa zapotil aj Columbo. Jozefovi Zacharovi sa skvele podarilo vykresliť mentalitu dedinského človeka a pridať sem aj motív generačných rozdielov, pričom mladým ľuďom pripadajú žabomyšie spory medzi staršími dedinčanmi ako trápne a smiešne.

Dobrý voják Švejk (Československo, 1956, Karel Steklý), ČT 1, 21.10
Do roku 1956 diváci videlo už viacero vydarených adaptácií románu Jaroslava Hašeka, ale až vďaka stvárneniu tejto postavy so zdravým sedliackym rozumom Rudolfom Hrušínskym sa stal Švejk tak obľúbenou a populárnou postavou, a to aj medzi súčasnou generáciou. Ten sa náhodou dostáva do armády počas prvej svetovej vojny a glosuje ľudské vlastnosti a chyby tak presným spôsobom, až musí dostať oficiálne označenie „notorický blb“. Niet pochýb, že aj dnes by sa stal terčom verejnej šikany.

NEDEĽA 21.4.

Skrytý prameň (Československo, 1973, Vladimír Bahna), Jednotka, 15.40
Film rutinéra Vladimíra Bahnu nás prenáša do 16. storočia do slovenského mesta Levoča. Tu istý Pavol, neskôr známy ako majster Pavol z Levoče, tvorí svoje ikonické dielo, neskorogotický oltár v kostole sv. Jakuba. Druhou dôležitou postavou filmu sa stáva tovariš menom Krištof a v podstate sa z nej stáva aj postava hlavná. Nechýbajú krčmové scény, kreslené pozadie mesta a nutný dramatický konflikt. Zrejme ide o najlepší film z tvorby Vladimíra Bahnu.

Babička (Československo, 1940, František Čáp), Dvojka, 20.10
Legendárna kniha Boženy Nemcovej patrí medzi obľúbené predlohy pre adaptácie českých tvorcov a zrejme tá najslávnejšia pochádza z roku 1940 a nakrútil ju výnimočný režisér svojej doby František Čáp. Stará žena prichádza za rodinou a tu si získava obľubu ako u detí Proškových, tak u susedov. Tí sa jej začnú zverovať so svojimi starosťami a dobrá žena sa im snaží uľahčiť ich trápenie. Táto verzia Babičky vo vás určite vzbudí dojem siahnuť aj po knižnej predlohe.

Nebeská brána (Heaven´s Gate, USA, 1980, Michael Cimino), ČT 2, 21.40
Neslávne slávny kolosálny prepadák, pri ktorom sa akosi zabúda, že v skutočnosti ide o veľmi dobrý film a súčasnému divákovi staré rany a jazvy môžu byť už dnes ukradnuté a Nebeskú bránu si poriadne užiť. Koniec koncov prepad filmu sa nijako negatívne neprejavil na kariérach Krisa Kristoffersona, Christophera Walkena, ani Johna Hurta. V centre pozornosti je milostný trojuholník medzi dvoma mužmi a jednou ženou, Cimino sa ale dotýka aj mnohých problémov Ameriky druhej polovice 19. storočia.


autor Erik Binder 16.4.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.