TV TIPY 19.6. - 24.6. 2018

TV TIPY 19.6. - 24.6. 2018

článok



Utorok

16:00 Melancholia (Melancholia) Dánsko/Švédsko/Francúzsko/Nemecko, 2011, Sci-fi/Psychologický (Film Europe)
Film Melanchólia dánskeho režiséra Larsa von Triera pred divákmi vytvára intímny portrét konca sveta. Zánik ľudstva je vyobrazený prostredníctvom sestier Justine a Claire, s ktorými sa diváci zoznamujú v deň Justininej svadby. Celá udalosť má byť zavŕšená veľkolepou oslavou na honosnom vidieckom sídle, kde býva Claire s manželom a malým synom. Aj napriek podrobným plánom je priebeh večera narušovaný najrôznejšími neželanými udalosťami. Za horizontom sa navyše náhle objaví planéta Melanchólia, ktorá sa pohybuje po skazonosnej trajektórii. Protipól hollywoodskych veľkofilmov o konci sveta, je ďalšou Trierovou manipuláciou s emóciami divákov plný symbolov a rébusov.

18:30 Harmonium (Fuči ni tacu) Japonsko, 2016, Dráma/Triler (Cinemax 2)
Snímka rozpráva príbeh o rodine, do ktorej fatálnym spôsobom zasiahne príchod neznámeho cudzinca. Až postupom času vysvitne, že ide o čerstvo prepusteného trestanca, ktorý má navyše s „hlavou rodiny“ spoločnú, nepríliš príjemnú minulosť. Postupne sa stále viac a viac zbližuje s jednotlivými členmi rodiny a harmónia sa začne vytrácať. Harmonium originálnym a pritom prirodzeným spôsobom obchádza všetky zaužívané rozprávačské konvencie - navodzuje očakávania a následne ich vyvracia a ide niekam inam. Súčasne ide o štylisticky výborne zvládnutý a mimoriadne napínavý a stiesnený počin.

21:15 Mlčanie (Tystnaden) Švédsko, 1963, Dráma (ČT art)
Bergman skúma duševnú a citovú krízu dvoch sestier – intelektuálky Ester a živočíšnej Anny, ktoré sa ocitnú vo fiktívnej krajine v predvojnovom stave niekde vo východnej Európe. V intímnom portréte sa v ich napätom vzťahu a ťaživej osamelosti obnažuje ako diagnostický príznak aj narušená sexualita. Príbeh rozprávajúci o chlade a odcudzení a nemožnosti komunikácie je dnes aktuálny ešte viac ako v dobe svojho vzniku.

TV tipy 19.6. - 24.6. 2018 TV tipy 19.6. - 24.6. 2018 TV tipy 19.6. - 24.6. 2018


Streda

17:05 Bokovka (Sideways) USA, 2004, Komédia/Dráma/Road-movie (HBO3)
Dvaja starí priatelia sa vydajú na cestu za ochutnávkou vín a popritom sa strmhlav púšťajú do ironického skúmania premenlivosti lásky a priateľstva, pretrvávajúcej osamelosti a nekonečnej vojny medzi Pinotom a Cabernetom. Príhody sa začínajú vo chvíli, keď sa Miles, zaťatý rozvedený muž s fixáciou na víno rozhodne darovať svojmu dávnemu spolužiakovi a bývalému hercovi Jackovi cestu do viníc v Santa Ynez Valley. Jack je sexom prekypujúci bonviván, Miles je ufrflaný negativista. Jack sa teší na svoj "posledný dúšok slobody" pred blížiacou sa svadbou, Miles chce ochutnať dokonalosť vo fľaši. Zdá sa, že majú spoločný iba pocit zmarených ambícií a končiacej sa mladosti.

21:45 Krycie meno Donnie Brasco (Donnie Brasco) USA, 1997, Kriminálny/Životopisný/Dráma (Cinemax)
Snímka z prostredia newyorskej mafie vznikla podľa skutočných udalostí. Zachytáva úspešnú akciu FBI, ktorej agent Joe Pistone pod falošným menom prenikol medzi mafiánov a strávil sedem rokov mapovaním ich činnosti. Autentický pohľad do sveta organizovaného zločinu ukazuje neobvyklé vzťahy vo vnútri uzavretej komunity, založenej na hierarchickom spôsobe organizácie. Každodenný život príslušníkov podsvetia, sa zabehanými modelmi správania a ritualizovaným spôsobom reči, je predstavený v mimoriadne surovom svetle. Nejde teda o svižnú akciu, ale o psychologickú drámu postavenú na charakteroch a neustálom napätí.

