TV TIPY 27.11. - 2.12. 2018

TV TIPY 27.11. - 2.12. 2018

VOD recenzia



UTOROK 27.11.

Za každú cenu (Hell or High Water, 2016, USA, David MacKenzie), JOJ Plus, 22.30
Dráma zo súčasného Texasu rozpráva príbeh dvoch rozdielnych bratov. Toby (Chris Pine) je rozvedený, ale snaží sa zabezpečiť pokojný život svojmu synovi. Tanner (Ben Foster) je nekľudný a vznetlivý zločinec. Spoločne sa rozhodnú k vykradnutiu pobočiek veľkej banky, snažiacej sa pripraviť ich o pozemky. Na stopu sa im však dostáva skúsený šerif s tvárou Jeffa Bridgesa, ako inak, chystajúceho sa do dôchodku a riešiaceho snáď posledný prípad. Scenár napísal skúsený Taylor Sheridan (Wind River, Sicario: nájomný zabijak).

Kráľovský víkend (Hyde Park On Hudson, 2012, VB, Roger Michell), JOJ Cinema, 18.30
Bill Murray ako americký prezident Franklin D. Rooswelt v dobovej britskej dráme odohrávajúcej sa počas jedného víkendu roku 1939 v jeho súkromnej rezidencii. To neznie nijak zaujímavo, lenže na návštevu sem prichádzajú kráľ a kráľovná Anglicka. Išlo o vôbec prvú historickú návštevu tohto druhu. „Good feeling“ film s kvalitnými hercami rieši s porozumením rozdiely v náture medzi oboma národmi a príliš sa nezaoberá zložitou politickou situáciou doby.

Zasľúbená krajina (Promised Land, 2012, USA, Gus Van Sant), AMC, 11.20
Mat Damon si už vyskúšal spoluprácu s nezávislým režisérom Gusom Van Santom na divácky príťažlivej oscarovke Dobrý Will Hunting, o niekoľko rokov neskôr si to vyskúšali spolu opäť, tentokrát v ekologikej agitke z amerického vidieka. Zástupca veľkej korporácie Steve Butler je vyslaný na vidiek do mesta McKinley trpiaceho ekonomickou represiou. Snažia sa miestnym ponúknuť finančnú odmenu za predaj ťažobných práv na ich pozemkoch a zdá sa, že všetko pôjde ako po masle. Nie všetci obyvatelia mesta sa ale dajú ľahko kúpiť...

TV tipy 27.11. - 2.12. 2018 TV tipy 27.11. - 2.12. 2018 TV tipy 27.11. - 2.12. 2018

STREDA 28.11.

Collateral (2004, USA, Michael Mann), Jednotka, 20.30
Bezpochyby jeden z najnapínavejších thrillerov špecialistu na žáner Michaela Manna a jedna z najlepších úloh Toma Cruisea. Ten hrá postavu prešedivelého nájomného zabijaka Vincenta, ktorý má za úlohu večer pred súdnym procesom odstrániť všetkých vypovedajúcich z cesty. Na výpomoc ale potrebuje ľubovoľný taxík a „čierneho Petra“ si vytiahne taxikár Jamie Foxx. Digitálna kamera podtrhuje celkovú atmosféru nočného Los Angeles a scenár nám smerom k záveru pripraví nejeden zaujímavý zvrat.

Hra o jablko (1976, Československo, Věra Chytilová), ČT 2, 22.00
Ďalší z tých „normálnejších“ filmov Věry Chytilovej rozpráva príbeh tridsiatnika doktora Johna a jeho večné spory s opačným pohlavým. To je preňho predovšetkým objektom jeho erotických chúťok, ale vek sa oklamať nedá a ženy v jeho okolí stále viac vyžadujú od mužov zodpovednosť. V hlavnej úlohe „hráča“ sa predstavil Jiří Menzel. Stane sa z jeho života nakoniec niečo viac ako hra? Snímka prekvapila odvážnymi scénami pôrodov a často sa do záberov zakotúľa ono symbolické jablko z názvu.

Columbo – Dvojitý šok (Double Shock, 1973, USA, Robert Butler), ČT 1, 23.05
Opäť tu máme ďalšiu epizódu z krimi – seriálu Columbo a dôvod je jednoduchý, ide o jednu z tých najvydarenejších. Zápletka je veľmi originálna, do vraždy boháča Clifforda Parisa sú zapletení dvaja bratia – dvojičky. Tie stvárnil nezabudnuteľným spôsobom Martin Landau a poručík v baloňáku pripraví divákom skutočne prekvapivé rozuzlenie, trochu vymykajúce sa osvedčenej schéme, kde od začiatku poznáme vraha. Dielu ale dominuje svojrázna domáca, ktorej Columbo neustále ruší pokľudné sledovanie seriálov.

