TV TIPY 7.8. - 12.8. 2018

TV TIPY 7.8. - 12.8. 2018

článok



Utorok

18:00 Melancholia (Melancholia) Dánsko/Švédsko/Francúzsko/Nemecko, 2011, Sci-fi/Psychologický (Film Europe Channel)
Film Melancholia dánskeho režiséra Larsa von Triera pred divákmi vytvára intímny portrét konca sveta. Zánik ľudstva je vyobrazený prostredníctvom sestier Justine a Claire, s ktorými sa diváci zoznamujú v deň Justininej svadby. Celá udalosť má byť zavŕšená veľkolepou oslavou na honosnom vidieckom sídle, kde býva Claire s manželom a malým synom. Aj napriek podrobným plánom je priebeh večera narušovaný najrôznejšími neželanými udalosťami. Za horizontom sa navyše náhle objaví planéta Melanchólia, ktorá sa pohybuje po skazonosnej trajektórii. Protipól hollywoodskych veľkofilmov o konci sveta, je ďalšou Trierovou manipuláciou s emóciami divákov plný symbolov a rébusov.

20:15 Rodinný priateľ (L'amico di famiglia) Taliansko/Francúzsko, 2006, Dráma (Film Europe Channel)
Geremia je starý, ohyzdný a chorobne lakomý muž. Požičiava peniaze nešťastníkom, ktorí to nevyhnutne potrebujú, a potom ich od nich kruto, cynicky a úlisne vymáha aj s vysokými úrokmi. Moc, ktorú má nad svojimi obeťami, mu neprináša šťastie. Je osamelý a navyše jeho matka, pripútaná na lôžko, nie je nikdy spokojná s výsledkami jeho snaženia. Ešteže je tu Gino, ktorý sa štylizuje do role kovboja a s ktorým Geremia chodí občas na ryby. Jedného dňa mu Gino privedie novú potenciálnu obeť - Saveria, ktorý si potrebuje požičať peniaze na svadbu svojej dcéry. Ukáže sa, že Rosalba je krásna, ale nie sentimentálna, a zdá sa, že Geremia si s ňou bude rozumieť ako pravý rodinný priateľ. Groteskne štylizovaný film je nakrútený s veľkým dôrazom na estetickú stránku.

22:35 Hľadanie Vivian Maier (Finding Vivian Maier) USA, 2013, Dokumentárny (ČT art)
Hľadanie Vivian Maier sleduje amatérskeho historika Johna Maloofa, ako sa snaží dať dokopy zložitú skladačku Vivian Maierovej a jej práce. Po tom, ako Maloof objavil tisíce negatívov na aukcii skladovacích jednotiek, stal sa posadnutým v snahe dozvedieť sa viac nielen o jej práci, ale aj o nej samotnej. Johnova posadnutosť a práca s producentom Charliem Siskelom mu pomáha odhaliť tajomstvo Maierovej, ktorá zomrela v roku 2009, ako aj o jej izolovanom živote opatrovateľky v Chicagu. Otázky, ktoré Maloof pokladá ľuďom, ktorí Vivian poznali alebo ju zamestnávali, ale aj tým, ktorí o nej vedeli len veľmi málo, odhaľujú čoraz viac nevyriešených záležitostí.

Streda

18:20 Láska z Khon Kaen (Rak ti Khon Kaen) Thaj./VB/Fra./Juž. Kór./ Mex./Nem./USA/Nór./ Malaj., 2015, Dráma (Film Europe Channel)
V bývalej škole vznikla nemocnica pre vojakov trpiacich tajomnou spavou chorobou. Lekári skúšajú rôzne spôsoby vrátane terapie farebným svetlom, aby mužom uľavili od ich nočných môr. Do nemocnice prichádza aj Jenjira, žena v domácnosti a dobrovoľníčka, a dozerá na Itta, mladého vojaka, za ktorým nechodia žiadni príbuzní. Jenjira objaví Ittov zápisník, plný zvláštnych poznámok a náčrtkov. Existuje nejaké spojenie medzi záhadným syndrómom, ktorým muži trpia, a mýtickým starodávnym miestom, na ktorom nemocnica stojí? Mágia, uzdravovanie, ľúbostná romanca a sny sú súčasťou Jenjirinej nenásilnej cesty za hlbším poznaním seba samej i sveta, ktorý ju obklopuje. Filmy Apichatponga Weerasethakula patria medzi mimoriadne netradičné zážitky. Na nepripraveného človeka môžu pôsobiť ospanlivým dojmom, avšak pokiaľ sa človek filmu otvorí a nechá sa unášať jeho meditatívnou atmosférou získa spirituálny zážitok, v ktorom sa božstvá a mýty sprítomňujú absolútne netradičným spôsobom.

