TV TIPY 29.3. - 1.4. 2018

TV TIPY 29.3. - 1.4. 2018

článok



Štvrtok

20:20 Posledné pokušenie Krista (The Last Temptation of Christ) USA, 1988, Dráma (ČT art)
Film Posledné pokušenie Krista rozpráva o duševne rozpoltenom človeku, ktorý hľadá životné poslanie. Ježiš o sebe pochybuje a vzpiera sa úlohe, ku ktorej ho predurčil Boh. Nechce byť vyvolený, a keď sa napokon rozhodne splniť svoje poslanie, dopustí sa mnohých omylov. Ani na kríži nie je presvedčený, že si zvolil správnu cestu. Až po prekvapivej vízii zisťuje, že chce byť Mesiáš a že sebaobetovanie bude mať zmysel, len ak bude dobrovoľné. Scorsese aj v tomto svojom filme sleduje pochybujúceho protagonistu, ktorý hľadá rovnováhu medzi svojimi schopnosťami a požiadavkami okolia.

21:55 Smrť sa volá Engelchen, Československo, 1963, Vojnový/Dráma (ČT2)
Mladého partizána Pavla zrania pri oslobodzovaní Zlína na začiatku mája 1945. Počas svojho zotavovania spomína na okamihy, ktoré prežil v okolitých horách a snaží sa vyrovnať s vypálením osady Ploština nemeckým komandom. Táto udalosť sa odohrala tesne potom, čo ju partizáni opustili. Film je adaptáciou rovnomenného knižného bestselleru Ladislava Mňačka, ktorý v ňom opísal svoje zážitky z odboja. Film je jedným z prvých diel venovaných SNP, ktorý sa s touto udalosťou vysporadúva neschematicky.

22:10 Frankenstein (Frankenstein) Veľká Británia/Japonsko/USA, 1994, Horor/Dráma/Romantický (Prima MAX)
Píše sa rok 1794. V arktickom mori uviazla loď kapitána Waltona. Posádka zachráni pred zamrznutím vyčerpaného doktora Viktora Frankensteina, ktorý kapitánovi na oplátku rozpráva svoj prekliaty príbeh. Idylické detstvo vystrieda smútok po smrti matky. Viktor sa rozhodol, že porazí chorobu i samotnú smrť a tak odchádza študovať lekárstvo do Ingolstadtu. Tu sa dostáva do kolízie s konzervatívnymi profesormi a svojho mentora nájde v profesorovi Waldmanovi. Po jeho smrti pokračuje vo výskume a jedného dňa, v dobe epidémie cholery, vytvorí nový život. Až vtedy si uvedomí hrôzostrašnosť svojho činu, avšak svoj výtvor nedokáže premôcť. Temná bytosť tak naďalej prežíva v lesoch a pozoruje život chudobnej rodiny. Jeho pokusy o zblíženie sa s ľuďmi však dopadnú tragicky a tak sa rozhodne, že sa pomstí svojmu „otcovi“. Adaptácia slávneho románu, ktorá hovorí o ľudskej posadnutosti smrťou a tvorením a sebeckom ignorovaní čohokoľvek navôkol.

TV tipy 29.3. - 1.4. 2018 TV tipy 29.3. - 1.4. 2018 TV tipy 29.3. - 1.4. 2018

Piatok

16:30 Veľká šestka (Big Hero 6) USA, 2014, Animovaný/Akčný/Rodinný (JOJ)
Vďaka svojmu staršiemu bratovi Tadašimu sa geniálny japonský tínedžer Hiro Hamada naučí využívať svoje geniálne technické nadanie. V jeho stopách odchádza na univerzitu, kde jeho brat pracuje na zdravotníckom robotovi určenom na záchranu životov i bežné prehliadky. Na vedeckom veľtrhu, kde Hiro prezentuje svoj prvý veľký vynález, však dôjde k nešťastiu, počas ktorého zahynie Tadaši a navyše zmizne aj Hirov vynález. Jeho rodné mesto San Fransokyo následne postihnú ničivé udalosti, ktoré s týmto vynálezom úzko súvisia. Pri následnom odhaľovaní temného tajomstva mu pomáha milovníčka adrenalínu GoGo Tamago, bláznivá chemička Honey Lemon, poriadkumilovný Wasabi No-Ginger, zabávač Fred i bratov robot.

