TV TIPY 25.2. - 3.3. 2019

TV TIPY 25.2. - 3.3. 2019

článok



PONDELOK 25.2.

Vysielame správy (Broadcast news, 1987, USA, James L. Brooks), ČT 2, 21.50
Filmy z prostredia fungovania televízie patria k veľmi populárnemu subžánru. Okrem zžieravého Network Sidneyho Lumeta alebo hektických Novín Rona Howarda sme v minulosti dostali aj komediálne ladené Broadcast News špecialistu na vzťahovky Jjamesa L. Brooksa s Williamom Hurtom, Albertom Brooksom a Helen Hunt v hlavných úlohách. Pracovná línia využívajúca večný spor medzi umením a komerciou sa tu pravidelne strieda s romantickou linkou milostného trojuholníka.

Bez dátumu, bez podpisu (Bedoone Tarikh, Bedoone Emza, 2017, Irán, Vahid Jalilvand), Dvojka, 22.25
Prehliadka súčasného iránskeho filmu na verejnoprávnej televízii pokračuje snímkou Bez dátumu, bez podpisu. Ide o príbeh súdneho patológa a lekára Kaveha Narimana, ktorý spôsobí dopravnú nehodu so smrteľnými následkami pre 8 – ročné dieťa. Otázkou ale zostáva, či túto tragédiu skutočne spôsobila hlavná postava, alebo išlo o otravu jedlom. Dráma sa v roku 2017 premietala aj na medzinárodnom filmovom festivale v Bratislave, takže na rozdiel od predchádzajúcich uvedených filmov na Dvojke nie je u nás neznáma.

Bedári (Les Misérables, 2012, VB, Tom Hooper), Doma, 23.30
X – tá variácia obľúbenej témy z pera Victora Huga prekvapila najmä „surovými“ speváckymi výkonmi veľkých hollywoodskych hviezd v hlavných úlohách. Napriek zmiešaným kritikám a kontroverznému ohlasu publika si film vyslúžil viacero oscarových nominácií. Sošku má doma za svoj výkon vo vedľajšej úlohe Anne Hathaway a ocenený bol aj make-up a mix zvuku. Zlatý glóbus si ale odniesol aj Hugh Jackman, Russellowi Croweovi ani ďalším hviezdam sa neušla žiadna nominácia.

TV tipy 25.2. - 3.3. 2019 TV tipy 25.2. - 3.3. 2019 TV tipy 25.2. - 3.3. 2019

UTOROK 26.2.

Můj vysvlečenej denník (2012, Česko, Martin Dolenský), ČT 1, 20.00
Prevažne televízny režisér Martin Dolanský po komédii Chyťte doktora! Si opäť vyskúšal réžiu diela určeného pre kiná. Můj vysvlečenej denník je príbehom Johany a jej troch kamarátiek, dvoch kamarátov, jej otca a nevlastnej matky. Takto prepletené vzťahy rozdielnych osobností slúžia režisérovi pre rozohratie solídnej konverzačnej a vzťahovej komédie, pochopiteľne sa Johana počas filmu aj osudovo zamiluje. Len treba vopred počítať s tým, že Dolenský nie je Woody Allen.

Beowulf (2007, USA, Robert Zemeckis), Film +, 20.15
Robert Zemeckis rád experimentuje na poli technických inovácií a po Polárnom exprese prináša ďalšie dielo využívajúce techniku performance capture. Beowulf je stará anglosaská hrdinská báseň o škandinávskom bojovníkovi Beowulfovi, pomáhajúcemu kráľovi Hrotgarovi v boji proti príšere menom Grendel. Zemeckisovými „pokusnými králikmi“ boli po Tomovi Hanksovi v Polárnom exprese Ray Winstone, Angelina Jolie, Anthony Hopkins, Brendan Gleeson alebo Robin Wright.

