TV TIPY 11.6. - 17.6. 2018

TV TIPY 11.6. - 17.6. 2018

článok



Pondelok

20:15 Underground (Underground) Juh. zv. rep./Francúzsko/Nemecko/Bulharsko, 1995, Dráma/Komédia/Vojnový (JOJ Cinema)
Belehrad, 1941. Priatelia Marko a Čierny sa zaoberajú obchodom so zbraňami, ktorými zásobujú partizánov. Keď sa Čierny musí začať skrývať pre Nemcami, Marko ho ukryje vo vlastnej pivnici spolu s ďalšími utečencami. Skupina ľudí v pivnici sa postupne rozrastá a buduje si vlastný svet. Keď sa vojna skončí, Marko ich aj naďalej udržuje v nevedomosti - stal sa totiž dôležitou osobou v povojnovej Titovej Juhoslávii a nechce sa s Čiernym deliť o zásluhy, ani o krásnu herečku Natáliu... Tragikomické podobenstvo Emira Kusturicu o srbskej histórii, srbskej povahe a srbskej svojráznosti je výborným príkladom balkánizmu, ale aj jedným z posledných významných diel (Zlatá palma) zanikajúcej Juhoslávie.

22:25 Skrytý pôvab buržoázie (Le Charme discret de la bourgeoisie) Francúzsko/Španielsko/Taliansko, 1972, Komédia/Dráma/Fantasy (Dvojka)
Skupina priateľov z vyššej spoločnosti by rada zasadla k spoločnej večeri, ale ich zámer sa ukáže byť nesplniteľný. V jeho realizácii im totiž bránia stále bizarnejšie udalosti. Groteskná zápletka je pre Buňuela priestorom pre rozohratie pre neho typickej zlomyseľnej no zároveň humornej analýzy pokrytectva a povrchnosti vyššej spoločnosti.

23:20 Hanba (Shame) Veľká Británia, 2011, Dráma (Film Europe Channel)
Brandon je úspešný, bohatý tridsiatnik žijúci v New Yorku. Stráni sa intímnych vzťahov so ženami, no svoje túžby ukája chorobnou závislosťou na sexe. Keď sa k nemu nasťahuje jeho rozmarná mladšia sestra, spomienky na ich spoločnú bolestivú minulosť sa začínajú drať na povrch. Brandonov doposiaľ izolovaný život sa vymkne spod kontroly. Hanba sa tak stáva temnou reflexiou vyprázdnenosti súčasnej produktívnej generácie, v ktorej sa neschopnosť citu transformuje do patologickej závislosti. Brandon tak síce žije výlučne pre seba, avšak táto cesta očividne vedie k samodeštrukcii a bezvýznamnosti.

TV tipy 11.6. - 17.6. 2018 TV tipy 11.6. - 17.6. 2018 TV tipy 11.6. - 17.6. 2018

Utorok

16:55 Rodinný priateľ (L'amico di famiglia) Taliansko/Francúzsko, 2006, Dráma (Film Europe Channel)
Geremia je starý, ohyzdný a chorobne lakomý muž. Požičiava peniaze nešťastníkom, ktorí to nevyhnutne potrebujú, a potom ich od nich kruto, cynicky a úlisne vymáha aj s vysokými úrokmi. Moc, ktorú má nad svojimi obeťami, mu neprináša šťastie. Je osamelý a navyše jeho matka, pripútaná na lôžko, nie je nikdy spokojná s výsledkami jeho snaženia. Ešteže je tu Gino, ktorý sa štylizuje do role kovboja a s ktorým Geremia chodí občas na ryby. Jedného dňa mu Gino privedie novú potenciálnu obeť - Saveria, ktorý si potrebuje požičať peniaze na svadbu svojej dcéry. Ukáže sa, že Rosalba je krásna, ale nie sentimentálna, a zdá sa, že Geremia si s ňou bude rozumieť ako pravý rodinný priateľ. Groteskne štylizovaný film je nakrútený s veľkým dôrazom na estetickú stránku.

