TV TIPY 3.4. - 8.4. 2018

TV TIPY 3.4. - 8.4. 2018

článok



Utorok

08:20 Nožnicovoruký Edward (Edward Scissorhands) USA, 1990, Romantický/Dráma/Fantasy (Plus)
Edward, výtvor starého vedca, ktorý zomrel skôr než ho stačil dokončiť a nahradiť ostré britvy ľudskými rukami, žije sám v chátrajúcom sídle. Jedného dňa ho zhodou okolností objaví Peggy a vezme ho so sebou do mesta. Napriek tomu, že vyzerá ako hrozivé monštrum, je v skutočnosti veľmi milý a plachý. Vďaka svojej povahe a strihačskému umeniu si síce získa obdiv okolia, avšak aj nenávisť zo strany niektorých ľudí, ktorým prekáža jeho inakosť, úspech a pozornosť mladej Kim. Tim Burton vo filme vychádza z klasických príbehov o monštrách, ako napríklad Frankenstein, ale prevracia ich základy. Hrôzostrašne karikované prostredie amerického predmestia, vykazuje v konfrontácií s Edwardovou naivitou a bezprostrednosťou tie najhoršie neduhy a odhaľuje skutočné monštrá.

11:35 Limonádový Joe aneb Koňská opera, Československo, 1964, Paródia/Muzikál/Western/Dobrodružný (Prima MAX)
V Trigger Whisky Saloone uprostred Stetson City sa strhne bitka a majiteľ podniku Doug Badman musí upokojovať pištoľníkov vystúpením krásnej Tornado Lou. V tom okamihu sa v saloone objaví pán Goodman so svojou dcérou Winnifred, ktorí sa neúspešne snažia odvrátiť miestnu osádku od pitia alkoholických nápojov. Práve vtedy však do miestnosti vstúpi kovboj v bielom odeve a objedná si pohár kolalokovej limonády. Bez problémov prinúti miestneho pijana a bitkára Grimpa, aby sa za svoje posmešky panenskej Winifred ospravedlnil a hneď na to spacifikuje bandu bankových lupičov, vďaka čomu sa doňho Winnifred i Tornado Lou zamilujú. Trigger Whisky Saloon sa už o chvíľu ocitne na pokraji bankrotu, pretože pištoľníci popíjajú kolalokovú limonádu v blízkom nealkoholickom bare, ktorý vlastní pán Goodman. Badman sa spolu so svojim bratom Hogofogom zmocnia Winnifred a pritiahnu kumpánov naspäť do mesta. Limonádový Joe to však vďaka zrkadleniu vzduchu všetko vidí a prichádza jej na pomoc.

22:30 Zlodeji bicyklov (Ladri di biciclette) Taliansko, 1948, Dráma (Dvojka)
Hlavný hrdina filmu práve nastupuje do nového zamestnania, o ktoré musel tvrdo bojovať. Situácia vo vojnou zničenom Taliansku je totiž ťažká pre každého. Hneď po nástupe do práce mu však niekto ukradne jeho bicykel, ktorý je pre lepiča plagátov podmienkou zamestnania. Všetko následné úsilie hlavného hrdinu smeruje k nájdeniu zlodeja, ale keď zistí, že jeho snaha nikam nevedie, rozhodne sa sám stať zlodejom bicyklov… Snímka ukazuje krutú sociálnu situáciu v povojnovom Taliansku, kde je „človek človeku vlkom“. Menej draví ľudia, nemajú v takomto systéme nádej na dôstojnú existenciu. Snímka je však zaujímavá aj svojim štýlom. Podobne ako ďalšie neorealistické diela, aj film Zlodeji bicyklov pracuje s nehercami, dlhými zábermi, exteriérmi a nedramatickou naráciou.