Konfident (2012, Slovensko, Poľsko, Česko, Juraj Nvôta), ČT 2, 22.15
Opäť tu máme príbeh z obdobia invázie spojeneckých vojsk východného bloku na naše územie v roku 1968. Hlavným hrdinom je mladík Adam, dispečer na športovom letisku pri západnej hranici republiky. Zhodou okolností sa však stáva agentom ŠtB a začne odpočúvať ľudí podozrivých z protištátnej činnosti. Pochopiteľne je ale aj on sledovaný svojimi kolegami. Adam sa stále viac a viac zamotáva do siete podozrení, neistoty a strachu o vlastnú budúcnosť a jediným východiskom sa zdá byť útek z domoviny.

STREDA 27.2.

Batman sa vracia (Batman Returns, 1992, USA, Tim Burton), Film+, 20.05
Pôvodný gotický a expresionistický štýl obohatil Tim Burton v pokračovaní Batmana o značnú mieru pitoresknosti, do jeho konceptu to ale výborne zapadlo. Viac ako Michael Keaton vám v hlave uviaznu Michelle Pfeiffer ako Catwoman, Danny DeVito ako Tučniak a Christopher Walken ako magnát Max Schreck. O dej opäť zase až tak nejde, ide o prehliadku výnimočnej Burtonovej fantázie a skvelých hereckých výkonov. Škoda, že film nebol úspešný ako prvá časť a nedočkali sme sa trilógie.

Telefónna búdka (Telephone Booth, 2002, USA, Jole Schumacher), JOJ Plus, 22.45
Scenár Telefónnej búdky podľa istých informácií mal už kedysi nakrútiť Alfred Hitchcock, Joel Schumacher sa ale tejto úlohy vôbec nezľakol a ťažko si predstaviť, že by mohol byť tento scenár nakrútený ešte lepšie. V hlavnej úlohe arogantného manažéra Stuarta Sheparda sa predstavil charizmatický Colin Farrell. Ten zdvihne „náhodný“ telefónny hovor v búdke, z ktorej pravidelne telefonuje a jeho život sa otočí hore nohami. Postupne zisťujeme podrobnosti z jeho súkromného aj pracovného života a motivácie telefonistu.

Úkryt (Panic Room, 2002, USA, David Fincher), Markíza, 23.45
Z podobného klaustrofobického súdka je aj jeden z tých komerčnejších thrillerov Davida Finchera. Matka s dcérou sa nasťahujú do bytu v New Yorku s jednou špeciálnou miestnosťou pripomínajúcou atómový úkryt na prežitie katastrofy. Do domu vnikne z neznámych príčin trojica zlodejov a táto miestnosť sa zrazu žene a dievčaťu bude nesmierne hodiť. Tie si zahrali Jodie Foster a začínajúca Kristen Stewart, zlodejov zase Forest Whitaker a Jared Leto. Fincher si v Úkryte vyskúšal rôzne kamerové inovácie.

TV tipy 25.2. - 3.3. 2019 TV tipy 25.2. - 3.3. 2019 TV tipy 25.2. - 3.3. 2019

ŠTVRTOK 28.2.

Imaginárium dr. Parnassa (The Imaginarium od Doctor Parnassus, 2009, VB, Kanada, Francúzsko, Terry Gilliam), Filmbox, 17.55
Poslednou úlohou Heatha Ledgera nebol Joker, ale záhadný doktor Parnassus z filmu vizionára a bývalého člena Monthy Python Terryho Gilliama. Ide o človeka, ktorý kedysi vyhral stávku o nesmrteľnosť so samotným diablom a neskôr túto dohodu poupravil tak, aby mohol byť opäť mladý, ale nie už nesmrteľný. Vzhľadom na tragické hercovo úmrtie si túto postavu zahralo hneď viacero hercov, Johhny Depp, Colin Farrell alebo Jude Law, starú verziu tohto pánka predstavuje Christopher Plummer.

Cesta z města (2000, Česko, Tomáš Vorel st.), ČT 2, 22.00
Cesta z města Tomáša Vorla nepatrí medzi ľahko stráviteľné diela a patrí medzi tie, ktoré si buď zamilujete, alebo ich budete nenávidieť. Svojským autorským štýlom je nám predstavený programátor Honza s tvárou Tomáša Hanáka tráviaceho takmer všetok čas pred monitorom počítača. So synom sa jedného dňa vyberie na víkend do prírody, samozrejme vyzbrojený všetkou technikou. Počas dvoch dní sa mu ale začnú otvárať nové obzor a možno sa po rozvode objaví na obzore aj ďalšia žena jeho života.