22:20 Kráľ rybár (The Fisher King) USA, 1991, Dráma/Komédia (Cinemax 2)
Arogantný a sebecký Jack začína trpieť depresiou, keď sa dozvie, že nepriamo zavinil smrť niekoľkých ľudí. Keď premýšľa nad samovraždou, zachráni ho Parry, bývalý profesor, ktorý živorí na okraji spoločnosti a správa sa ako blázon. V jeho predstavách ho ohrozuje Červený rytier a tak sa snaží presvedčiť Jacka, aby získal Svätý grál, ktorý sa nachádza v dome miliardára Carmichaela.

TV tipy 19.6. - 24.6. 2018 TV tipy 19.6. - 24.6. 2018 TV tipy 19.6. - 24.6. 2018


Štvrtok

16:50 Pod pieskom (Under sandet) Dánsko/Nemecko, 2015, Vojnový/Historický/Dráma (Cinemax 2)
Na konci druhej svetovej vojny prinúti dánska armáda nemeckých zajatcov, skôr chlapcov ako mužov, splniť nebezpečnú úlohu – zneškodniť a odstrániť 45 tisíc nášľapných mín z dánskeho pobrežia. Chlapci, ktorí majú za sebou malý či žiadny výcvik, rýchlo pochopia, že vojna sa pre nich neskončila. Bez potrebných znalostí a nevyhnutných technických pomôcok musia prehľadať pláže centimeter po centimetri. Film Pod pieskom, inšpirovaný skutočnými udalosťami, odhaľuje neznámy príbeh jedného tragického momentu dánskej histórie.

20:20 Amy (Amy) Veľká Británia, 2015, Dokumentárny/Životopisný/Hudobný (Dvojka)
Kým v skutočnosti bolo dievča, ktoré stojí za menom Amy Winehouse? Celovečerný dokument necháva hovoriť najmä samotnú Amy a to prostredníctvom doposiaľ nezverejnených archívnych záberov, rozhovorov, ale predovšetkým prostredníctvom jej hudby a pôvodných textov, ktoré vždy reflektovali aktuálne udalosti z jej života. Spočiatku vidíme mladú Amy ako obyčajné dievča s obrovským talentom a túžbou spievať. Neskôr sa z nej stáva zjavenie ohromujúce hudobných fajnšmekrov, ktoré však má problémy vo vzťahoch i v rodine. Na záver už vidíme popovú hviezdu obletovanú fanúšikmi, manipulovanú manažérmi aj vlastnou rodinou a prenasledovanú bulvárnymi novinármi. Amy nie je len všedným dokumentom, v ktorom sa niekoľko známych vyjadrí o skúmanom subjekte a povie sa čo to o vzostupe a páde hviezdy. Režisér sa predovšetkým snažil zistiť akým spôsobom vnímala svet, pozrieť sa naň prakticky jej očami a popritom prináša aj výpoveď o „hviezdnom“ systéme a zasadzuje všeobecne známe informácie do kontextu tak, aby sa mohol divák pozrieť na Amy ako na človeka a nie na pokrivený mediálny obraz, či slávnu speváčku.

20:55 Vražda v Orient exprese (Murder on the Orient Express) Veľká Británia, 1974, Detektívny/Thriller (ČT1)
Orient expres bol luxusný vlak, ktorý jazdil z Istanbulu až do Calais. Slávna Oscarom ocenená adaptácia detektívneho príbehu Agathy Christie sa odohráva práve v tomto vlaku. Počas jednej decembrovej noci roku 1930 sa Orient expres stáva dejiskom vraždy amerického miliardára. Medzi cestujúcimi sa zhodou okolností nachádza aj belgický detektív Hercule Poirot. Našťastie preňho vlak uviazol v snehovej kalamite kdesi v juhoslovanskom vnútrozemí a tak má dostatok času na rozlúsknutie zložitého prípadu. Film Sidneyho Pollacka je najoceňovanejšou, najvýpravnejšou a najlepšie obsadenou adaptáciou príbehu Hercula Poirota a po zásluhe sa radí medzi najväčšie detektívne klasiky.

