TV TIPY 13.8. - 19.8. 2018

TV TIPY 13.8. - 19.8. 2018

článok



Pondelok

20:30 Nepodplatiteľní (The Untouchables) USA, 1987, Kriminálny/Dráma (Cinemax2)
V roku 1920 vstúpil v Spojených štátoch do platnosti Volstedov zákon, ktorý zakazoval predaj, výrobu a distribúciu alkoholických nápojov. Začala sa éra prohibície, ktorá trvala až do roku 1933 a počas ktorej sa po celých Spojených štátoch rozmáhali mafiánske gangy. Dnes je najznámejším príbehom z týchto čias boj splnomocnenca ministerstva financií Eliota Nessa a Chicagskej polície s Al Caponeho zločineckou organizáciou. Brianovi DePalmovi sa podarilo sugestívne vykresliť atmosféru Chicaga 30. rokov, v ktorom nebolo príliš jasné, kto je dobrý a kto zlý. Práve do tohto prostredia je zasadený príbeh štyroch nepodplatiteľných, ktorí sa postavia všemocnému Al Caponemu. Snímka je dodnes známa aj vďaka svojráznej citácii scény z Ejzenštejnovho Krížnika Potemkin.

21:05 Vtáci (The Birds) Horor/Thriller, USA, 1963 (ČT2)
Pôvabná blondínka Melanie Danielsová prichádza do mestečka Bodega Bay, aby sa pokúsila získať priazeň mladého právnika Mitcha Brennera. Na ceste loďkou na ňu z nevysvetliteľných dôvodov zaútočí čajka. Na mestečko začnú zlietavať ohromné kŕdle vtákov, ktoré s mimoriadnou agresivitou útočia na miestnych obyvateľov. Mitch a Melanie musia bojovať o holé životy proti presile operencov, ktorých správanie nemožno vysvetliť a ani zastaviť. Mierumilovné vtáky sa zrazu menia na zrkadlový obraz medziľudských vzťahov v malom mestečku, ktorým dominuje Oidipov komplex.

22:30 Noc na Zemi (Night on Earth) Fr./Nem./USA/UK/Japonsko, 1991, Komédia/Poviedkový (ČT art)
Päť epizód sa odohráva v rovnakom čase v rôznych svetových metropolách a časových zónach. Počas jednej noci sa medzi taxikármi a ich pasažiermi vytvorí puto, ktoré ich vytrhne z anonymity mesta a odhalí niečo z tajomstva ľudského života. V Los Angeles ponúkne prestížna filmová agentka taxikárke úlohu vo filme, ale drsná mladá žena má svoj vlastný sen. V New Yorku nemecký emigrant Helmut blúdi v spleti ulíc veľkomesta a nevie svojho pasažiera doviesť na požadované miesto. V Paríži si taxikár z Pobrežia slonoviny so svojou slepou pasažierkou vymenia poznanie o tom, aké je to byť iný. V Ríme zhovorčivý taxikár svojou úprimnou spoveďou privodí farárovi počas jazdy infarkt. V Helsinkách tesne pred úsvitom traja muži v tuhej zime lamentujú nad krutosťou života a lásky. Nostalgický a jemne ironický humor, atmosféra cesty, ale aj sociálne kritické záblesky tvoria z tohto filmu jeden z vrcholov Jarmuschovej kinematografie.

TV tipy 13.8. - 19.8. 2018 TV tipy 13.8. - 19.8. 2018 TV tipy 13.8. - 19.8. 2018

Utorok

20:20 Woodstock (Woodstock: 3 Days of Peace & Music) USA, 1970, Dokumentárny/Hudobný (ČT art)
Precízny pohľad na priebeh kultového hudobného festivalu vo Woodstocku, kedy hnutie hippies a všeobecný odpor americkej verejnosti voči vojne vo Vietname dosahovali svoj vrchol. Kamery sa na lúkach v newyorskom Bethel objavia ešte pred masovou inváziou ľudí, ktorí prišli, aby si vypočuli hudbu a zmenili svet. Akcia i snímka rozprúdila diskusiu o požívaní návykových látok, nahote, stave hygienického zázemia a postoji divákov alebo umelcov. Vo filme si vypočujeme nesmrteľné melódie Santanu, The Who, Crosbyho, Jefferson Airplane, Janis Joplin a Jimmyho Hendrixa. Snímka, na ktorej sa podieľal George Lucas či Martin Scorsese, bola ocenená Oscarom za Najlepší dokument.