Columbo: Kríza identity (Iidentity Crisis, 1975, USA, Patrick McGoovan), ČT 1, 22.30
Opäť je tu pádny dôvod upozorniť na ďalší diel a prípad geniálneho Columba. Sú vlastne hneď dva. Prípad okolo smrti tajného agenta je v poručíkovej „diskografii“ veľmi nezvyčajný a je mu viac krát naznačené, že sa púšťa na veľmi nebezpečné teritórium. Tým druhým argumentom, prečo zapnúť telku je to, že epizódu režíroval najvýraznejší a častý predstaviteľ vrahov v seriáli, Patrick McGoogan. Samozrejme si tu aj zahral. Vyústenie je už ale typicky columbovské, vrah proste opäť nemá šancu.

TV tipy 25.2. - 3.3. 2019 TV tipy 25.2. - 3.3. 2019 TV tipy 25.2. - 3.3. 2019

PIATOK 1.3.

Orol Eddie (Eddie The Eagle, 2016, VB, USA Nemecko, Dexter Fletcher, JOJ, 20.35
Životopisný film o najpopulárnejšom nemotornom športovcovi v histórii zimných olympijských hier (Jamajčania na boboch nám prepáčia) Eddiem Edwardsovi sa celkom podstatne líši od skutočných udalostí, ale to súčasného diváka nemusí až tak trápiť. Kto si ale pamätá pamätné závody v Calgary, kedy bol na špici nedávno zosnulý Matti Nykänen a na chvoste práve Eddie, pre toho sa musí stať Orol Eddie kultovou záležitosťou. Mimochodom v Calgry sa mimoriadne darilo aj československým skokanom na lyžiach.

Oblivion: Nevedomí 2013, USA, Joseph Kosinski), Markíza, 21.40
Joseph Kosinski si nakrútil na motívy vlastnej poviedky pomerne netradičný sci-fi blockbuster, zato s Tomom Cruiseom v hlavnej úlohe a s Morganom Freemanom a Olgou Kurylenkou vo vedľajších. Jho postava, Jack, musí reagovať na príchod mimozemskej lode a čeliť podzemnej ilegálnej armáde. Kto je však ten dobrý a kto ten zlý? Nežil Jack celý život iba v klame? Kosinskeho film atmosférou, respektíve farebným ladením možno „nevedome“ nadväzuje na Scottovho Promethea.

Hráči so smrťou (1990, USA, Joel Schumacher), Jednotka, 22.35
Zabudnite na nedávnu podvýživenú a na teenagerského diváka cielenú novú verziu tejto hororovej klasiky z počiatku 90. rokov a pozrite si hutný a nekompromisný originál. Skupina študentov medicíny začne experimentovať s klinickou smrťou. Mladíci si postupne predlžujú svoj pobyt na druhom svete, čím nevedomky privedú do svojich životov prízraky minulosti. Výlety za hranicu života dokážu, na rozdiel od remaku, ohromovať aj dnes a film je prehliadkou nastupujúcej hereckej generácie.

SOBOTA 2.3.

Noční motýl (1941, Československo, František Čáp), ČT 1, 15.30
Na svoju dobu, respektíve v časoch slávnych československých ľahkých komédií s obľúbenou zápletkou zámien osôb veľmi odvážna romantická dráma Františka Čápa. Kam až môže viesť nenaplnená láska k nedosiahnuteľnému mužovi? Krásna Marta je vychovávateľka, ale presťahuje sa do Prahy, ktorá nemá na ňu najlepší vplyv a kde začne pracovať ako barová speváčka. Tu neunikne pozornosti mnohých pochybných mužov túžiacich ju dostať do postele. V hlavnej úlohe sa predstavila Hana Vítová.