TV tipy 3.4. - 8.4. 2018 TV tipy 3.4. - 8.4. 2018 TV tipy 3.4. - 8.4. 2018

Streda

14:25 Asterix: Sídlo bohov (Astérix: Le domaine des dieux) Francúzsko, 2014, Animovaný/Komédia (fILM+)
Píše sa rok 50 pred Kristom a skoro celá Galia trpí v obkľúčení Rimanov. Len hŕstka nepoddajných Galov sa naďalej vysmieva veľkému Rímu a odoláva jeho vojnovým výpadom. Geniálny stratég a vojvodca Julius Caesar vymyslel ľstivý plán, ako sa drzých Galov zbaviť raz a navždy. Obalamutí vidiečanov kúzlom civilizácie a postaví im monumentálne rímske stavby z mramoru. Zároveň im vytne všetky lesy a na ich mieste postaví sídlisko mramorových panelákov s honosným názvom Sídlo bohov. Asterix a Obelix však nemôžu dopustiť, aby sa z ich milovaného domova stal bezduchý turistický skanzen. Asterix: Sídlo bohov nadväzuje na tradíciu starých dobrých animovaných filmov zo 60. rokov a prináša veľmi aktuálne posolstvo.

20:00 Dievča s perlou (Girl with a Pearl Earring) Veľká Británia/Luxembursko, 2003, Romantický/Životopisný/Dráma (Prima MAX)
Holandsko, 1665. Sedemnásťročná Griet prichádza po otcovom oslepnutí do mesta Delft, aby tu prijala miesto slúžky v dome maliara Johannesa Vermeera. Osamelý umelec čoskoro zisťuje, že plachá slúžka má nielen cit pre farby a kompozíciu, ale že dokáže chápať aj jeho zložitý vnútorný svet. Medzi Griet a Johannesom vzniká krehký vzťah, ktorý jeho žiarlivá manželka Catharina nemôže vystáť. Griet zaujme aj Vermeerovho bohatého mecenáša, ktorý mu navrhne, aby dievča namaľoval. Výsledkom je jeden z najúchvatnejších obrazov dejín umenia. Snímka vykresľuje s veľkou dávkou presnosti drsný život 17. storočia a oživuje maľby geniálnych flámskych maliarov.

20:00 Návrat do budúcnosti (Back to the Future) USA, 1985, Dobrodružný/Sci-fi/Komédia (Film+)
Hlavný hrdina príbehu Marty McFly je bežným teenagerom. Miluje svoje dievča, má starosti s rodičmi i učiteľmi a chce sa presadiť ako gitarista so svojou skupinou Pineheads. Jeden jeho známy je však tak trochu bláznivý vedec Emmet Brown, ktorý práve objavil stroj času. Vďaka tomuto vynálezu, zabudovanom v aute Delorean, sa Marty ocitne v roku 1955, kedy sa jeho rodičia ešte len zoznamovali. Martymu sa náhodou podarí narušiť časové kontinuum a musí svoju chybu napraviť, aby sa mohol v budúcnosti narodiť. Táto nostalgická komédia sa stala popkultúrnym fenoménom a dodnes oslovuje množstvo divákov po celom svete.

TV tipy 3.4. - 8.4. 2018 TV tipy 3.4. - 8.4. 2018 TV tipy 3.4. - 8.4. 2018

Štvrtok

14:40 E.T. - Mimozemšťan (E.T.: The Extra-Terrestrial) USA, 1982, Sci-fi/Rodinný/Dobrodružný (Film+)
Neďaleko predmestia Los Angeles pristála kozmická loď mimozemšťanov. Podivné postavičky sa rozišli zbierať vzorky do okolia a iba jedna z nich sa dostala až na kraj lesa. Očarená svetlami veľkomesta zabudla na svoje poslanie. Preto sa nedostala včas na palubu a uviazla na našej planéte. Mimozemšťan našiel úkryt v kôlni najbližšieho domu, kde ho objavil desaťročný Elliot. Vláda by však mimozemšťana chcela strčiť do laboratória a robiť na ňom pokusy. Elliot tak musí prísť na spôsob ako dostať svojho mimozemského kamaráta v bezpečí domov.