21:15 Lesné jahody (Smultronstället) Švédsko, 1957, Dráma (ČT art)
Čo znamená ten zvláštny sen samotárskeho profesora Borga v úvode filmu? Táto scéna, ku ktorej Bergmana inšpiroval jeho vlastný sen, zaťažený temnou symbolikou a surrealistickými záhrobnými rekvizitami, ako by znamenala predpoveď blížiacej sa smrti. Všetko tomu nasvedčuje: vyľudnené mesto, zastavený čas, živá mŕtvola, ktorá sa ho snaží chytiť z rakvy. Zároveň je aj naliehavým odkazom o dlhu, ktorý musí Borg splatiť životu. Sen je signálom k zostupu do vnútra k pravdivému sebapoznaniu a k prehodnoteniu svojej doterajšej existencie. Jedno z najdôležitejších filmových diel zaradilo Bergmana, spolu so Siedmou pečaťou, medzi najvýznamnejšie osobnosti kinematografie.

23:15 Chyťte zlodeja (To Catch a Thief) USA, 1955, Kriminálny/Thriller/Romantický (ČT art)
John Robie je bývalý lupič a príslušník francúzskeho odboja, ktorý teraz žije pokojným životom na Azúrovom pobreží. Keď však v okolí dôjde k sérii lúpeží, zrazu sa na neho začne zameriavať neželaná pozornosť. Jeho priatelia mu pomôžu utiecť pred políciou a stretnúť sa s detektívom poisťovne H.H. Hughsonom, ktorý mu má pomôcť dolapiť skutočného zlodeja. John stretne pravdepodobnú obeť, americkú milionárku Jessie Stevens a jej krásnu dcéru, ktorým sa však za záhadných okolností stratia šperky… Jeden z ľahších Hitchcockových filmov plný dvojzmyselných narážok, v ktorom sa však prelínajú jeho kľúčové témy.

TV tipy 11.6. - 17.6. 2018 TV tipy 11.6. - 17.6. 2018 TV tipy 11.6. - 17.6. 2018

Streda

14:55 Jednoducho formalita (Una Pura formalità) Taliansko/Francúzsko, 1994, Kriminálny/Triler (Cinemax)
V tomto temnom, kafkovskom kriminálnom trileri sledujeme slávneho spisovateľa, z ktorého sa v poslednej dobe stal samotár. Raz neskoro v noci je zadržaný policajtmi, ktorí ho pristihnú pri zmätenom pobehovaní po francúzskom vidieku. Nemôže polapiť dych a zjavne trpí krátkodobou stratou pamäti. V neďalekom lese došlo k vražde a úrady sa domnievajú, že je do nej zapletený. Držia ho preto v zatuchnutej cele, kde má počkať na príchod inšpektora, ktorý je paradoxne fanúšikom jeho tvorby.

21:55 Aguirre, hnev boži (Aguirre, der Zorn Gottes) NSR, 1972, Dobrodružný/Dráma/Historický (Cinemax)
Dnes už kultový film Wernera Herzoga, sleduje zdanlivo dokumentárnym spôsobom plahočenie sa španielskej expedície v peruánskom dažďovom pralese. Do mimoriadne pomalého rozprávania, ktorému dominujú skôr zábery prírody, sa prostredníctvom kontemplatívnej hudby dostáva čosi nadpozemské. Herzog v tomto prípade postupuje podobne ako romantickí maliari. Príroda a okolité prostredie plnia jednak dôležitú úlohu v sujete, ale súčasne zobrazujú aj vnútorné rozpoloženie svojich postáv, tzn. ide o akési vnútorné obrazy krajín. Tie sa menia spoločne s narastajúcim šialenstvom postáv, predovšetkým démonického Aguirra, a vrcholia v slávnej surrealistickej „opičej“ scéne.

