TV TIPY 9.7. - 15.7. 2018

TV TIPY 9.7. - 15.7. 2018

článok



09.07. PONDELOK

21:00 Vražda na objednávku (Dial M for Murder) USA, 1954, Kriminálny/Thriller (Dvojka)
Bývalá tenisová hviezda Tony Wendice má v úmysle zavraždiť svoju bohatú ženu Margot, aby sa mohol stať dedičom jej majetku. Vie, že Margot má milostný pomer so spisovateľom Markom Hallidayom a obáva sa, že ho kvôli milencovi opustí. Vyhľadá preto bývalého spolužiaka z C. A. Swanna, ktorý má záznam v trestnom registri a súrne potrebuje peniaze. Tony mu za vraždu ponúkne slušnú sumu peňazí a Swann túto ponuku prijíma. Hitchcockova vtipná žánrová hra je filmom z vrcholného obdobia Hitchcockovej tvorby s legendárnou Grace Kelly v hlavných úlohách.

21:55 Prípad Paradineová (The Paradine Case) USA, 1947, Dráma/Kriminálny/Romantický (ČT2)
Slávny právnik Anthony Keane je najatý, aby obhajoval Európanku Maddalenu Paradineovú, ktorá bola obvinená z toho, že otrávila svojho bohatého a slepého britského manžela, plukovníka Paradinea. Hoci je Keane šťastne ženatý, zamiluje sa do svojej klientky a je presvedčený o jej nevine. Tento prípad ho natoľko pohltí, že jeho žena Gay začne šípiť, že ho kvôli Maddalene stráca. Pochopí, že ak prípad vyhrá, stratí ho kvôli skutočnej žene, a keď prehrá, tak kvôli žene ideálnej. Hitchcock sa vo filme venuje svojej večnej téme, ktorú azda najlepšie rozvinul v slávnom Vertigu, mužskému „pachteniu sa“ za nedosiahnuteľným ideálom.

10.07. UTOROK

18:55 Sully (Sully) USA, 2016, Dráma/Životopisný (Cinemax2)
15. januára 2009 sa svet stal svedkom pozoruhodného núdzového pristátia amerického dopravného lietadla, kedy kapitán „Sully" Sullenberger zázračne dosadol počas letu US Airways 1549 na rieku Hudson a zachránil tak život všetkým 155 cestujúcim a členov posádky. Jeho chladnokrvný čin odvrátil nielen tragédiu, ale spravil z neho hrdinu, ktorý inšpiroval celý svet. Dômyselne vyrozprávaný portrét disciplinovaného profesionála, s pevnými zásadami a nemennými rituálmi.

20:20 Hadie vajce (The Serpent's Egg) USA/NSR, 1977, Dráma/Mysteriózny (ČT art)
Abel Rosenberg, americký žid žijúci v Berlíne, nachádza svojho brata s prestrelenou hlavou. Píše sa rok 1923 a povojnová kríza v Nemecku vrcholí. Ľudia stratili vieru v budúcnosť, nádej márne hľadá i Abel a jeho bývalá švagriná Manuela. Postupne pribúdajú ďalšie podivné úmrtia a podozrenie inšpektora Bauera, povereného vyšetrovaním, padá na Abela. V krajine bujnie nezamestnanosť, rozplynú sa aj snahy Abela a Manuely obnoviť kabaretnú show. Keď stratia aj bývanie, prijmú ponuku dávneho známeho, profesora Hansa Vergerusa a presťahujú sa k nemu. Abel dokonca získa prácu v archíve. A práve tam začína odkrývať temnú tvár svojho kamaráta z detstva. Nadčasové podobenstvo ukazuje dôvod, prečo sa ohrozené skupiny masovo nevysťahovali pred Hitlerovým besnením. Nemysleli na to, žeby sa to konkrétne mohlo prihodiť aj im.