20:20 Tina (What's Love Got to Do with It) USA, 1993, Životopisný/Hudobný/Dráma (ČT art)
Hudobná biografia Tiny Turner je vášnivým portrétom, ktorý ukazuje vzostupy a pády života a umeleckej dráhy jednej výnimočnej osobnosti. Anne Mae Bullock spievala už od detstva v kostolnom zbore, avšak jej spev bol natoľko výrazný, že ju zo skupiny vyhodili. Koncom päťdesiatych rokov odišla do St. Louis, kde spoznala hudobníka Ika Turnera, vedúcu osobnosť skupiny Kings of Rhythm. Po svadbe spolu začali vystupovať ako Ike and Tina Turner Revue a zaznamenali veľký úspech. Ike však podľahol alkoholovej a drogovej závislosti a časom začal svoju manželku využívať a fyzicky napádať. Zničená Tina sa v tom momente nachádzala na úplnom dne. Otrepaná fráza hovorí, že z dna sa dá odraziť iba hore a treba povedať, že Tine sa to podarilo naozaj veľkolepo.

Piatok

12:10 Mary a Max (Mary and Max) Austrália, 2009, Animovaný/Komédia/Dráma (JOJ Cinema)
Mary Daisy Dinkle je bacuľaté osemročné dievča žijúce na predmestí Melbourne. Max Horowitz je obézny štyridsaťročný žid z New Yorku, trpiaci Aspergerovým syndrómom. Medzi oboma sa v priebehu rokov objavuje silné puto, ktoré prekonáva všetky vzostupy a pády. Na svojej ceste musia čeliť mnohým prekážkam - autizmu, taxidermii, psychiatrii, alkoholizmu, obezite, kleptománii, sexuálnym rozdielom, agorafóbii atď. Melancholická tragikomédia so svojim svojráznym humorom a animáciou a vážnymi témami rozhodne nie je pre každého, ale patrí medzi najoriginálnejšie animované filmy posledných rokov.

19:50 Čeľuste (Jaws) USA, 1975, Thriller/Dráma (Film+)
Do rekreačného mesta Amity prichádzajú každé leto stovky návštevníkov. Nikto však netuší, že tento rok bude iný, keďže pod hladinou striehne obrovský biely žralok. Hoci počet obetí rýchlo pribúda, vedenia mesta sa snaží kvôli ziskom z letnej sezóny všetko utajiť. Situácia však postupne začne byť taká vážna, že je vyslovene nevyhnutné žraloka zabiť. Situáciu sa pokúsia vyriešiť traja muži - ichtyológ Hooper, lovec žralokov Quint a šéf miestnej polície Brody. Film, ktorý získal tri Oscary v podstate odštartoval raketovú kariéru Stevena Spielberga a spôsobil medzinárodnú paniku zo žralokov. Snímka zároveň patrí medzi hollywoodske míľniky, aj čo sa týka využívania štýlu na stimulovanie diváckeho napätia.

22:05 Stokerovci (Stoker) USA/Veľká Británia Británie, 2013, Mysteriózny/Thriller (Prima MAX)
Po tragickej smrti otca v deň svojich osemnástych narodenín sa India Stoker zoznamuje s jej charizmatickým strýkom Charliem, o ktorého existencii doteraz ani netušila. Keď sa Charlie nasťahuje k Indii a jej labilnej matke, obe očarí svojim šarmom a pokojom s akým rieši všetky úkony. Charlieho príchod však nebol náhodný a šokujúce tajomstvo z jeho z minulosti zásadne ovplyvní Indiinu budúcnosť. Prvý americký film kultového Chan-wook Parka, ktorý sa predtým preslávil svojou trilógiou pomsty, vyniká fascinujúcim, až barokovo opojným štýlom, mysterióznou atmosférou a spletitým rozprávaním.

22:20 Piata loď, SR, 2017, Dráma (Dvojka)
12-ročná Jarka žije len s matkou a babičkou na hranici sociálnej udržateľnosti. Jej matka bola príliš mladá, keď sa jej Jarka narodila a nevie dať dcére istotu materinskej lásky, tak ako ju nevedela dať jej matka jej samotnej. Jarka hľadá zúfalo pozornosť a lásku a nachádza ju náhodou, keď jej na chvíľu zverí do opatery asociálna mladá žena svoje dve malé batoľatá. Jarka si ich vezme do opustenej záhradnej chatky, kde sa o nich stará spolu so svojím malým kamarátom. Jarka si neuvedomuje možné tragické následky svojho činu. Jej konanie je dojemným a detsky úprimným pokusom napraviť svet dospelých svojou hrou na rodinu, akú by chcela mať.