ŠTVRTOK 29.11.

Pán prílivu (The Prince of Tides, USA, Barbra Streisand), Jednotka, 21.30
Barbra Streisand nie je iba úspšná herečka a hudobníčka, doposiaľ nakrútila aj tri cenené celovečerné snímky a pripravuje na budúci rok ďalší. Tým druhým v poradí je psychologická romantická dráma, kde si Barbra zahrala hlavnú úlohu psychoterapeutky, ktorá rieši prípad ženy menom Savannah so sebevražednými sklonmi. Po ďalšom takomto pokuse kontaktuje jej brata, učiteľa Toma Winga (Nick Nolte). Medzi oboma vzniká zvláštne puto a na povrch sa postupne vynárajú tajomstvá z minulosti oboch súrodencov.

Blade Runner (1982, USA, Hong Kong, VB, Ridley Scott), Dajto, 22.00
Sci-fi všetkých sci-fi nakrútil v roku 1982 Ridley Scott. Príbeh hľadania jedného nebezpečného replikanta v Los Angeles roku 2019 patrí k základným pilierom žánru a minulý rok sme sa dočkali jeho vydareného poračovania Blade Runner 2049. Ide o adaptáciu románu Snívajú androidi o elektrických ovečkách? spisovateľa Philipa K. Dicka a scenár vynechal niektoré vedľajšie dejové línie. Príbeh tak na filmovom plátne pôsobí ucelenejším dojmom a jeho hlavnou devízou je temná atmosféra budúcnosti.

Lítost (1970, Československo, Evald Schorm), ČT 2, 22.25
Evald Schorm patril v 60. rokoch minulého storočia k najvýznamnejším osobnostiam českej novej vlny. Počiatkom normalizácie nakrútil televízny film Lítost s Vlastou Chramostovou a Rudolfom Hrušínským v hlavných úlohách a scenár napísal renomovaný Jiří Hubač podľa vlastnej divadelnej hry. Ide o príbeh speváka Jara Zárubeckého, ktorý žije iba pre svojho syna a zisťuje, že ten sa pridal do partie s istou zvlástnou nebezpečnou záľubou. Jaro je ochotný pre budúcnosť svojho syna urobiť všetko.

TV tipy 27.11. - 2.12. 2018 TV tipy 27.11. - 2.12. 2018 TV tipy 27.11. - 2.12. 2018

PIATOK 30.11.

Frankenstein (1994, USA, VB, Japonsko, Kenneth Branagh), Jednotka, 22.00
Jeden z najlepších prepisov legendárneho hororového románu Mary Shelley nakrútil v roku 1994 špecialista na Shakespera, Kenneth Branagh podľa scenáru Franka Darabonta (Vykúpenie z väznice Shawshank). V hlavnej úlohe šialeného vedca sa predstavil sám režisér, monštrum stvárnil takmer na nepoznanie zamaskovaný Robert De Niro, avšak jeho nezameniteľný pohľad prezrádza jeho identitu. Vo filme si zahrali aj „Amadeus“ Tom Hulce a Helena Bonham Carter.

Tu to musí byť (This Must Be the Place, Taliansko, Francúzsko, Paolo Sorrentino), Dvojka, 21.40
Výrazne zamaskovaný je aj Sean Penn v Sorrentinovej atypickej snímke Tu to musí byť. S mohutným účesom viac pripomína Robeta Smitha z The Cure ako samého seba. Penn hrá mierne prestarnutú rockovú hviezdu za zenitom menom Cheyenne žijúceho v írskom Dubline. Hudobník sa po smrt otca vydáva na cestu do New Yorku a jeho cesta pokračuje naprieč celými Spojenými štátmi. Pokúsi sa totiž nájsť človeka zodpovedného za otcove utrpenie v koncentračnom tábore.

Ztracenci (1956, Československo, Miloš Makovec), ČT Art, 21.45
Príbeh o troch vojakoch rakúsko - uhorskej armády nakrútil v roku 1956 režisér Miloš Makovec na motívy poviedky Aloisa Jiráska. Film sa odohráva v polovici 18. storočia počas prusko- rakúskej vojny. Traja vojaci sa zhodou okolností ocitajú na samote a prehodnocujú tu svoj vzťah k vojne a životu. Chalupu však prepadnú Prusi a vojaci sa snažia pred nepriateľom zachrániť rodinu aj s dieťaťom. V hlavnej úlohe jedného z vojakov sa objavil Slovák Gustáv Valach.

SOBOTA 1.12.

