TV TIPY 18.3. - 24.3. 2019

TV TIPY 18.3. - 24.3. 2019

článok



PONDELOK 18.3.

Komorník (The Butler, USA, 2013, Lee Daniels), Jednotka, 20.30
Cecil Gaines bol mužom čiernej pleti, ktorý v Bielom dome robil komorníka hneď siedmim americkým prezidentom v rozmedzí rokov 1952 až 1986. Bol tak priamo svedkom rozhodnutí ovplyvňujúcich priebeh vojny vo Vietname, reakciu na atentát na Martina Luther Kinga alebo Johna Kennedyho. Film kombinuje jeho pracovnú náplň a súkromný život. V hlavnej úlohe sa predstavil Forest Whitaker a v tých vedľajších aj hudobné hviezdy, ako Mariah Carey alebo Lenny Kravitz.

Vlk (Wolf, 1994, USA, Mike Nichols), Dajto, 22.15
V rámci tvorby dramatického režiséra Mikea Nicholsa (Kto sa bojí Virginie Woolfovej?) patrí Vlk k anomáliám. Ide o romantický horor ako vystrihnutý z dôb zlatého veku Hollywoodu o  mužovi meno Will, ktorého pokúše vlk a ten tak získa niektoré jeho vlastnosti. Budú tieto „vlčie“ vlastnosti, ako agresivita alebo priebojnosť predstavovať pre redaktora vydavateľstva možnosť postupu na spoločenskom rebríčku a úspech u žien, alebo budú jeho prekliatím? V hlavných úlohách sa predstavili Jack Nicholson, James Spader a Michelle Pfeiffer.

Prázdniny pána Hulota (Les Vacances de Monsieur Hulot, 1953, Francúzsko, Jacques Tati), Dvojka, 22.25
Prvý skutočne veľký úspech vizionárskeho komika Jacquesa Tatiho nás priváza do letoviska blízko francúzskej Bretane, kde sa nešikovný pán Hulot zaplieta do množstva komických situácií, vždy však vychádzajúcich z každodenného života. Hulot si berie na paškál národné stereotypy aj ľudské slabosti, ale vždy s veľkou dávkou nadhľadu a láskavosti. Predchodca Mr. Beana si samozrejme nie je vedomý svojej nešikovnosti, a tak si ho možno pri plávaní v mori pomýlia aj so žralokom.

TV tipy 18.3. - 24.3. 2019 TV tipy 18.3. - 24.3. 2019 TV tipy 18.3. - 24.3. 2019

UTOROK 19.3.

Príbeh kmotra (2013, Česko, Petr Nikolaev), JOJ Plus, 20.10
Životopisná gangsterka z českého prostredia neznie úplne ako z ranku sci-fi, keď si uvedomíme pomery pri našom divokom budovaní kapitalizmu po páde komunizmu. Film Petra Nikolaeva popisuje vzostup a pád jedného bossa podsvetia, ktorý nové, neprehľadné ekonomické pomery dokázal využiť vo svoj prospech. Pán Mrázek začal kšeftovať s hodinkami a postupne sa vypracoval až na človeka priamo ovplyvňujúceho českú politickú scénu. Hlavnú úlohu nemohol stvárniť nik iný, ako Ondřej Vetchý.

Bláznivá strela, Bláznivá strela 2 ½, Bláznivá strela 33 1/3 (1988,1991,1994, USA, David Zucker, Peter Segal), 20.15
Televízia „pre chlapov“ vám ponúka jedinečnú príležitosť zažiť v jeden večer maratón všetkých troch dielov Bláznivej strely. Ide o jednu z mála trilógií, ktorá si dokázala zachovať vysokú úroveň kvality. Spoločne s poručíkom losangeleskej polície Frankom Drebinom ála Lesliem Nielsenom (nemýliť si s Columbom!) zažijeme neuveriteľné dobrodružstvá pri chytaní tých najťažších zločincov a možno sa nám podarí zotrieť aj obrovské materské znamienko z plešiny Michaila Gorbačova!