22:00 Zďaleka (Desde allá) Venezuela/Mexiko, 2015, Dráma (Film Europe Channel)
Päťdesiatnik Armando si na ulici vyhliadne Eldera, problémového mladíka, ktorý sa s ťažkosťami pretĺka na okraji spoločnosti. Čo začne ako pouličná prostitúcia, sa náhle zmení na mlčanlivý a nevyrovnaný vzťah, v ktorom sa obaja aktéri snažia prekonať prvotný odstup a jazvy z vlastnej minulosti. Režisér Lorenzo Vigas vo svojom debute pracuje s dôslednou observatívnosťou, úsporným rozprávaním a pôsobivými kulisami caracaskej periférie. Búrlivý vzťah sa tak mení na znepokojujúci sled nedohovorených útržkov, ktorých sila spočíva práve v odstupe, ktorý si film od svojich postáv udržiava.

22:00 Solaris (Solaris) USA, 2002, Sci-fi/Psychologický/Dráma (Film+)
Osamelý psychológ Kelvin premýšľa nad všetkými okolnosťami, ktoré stáli pri smrti jeho manželky. Z jeho premýšľania ho vyruší naliehavá správa od starého priateľa Gibariana, ktorý je na vesmírnej expedícii pri planéte Solaris. Žiada Kelvina, aby prišiel a pokúsil sa objasniť záhady, ku ktorým na vesmírnej lodi dochádza. Po prílete na stanicu doktor zistí, že Gibarian spáchal samovraždu a zvyšní kolegovia sú paranoidní a na pokraji svojich síl. Kelvin sa ocitá v zajatí vlastných myšlienok a pochybností. Pomaly plynúce, komorné existenciálne dielo kladie otázky o smrteľnosti, zmysluplnosti nahradenia starého novým, o možnosti, či nemožnosti zostrojenia kópie, o tom, či má človek právo rozhodovať o osude inej formy života...

Štvrtok

20:00 Toni Erdmann (Toni Erdmann), Nemecko/Rakúsko/Švajčiarsko/Rumunsko/Francúzsko, 2016, Komédia/Dráma (Cinemax)
Život zostarnutého učiteľa Winfrieda Conradiho sa vlečie v každodennej rutine, ktorú mohutný muž len občas naruší svojou pubertálnou vášňou – vtipným kostýmom. Po tom, čo zahynie jeho jediný verný druh, slepý pes, sa Winfried rozhodne venovať všetku pozornosť svojej odcudzenej dcére Ines, ktorá tvrdo maká na svojej kariére v nadnárodnej firme. Po fiasku prvej návštevy v Bukurešti mení Winfried stratégiu – čo nemôže dosiahnuť ako neúspešný otec, to môže docieliť jeho alter-ego. A tak sa zrodí životný kouč - nemecký ambasádor Toni Erdmann, tragikomická postava s absurdnou parochňou a umelými zubami, ktorá sa workoholičke Ines začne pliesť do života v tých najmenej vhodných momentoch. Nemecká režisérka Maren Ade sa po deziluzívnej vzťahovej štúdii Všetci ostatní vracia s mimoriadne vtipnou a pritom nesmierne tragickou snímkou o zblížení otca a dcéry, generácii singles a dehumanizácii súčasného expanzívneho kapitalizmu.

22:00 Dheepan (Dheepan) Francúzsko, 2015, Dráma (Film Europe Channel)
Utiekol pred konfliktom na Srí Lanke, ale vojna si ho našla na predmestí Paríža. Dheepan je bojovník za nezávislosť, tamilský tiger. Keď sa občianska vojna na Srí Lanke blíži ku koncu a porážka sa zdá byť neodvratná, utečie do Paríža, kde začne novú kapitolu života ako správca domu na predmestí. Avšak ilúziu, že dokáže uniknúť konfliktom a vybudovať si rodinu, čoskoro rozbije násilie, ktoré je vo veľkomeste na dennom poriadku. Tamilský tiger tak znovu musí použiť svoje vojenské inštinkty, aby ochránil to, na čom mu záleží.