22:40 Logan (Logan: Wolverine) USA/Kanada/Austrália, 2017, Sci-fi/Dráma/Akčný (HBO3)
Wolverine sa vracia. Tentokrát však nie je v dokonalej kondícii. Jeho schopnosť regenerácie pomaly vyprcháva a patrí medzi posledných X-Menov. Charles Xavier, známy tiež ako Profesor X je vážne chorý - stráca pamäť a trpí nebezpečnými záchvatmi ohrozujúcimi jeho okolie. Spoločne sa ukrývajú v opustenej továrni na americko-mexickej hranici. Ich utajenie skončí, keď sa objaví Laura, dievča, ktoré vyniká rovnakými schopnosťami ako Wolverine. Vo chvíli, kedy Wolverine a Profesor X prijmú Lauru „do rodiny", stávajú sa z nich štvanci, ktorým ide po krku veľmi brutálny a vytrvalý nepriateľ. A tak prichádza čas, aby Wolverine v sebe našiel silu nielen na boj, ale na to, aby Laure odovzdal svoje skúsenosti. Temné, ťaživé a drsné zakončenie Wolverinových príbehov je pomerne vyspelým počinom, ktoré sa nesnaží len baviť digitálnou akciou.

TV tipy 11.6. - 17.6. 2018 TV tipy 11.6. - 17.6. 2018 TV tipy 11.6. - 17.6. 2018

Štvrtok

18:15 Hon na paľudí (Hunt for the Wilderpeople) Nový Zéland, 2016, Dobrodružný/Komédia/Dráma (Cinemax)
Ricky je nezvládnuteľný, hip-hopom odkojený a obézny pubertiak, vyrastajúci v náhradnej starostlivosti. Keď jedného dňa skončí v novej rodine na vidieku, jeho život naberie úplne nový smer. Súhrou okolností sa totiž Ricky, ktorý doteraz neprišiel do kontaktu s prírodou, ocitá na úteku nehostinným bušom so svojím ufrflaným náhradným strýkom. V pätách majú ozbrojené zložky a dvojicu svojráznych renegátov. Tradičný koncept o nesúrodej dvojici je plný netradičných charakterov a absurdného humoru.

18:45 Gattaca (Gattaca) USA, 1997, Dráma/Sci-fi (Cinemax2)
Vincent je jedným z posledných ľudí, ktorý sa narodil prirodzenou cestou bez zásahu genetických inžinierov. Celý svoj život tak prežil v tieni svojho vylepšeného mladšieho brata, ktorý ho prekonával v takmer všetkých oblastiach. „Nedokonalému“ Vincentovi je pridelená práca upratovača vo veľkom centre pre pestovanie vylepšených ľudí Gattaca. Jeho snom je práca kozmického navigátora, ktorú však kvôli svojim nedokonalým schopnostiam „nemôže“ vykonávať. Vincent však má v rukách predsa len jeden triumf - absolútne nezlomnú vôľu, ktorá ho „iracionálne“ ženie ďalej, aj keď sa už všetci okolo neho vzdávajú.

20:20 Modrá nota (La Note bleue) Francúzsko/Nemecko, 1991, Dráma (ČT art)
Na letnom pobyte v Nohante sa v roku 1846 schádza v dome spisovateľky Georg Sandovej, rad umelcov a intelektuálov, ako napr. maliar Eugène Delacroix, Alexander Dumas mladší, Turgenev ai. V dome znie klavír Fryderyka Chopina, ktorý bol blízkym priateľom tunajšej hostiteľky počas dlhých ôsmych rokov. U Chopina naplno prepukla zhubná choroba. Film tak zobrazuje poslednú časť jeho života. Poľský režisér Andrzej Zulawski poňal film o dohasínajúcej láske Sandovej a Chopina ako film o umení, slobode a neutíchajúci túžbe žiť, tvoriť a milovať.

