TV TIPY 24.4. - 29.4. 2018

TV TIPY 24.4. - 29.4. 2018

článok



Utorok

15:35 Štyri svadby a jeden pohreb (Four Weddings and a Funeral) Veľká Británia/USA, 1994, Komédia/Romantický (Prima MAX)
Britská romantická komédia je veselým pohľadom na ženenie a vydávanie. Pestrá zmes hlavných postáv je plná manželského bláznenia. 32 ročný Londýnčan Charles má síce veľa záujemkýň o vydaj, ale on sa ešte nechce viazať. Má však stále menej a menej slobodných kamarátov - lenže aj jemu urobí čoskoro osud škrt cez rozpočet - stretne slobodomyseľnú Američanku Carrie, do ktorej sa okamžite zamiluje. Prenasleduje ju a čoskoro zistí, že Carrie sa síce chce vydať - ale za niekoho iného... Jedna za najznámejších romantických komédií je vďaka inteligentnému humoru považovaná za jedného z najvýznamnejších zástupcov žánru.

20:55 Štěstí, Česko, 2005, Dráma (ČT1)
Hlavná hrdinka príbehu Monika sa musí rozhodnúť, či obetuje vysnívanú cestu do Ameriky za svojim priateľom, kvôli tomu, aby sa starala o deti svojej najlepšej kamarátky. Jej najväčšou oporou sa stane Toník, s ktorého pomocou sa deťom snaží nahradiť chýbajúcu rodinu. Postupom času uňho nachádza aj lásku. Aj napriek tvrdým životným osudom a pomerne nehostinnému prostrediu, rozpráva tento film o skutočnom Šťastí.

23:35 Maltézsky sokol (The Maltese Falcon) USA, 1941, Film-noir (ČT art)
Súkromný detektív Sam Spade prijme prácu od pôvabnej klientky. Zakrátko je jeho partner z detektívnej kancelárie mŕtvy a on sa stáva hlavným podozrivým z vraždy, ktorá nebola ani zďaleka posledná v honbe za soškou sokola. Soškou, ktorá je kľúčom k obrovskému bohatstvu.Kultová klasika žánru film-noir, je režijným debutom Johna Hustona a adaptáciou literárnej predlohy jedného z najvýznamnejších predstaviteľov americkej drsnej školy Dashiella Hammetta.

TV tipy 24.4. - 29.4. 2018 TV tipy 24.4. - 29.4. 2018 TV tipy 24.4. - 29.4. 2018

Streda

11:40 Cesta do Indie (A Passage to India) Veľká Británia/USA, 1984, Historický/Dráma (Film+)
Angličanka pani Mooreová cestuje v 20. rokoch 20. storočia do koloniálnej Indie, aby navštívila syna, ktorý tu pracuje ako úradník koloniálnej správy. Sprevádza ju synova snúbenica Adéla Questedová. Odlišná kultúra obe ženy očarí, ale zároveň ich niečim aj odpudzuje. Desí ich povýšenosť, samoľúbosť a rasizmus, ktoré ich krajania uplatňujú voči miestnym obyvateľom - Indom. Adéla sa cestou na lodi zoznámi s indickým lekárom Dr. Azizom, ktorý sa snaží potlačiť svoje predsudky a pochopiť odlišný spôsob života. Adélu stretnutie citovo rozkolíše, ale nedokáže sa oprostiť od všeobecne uznávaných konvencií.

20:15 Voľný pád (Falling Down) USA/Francúzsko/Veľká Británia, 1993, Dráma/Thriller/Krimi (Dajto)
Je horúci deň a na cestách v Los Angeles sa tvoria zápchy a panuje nervozita. Potom, čo sa kolóna áut načisto zastaví, to už William Foster nevydrží a s kufríkom v ruke opúšťa svoje auto. Chystá sa navštíviť svoju dcéru, ktorá má narodeniny a to aj napriek tomu, že má po rozvode zakázané priblížiť sa k dcére i bývalej manželke. Cestou naráža na realitu súčasného sveta, s ktorou sa nedokáže a nechce vyrovnať a tak na svojej ceste zanecháva čoraz viac skazy a obetí. Po jeho stopách sa vydáva detektív Prendergast, ktorý svoju policajnú kariéru presedel v kancelárii a dnes má tesne pred odchodom do dôchodku. Film, v ktorom rozumiete pohnútkam a hnevu hlavného hrdinu, ukazuje odvrátenú tvár snáh o radikálne riešenie.