20:25 Dva dni, jedna noc (Deux jours, une nuit) Belgicko/Taliansko/Francúzsko, 2014, Dráma (Film Europe Channel)
Sandra pracuje v miestnej solárnej elektrárni a práve sa zotavuje z depresií, ktoré boli dôvodom jej častej absencie v práci. Vedenie spoločnosti nemá záujem o takýchto zamestnancov, no nechce vystupovať v zlom svetle. Finálne rozhodnutie o Sandrinom osude tak necháva na jej kolegoch, ktorí majú určiť, či Sandra o prácu príde alebo nie. Ak áno, budú si môcť ponechať svoje ročné bonusy vo výške 1000 Eur, a ak nie, tak o ne prídu. Sandra sa nevzdáva a počas dvoch dní a jednej noci sa zo všetkých síl snaží presvedčiť kolegov, aby sa rozhodli v jej prospech. Sandrina prosba je jednoduchá: "Neľutujte ma! Len sa skúste vžiť do mojej situácie. Vynikajúca reflexia súčasného kapitalizmu, ktorý prenášaním zodpovednosti na samotných zamestnancov oslabuje kolektívne vzťahy a vytvára armádu vyhorených individualistov, bojujúcich medzi sebou o kus chleba.

22:00 Kalamita, Československo, 1980, Komédia/Dráma/Podobenstvo (Dvojka)
Epizodický dej filmu je organizovaný okolo príbehu mladého muža, ktorý sa snaží v živote plnom úplatkárstva a promiskuity, preraziť podľa svojej cti a svedomia. Opúšťa vysokoškolské štúdium, aby nadviazal na rodinnú tradíciu, ako strojvodca horskej lokálky. Zmysel pojmu "kalamita" rezonuje takmer vo všetkých jeho ľudských kontaktoch: jeho predstavy o poctivosti, nezištnosti a úprimnosti neustále vstupujú do konfliktu s realitou. Záverečná skutočná kalamita, keď jeho vláčik zavalí horská lavína, poskytne satisfakciu jeho viere v krásu života: ľudia uväznení pod snehom precitnú zo svojej mravnej letargie a pri záchrannej akcii naplnia činom pojem solidarita.

Streda

16:35 Truman Show (The Truman Show) USA, 1998, Dráma/Komédia/Sci-fi (Cinemax)
Truman Burbank až do svojich tridsiatich rokov netuší, že od narodenia žije v obrovských filmových ateliéroch a že je hviezdou televízneho seriálu s celosvetovou popularitou a vysokou sledovanosťou. Nad Trumanovým životom má absolútnu kontrolu tvorca obľúbeného seriálu, režisér a producent Christof. Najväčším problémom však pre Trumana nakoniec nie je uvedomiť si pravý stav vecí, ale odhodlať sa opustiť falošný, avšak zároveň tak bezpečný a dokonalý svet. Film Truman Show skúma moc médií a čoraz menej zreteľnú hranicu medzi skutočnosťou a jej mediálnym či virtuálnym obrazom. Snímka presne pomenovala niektoré javy v spoločnosti, ktoré naberajú na intenzite až dnes, či už je to masívna obľuba Reality Show, rozširovanie virtuálneho priestoru do života ľudí apod.

20:05 Musíme si pohovoriť o Kevinovi (We Need to Talk About Kevin) Veľká Británia/USA, 2011, Dráma/Thriller (Film Europe Channel)
Eva odkladá svoje ambície i úspešne rozbehnutú kariéru a oddá sa nadchádzajúcemu materstvu. Jej vzťah ku synovi Kevinovi je však komplikovaný hneď od začiatku. Keď Kevin dovŕši 15 rokov vykoná čin, ktorý ho očierni v očiach celej komunity. Puto medzi matkou a synom sa začína trhať a Eva pochybuje o svojej láske. Zároveň ju začínajú zžierať pocity viny za synovo konanie. Pred terorom zo strany syna i okolia sa bráni pokáním. Film o problémovej mládeži je dovedený do alegorickej hyperboly, ktorá je úplne odlišná, ako vo väčšine filmov tohto typu. Súčasne sa snímka vyžíva v impresionistických záberoch, ktoré znázorňujú Evin nepokoj. Snímku môžeme čítať ako obraz rozpoltenia súčasných žien, kde na jednej strane stojí absolútne sebaobetovanie sa v prospech rodiny, a na druhej zúfalstvo z nemožnosti sebarealizácie, ktoré následne pramení do trhania pút.