21:15 Čarodejník z krajiny Oz (The Wizard of Oz) USA, 1939, Muzikál/Fantasy (Dvojka)
Sirota Dorotka vyrastá u svojej tety a strýka na ich farme v Kansase, kde žije jednotvárny a obyčajný život, sníva však o úplne inom svete, až ju raz tornádu spolu s jej psíkom Totom odnesie do zázračnej krajiny Oz. Až tam zistí, ako jej rodina chýba a chce sa vrátiť späť k svojmu bežnému životu. Spolu s novými priateľmi sa vydáva do Smaragdového mesta, kde žije mocný čarodejník z krajiny Oz, ktorý by jej mohol pomôcť vrátiť sa domov.

23:45 Faust (Faust) Rusko, 2011, Dráma (Film Europe Channel)
Neopätovaná láska a bezbrehá vášeň. Sokurovov poetický film naliehavo poukazuje na ľudské slabosti a chyby a znovuobjavuje Fausta ako univerzálny ľudský príbeh. Akokoľvek sa Sokurov nechal voľne inšpirovať Goetheho príbehom, známy mýtus o zapredaní duše diablovi radikálne reinterpretuje. Faust je mysliteľom a rebelom, avšak zároveň anonymným človekom z mäsa a kostí, ktorého ovládajú vnútorné pudy vášne, hladu, chamtivosti a žiadostivosti. Po filmoch Moloch (o Hitlerovi), Taurus (o Leninovi) a Slnko (o Hirohitovi) je Faust záverečným dielom Sokurovovej voľnej tetralógie. Zlo je nezničiteľné, rodí sa vždy znovu a Sokurov spolu s Goethem odhaľujú jeho podstatu: "Nešťastní ľudia sú nebezpeční."

11.07. STREDA

18:15 Minister (L'Exercice de l'Etat) Francúzsko/Belgicko, 2011, Dráma (Film Europe Channel)
Ministra dopravy, Bertranda Saint-Jeana, uprostred noci prebudí jeho osobný sekretár. Došlo k závažnej dopravnej nehode, ktorá vyžaduje prítomnosť zástupcu štátu. Minister nemá inú možnosť. Tak začína odysea štátneho úradníka, naprieč stále zložitejším a nepriateľsky naladeným svetom. Rýchlosť, boj o moc, chaos, ekonomická kríza… V šialenom slede udalostí jedna krízová situácia strieda druhú. Akú obeť sú títo vysoko postavení muži ochotní priniesť?

20:00 Thor: Ragnarok (Thor: Ragnarok) USA, 2017, Akčný/Fantasy/Komédia (HBO)
Thor je uväznený na opačnom konci vesmíru. Bez svojho mocného kladiva je nútený pustiť sa do preteku s časom, aby sa vrátil včas do Asgardu a zastavil Ragnarok – skazu svojho domova a koniec Asgardskej civilizácie, ktorý sa snaží rozpútať nový silný nepriateľ, nemilosrdná Hela. Predtým ale musí prežiť smrtonosnú gladiátorskú súťaž v ktorej sa ocitá tvárou v tvár svojmu bývalému spojencovi z Avengers – Neuveriteľnému Hulkovi.

21:15 Spievanie v daždi (Singin' in the Rain) USA, 1952, Muzikál/Romantický/Komédia (Dvojka)
Hollywood práve zasiahol príchod zvuku a množstvo veľkých hviezd sa musí rozlúčiť so svojou hereckou kariérou. Súčasne však v tomto období začínajú vznikať prvé pokusy o zvukový film, v tomto prípade konkr. o muzikál. Spievanie v daždi je dodnes jedným z najoptimistickejších filmov a súčasne tiež ikonou zlatej éry hollywoodskeho filmu a to predovšetkým vďaka úžasným choreografiám, chytľavým pesničkám a reflexii samotného vzniku filmu či fungovaniu hollywoodskych štúdií.