TV tipy 19.6. - 24.6. 2018 TV tipy 19.6. - 24.6. 2018 TV tipy 19.6. - 24.6. 2018


Piatok

13:05 Giulietta a duchovia (Giulietta degli spiriti) Taliansko/Francúzsko, 1965, Fantasy/Komédia/Dráma(Cinemax2)
Film Giulietta a duchovia z dielne filmového mága Federica Felliniho je feériou o žene v domácnosti, ktorá sa chystá opustiť svojho neverného manžela. Príbeh, ktorý mal byť ženskou odpoveďou na autobiografickú snímku 8 1/2, je riadený reťazou voľných asociácií a snových výjavov. Prvý farebný film vo Felliniho filmografii sa vyznačuje pre režiséra typickými karnevalovými sekvenciami, rozprávkovou atmosférou a halucinogénnym príbehom.

19:00 Rara (Rara) Argentína/Chile, 2016, Dráma (Cinemax2)
Po rozvode rodičov žije dvanásťročná Sára s mladšou sestrou u matky a jej partnerky. Každodenný život tejto štvorice sa od bežného rodinného života ostatných príliš nelíši. Sára je dokonca nadmieru spokojná. Ale nie všetci to vidia rovnako - predovšetkým jej otec o tom dosť pochybuje. S blížiacimi sa trinástym narodeninami toho na Sáru začína byť priveľa - prvá láska, telo prechádzajúce zmenami a do toho ešte spor s rodičmi. Citlivo natočený film vychádza z reálneho súdneho sporu o výchovu detí lesbickým párom.

20:20 Stockholm East (Stockholm Östra) (Film Europe Channel)
Stockholm East je dojemný a podmanivý milostný príbeh dvoch ľudí, ktorých spája tragédia. Tá si vybrala daň na ich životoch a vzťahoch. Johan ide autom do práce a zrazí dievča, to neskôr v nemocnici umiera. O niečo neskôr stretáva Johan na vlakovom nádraží Annu. Netuší, že je matkou tragicky zosnulého dievčaťa. Obaja sa tak vydávajú na nebezpečnú cestu vášne a lži.

TV tipy 19.6. - 24.6. 2018 TV tipy 19.6. - 24.6. 2018 TV tipy 19.6. - 24.6. 2018


Sobota

14:15 Vyšší princip, Československo, 1960, Psychologický/Vojnový (ČT1)
Dej filmu sa odohráva v roku 1942 potom, čo bol spáchaný atentát na Heydricha. V krajine je výnimočný stav a nacisti sa mstia na civilnom obyvateľstve. Sledujeme tu však všednú statočnosť a hrdosť ľudí postavených tvárou v tvár smrti. V jednom malomestskom gymnáziu, kde sa práve najvyšší ročník pripravuje na maturitu, je priebeh narušený zatknutím troch chlapcov za to, že na portrét zabitého Heydricha primaľovali fúzy. Aj napriek sľubu veliteľa gestapa a snahe profesora Málka, končia všetci traja popravení. Vyšší princíp Jiřího Krejčíka sa stal spolu s Weissovým filmom Romeo, Julie počiatkom kinematografickej druhej vlna vojnovej prózy. Po rokoch schematizmu a heroického pátosu sa na konci 50. rokov mohli začať tvoriť diela, ktoré tému vojny skomornili a v ktorých hrdinstvo tých, ktorí sa postavili na odpor proti zlu a nacistickej krutosti, už nebolo na prvý pohľad toľko zjavné.