22:00 Smrtihlav (Dark City) USA/Austrália, 1998, Sci-fi/Kriminálny/Triler (Film+)
Bizarné a temné mesto obývané šedivými a ľahostajnými ľuďmi sa každé ráno budí do novej reality. Starobylá umierajúca rasa ovláda celé mesto a v bizarnom experimente mení každú noc spomienky ľudí. Jediný John Murdoch nezaspáva a vidí, ako priamo pred jeho očami miznú domy i ulice, aby sa namiesto nich objavili iné. Nepamätá si na nič zo svojej minulosti a navyše zistí, že ho hľadá polícia kvôli niekoľkým brutálnym a bizarným vraždám. Na svojej púti desivými uličkami si začína uvedomovať, že je, podobne ako vládcovia mesta, obdarený schopnosťou meniť realitu. Na svojej púti sa stretáva so ženou, ktorá tvrdí, že je jeho manželkou, s detektívom Bumsteadeom, ktorý začína pochybovať o realite, a tiež s doktorom Schreberom, ktorý toho vie oveľa viac ako všetci ostatní. Snímka je fascinujúcou ukážkou postmoderného umenia 90. rokov, v ktorej sa prepájajú prvky avantgardy a braku pre vytvorenie veľkolepej metafory sveta.

TV tipy 13.8. - 19.8. 2018 TV tipy 13.8. - 19.8. 2018 TV tipy 13.8. - 19.8. 2018

Štvrtok

20:20 Je to iba vietor (Csak a szél) Maďarsko/Nemecko/Francúzsko, 2012, Dráma (Film Europe Channel)
Snímka uznávaného maďarského festivalového tvorcu Benedeka Fliegaufa, inšpirovaná sériou rasisticky motivovaných vrážd Rómov v Maďarsku, zobrazuje jeden deň zo života rómskej rodiny žijúcej na periférii malého mestečka. Zatiaľčo otec pracuje v zahraničí, matka sa stará o svojho chorého otca, dcéru chodiacu do miestnej školy, a mladého syna túlajúceho sa po okolí. Všetkých desí napätie spôsobené narastajúcim počtom rasistických útokov i cudzinci obchádzajúci okolie v tmavých autách. Mimoriadne znepokojujúci film, ktorý napätie buduje najmä prostredníctvom formálnych postupov, ako napr. zvláštnym tlmeným hukotom v záverečnom dejstve či dlhými zábermi naviazanými výlučne na postavy, čím sa nám odopiera priamy pohľad na prostredie, v ktorom sa potenciálni útočníci pohybujú. Okrem kritiky maďarskej xenofóbie a zobrazenia života Rómov, tak Fliegauf vytvoril napínavé a precízne nakrútené dielo.

21:00 Válek, Slovensko, 2018, Dokumentárny/Historický (Dvojka)
Básnik a politik Miroslav Válek (1927 – 1991) bol výraznou osobnosťou, ktorá v uplynulom storočí natoľko poznamenala slovenskú kultúru, že nevyrovnať sa s ňou by znamenalo ponechať bez reflexie jej nezanedbateľnú časť. Dodnes je považovaný za jednu z najrozporuplnejších postáv slovenského kultúrneho a spoločenského prostredia, spojenú s mnohými legendami a kontroverziami. Tvorcovia filmu sa snažia pátrať po koreňoch týchto kontroverzií. Významnú, priam determinujúcu úlohu v jeho životnom príbehu zohrala doba, ktorá poznamenala vývoj celej našej krajiny a osudy všetkých jej obyvateľov. Film je zodpovedným a objektívnym príspevkom k reflexii Válkovej osobnosti. Základným východiskom filmu je Válkov vnútorný rozpor. Rozpor medzi Válkom básnikom a Válkom politikom. Rozpor medzi intímnym a verejným a naopak.