Pí a jeho život (Life of Pi, 2012, USA, Tchaj-wan, VB, Kanada, Ang Lee), JOJ Plus, 20.10
Vizuálne nádherný film Anga Leeho zaujal americkú akadémiu natoľko, že ho ocenila štyrmi Oscarmi, čím paradoxne Pí a jeho život dodnes trochu trpí. Príbeh chlapca menom Pí a jeho strastiplnej cesty z Indie do Kanady, kedy sa nešťastnou náhodou ocitá sám uprostred oceánu na člne spoločne s hladným tigrom. Ang Lee nám predkladá dej očami mladíka prostredníctvom retrospektívneho rozprávania. Ide o úchvatný detský film, ktorý vo viacerých smeroch môže pripomenúť Nekonečný príbeh.

K-19: Stroj na smrť (K-19: The Widowmaker, 2002, USA, VB, Kanada, Nemecko, Kathryn Bigelow), Dajto, 20.15
Špecialistka na „chlapské“ žánre Kathryn Bigelow v roku 2002 nakrútila napínavý film na základe skutočných udalostí z roku 1961. Prvá sovietska jadrová ponorka sa dostane v severnom Atlantiku do značných problémov, vďaka ktorým by mohlo dôjsť k nukleárnej katastrofe. Čo mohlo v období studenej vojny viesť k rozpútaniu jadrového konfliktu medzi dvoma veľmocami, USA a ZSSR. Harrison Ford a Liam Neeson budú mať plné ruky práce, aby nešťastiu zabránili.

TV tipy 25.2. - 3.3. 2019 TV tipy 25.2. - 3.3. 2019 TV tipy 25.2. - 3.3. 2019

NEDEĽA 3.3.

Appaloosa (2008, USA, Ed Harris), ČT 2, 20.00
Renomovaný herecký veterán Ed Harris sa po Pollockovi pustil opäť do réžie, aby nakrútil psychologický western s názvom Appaloosa. Ide o story o drsnom šerifovi Virgilovi Coleovi a jeho zástupcovi Everettovi Hitchovi, ktorí to vo svojom rajóne nemajú jednoduché. Ed Harris sa s Viggom Mortensenom stretli v Dejinách násilia ako protivníci, tentokrát stoja na rovnakej, tej správnej strane zákona. Ženský element predstavuje postava v stvárnení Renée Zellweger a hviezdnu zostavu dopĺňajú Jeremy Irons a Timothy Spall.

Jana Eyrová (Jane Eyre, 1996, Francúzsko, Taliansko, VB, USA, Franco Zeffirelli), ČT 2, 22.00
Sledovaním všetkých, či už filmových alebo seriálových adaptácií románu Charlotte Brontëovej Jana Eyrová môžete stráviť niekoľko týždňov. K tým známejším patrí dielo Franka Zeffirelliho s Charlotte Gainsbourg v hlavnej úlohe. Notoricky známy príbeh nám predstavuje Janu, ktorá sa dostáva ako mladé dievča do internátnej školy, kde to ale nie je omnoho lepšie ako predtým u tety. Ako dospelá sa stáva najskôr učiteľkou, neskôr odchádza do sídla Thornfield Hall, kde sa začne starať o sirotu Adélu a zaľúbi sa do majiteľa panstva.

Barneyho ženy (Barney´s Version, 2010, Kanada, Taliansko, Richard J. Lewis), Dvojka, 22.35
V adaptácii knihy Mordecaia Richlera sledujeme osudy obyčajného muža Barneyho Panofskyho počas troch dekád jeho života. Presnejšie povedané, zameriavame sa na jeho milostný život a tri osudové ženy a vzťah s otcom a najlepším kamarátom. V hlavnej úlohe hviezdi Paul Giamatti a jeho otca si zahral Dustin Hoffman. Barneyho ženy môže dobre slúžiť pre zdvihnutie sebavedomia nie príliš pohľandým mužom, pretože nám ukazuje, že aj do muža s Giamattiho vizážou sa môžu zaľúbiť ženy, ako Rosamunde Pike alebo Minnie Driver.


autor Erik Binder 25.2.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.