Sirotinec (El Orfanato, 2007, Španielsko), Filmbox, 22.40
Laura sa po desaťročiach vracia spoločne s manželom a synom do miest, kde vyrastala, konkrétne do starého sirotinca na morskom pobreží. Žene sa časom začne zjavovať duch mŕtveho chlapčeka a začne tak pátrať po jeho minulosti aj minulosti samotného zariadenia. Jeden z najznámejších hororov zo žánrovej veľmoci- Španielska, sa dostal svojho času aj do našich kín a okrem viacerých nervy drásajúcich scén ponúka premyslený, inteligentný scenár s prekvapivou pointou.

STREDA 20.3.

Grandhotel Budapešť (Grandhotel Budapest, 2014, USA, Nemecko, Wes Anderson), JOJ Plus, 20.10
Grandhotel Budapešť je dosť možno film s najväčším počtom filmových hviezd na jednej ploche v histórii kinematografie. Od Ralpha Fiennesa, cez Tildu Swinton až po Karla Markovicsa. Ale k čomu by to bolo, ak by nezaujal dejom a výtvarnou stránkou. A aj tieto zložky zvládol opäť Wes Anderson na výbornú. Ocitáme sa v období medzi dvoma svetovými vojnami v istom hoteli, kde sa dostane istý zamestnanec k nečakanému bohatstvu vďaka istému dedičstvu. Lenže tí, ktorí si myslia, že mali naňho viac nárok, nechcú veci nechať tak.

Thelma & Louise (1991, USA, Ridley Scott), Jednotka, 21.45
Aj film, kde sú takmer všetci muži sexistickí hajzlíci a ženy iba túžia po láske a spokojnom živote, môže patriť k tým najobľúbenejším medzi mnohými mužmi. Skvelá road movie Ridleyho Scotta z roku 1991 dala dokopy Geenu Davis a Susan Sarandon a vydáva ich na cestu naprieč Spojenými štátmi a ako to už býva, cesta sa zmení na útek pred zákonom. Prezentovaným samozrejme mužmi. Bude niekoho z nich zaujímať skutočná spravodlivosť a dá ženám šancu sa obhájiť?

Zakázané ovocie (Out of Sight, USA, Steven Soderbergh), Markíza, 24.00
Steven Soderbergh umne kombinuje vo svojej kariére zábavné žánre s ťažkým umením a Zakázané ovocie patrí do tej prvej kategórie. George Clooney je elegantný muž v najlepších rokoch venujúci sa vykrádaniu bánk. Má však jeden menší problém, častokrát nedokáže uniknúť pred políciou. Pred definitívnym zatknutím na dlhé desaťročia do diery sa rozhodne vykonať ešte jednu veľkú lúpež. Na úteku sa zoznamuje s krásnou agentkou FBI (Jennifer Lopez) a hádajte, čo toto stretnutie s oboma urobí.

TV tipy 18.3. - 24.3. 2019 TV tipy 18.3. - 24.3. 2019 TV tipy 18.3. - 24.3. 2019

ŠTVRTOK 21.3.

Čo trápi Gilberta Grapea (What´s Eating Gilbert Grape, 1993, USA, Lasse Hallström), Film+, 14.55
Gilbert a Ernie sú dvaja bratia žijúci v zapadákove menom Endora (nemýliť si s Pandorou!). Ernie je mentálne zaostalý a tak sa oňho musí Gilbert neustále starať a dávať pozor, aby si neublížil. Gilbert spoznáva pekné dievča Becky a jeho priority sa zrazu zmenia. Ide dosť možno o najlepší film Lasseho Halslströma, popri Pravidlách moštárne, a svoju popularitu a nové obecenstvo si získava mladým Johnnym Deppom a ešte mladším Leonardom Di Capriom v hlavných úlohách bratov.