20:35 Kingsman: Tajná služba (Kingsman: The Secret Service) Veľká Británia/USA, 2014, Komédia/Špionážny/Akčný (Plus)
Kingsman je nadnárodná špionážna organizácia pracujúca v prísnom utajení. Jej agenti sú skutočnými gentlemanmi a novodobými rytiermi. Na vykonávanie svojich misií využívajú najmodernejšie technológie a nebezpečné hračky, ktoré by im mohol závidieť aj James Bond.
Jedného dňa naverbuje táto elitná tajná služba do svojho vzdelávacieho programu mladého Garyho "Eggsyho" Unwina. "Eggsy" má obrovský talent, ktorým však až doteraz mrhal na uliciach. Zo sveta drog, gangov a pouličných bitiek ho vytiahne agent Harry Hart. Ten sa z chlapca pokúsi vychovať skutočného muža a stane sa jeho mentorom. Zábavná persifláž na Bondovky, ale aj reflexia a vzkriesenie žánru na nových základoch.

TV tipy 24.4. - 29.4. 2018 TV tipy 24.4. - 29.4. 2018 TV tipy 24.4. - 29.4. 2018

Štvrtok

15:50 Grandhotel Budapešť (The Grand Budapest Hotel) USA/Nemecko/Veľká Británia, 2014, Historický/Komédia (Prima MAX)
Pán Gustave je legendou medzi hotelovými zamestnancami. V období medzi dvoma svetovými vojnami je Grandhotel Budapešť oázou luxusu, elegancie a spoľahlivosti, čo zosobňuje práve tento riaditeľ hotelového personálu. Pán Gustav má dar odhadnúť priania svojich klientov a väčšinu z nich (doslova) miluje. Keď mu jedna vďačná zákazníčka odkáže mimoriadne vzácny obraz a vzápätí umrie neprirodzenou smrťou, tak síce zbohatne, ale zároveň sa stane tŕňom v oku pozostalých, terčom nájomného vraha a zároveň i podozrivým. Vo všetkom mu pomáha jeho šarmantný pikolík Zero Moustafa, ktorý sa azda raz stane jeho nástupcom. Snímka Wesa Anderson je fascinujúcou ukážkou režijného majstrovstva, v ktorom hrá hlavnú úlohu dizajn prostredia, geometrický perfekcionizmus a zábavné skĺbenie poetiky grotesiek a Mélièsových filmov. Snímka však reflektuje aj vážnejšie témy a prináša verný obraz doby so svojou nezameniteľnou atmosférou.

16:35 Jackie Chan: Superpoliš 3 (Ging chat goo si 3: Chiu kup ging chat) Hong Kong, 1992, Akčný/Kriminálny/Komédia (Film+)
Superpolicajt Chan Ka-Kui odchádza do Čínskej ľudovej republiky na špeciálnu misiu. Tu sa zoznámi s policajtkou Yang, ktorá mu dá novú identitu. Jeho úlohou je dostať drogového kráľa menom Chaibata. Aby ho dolapil, musí najskôr oslobodiť z väzenia jeho najlepšieho strážcu, ktorý ho následne dovedie k samotnému šéfovi. Všetko sa síce podarí, ale Chan sa ocitá v prostredí, kde stratí kontakt s Hong Kongom. V rovnakom čase príde do Číny aj jeho dievča May, ktorá prezradí jeho pravú identitu. May unesú a Jackieho nútia urobiť špinavú prácu pre dealerov. Najinteligentnejšia a najakčnejšia časť celej trilógie predstavuje vtipnú konfrontáciu medzi komunistickou Čínou a kapitalistickým Hong Kongom.