12.07. ŠTVRTOK

15:35 Hrdina (Ying xiong) Čína/Hong Kong, 2002, Akčný/Dráma/Poetický (Film+)
Dej opulentného wu-xia filmu sa odohráva v Číne pred 2000 rokmi za vlády dynastie Qin. Film rozpráva príbeh hrdinského bojovníka, pred ktorým stojí úloha zjednotiť Čínu. Omnoho viac než akýkoľvek dej sú vo filme podstatné bojové scény, ktoré sú formou duchovného dialógu, či umeleckého vyjadrenia. Zbrane sú len prostriedkom na ceste ku poznaniu, že najmocnejšia zbraň je žiadna zbraň.

17:10 Kto z koho (Am zin) Hong Kong, 1999, Thriller/Kriminálny/Komédia (Film+)
Policajný inšpektor a vynikajúci vyjednávač Ho sa dostáva do zamotanej hry, do ktorej ho vtiahol kriminálnik Cheung. Cheung trpí na rakovinu, no ešte pred smrťou je odhodlaný pripraviť a uskutočniť svoj plán pomsty, ktorého cieľom je Hongkongský syndikát. Akčná snímka Kto z koho je zaujímavá nielen svojim svojráznym humorom a skvelými akčnými scénami, ale aj inteligentnými postavami, ktoré sú vždy o krok vpredu.

21:25 Houston, máme problém! (Houston, imamo problem!) Chorvátsko/Nemecko/Katar/Slovinsko/Česko, 2016, Dokumentárny (HBO)
Neuveriteľný príbeh prísne tajného juhoslovanského vesmírneho programu, ktorý Tito v šesťdesiatych rokoch predal za niekoľko miliárd dolárov Spojeným štátom, spolu s dvadsiatimi šiestimi raketovými inžiniermi, ktorí na ňom pracovali. Jeden z nich, Ivan Pavić, sa po odtajnení dokumentov konečne vracia domov, aby sa stretol s dcérou, ktorá ho po celý čas považovala za mŕtveho, pretože tajná služba fingovala jeho smrť. S jeho pomocou americký historik Roger McMillan rekonštruuje doteraz neznámu etapu svetových dejín. Kto naozaj stál za americkou misiou na Mesiac? A prečo bol Kennedy zastrelený krátko po Titovej diplomatické návšteve v USA? Dokufikcia, plná archívnych materiálov a odtajnených reálií, odhaľuje jednu z najväčších konšpirácií v histórii ľudstva. Alebo nie?

13.07. PIATOK

18:55 Fanny a Alexander (Fanny och Alexander) Švédsko/Francúzsko/NSR, 1982, Dráma/Fantasy (Film Europe Channel)
Rozsiahla rodinná sága rozprávaná očami desaťročného Alexandra je akousi tvorcovou autobiografiou, ktorá odráža spomienky na detstvo a vyrovnanie sa s nástrahami života. Fanny a Alexander sú dvojičky, ktoré prežívajú šťastné detstvo na začiatku 20. storočia vo Švédsku. Keď však otec zomrie, matka sa vydá za miestneho biskupa. Rozpory medzi chlapcom a otčimom na seba nenechajú dlho čakať a chlapec uniká do sveta predstáv a fantázie, za čo ho biskup tvrdo trestá. Jedno z vrcholných diel Ingmara Bergmana fascinuje, ako to už v tvorbe tohto génia býva zvykom, naliehavým kladením otázok, fascinujúcou imagináciou a hlbokým ponorom do duše človeka.

22:00 Mlčanie (Tystnaden) Švédsko, 1963, Dráma (Dvojka)
Bergman skúma duševnú a citovú krízu dvoch sestier – intelektuálky Ester a živočíšnej Anny, ktoré sa ocitnú vo fiktívnej krajine v predvojnovom stave niekde vo východnej Európe. V intímnom portréte sa v ich napätom vzťahu a ťaživej osamelosti obnažuje ako diagnostický príznak aj narušená sexualita. Príbeh rozprávajúci o chlade a odcudzení a nemožnosti komunikácie je dnes aktuálny ešte viac ako v dobe svojho vzniku.