Podozrenie (Under Suspicion, 2000, USA, Francúzsko, Stephen Hopkins), AMC, 20.30
Pod názvom Podozrenie k nám v 90. rokoch dorazil aj súdny thriller s Harrisonom Fordom v hlavnej úlohe, Podozrenie Stephena Hopkinsa je taktiež výborná detektívka so šokujúcim záverečným odhalením. V Portoriku došlo k záhadným vraždám dvoch teenageriek a hlavným podozrivým sa stáva postarší muž Henry Hearst, bohatý právnik so slabosťou pre mladé dievčatá. Prípad vyšetruje Victor Benezet a muža si na stanici nechá po celú noc. V hlavných úlohách excelujú Gene Hackman a Morgan Freeman.

Divočina (Wild, 2014, USA, Jean-Marc Vallée), JOJ Plus, 23.00
Filmov s názvom Divočina sme tu mali tiež viacero, dielo autorského tvorcu Jeana-Marca Valléeho patrí niekde medzi nezávislú tvorbu a hollywoodsky mainstream a tento vyvážený prístup tu skvele funguje. Príbeh ženy, ktorá sa rozhodla bojovať so závislosťou na drogách a životnými tragédiami výletom z Mohawskej púšte, cez Kaliforniu, Oregon až do štátu Washington po turistickej trase s názvom PCT. Epizodicky zostavený scenár pôsobí značne rozvoľnene a subjektívne retrospektívy mu dodávajú na umeleckosti.

TV tipy 18.3. - 24.3. 2019 TV tipy 18.3. - 24.3. 2019 TV tipy 18.3. - 24.3. 2019

PIATOK 22.3.

Na krídlach vážky (Dragonfly, 2002, USA, Nemecko, Tom Shadyac), JOJ Plus, 20.10
Lekár s tvárou Kevina Costnera prednedávnom prišiel pri nehode vo Venezuele o tehotnú manželku. Odrazu sa v jeho okolí začnú odohrávať veci, aké si nedokáže racionálne vysvetliť a začne pátrať po ich príčine. Ďalší pokus zviesť sa na vlne popularity filmov typu Šiesty zmysel alebo Tí druhí priniesol celkom priemerný thriller s kvázi šokujúcou pointou, zaujal ale solídnou mysterióznou atmosférou a smutným Kostnerovým kukučom. Viac by sa ale tento slušný námet hodil do seriálov typu Krajné medze.

Pink Floyd v Pompejách (Pink Floyd: Live at Pompeii, 1972, Belgicko, Nemecko, Francúzsko, Adrian Maben), ČT Art, 20.20
Koncert legendárnej skupiny sa odohral a nakrúcal v starovekom amfiteátri v ruinách Pompejí. Koncert prebiehal cez deň aj v noci, každú skladbu sprevádza bombastická vizuálna show, ako sme u Floydov zvyknutí. Pre fanúšikov kapely samozrejme nutnosť, pre nezainteresovaných môže tento hudobný film znamenať vstupenku do audiovizuálneho sveta s názvom Pink Floyd. Hodinový záznam má aj nevyhnutný director´s cut natiahnutý o ďalšiu polhodinu. Koncert začína aj končí skladbou Echoes.

Brutálna Nikita (Nikita, 1990, Francúzsko, Taliansko, Luc Besson), Jednotka, 22.35
Nikita je krásna rebelka závislá na drogách. Podarí sa jej ako jedinej prežiť prepadnutie lekárne. Namiesto nástupu na výkon trestu však dostane nezvyčajnú ponuku na spoluprácu. Môže začať pracovať pre tajné služby ako agentka, inými slovami aj ako nájomná vražedkyňa. Nikita je šikovné dievča a rýchlo sa učí... Legendárny film Luca Bessona bol predobrazom viacerých televíznych seriálov, pretože tento námet je vďaka stále novým a novým úlohám pre zamestnankyňu v podstate nevyčerpateľný.

TV tipy 18.3. - 24.3. 2019 TV tipy 18.3. - 24.3. 2019 TV tipy 18.3. - 24.3. 2019

SOBOTA 23.3.