20:00 Marečku, podejte mi pero!, Československo, 1976, Komédia (Prima MAX)
Jiří Kroupa, majster v továrni na poľnohospodárske stroje, dostane možnosť povýšenia, ale musí vyštudovať večernú priemyslovku. Spočiatku sa tomu vehementne bráni, avšak na naliehanie členov dielenského výboru sa na školu napokon dá zapísať. Rovnaký vzdelávací ústav navštevuje aj jeho syn, ktorý cez deň dokonca sedáva v tej istej lavici. Ukáže sa, že otec má oveľa horší prospech než jeho syn. Neopakovateľná poetika Divadla Járy Cirmana plná skečov a veseloherných scén je zasadená do vecného príbehu a tvorí tak integrálnu súčasť príbehu.

Piatok

12:30 Dobrý, zlý a čudný (Joheunnom nabbeunnom isanghannom) Južná Kórea, 2008, Western/Akčný/Komédia (Film+)
Píše sa rok 1930. V mandžuskej púšti sú zákony len obyčajným zdrapom papiera a nikto tu na ne nedbá. Osud tu spojí dohromady troch ľudí - lovca ľudí, vodcu gangu lovcov ľudí a vlakového lupiča s deviatimi životmi. Traja cudzinci sa zapletú do naháňačky naprieč Mandžuskom, aby získali tajuplnú mapu. O ňu má však záujem aj japonská armáda a horda nájazdných banditov. Snímka je parafrázou slávneho Leoneho filmu Dobrý, zlý a škaredý, v ktorej sa výraznejšie dostáva do popredie humor, krvavosť a nápaditá choreografia akčných scén. Snímka funguje ako svojbytný akčný neo-western i ako pocta spaghetti westernom a rozhodne patrí k tomu najzaujímavejšiemu, čo žánrová kinematografia vyprodukovala za posledných 10 rokov.

22:20 13 zabijakov (Džúsan-nin no šikaku) Japonsko, 2010, Akčný/Dobrodružný (Dajto)
Slávny nonkomformný japonský režisér Takaši Miike sa preslávil svojimi žánrovými filmami, ktorým vtláča autorskú pečať štýlovou neviazanosťou a nápaditým naplňovaním schém. 13 zabijakov je jeho príspevok do žánru chambara – samurajských filmov postavených na súbojoch. Jeho výpravný remake rovnomenného filmu z roku 1963 sa sústredí na aktualizáciu klasického štýlu a prináša krvou nasiaknutý príbeh trinástich samurajov, ktorí na seba vezmú úlohu zabiť zlovoľné knieža. Film napokon vrcholí v epickej bitke, kde sa hrdinovia postavia proti dvom stovkám protivníkov.

22:45 Čínska štvrť (Chinatown) USA, 1974, Krimi/Thriller/Film-Noir (Jednotka)
Súkromný detektív Jake Gittes, ktorého si najme jedna krásna dáma, aby našiel dôkazy nevery jej manžela, je typický ambivalentný noirový hrdina, ktorý nemá ďaleko ku opačnej strane zákona. Počas svojho vyšetrovania sa však zapletie do siete podvodov, siahajúcich na mimoriadne vysoké miesta. Film ocenený Oscarom za najlepší scenár zobrazuje Ameriku ako krajinu, v ktorej je slovo „americký sen“ vyprázdneným simulakrom.

23:25 Vertigo (Vertigo) USA, 1958, Mysteriózny/Psychologický/Thriller/Romantický (ČT2)
John "Scottie" Ferguson vymenil právo za fyzicky náročnejšiu prácu policajného detektíva. Po nepríjemnom zážitku, kedy jeden z jeho kolegov zahynie pri páde z vysokej budovy, sa začne u Scottieho prejavovať akrofóbia, kvôli ktorej nemôže naďalej slúžiť u polície. Galvin Elster, bohatý podnikateľ a Scottieho starý známy, ho požiada, aby strážil jeho krásnu ženu Madeleine. Obáva sa, že začína trpieť akousi duševnou poruchou a že dokonca aj uvažuje o samovražde. Neustále trpí predstavami, že ju prenasleduje jeden z jej mŕtvych predkov. Keď Scottie jedného dňa zabráni jej pokusu o samovraždu, zamiluje sa do nej. V tej chvíli sa však zapojí do hry, ktorá ho možno bude stáť zdravý rozum. V pravidelnej ankete britského mesačníka Sight & Sound bol film v roku 2002 vyhlásený za druhý najlepší film všetkých čias.