22:35 Chyťte Cartera (Get Carter) Veľká Británia, 1971, Thriller/Kriminálny (ČT2)
Surový londýnsky gangster Jack Carter sa vracia do rodného Newcastlu, aby objasnil tragickú smrť svojho brata Franka, ktorý údajne zomrel opitý pri autonehode. Jack však má podozrenie, že ho niekto zavraždil, pretože Frank nikdy nepil. Carter sa začína obšmietať v miestnom podsvetí a aj napriek varovaniam ostáva a pokúša sa dopátrať k pravde. Na povrch postupne vyplávajú súvislosti s jeho smrťou, čo v Jackovi vzbudí ešte väčšiu nenávisť a krutosť. Jack Carter nezastaviteľne a priamočiaro smeruje za odhalením, kým my, diváci, za ním len nesmelo cupkáme. Až keď konečne zistí pravdu, podarí sa nám ho dobehnúť. Fascinujúce na filme je však to, že Carter je tu vlastne stelesnením Newcastlu - pragmatickým a efektívnym strojom. S tým súvisí aj zobrazované prostredie - betónové novostavby, malé robotnícke domčeky, továrne, bary a oceľové mosty. Absencia akéhokoľvek citu.

14.07. SOBOTA

20:10 Lore (Lore) Nemecko/Austrália/Veľká Británia, 2012, Dráma/Thriller/Vojnový (Film Europe Channel)
Potom, čo boli Lorini nacistickí rodičia uväznení spojeneckými vojskami a ona ponechaná napospas svojmu osudu, preberá zodpovednosť za svojich štyroch mladších súrodencov a vedie ich z Bavorska cez zničenú krajinu do babičkinho domu vzdialeného asi 900 km. Na svojej púti musia prekonávať mnohé ťažkosti, spôsobené povojnovými podmienkami. Lore začína chápať hrôzu vojny a dôsledky konania svojich rodičov, ktorí schvaľovali zverstvá holokaustu. Na svojej ceste stretnú záhadného židovského chlapca Thomasa, o ktorého minulosti nikto nič nevie. Poetické rozprávanie necháva „veľké dejiny“ prenikať do príbehu len v podobe symbolov.

21:30 Skrytá identita (The Departed) USA/Hong Kong, 2006, Kriminálny/Thriller/Dráma (ČT2)
Kriminálna dráma Skrytá identita je zasadená do Bostonu, kde štátna polícia vedie vojnu s organizovaným zločinom. Tajný policajt Billy Costigan je poverený úlohou infiltrovať sa do zločineckej siete, ktorej predsedá boss Costello. Billy čoskoro získa Costellovu dôveru, lenže je tu aj Colin Sullivan, ktorý sa pre zmenu infiltroval do policajnej zložky, aby tam získaval pre zločinecký syndikát cenné informácie. Sullivan stúpa po kariérnom rebríčku a stáva sa významným členom Jednotky pre zvláštne vyšetrovanie. Životy oboch mužov sú hlboko ovplyvnené prostredím v ktorom sa pohybujú. Časom však vyjde najavo, že v systéme je ešte hráč, ktorý hrá na obe strany.

23:45 Anomalisa (Anomalisa) USA, 2015, Animovaný/Romantický/Dráma (ČT art)
Michael Stone sa živí ako životný motivátor. Jeho prácou je vysvetliť aj tomu najväčšiemu smoliarovi, ako žiť tak, aby sa mal čo najlepšie a bol v živote šťastný, úspešný a spokojný. Dokáže výborne poradiť iným, ale sám sebe nie. Práve pricestoval do Cincinnati, kde má pozitívne motivovať účastníkov kongresu pre pracovníkov zákazníckych liniek. Ubytuje sa v hoteli, ktorý je rovnaký ako všetky ostatné hotely, ktorými za tie roky prešiel a absolvuje sériu naučených rituálov. Pravdepodobne by túto krízu zahnal alkoholom a spánkom, keby nestretol Lisu Hesselmanovú, plachú obchodnú manažérku, ktorá je jeho veľkou fanúšičkou. Lisa vráti Michaelovi chuť do života svojou inakosťou, vymyká sa z uniformity ostatných ľudí. Práve táto neschopnosť zapadnúť samotnú Lisu nesmierne trápi. Chcela by to zmeniť, ale hrozí akútne nebezpečie, že keď prestane byť Anomalisou, mohla by stratiť i Michaela.