Muži v offsidu (1931, Československo, Svatopluk Innemann), ČT 1, 15.25
Slováci majú Skalných v ofajde, naši českí bratia zase podstatne staršiu komédiu Muži v offsidu z roku 1931. Tá však stále ponúka rovnako zábavný zážitok ako Lackov kultový film. Žižkovan Richard, majiteľ obchodu, chodí každý víkend napriek námietkam ufrflanej ženy na zápas svojej milovanej Slávie. Krajčír Emanuel žije sám so svojim synom Emanom, tí sú však fanúšikmi Viktórie Žižkov. Obaja starší páni sa náhodou stretávajú na derby týchto dvoch klubov a to nemôže skončiť dobre...

Bílá nemoc (1937, Československo, Hugo Hhaas), Dvojka, 21.00
Hugo Haas nakrútil na motívy divadelnej hry Karla Čapka Bílá nemoc v roku 1937 rovnomenný film. Vo fiktívnej krajine sa vzmáha diktátorský režim, snažiaci sa presvedčiť svoje obyvateľstvo o oprávnenosti napadnutia okolitých krajín. V štáte sa však rozšíril smrteľný vírus malomocenstva, tzv. bílá nemoc. Lekárovi Galénovi sa ako jedinému podarí vyvinúť účinnú vakcínu. Mocným však predloží vlastné podmienky, za akých je ochotný tajomstvo prezradiť.

Dressed to Kill (1980, USA, Brian De Palma), ČT 2, 22.00
Pocta inovatívneho režiséra Briana De Palmu Hitchcockovi. Dressed to Kill je mysterióznym príbehom o sériovom vrahovi mladých krásnych žien. Náhodným svedkom jedného zo zločinov sa stáva prostitútka Liz, pre políciu je však nedôveryhodnou osobou. De Palma vo filme akcentuje obsesiu snímacími aparátmi, využíva svoje trademarky, ako napríklad rozdvojený obraz a zamýšľa sa nad prirodzenou a patologickou sexualitou. Dressed to Kill je thriller napínavý od prvého po posledný záber.



NEDEĽA 24.3.

Tátova volha (2018, Česko, Jiří Vejdělek), ČT 1, 20.00
Eva je kostýmna výtvarníčka a prednedávnom ovdovela. Žena sa nečakane dozvedá, že jej manžel pred ňou ukrýval jedno tajomstvo. So svojou dcérou sa vydáva na cestu po návštevách bývalých mileniek svojho manžela. Na cesty vyrážajú starou Volgou GAZ 21, nie jediným dedičstvom po zosnulom. V hlavných úlohách režiséra populárnych komédií pre širšie masy Jiřího Vejdělka (Účestníci zájezdu) sa predstavili Eliška Balzerová a Tatiana Vilhelmová, v úlohách bývalých mileniek zase ďalšie legendy českej a slovenskej kinematografie.

Bravados (1958, USA, Henry King), ČT 2, 20.00
Jim Douglass prichádza do ospalého mestečka na mexických hraniciach, aby si vychutnal popravu štyroch banditov odsúdených za prepadnutie banky a vraždu. Na svedomí však zrejme majú aj vraždu Jimovej manželky. Zločincom sa podarí utiecť a zároveň uniesť dcéru miestneho obchodníka. Okrem Gregoryho Pecka v hlavnej úlohe si zahral vo westerne Barbados aj Jiří Voskovec. Režisér Henry King poňal film ako úvahu o nezdravej posadnutosti pomstou.

Kurz negatívneho myslenia (Kunst å tenke negativt, 2006, Nórsko, Bård Breien), Dvojka, 22.35
Komorne ladená škandinávska dramédia dáva dokopy partiu telesne postihnutých ľudí hľadajúcich nový zmysel zdanlivo zničených životov. V tom im má dopomôcť psychologička Tori. Špeciálnym prípadom je tridsiatnik Geirr, ktorého manželstvo sa ocitlo po tragickej nehode v kríze. Príbeh sa odohráva počas jednej noci a snúbi v sebe klasickú bergmanovskú drámu s poctivým severským čiernym humorom. Snímka využíva aj formálne prostriedky hnutia Dogma 95.


autor Erik Binder 18.3.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.