TV tipy 3.4. - 8.4. 2018 TV tipy 3.4. - 8.4. 2018 TV tipy 3.4. - 8.4. 2018

Sobota

21:10 Zviera (L'animal) Francúzsko, 1977, Komédia/Akčný/Romantický (ČT1)
Slávna francúzska komédia rozpráva o problémoch kaskadéra so zlou finančnou situáciou, snúbenicou a zženštilým hercom, za ktorého zaskakuje. Tesne pred svadbou jeho snúbenici dojde trpezlivosť a navyše sa o ňu začína zaujímať bohatý gróf. Snímka v sebe spája groteskno a dobrodružnú zápletku, čoho výsledkom je šarmantná, bláznivá a pritom stále inteligentná romantická komédia.

21:15 Poslední motýl, Československo/Francúzsko/Veľká Británia,1990, Vojnový/Historický/Dráma (ČT art)
Paríž, druhá svetová vojna. Francúzskeho míma Antoina Moreaua zatkne gestapo. Jednotky SS využijú, že Moreauová milenka spolupracovala s odbojom a nútia ho, aby v židovskom gete pripravil detské divadelné predstavenie, ktoré by inšpekciu Medzinárodného Červeného kríža presvedčilo o šťastí života v gete. Moreau pojme hru O perníkovej chalúpke ako podobenstvo o utajenej skutočnosti. Desivá dráma bez kvapky krvi zobrazuje krutý svet detskými očami a vzdáva hold sile odvahy a túžbe po slobode.

22:05 Traffic - Nadvláda gangov (Traffic) USA / Nemecko, 2000, Krimi/Thriller (ČT2)
Režisérovi Stevenovi Soderberghovi sa v roku 2000 podaril ojedinelý kúsok, keď dva jeho filmy, získali v jednom roku po päť nominácií na Oscara. Film vychádza z premisy, že v USA je pre tínedžera ľahšie dostať sa k heroínu než k alkoholu. Drogy sú obrovským strašiakom tejto krajiny, pričom niektorí pred ním zatvárajú oči a iní proti nemu vedú zdanlivo beznádejný boj. Vo filme sledujeme životný osud viacerých postáv, ktorých spoločným menovateľom sú práve drogy a boj proti nim.

22:25 Taboo , UK, 2017, Dráma/Triler
Je rok 1814. James Keziah Delaney, sa po dvanástich rokoch strávených v Afrike, vracia do Londýna, kde si jeho blízki mysleli, že už je dávno mŕtvy. Vrátil sa preto, aby znovu vybudoval lodné impérium svojho otca a pomstil jeho smrť.

TV tipy 3.4. - 8.4. 2018 TV tipy 3.4. - 8.4. 2018 TV tipy 3.4. - 8.4. 2018

Nedeľa

17:05 Všetci prezidentovi muži (All the President's Men) USA, 1976, Thriller/Dráma (Prima MAX)
Aféra Watergate sa začala v roku 1972 a v roku 1974 vyvrcholila rezignáciou vtedajšieho prezidenta Richarda Nixona. Vo zverejnení škandálu okolo tajných fondov a diskreditácie politických oponentov sa angažovali reportéri Robert Woodward a Carl Bernstein, ktorí pôsobili v novinách Washington Post. Reportéri skladali svoje odhalenie z desiatok faktov a svedeckých výpovedí. Pri svojom pátraní narážali na neochotu a strach svedkov, aj na tlaky z najvyšších sfér. Namiesto patetického protikorporátneho boja, môžeme vidieť podstatu práce skutočných žurnalistov - žiadne fabulovanie bulvárnych článkov, ale predovšetkým zbieranie faktov, informácií a nudná kancelárska práca. Namiesto príjemne čitateľného deja, tu tvorcovia vsadili na obrovské množstvo informácií, ktoré sa diváci snažia spolu s hrdinami vyextrahovať do logického a argumentami podloženého celku. Na filme udivuje aj práca s rôznymi typmi objektívov a pôsobivá účelová práca so štylistickou zložkou filmu, ktorá znázorňuje žurnalistickú formu videnia sveta.