TV tipy 24.4. - 29.4. 2018 TV tipy 24.4. - 29.4. 2018 TV tipy 24.4. - 29.4. 2018

Sobota

16:00 Čierna mačka, biely kocúr (Crna mačka, beli mačor) Juhoslávia/Francúzsko/Nemecko/Rakúsko/Grécko, 1998, Komédia/Dráma/Kriminálny/Hudobný (Film+)
Grga Pitic a Zarije Destanov sú dvaja starí priatelia a zároveň rivali, ktorí sa už štvrť storočia nevideli. Veľmi sa tešia na stretnutie po rokoch, ktoré sa však odohrá za veľmi zvláštnych okolností. Syn jedného z nich pokazí pripravovanú vlakovú lúpež a nutne potrebuje peniaze, ktoré sa rozhodne získať dohodnutou svadbou svojho syna. Nádejní mladomanželia sú však proti a stále sa zrýchľujúci tok udalostí vtiahne všetkých do divokého víru komických situácií v rytme strhujúcej balkánskej hudby. „Balkánsky Fellini“, Emir Kusturica pracuje s voľne previazanými skečmi využívajúcimi slapstickový humor, postavami plnými živelnosti a vášne a množstvom balkánskej hudby, čo vytvára podobnú chaotickú skrumáž, ako samotná Juhoslávia.

21:00 Sedím na konári a je mi dobre, Československo/NSR, 1989, Poetický/Dráma/Historický (Dvojka)
Tragikomické ohliadnutie sa za koncom druhej svetovej vojny a obdobím nástupu komunistickej mašinérie. Na tomto pozadí sa odohráva chvíľami až snový príbeh troch hlavných protagonistov - komedianta Pepeho, frontového vojaka Prengela a židovského dievčaťa Ester, ktoré sa vracia z koncentračného tábora. Traja ľudia bez domova sa snažia naplniť svoju predstavu o šťastí. Snažia sa nájsť svoju identitu a užívať si život. Vybrali si však zlú dobu.

21:50 Nevera (Izměna) Rusko, 2012, Dráma/Triler (ČT art)
Pri kardiologickej prehliadke sa muž od lekárky dozvie, že ho partnerka podvádza s jej manželom. Lekárka oboznamuje šokovaného muža s domnelými stopami hriechu, ktoré vedú až do hotelovej izby milencov. Keď už sa zdá, že to bol len výmysel deprimovanej ženy, ktorá nemôže mať deti, nachytá dvojica svojich partnerov in flagranti. O niečo neskôr sú obaja neverníci nájdení mŕtvi a muž s lekárkou sú označení za páchateľov vraždy... Pochmúrna štúdia zakázanej lásky od filmového a divadelného solitéra Kirilla Serebrennikova, ktorý sa momentálne nachádza v domácom väzení.

TV tipy 24.4. - 29.4. 2018 TV tipy 24.4. - 29.4. 2018 TV tipy 24.4. - 29.4. 2018

Nedeľa

20:00 Johnny Guitar (Johnny Guitar) USA, 1954, Western (ČT2)
Americký western Johnny Guitar bol v čase svojej premiéry jednoznačne odmietnutý americkou kritikou i diváckou verejnosťou. Prvým, kto sa filmu zastal a rozpoznal jeho kvality, bol francúzsky kritik Francois Truffaut. Dnes je Johnny Guitar považovaný za dielo, ktoré predbehlo svoju dobu. Príbeh tvrdej majiteľky salóna, Vienny, a jej bývalej lásky, pištoľníka Johnnyho Logana, sa síce odohráva vo westernových reáliách, ale svojim ladením skôr inklinuje k filmu-noir . Film je príbehom dvoch navzájom sa nenávidiacich žien - Vienny a farmárky Emmy – ktoré sa snažia navzájom zlikvidovať. Snímka, ktorou lomcujú emócie a výbušná agresivita, je považovaná za skrytú alegóriu Mccarthyismu a je plná sexuálnej symboliky.