Drsný Harry (Dirty Harry, 1971, USA, Don Siegel), ČT 2, 20.00
V San Francisku vyčína osamelý masový vrah, skúsený strelec, pričom jeho obete sú náhodné a vypátrať ho tak nebude jednoduché. Prípadu sa ujíma drsný policajt Harry Callahan s tvárou Clinta Eastwooda a ktorý svoju prezývku nezískal len tak náhodou. Dostáva aj parťáka mexického pôvodu. Nie všetko ale pôjde podľa plánu a vyšetrovatelia zažijú nejedno sklamanie. Film skvele zapadá do obdobia Nového Hollywoodu, ktorý poskytoval tvorcom viac tvorivej slobody a možnosť spoločenskej kritiky.

Muži, ktorí nenávidia ženy (Män som hatar kvinnor, 2009, Švédsko, Dánsko, Niels Arden Oplev), ČT 2, 21.45
Prvý diel úspešnej severskej knižnej trilógie Milénium bol adaptovaný na filmové plátno v roku 2009 a úloha hackerky Lisbeth Salander preslávila a otvorila dvere do Hollywoodu herečke Noomi Rapace. V prvom príbehu ide o vyšetrovanie 40 rokov starého prípadu zmiznutia ženy z bohatej rodiny. Lisbeth pri ňom pomáha novinárovi Mikaelovi Blomkvistovi (nedávno zosnulý Michael Nyqvist). Pár prichádza na to, že v minulosti sa odohralo viacero vrážd, ktoré môžu s prípadom súvisieť.

Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, 2013, Švédsko, VB, Francúzsko, Felix Herngren), AMC, 09.50
Ďalšia svojrázna adaptácia knižnej predlohy zo Škandinávie sa venuje storočnému starčekovi Allanovi, ktorý jednoducho vyliezol z okna starobinca a zmizol. Ale ono je to samozrejme komplikovanejšie. Pri tomto úteku sa náhodou dostane ku kufríku plnom peňazí a tak sa nešťastne zapletie do cesty mafii. Film sa však venuje celému Allanovmu životu a predstavuje nám ho ako Forresta Gumpa severu. Muž sa ocitol pri vynáleze atómovej bomby a poznal prezidentov na oboch barikádach studenej vojny.

TV tipy 27.11. - 2.12. 2018 TV tipy 27.11. - 2.12. 2018 TV tipy 27.11. - 2.12. 2018

NEDEĽA 2.12.

Most pri Remagene (The Bridge at Remagen, 1969, USA, John Guillermin), Jednotka, 16.15
Most pri Remagene sa odohráva na jar v roku 1945, kedy sa konflikt druhej svetovej vojny chýli pomaly ku koncu. Jednou z posledných operácií nemeckej armády v snahe o zastavenie spojeneckých vojsk je vyhodenie mostu pri spomínanom meste do povetria. Most je však dôležitým strategickým miestom aj pre Nemcov a tak sa budú snažiť situáciu vyriešiť iným spôsobom. Film poskytuje obojstranný, paralelne nakrútený pohľad na konflikt a tak tu rozhodne nejde o naivnú západnú propagandu.

Boj o oheň (Guerre du feu, 1981, Francúzsko, Kanada, Jean - Jacques Annaud), Dvojka, 23.00
Prehistorická snímka Boj o oheň preslávila jej tvorcu, svojrázneho Francúza J.J. Annauda a poskytla dobovým divákom nezvyčajný filmový experiment. Vďaka hlavným postavám, praľuďom, počúvame iba nezrozumiteľné zvuky ich vzájomnej komunikácie a vďaka naturalistickému spôsobu zobrazenia pôsobí film značne autenticky. Režisér si vyberá za hrdinov tri postavy usilujúce sa o získanie ohňa. Pôjde však aj o cestu za postupným poľudštením. Neprekvapí, že Boj o oheň získal Oscara za masky.

Podfu(c)k (Snatch, 2000, VB, USA, Guy Ritchie), ČT 2, 21.40
Nielen chytrý distribučný preklad ironickej gangsterky Guya Ritchieho urobil zo snímky veľký kult. Neprehľadná, ale veľmi zábavná historka z britského podsvetia ponúka veľké množstvo svojráznych figúrok, ktoré hrajú s veľkou chuťou mnohé filmové hviezdy na čele s Bradom Pittom, Jasonom Stathamom alebo Beniciom Del Torom. V strede záujmu mafie stojí osemdesiatštri karátový diamant, jeho krádež a snaha o prepravu do New Yorku. Zápletka však nie je v tomto prípade až tak dôležitá, ale konkrétne vtipné cool situácie.


autor Erik Binder 27.11.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.