15.07. NEDEĽA

20:20 Lurdy (Lourdes) Rakúsko/Francúzsko/Nemecko, 2009, Dráma (Film Europe Channel)
Christine je takmer po celý svoj život pripútaná na invalidný vozík. Vydáva sa na výlet do Lúrd, ikonického mesta pútnikov v Pyrenejskom pohorí. Chorí ľudia z celého sveta prichádzajú na toto posvätné miesto s vierou, že získajú späť svoje zdravie, pretože Lurdy sú považované za miesto zázrakov, nádeje a uzdravenia. Niečo podobné sa prihodí aj Christine - jedného rána sa prebudí zdanlivo vyliečená. Lurdy nie sú len výpoveďou o skrytej materiálnosti pútnických miest, ale aj o odcudzení sa telu, o túžbe človeka po transcendencii a súčasnej snahe osvetliť realitu svojim rozumom, aby sa ten mohol cítiť v bezpečí známeho a pochopiteľného. Snímka je tak predovšetkým príbehom o nemožnosti prijatia zázraku a spirituality v súčasnej spoločnosti.

21:45 Kto sa bojí Virginie Woolfovej? (Who's Afraid of Virginia Woolf?) USA, 1966, Psychologický/Dráma (Dvojka)
Vysokoškolský profesor histórie George začal piť, aby dokázal ľahšie znášať každodenné zlomyseľnosti svojej zatrpknutej manželky Marthy. Jedného večera sa jej obeťou okrem manžela stane aj Georgeov kolega s manželkou, ktorí si k staršiemu manželskému páru zašli na pohárik. Nočná doba a alkohol vo vzťahu hostiteľov vyplavujú čoraz viac trpkosti, ktorou sa postupne nakazí i mladší a ešte stále zaľúbený pár. Snímka sleduje pár žijúci životom, ktorý predznamenáva nastupujúce trendy vo všetkých krajinách sveta - na prvom mieste stojí napĺňanie ambícií a užívanie si. Pokiaľ prichádza otupelosť nastupuje snaha vyhľadávať extrémne podnety, zapĺňanie prázdnoty serepetičkami, či únik v drogovej a mediálnej prázdnote.

21:50 Občan Kane (Citizen Kane) USA, 1941, Dráma (ČT art)
Legendárna dráma, ktorá sa stala míľnikom vo vývoji filmovej reči je majstrovským debutom Orsona Wellesa. Občan Kane je nechronologickou rekonštrukciou osudov fiktívneho magnáta Kanea, ktorú zostavujú novinári. Využívajú na to filmové týždenníky a rozhovory s pamätníkmi a postupne tak upresňujú a dotvárajú obraz titulného hrdinu, ktorý postupne stráca svoju pôvodnú gloriolu. Ukazuje sa, že peniaze a moc ešte nezaručujú šťastie a tiež to, že verná rekonštrukcia osudov človeka skrátka nie je možná. Snímka je okrem už zmienenej nechronologickosti zaujímavá aj inovačnou prácou s hĺbkou ostrosti, uhlami a pohybmi kamery atď. Z deviatich nominácií na Oscara v roku 1941 premenil film síce len jednu, ale od tej doby víťazí v rebríčkoch najväčších filmov všetkých čias.


autor Marcel Šedo 9.7.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.