22:05 Božie deti (Bacheha-Ye aseman) Irán, 1997, Poetický/Dráma (Dvojka)
Rodina malej Zahry a Aliho je taká chudobná, že každé dieťa má len jeden pár topánok. Keď sa Ali vyberie vyzdvihnúť sestrine topánky z opravy, nešťastnou náhodou ich stratí. Rodičia peniaze na nové topánky nemajú a tak sa deti rozhodnú, že sa budú deliť o Aliho topánky. To je však iba dočasné riešenie... V podstate nekonfliktná snímka funguje aj bez záporných hrdinov. Chudoba je vo filme síce zdrojom všetkých problémov, ale zároveň formuje Aliho charakter k nezištnosti a láske. Snímka tak síce zapadá do žánru sociálnej drámy, avšak je vo svojom vyznení prekvapivo lyrická, optimistická a dojemná.

TV tipy 13.8. - 19.8. 2018 TV tipy 13.8. - 19.8. 2018 TV tipy 13.8. - 19.8. 2018

Piatok

20:00 Jackie Brownová (Jackie Brown) USA, 1997, Kriminálny/Thriller (Cinemax)
Jackie Brownová je afroamerická letuška, ktorá si privyrába pašovaním špinavých peňazí drogového dealera a obchodníka. Keď ju prichytia dvaja policajní agenti, sľúbia jej zhovievavosť, ak im pomôže svojho šéfa dolapiť a usvedčiť. Jackie, ktorá je na slobode len vďaka kaucii svojho milenca, vymyslí plán, ako jednou ranou získať miliónový balík a zbaviť sa policajtov i nepohodlného šéfa.

20:30 Jazero (Un Lac) Francúzsko, 2008, Dráma (Film Europe Channel)
Príbeh zakázanej incestnej lásky v mrazivej horskej krajine obsahuje minimum dialógov, ale mnoho vizuálne pôsobivých scén. Philippe Grandrieux zasadil svoj tretí celovečerný film do bližšie neurčenej zasneženej krajiny pri jazere obklopenom hlbokými lesmi. Hrdinovia - Alex, trpiaci epileptickými záchvatmi aj príliš úzkym vzťahom k svojej sestre Hege – sú obklopení bezútešne mrazivou prírodou. Film je zameraný na fyzickosť, ktorú ohmatáva expresívnymi jazdami kamery.

21:20 Vojačik (Le Petit Soldat) Francúzsko, 1963, Dráma/Kriminálny/Novovlnný (Dvojka)
Počas alžírskej vojny sa Ženeva stáva bojiskom, kde si na neutrálnej pôde vybavujú svoje účty rôzne tajné organizácie. Francúzsky dezertér Bruno má za úlohu zabiť arabského prostredníka, aby dokázal, že nie je dvojitým agentom. Stále však váha a pochybuje a pritom sníva o úteku do Brazílie s krásnou Veronikou. Aj ona však má svoje tajomstvá. Snímka ukazuje nemožnosť úteku pred ideológiou a politikou a ich násilný útok na životy jednotlivcov.

TV tipy 13.8. - 19.8. 2018 TV tipy 13.8. - 19.8. 2018 TV tipy 13.8. - 19.8. 2018

Sobota

22:00 Naša malá sestra (Umimači Diary) Japonsko, 2015, Komédia/Dráma (Film Europe Channel)
Čerstvý držiteľ Zlatej palmy z Cannes, Hirokazu Koreeda, vytvoril v tomto filme neuveriteľne autentickú a pritom dojímavú a hrejivú atmosféru. To prirodzene vyplýva z japonskej naratívnej tradície, ktorá si vždy držala skôr distingvovaný odstup, avšak spojený s istou sentimentálnou nostalgiou (mono no aware). Na rozdiel od tvorcov ako Miike či Sono je teda Koreeda pomerne konzervatívny a zapája do rozprávania klasické estetické prvky ako striedanie ročných období a s tým súvisiaci kolobeh života a smrti, alebo spomínané mono no aware. Samotná príroda tu pritom hrá pomerne dôležitú symbolickú úlohu, keďže nenápadne komentuje dej, ako napríklad v scéne rodiacej sa lásky mladej dvojice symbolizovanej jazdou na bicykli po ceste obkolesenej kvitnúcimi sakurami.