20:00 Na pravé poludnie (High Noon) USA, 1952, Western/Dráma (ČT2)
Will Kane sa práve oženil a chystá sa opustiť mestečko, kde doposiaľ vykonával funkciu šerifa. Práve v tom momente sa k nemu donesie znepokojivá správa. Na zastávke čakajú traja banditi na poludňajší vlak, v ktorom sedí vrah a šéf bandy, ktorého Will kedysi dostal do väzenia. Teraz sa vracia, aby sa pomstil a Will musí urýchlene zohnať mužov, ktorí by sa spolu s ním tejto bande postavili. Nikto mu ale nechce pomôcť a všetci ho presviedčajú, aby odišiel a nechal mesto napospas bande. Will to však odmieta a tak sa im bude musieť postaviť celkom sám. Western, v ktorom sledujeme rozpravu o nezidealizovanom hrdinstve, pracuje s „reálnym“ časom, tzn. film samotný aj čas vo filme trvajú rovnako dlho. Spolu s tým tak môžeme precítiť hrdinovo napätie a súčasne sledovať reálnejší obraz divokého západu a jeho protagonistov.

20:15 Prezident Blaník, Česko, 2018, Komédia (ČT1)
Antonín Blaník je jedným z najvýznamnejších lobistov v zemi. Pracuje pre politické strany, pre samotného prezidenta a hlavne sám pre seba. Jedného dňa sa rozhodne, že už je na čase vystúpiť z politického zákulisia a oznámi kandidatúru na funkciu prezidenta Českej republiky. Kampaň, v ktorej s pomocou tajomníka Žížalu a asistentky Lenky, nasľubuje ľuďom všetko to, čo im nikto nemôže dať, má úspech. Tondova kandidatúra však skončí skôr, než začala, pretože Žížala nedoručí na ministerstvo včas podpisové archy. Lenže to by nebol Tonda Blaník, aby si s takou „nepríjemnosťou“ neporadil. Príbeh filmu sa odohráva na pozadí skutočných udalostí druhej priamej voľby prezidenta Českej republiky. Vystupuje v ňom celý rad reálnych aktérov českého politického a spoločenského života.

22:55 Diera v hlave, Slovensko/Česko, 2016, Dokumentárny (ČT2)
Dokumentárny film Roberta Kirchhoffa skúma pamäť, ktorá dokladá i reinterpretuje historické fakty týkajúce sa holokaustu Rómov počas II. svetovej vojny. Nazbierané svedectvá odkazujú na masové čistky a zverstvá, ktoré páchali fašisti a ich prisluhovači na rómskom etniku v rôznych krajinách starého kontinentu. Dieru v hlave má starý francúzsky Róm aj nemecká Rómka, ktorá v súčasnosti na exkurziách v školách rozpráva o zvrátených medicínskych experimentoch fašistických lekárov. Podobné svedectvá necháva Kirchhoff zaznieť aj z úst očitých svedkov na miestach neodkrytých masových hrobov s telami popravených rómskych obyvateľov v Poľsku, v Čechách, na Slovensku a v krajinách bývalej Juhoslávie. Čiastočne inscenovaný a štylizovaný dokument je elégiou za obete monštruózneho režimu a ľudskej nevšímavosti.

00:20 Tenká červená čiara (The Thin Red Line) USA, 1998, Vojnový/Historický/Dráma (Prima MAX)
Píše sa rok 1942 a druhá svetová vojna zúri už aj v Pacifiku. Na brehy ostrova Guadalcanal putuje jedna americká rota za druhou. Vojaci opúšťajú svoje rodiny, aby bojovali s japonskou armádou. Film sleduje osudy vojaka Witt, ktorý je dezertérom žijúcim v pokoji a mieri na ostrove v Pacifiku. Jedného dňa je však chytený americkým námorníctvom, vypočutý a poslaný naspäť do aktívnej služby k jednotke pripravujúcej sa na bitku o Guadalcanal. Film ukazuje osudy rôznych vojakov a dôstojníkov počas tejto drsnej akcie, ktorá je veľmi dôležitá pre vývoj vojny s Japoncami. Drsným i lyrickým filmom skúmajúcim vojnové besnenie i život domorodých obyvateľov, nás sprevádza Wittov vnútorný monológ.


autor Marcel Šedo 3.4.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.