18:15 Rozum a cit (Sense and Sensibility) USA/Veľká Británia, 1995, Historický/Romantický/Dráma (Cinemax2)
Mladé dievčatá z dobrých rodín mali v Anglicku v 18. storočí jasne nalinkovanú budúcnosť – dobre sa vydať a viesť život verných manželiek. Elinor i Marianna pochádzajú presne z takejto rodiny. Problémom však je, že spolu so svojou matkou a mladučkou Margaret musia po otcovej smrti rodinné sídlo opustiť, pretože to pripadlo prvorodenému synovi z prvého manželstva. Elinor a Marianna tak majú pred sebou veľmi ťažkú úlohu pri hľadaní manžela, čo ešte komplikujú ich povahy. Disciplinovaná Elinor nie je práve citovo založená, zatiaľ čo mladšia Marianna sa nedokáže ubrániť prudkým výbuchom vášne. Obe tak musia nájsť rovnováhu medzi rozumom a citom. Emma Thompsonová získala za scenár k filmu Oscara a Zlatý Glóbus, zatiaľ čo režisér filmu, Ang Lee, bol ocenený Zlatým levom na Filmovom festivale v Benátkach.

23:30 Kukuričný ostrov, Gruzínsko/Francúzsko/Nemecko/Švajčiarsko/Česko, 2014, Dráma (ČT art)
Poetický film prináša jednoduchý príbeh – metaforickú filmovú báseň. Rieka Inguri je prirodzenou hranicou oddeľujúcou Gruzínsko od Abcházska. Po jednej z jarných záplav sa uprostred jej toku utvorí ostrovček, ako stvorený pre pestovanie kukurice. Je o tom presvedčený najmä starý abcházsky roľník, ktorý si na ostrove postaví chatrč. Žije v nej so svojou mladučkou vnučkou. Tak ako zreje kukurica, dospieva aj dievčina a blíži sa neodvratná konfrontácia s kolobehom života mimo ostrova... Režisér pomocou strihovej skladby a takmer bez použitia slov komponuje priezračnú drámu o prepojení človeka s prírodou. Spôsobom zachytenia každodenných úkonov a nepatrných interakcií medzi postavami dodáva psychologickej dráme symbolickú až nadčasovú hodnotu.




Nedeľa

19:30 Miesto pri mori (Manchester by the Sea) USA, 2016, Dráma (HBO2)
Osamelý bostonský údržbár Lee Chandler po smrti svojho staršieho brata Joea s prekvapením zisťuje, že sa stal poručníkom svojho šestnásťročného synovca Patricka. Plný obáv sa tak vracia do mestečka Manchester-by-the-Sea, v ktorom vyrastal. Tam je nútený sa vyrovnať so svojou minulosťou, ktorá ho odlúčila od exmanželky Randi a od komunity, v ktorej vyrastal. Z hlbín ich duší sa nenáhlivo a pritom dramaticky vynárajú kostlivci z minulosti a postupne sa nám tak odhaľuje ich život v celej tragike, ale aj kráse.

20:00 Jazda vysočinou (Ride the High Country) USA, 1962, Western (ČT2)
Starnúci Steve Judd a Gil Westrum bývali kedysi vynikajúcimi strelcami a strážcami zákona. Keď sa spolu po dlhej dobe opäť stretnú v Sacramente, má Judd pre banku zabezpečiť prevoz vykúpeného zlata od zlatokopov v horách Sierra Nevady. Je to veľmi nebezpečná a nevďačná úloha, ktorú nemôže vykonať sám. Preto je rád, keď mu Gil prisľúbi pomoc. Ako tretieho k sebe priberú Gilovho mladého priateľa Hecka Longtreeho a na ceste sa k nim pripojí mladé farmárske dievča Elsa. Poetický príbeh o priateľstve narúša klasické žánrové klišé a dodnes dokáže očariť nádhernými prírodnými panorámami.

22:00 Život Adéle (La Vie d'Adèle - Chapitres 1 et 2) Francúzsko/Tunisko/Belgicko/Španielsko, 2013, Dráma/Romantický/Erotický (Film Europe Channel)
Ešte ako pätnásťročná nemá Adèle nijaké pochybnosti – dievčatá chodia s chlapcami. Jej život sa však navždy zmení, keď stretne Emmu – mladú ženu s modrými vlasmi, ktorá jej umožní objaviť túžbu, samú seba a presadiť sa. Pred očami ostatných sa Adèle mení, hľadá a objavuje. Snímka je zaujímavá predovšetkým spôsobom snímania, kedy sa kamera neustále drží, prostredníctvom detailov a polodetailov, pri svojich hlavných hrdinkách. Práve táto intimita vplýva na značnú emocionálnu naliehavosť väčšiny scén.


autor Marcel Šedo 19.6.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.