22:00 Bez mena (Sin nombre) Mexiko/USA, 2009, Kriminálny/Dráma (ČT art)
Dramatický príbeh odhaľujúci pozadie ilegálnej imigrácie do USA cez mexickú hranicu.
Sedemnásťročný Casper je členom nemilosrdného a brutálneho mexického gangu Mara Salvatrucha. Keď sa jedného dňa náhodou stretne s rovnako starou Sayrou z Hondurasu, ktorá sa spolu s otcom a strýkom snaží dostať do USA, postupne začne o sebe a svojich životných rozhodnutiach uvažovať inak. Nájsť východisko z jeho situácie však nie je jednoduché. Filmový debut režiséra Caryho Fukunagu mu vyniesol veľký ohlas na filmovom festivale v Sundace a množstvo ocenení z ďalších filmových festivalov.

23:20 Čakaj, kým sa zotmie (Wait Until Dark) USA, 1967, Horor/Triler (ČT1)
Manžel slepej Susy nechtiac vezme neznámej žene hrajúcu bábiku. Susy prišla o zrak len prednedávnom a stále sa učí s týmto handicapom žiť. Niekomu však bábika veľmi chýba a za každú cenu ju chce získať späť. Neznámy si je istý, že ju nájde u Susy a je odhodlaný kvôli nej aj zabíjať. Mladá žena sa tak ocitá tvárou v tvár psychopatickému vrahovi. Pred votrelcami má výhodu len v úplnej tme...



Nedeľa

09:20 Kirikou (Kirikou et la sorcière) Belgicko/Francúzsko/Luxembursko, 1998, Animovaný/Rodinný (ČT:D)
Kirikou sa túži dostať z matkinho lona čo najskôr na svet. Lenže tam sa ukáže, že jeho africká dedinka je v moci zlej a krásnej čarodejnice Karaby, ktorá vysušila studne a odviedla nevedno kam všetkých mužov. Kirikou sa vydáva do hôr za mudrcom, aby mu odhalil slabú stránku čarodejnice.

22:00 Láska (Amour) Francúzsko/Nemecko/Rakúsko, 2012, Dráma/Romantický (Film Europe Channel)
Učitelia hudby na dôchodku, Georges a Anne, už majú po osemdesiatke no stále sa vedia tešiť zo života a jeden z druhého. Jedného dňa však Anne postihne mozgová mŕtvica, po ktorej jej ochrnie polovica tela. Jej manžel sa rozhodne, že s o ňu bude starať sám. Po druhej mŕtvici sa však jej stav dramaticky zhorší a Georges je tak postavený pred veľmi závažné rozhodnutie. Po ženinej paralýze sa film nepohne z priestoru jedného bytu, ktorý s Georgesom opúšťame iba vo sne. Dlhé, zdanlivo odosobnené zábery ukazujú všetku bolesť staroby bez sentimentu a snahy šetriť diváka a upozorňujú na pomalé plynutie času. Láska je tu znázornená v rovine nesmiernej trpezlivosti a paradoxne aj bolesti.

22:25 Vražda na objednávku (Dial M for Murder) USA, 1954, Kriminálny/Thriller (ČT art)
Bývalá tenisová hviezda Tony Wendice má v úmysle zavraždiť svoju bohatú ženu Margot, aby sa mohol stať dedičom jej majetku. Vie, že Margot má milostný pomer so spisovateľom Markom Hallidayom a obáva sa, že ho kvôli milencovi opustí. Vyhľadá preto bývalého spolužiaka z C. A. Swanna, ktorý má záznam v trestnom registri a súrne potrebuje peniaze. Tony mu za vraždu ponúkne slušnú sumu peňazí a Swann túto ponuku prijíma. Hitchcockova vtipná žánrová hra je filmom z vrcholného obdobia Hitchcockovej tvorby s legendárnou Grace Kelly v hlavných úlohách.


autor Marcel Šedo 13.8.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.