Piatok

16:15 Rande pre šialenú Mary (A Date for Mad Mary) Írsko, 2016, Dráma (HBO)
„Šialená" Mary McArdle sa vracia do rodného mestečka po polročnom pobyte vo väzení za čin, na ktorý by najradšej zabudla. Teší sa na opätovné stretnutie s najlepšou priateľkou Charlene, jediným človekom, s ktorým si vždy rozumela a ktorý pri nej stál vo všetkých životných situáciách, ktoré nezvládla. A že ich nebolo málo. Charlene sa vydáva a Mary má byť jej prvá družička, dostane však pozvánku len pre jednu osobu, pretože je jasné, že pre svoju komplikovanú povahu si nikdy družbu nenájde. S tým sa Mary odmieta zmieriť a začne sa honba za rande... ktorá prinesie šialenej Mary oveľa viac, než očakávala.

21:50 Mlčanie (Silence) USA/Tchaj-wan/Mexiko, 2016, Historický/Dráma (HBO)
V polovici 17. storočia sa Japonsko úplne uzavrelo pred západnými mocnosťami. Pri pohľade na jeho susedov sa chce dodať, že konalo veľmi prozreteľne, avšak pre japonských kresťanov to znamenalo ukrývanie sa pred prenasledovaním a mučením. Kresťanstvo totiž bolo postavené mimo zákon. Dvaja portugalskí jezuiti, otec Rodrigues a otec Garupe, sa vydávajú do krajiny vychádzajúceho slnka s veľmi nebezpečným cieľom: nájsť svojho učiteľa, otca Ferreiru, ktorý sa vraj zriekol kresťanskej viery. Na mladých mníchov čaká tá najťažšia skúška viery a vytrvalosti, na ktorú možno nie sú pripravení. Existenciálna dráma o pochybnostiach, ktoré so sebou prináša viera, o neprekonateľných kultúrnych rozdieloch a súboji ideológií.

23:40 Býk (Tělec) Rusko, 2001, Dráma (ČT art)
Snímka ruského filmára, žiaka Andreja Tarkovského, Alexandra Sokurova, sa sústredí na výsek života Vladimíra Iljiča Lenina. V roku 1922 ranila predsedu Rady ľudových komisárov prvá mozgová mŕtvica, následkom čoho sa z "býka" stáva nespôsobilý diktátor. Aj z toho dôvodu je Lenin izolovaný na chate v Gorki uprostred lesa a odkázaný na opateru druhých. Duševný i telesný súmrak stvárňujú aj formálne postupy - meditatívne tempo, hmla, bledé farby. Zároveň však v sebe nesie typický rukopis Sokurovho radikálneho štýlu. Snímka je prostrednou časťou trilógie, ktorá sleduje výsek života troch diktátorov - Hitlera, Lenina a Hirohita.

TV tipy 11.6. - 17.6. 2018 TV tipy 11.6. - 17.6. 2018 TV tipy 11.6. - 17.6. 2018

Sobota

18:05 Adrienna Pálová (Pál Adrienn) Maďarsko/Holandsko/Francúzsko/Rakúsko, 2010, Dráma (Film Europe Channel)
Smrť, koláče a nuda. Tak by sa dal charakterizovať stereotypný život zdravotnej sestry Pirošky. Takmer 20 rokov pracuje v nemocnici, kde sa každý deň stará o nemohúcich starých ľudí. Po práci prichádza domov, aby sa postarala aj o svojho priateľa, pozerala na televíziu, či odbicycklovala si svojich 10km na rotopede. Citovú prázdnotu kompenzuje prejedaním sa, čo jej okolie nedokáže pochopiť. Do nemocnice jedného dňa privezú pacientku menom Pál Adrienn. Piroška sa rozpomenie na svoju najlepšiu priateľku zo základnej školy a rozhodne sa, že ju musí skontaktovať.

20:45 Ľalie poľné, Československo, 1972, Poetický/Dráma (Dvojka)
Poetická tragikomédia je situovaná do prostredia slovenskej dediny po skončení 1. svetovej vojny. Nadľahčená filmová mozaika rozpráva o vojnových vyslúžilcoch, ktorí sa po návrate z vojny snažia dať svojmu životu zmysel, nájsť opäť šťastie a lásku. Vykorenení vojnou, zbavení domovov, poznajú títo tuláci a žobráci, žijúci zo dňa na deň, cenu slobody a kamarátstva, ale zároveň túžia aj po istote usporiadanej existencie. Jeden z najvýznamnejších filmov slovenskej kinematografie spracováva novelu Vincenta Šikulu "Nebýva na každom vŕšku hostinec".