21:45 Key Largo (Key Largo) USA, 1948, Film-Noir/Kriminálny (ČT art)
Frank navštívi bankrotujúci hotel, ktorý vedie zmrzačený James Temple a jeho nevesta Nora, vdova po Frankovom priateľovi z vojny. Vládu nad hotelom prebral Johnny Rocco a jeho gang. Spočiatku Frank Roccovo správanie ignoruje, ale vražda dvoch Indiánov ho dovedie k presvedčeniu, že musí byť zastavený. Frankova šanca prichádza v momente, keď ho Rocco donúti, aby mu pomohol doplaviť sa aj s gangom na Kubu. Legendárny film-noir vyniká v rámci žánru svojou komornosťou a atmosférou horúceho juhu. Okrem toho sa v ňom však objavia všetky typické žánrové prvky ako zvodná femme fatale, expresívna hra svetla a tieňov, drsný príbeh a ambivalentní hrdinovia.

21:55 Cotton Club (The Cotton Club) USA, 1984, Dráma/Hudobný/Kriminálny (ČT2)
Snímka geniálneho Francisa Forda Coppolu sa odohráva v New Yorku v časoch hospodárskej krízy, kedy v Amerike vládne prohibícia. Do Cotton Clubu, známeho nočného jazzového baru v Harleme, kde sa pravidelne stretávajú vplyvní šéfovia podsvetia, prichádza mladý trubkár menom Dixie Dwyer. Ten si svojim umením nedokáže zarobiť príliš veľa peňazí, ale to len do momentu, kým náhodou nezachráni život jednému z veľkých gangstrov. Zrazu má dostatok peňazí, ale známosť s mafiánom mu skomplikuje hráčsku kariéru i súkromie ... Film zaujme pôsobivým a presvedčivým vykreslením dobovej atmosféry.

00:00 Podoba ticha (The Look of Silence) Dánsko/UK/Nórsko/Fínsko, 2014, Dokumentárny (ČT2)
Dánsky režisér Joshua Oppenheimer sa už po tretíkrát vrátil k téme genocídy v Indonézii, ktorá prebiehala v rokoch 1965 až 1966. Vo svojom prvom filme The Globalisation tapes (2003) poukázal predovšetkým na vykorisťovanie tamojších robotníkov zo strany totalitného režimu a belgického nadnárodného koncernu, ale už tu v krátkosti upozornil na hrôzy genocídy, ktoré situácii predchádzali. Celosvetovo úspešným sa stal jeho festivalmi ovenčený Akt zabíjania (2012), absolútne jedinečný vhľad do psychiky masových vrahov zo 60. rokov, ktorí dodnes zastávajú dôležité funkcie v indonézskej spoločnosti a tešia sa rešpektu. Popritom čo - to odhalil aj o súčasnej politickej situácii v Indonézii, ovládanej paramilitaristickou organizáciou Permuda Pancasila a to všetko v naratívne i štylisticky ojedinelom balení filmu o filme. K téme vyvraždovania komunistov a etnických Číňanov sa mu v jeho najnovšom filme Podoba ticha podarilo opäť pristúpiť úplne odlišným spôsobom. Zatiaľčo predtým sa primárne zameriaval na vykonávateľov rozsudkov, tentokrát zobrazil hrôzy tejto udalosti najmä z pohľadu jej obetí. Adi spolu so svojou rodinou prišiel pri genocíde o brata, ktorého nesmierne brutálnym spôsobom zavraždili rozbesnené jednotky fašistického diktátora Suharta. Rozhodne sa teda v pochybnej anonymite navštíviť vtedajších vrahov, vodcov celej akcie (a zároveň súčasných vysokopostavených politikov) i strážnikov a rodiny vykonávateľov rozsudkov, aby sa dopátral pravdy a pokúsil sa vymámiť z vinníkov aspoň náznak ľútosti.


autor Marcel Šedo 24.4.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.