22:40 Frida (Frida) USA/Kanada, 2002, Historický/Životopisný (Cinemax)
Extravagantná mexická maliarka Frida Kahlo v podaní Salmy Hayek prežila búrlivý život plný bolesti a lásky, škandálov, milostných avantúr s mužmi i so ženami. Najviac ju však determinoval vzťah s manželom Diegom Riverom, známym mexickým maliarom a jej mentorom. Netvorila len umenie, ale angažovala sa aj v politike. Známy je aj jej románik s ruským revolucionárom Trockým.

Piatok

22:05 Na konci s dychom (À bout de souffle) Francúzsko, 1960, Kriminálny/Novovlnný (Dvojka)
Michel ukradne auto a zabije policajta, ktorý sa ho pokúša prenasledovať. Slučka okolo neho sa začína sťahovať, no on sústredí svoju energiu na vzťah s americkou študentkou Patriciou, ktorú sa snaží presvedčiť, aby ho sprevádzala na plánovanom úteku do Talianska. Dnes už legendárny filmový debut Jeana-Luca Godarda sa stal jedným zo základných diel francúzskej novej vlny a svojim inovatívnym formálnym stvárnením ovplyvnil množstvo nasledovníkov vo Francúzsku i mimo neho.

23:25 Miesto pri mori (Manchester by the Sea) USA, 2016, Dráma (HBO3)
Osamelý bostonský údržbár Lee Chandler po smrti svojho staršieho brata Joea s prekvapením zisťuje, že sa stal poručníkom svojho šestnásťročného synovca Patricka. Plný obáv sa tak vracia do mestečka Manchester-by-the-Sea, v ktorom vyrastal. Tam je nútený sa vyrovnať so svojou minulosťou, ktorá ho odlúčila od exmanželky Randi a od komunity, v ktorej vyrastal. Z hlbín ich duší sa nenáhlivo a pritom dramaticky vynárajú kostlivci z minulosti a postupne sa nám tak odhaľuje ich život v celej tragike, ale aj kráse.

00:20 Borgman (Borgman) Holandsko/Belgicko/Dánsko, 2013, Dráma/Triler (Film Europe Channel)
Na začiatku vidíme kňaza a skupinu chlapíkov so zbraňami, ako vyháňajú z akýchsi podzemných nôr niekoľko mužov. Jeden z nich, Borgman sa dostane až do exkluzívnej rezidenčnej štvrte. Muž, ktorý spočiatku pôsobí ako obeť však odštartuje sériu znepokojivých udalostí okolo starostlivo budovanej fasády majetného manželského páru, ich troch detí a opatrovateľky. Interpretačne otvorené dielo zobrazuje mysteriózne zlo, ktoré napadne v prepychu, ale aj prázdnote žijúcu rodinu.

Sobota

20:00 Posledný cisár (The Last Emperor) Veľká Británia/Francúzsko/Taliansko/Hong Kong, 1987, Dráma/Historický/Životopisný (ČT2)
Mal len tri roky, keď sa stal vladárom polovice ľudstva a zároveň posledným čínskym cisárom. S pomocou svojho škótskeho učiteľa spoznal nutnosť reforiem vo svojej ríši. Bohužiaľ, až príliš neskoro. V roku 1924 ho vyhnali zo Zakázaného mesta, potom prišla 2. svetová vojna a nakoniec komunistický režim a kultúrna revolúcia. Ku koncu svojho života si musel kúpiť vstupenku, aby mohol uvidieť legendárny Dračí trón. Snímka ovenčená ôsmymi Oscarmi je smutným veľkofilmom o tom, že zdanlivo všemocný vládca nezmôže proti dejinným zlomom vôbec nič.

22:00 Nebraska (Nebraska) USA, 2013, Dráma/Road movie (ČT art)
Chudobný, starý muž žijúci v Montane opakovane uteká z domu, aby si šiel do Nebrasky vyzdvihnúť cenu zo stávky, o ktorej si myslí, že ju vyhral. Frustrovaní z jeho rozvíjajúcej sa demencie, jeho rodina zvažuje, že ho dá do opatrovateľského domu. Jeden z jeho synov sa však rozhodne, že vezme otca autom, aj keď si uvedomuje márnosť tohto činu. Po ceste sa otec zraní a oni musia ostať na pár dní v malom meste v Nebraske, kde sa otec narodil a kde sa vracia do svojej minulosti. Vyrozprávaný s čiernym humorom a unikátnym vizuálnym štýlom, je to napokon príbeh syna, ktorý sa pokúša preniknúť do mysle svojho nepreniknuteľného otca.