21:50 Prvý kontakt (Arrival) USA, 2016, Sci-fi/Dráma (Cinemax)
Keď sa nad desiatkami miest objavia obrovské vesmírne lode neznámeho pôvodu, vydávajú sa ich študovať špičkové vedecké tímy. Úmysly návštevníkov z vesmíru zostávajú nejasné a politickým predstaviteľom svetových mocností i davom vydesených obyvateľov Zeme rýchlo dochádza trpezlivosť. Nebolo by bezpečnejšie zvoliť dôrazné riešenie a predísť tak globálnej kríze, ku ktorej sa schyľuje? Fyzik Ian Donnelly a lingvistka Louise Banksová, ktorí vedú americkú výskumnú skupinu, spájajú svoje sily, aby ukázali, že návštevníci sú hrozbou pre ľudstvo len vtedy, ak s nimi nedokážeme komunikovať. Fascinujúca snímka o stretnutí s cudzou kultúrou, ktorej dominuje absolútne odlišné chápanie času a priestoru, je nielen filozofujúcim sci-fi, ale aj dojemnou melodrámou.



Nedeľa

20:20 Láska šialená (Amour fou) Rakúsko/Luxembursko/Nemecko, 2014, Dráma/Historický (Film Europe Channel)
V Berlíne začiatkom 19. storočia túži mladý nemecký básnik Heinrich po romantickej samovražde vo dvojici a neúnavne hľadá spriaznenú ľudskú dušu, ktorá by bola ochotná s ním dobrovoľne ukončiť svoj pozemský život. Je však sklamaný z necitlivosti všetkých ľudí navôkol, a keď nedokáže presvedčiť ani svoju sesternicu Mariu, stráca aj poslednú nádej. Našťastie však stretáva Henriette, mladú, skromnú a uzavretú manželku obchodníka, trpiacou "chorobou duše", ale aj inou smrteľnou chorobou.

22:05 Špina, Slovensko/Česko, 2017, Dráma (Cinemax)
Sedemnásťročná stredoškoláčka Lena je na prahu dospelosti. Vstup do nej je však brutálny. Totálne zdrvená sa stiahne do seba a o svojej traume odmieta hovoriť aj s najbližším okolím. Silný, intímny portrét bolestivo poznačenej mladej ženy je vyrozprávaný z jej uhla pohľadu, do ktorého patria aj tínedžerské sny, rozmarnosť a rodinné hádky. Film zaujme aj dôslednou vizuálnou percepciou. Absolventský film slovenskej filmárky Terezy Nvotovej, ktorý účinne a presvedčivo zasahuje do bolestivej podstaty znásilnenia – hanby a pochýb obete, ktoré sú s tým veľmi často spojené.

22:10 Monty Python: Zmysel života (Monty Python's The Meaning of Life) Veľká Británia, 1983, Satira/Komédia (Dvojka)
Posledný celovečerný film kultovej komediálnej skupiny Monty Python sa vracia ku komediálnym skečom z raného obdobia tvorby skupiny. V bláznivých komických scénach zachytáva jednotlivé fázy života človeka a trápenie, ktoré ho počas nich stretáva. V typicky monthypythonovskom štýle si film berie na mušku všetky náboženské, sexuálne, národné i etické tabu zaoberajúce sa problémom zmyslu života. Navzájom nesúvisiace scény, prerušenia prestávkami, animované vstupy, pesničky vytvárajú nesúrodú anarchiu deja i výsmech dobovým ikonám. A na konci sa trpezlivý divák dokonca dozvie skutočný zmysel života.


autor Marcel Šedo 11.6.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.