23:05 Kabaret (Cabaret) USA, 1972, Muzikál/Romantický/Dráma (ČT1)
Príbeh o americkej speváčke, ktorá, očarená dekadenciou predvojnového Berlína, hľadá na javisku Kit Kat klubu cestičku ku kariére filmovej hviezdy, a o jej priateľstve k dvom mužom - krajanovi, učiteľovi angličtiny a nemeckému milionárovi. Film sa vyznačuje pôsobivým uplatnením náznaku a brilantnosťou choreografického riešenia. Príkladne stavia do kontrapunktu dramatický dej s hudobnými a tanečnými číslami, ako aj sentimentálny príbeh s analýzou rozrastajúcej sa agresivity a fašizujúcej netolerantnosti. Osobitnú rovinu tvorí kabaret - veľkolepý, ironický, smutnoveselý, s fascinujúcou postavou kabaretiéra. Scudzovací efekt umocňuje sugestívnosť výpovede, pripomínajúcej postupy magického realizmu.

Nedeľa

09:20 Kráľovstvo mačiek (Neko no ongaeshi) Japonsko, 2002, Animovaný/Dobrodružný/Fantasy (ČT:D)
Hanblivé dievča Haru zachráni mačacieho princa Lunu, pred autom. Za odmenu sa má stať jeho manželkou v mačacom kráľovstve, a sama sa zmeniť na mačku. Elegantný kocúr Barón a jeho pomocníci, tučný Muta a havran Toto, sa jej rozhodnú pomôcť a zachrániť ju nielen pred nanúteným sobášom, ale aj hanblivosťou. Jeden z menej známych filmov štúdia Ghibli očarí pestrou paletou teplých farieb, zaujímavými presunmi medzi paralelnými svetmi, úvahami o správnosti slepého nasledovania autority i kritikou prehnanej horlivosti.

21:50 Vyšetrovanie skončilo – zabudnite (L'istruttoria e chiusa: dimentichi) Taliansko, 1971, Kriminálny (ČT2)
Bohatý architekt Vanzi je obvinený z ublíženia na zdraví následkom autonehody a umiestnený do vyšetrovacej väzby. Tu, za špinavými zamrežovanými oknami, sedí hneď vedľa psychopatov a odsúdencov na doživotie. Väzenský poriadok nahrádzajú iné, nepísané zákony, na ktorých uplatňovanie dohliada Salvatore Rosa, miestna šedá eminencia. Neskazený Vanzi sa pod vplyvom okolností učí novým pravidlám. Po mnohých peripetiách sa dostáva na celu s Pesentim, kľúčovým svedkom v úplatkárskej kauze stavby priehrady, ktorej havária stála život tisíce nevinných ľudí.

22:05 Tajomný vlak (Mystery Train) USA/Japonsko, 1989, Komédia/Dráma/Epizodický (Dvojka)
V ošumelom hoteli kdesi na periférii mesta Memphis v Tennessee sa pretnú osudy niekoľkých postáv. Mladý pár japonských turistov sa vydal po stopách rokenrolových legiend. Okrem vzájomnej lásky ich spája aj vášeň pre Ameriku päťdesiatych rokov, ale stále sa nevedia dohodnúť, či je otcom rokenrolu Elvis Presley alebo Carl Perkins. Talianka Luisa musí v meste stráviť noc, pretože lietadlo do Ríma, kam vezie pozostatky svojho manžela, odlieta až na druhý deň. Zoznámi sa so zhovorčiovou Dee Dee, ktorá opustila priateľa a chystá sa presťahovať ku kamarátke. Angličanovi Earlovi zničenému rozchodom s Dee Dee praskli nervy a zmlátil predavača za rasistické poznámky na adresu kamaráta. Spolu s Dee Deeinim bratom Charliem sa preto musia ukryť a útočisko nájdu práve v hoteli. Všetky tri poviedky tvoria previazaný celok o Američanoch v konfrontácii s cudzincami, ktorí sú konfrontovaní s Amerikou.


autor Marcel Šedo 7.8.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.