20:15 Ben-Hur (Ben-Hur) USA, 1959, Historický/Dobrodružný/Dráma (Prima MAX)
Čeliac rozmachu televízie v USA na prelome 50. a 60. rokov, začali hollywoodske štúdiá nakrúcať panoramatické veľkofilmy, ktoré nemalo zmysel pozerať na malej obrazovke. Súčasťou toho boli monštruózne scény plné obrovských kulís a tisícok komparzistov. Film Ben-Hur je jedným z najväčších veľkofilmov tej doby, ktorý získal nevídaných jedenásť Oscarov. Ben Hur je mierumilovný syn z významného židovského rodu, ktorý je nešťastnou zhodou okolností odsúdený na galeje a po mnohých útrapách si musí svoju slobodu vybojovať späť v šialenom závode kvadrigy so sadistickým Rimanom Messalom...

TV tipy 29.3. - 1.4. 2018 TV tipy 29.3. - 1.4. 2018 TV tipy 29.3. - 1.4. 2018

Sobota

12:25 Quo Vadis (Quo Vadis) USA, 1951, Historický/Dráma/Romantický (Jednotka)
Generál Marcus Vinicius sa po rokoch strávených na bojisku vracia do Ríma, kde sa zamiluje do krásnej kresťanky Lygie. Hoci tá spočiatku nechce mať s vojakom nič spoločné, zamiluje sa do neho a Marcus sa začína čoraz viac zaujímať o jej vieru. Cisár Nero však stále stupňuje svoje prenasledovanie kresťanov a obviní ich z toho, že podpálili Rím. Veľkorysosť interiérov i exteriérov a množstvo komparzistov vzbudzuje obdiv aj dnes.

15:10 Statočný zlodej, Československo, 1958, Komédia (Jednotka)
Satirická komédia odohravajúca sa v Bratislave v 30. rokoch zobrazuje príbeh úradníka dobročinného spolku Humanitas Jožka Púčika, ktorého falošne obvinia zo sprenevery veľkej čiastky peňazí. Naivný a zamilovaný dobrák sa tak dostáva do rôznych vtipných, ale aj smutných situácií, čím snímka aspoň vzdialene pripomenie tvorbu Charlieho Chaplina. Súčasne azda najslávnejšia komédia Jána Lacka pranierujúca ľudské pokrytectvo a sociálne neduhy. V dogmatických 50. rokoch však išlo o značný progres v súdobej slovenskej kinematografii.

20:00 Cestujúci v daždi (L'uomo venuto dalla pioggia) Taliansko/Francúzsko, 1970, Kriminálny/Thriller (ČT2)
Film rozpráva príbeh osamelej manželky pilota Melie, ktorú napadol a znásilnil neznámy cudzinec v jej vlastnom dome. Násilník sa ukrýva v pivnici domu, kde ho Melie objaví a zastrelí. Mŕtvolu muža následne zhodí z mosta a svoj čin neohlási na polícií. Do mesta následne prichádza charizmatický plukovník Harry Dobbs, ktorý je presvedčený, že Melie je do zločinu zapletená. Dobbs za pomoci nezvyčajných metód začne zločin rozmotávať. Medzitým polícia nájde v mori telo neznámeho muža, ktorý sa však stratil už pred rokom. Zatajované motivácie postáv, nekompaktný príbeh a atmosferická žánrovka. To všetko je Cestujúci v daždi.

22:35 Nenapraviteľný (L'incorrigible) Francúzsko, 1975, Komédia (ČT1)
Bláznivá francúzska komédia sa začína prepustením brilantného podvodníka, Viktora Vauthiera, z väzenia. Vauthier okamžite začína pripravovať ďalšiu sériu podvodov. Predá dom svojej milenky Heleny, pretože potrebuje peniaze na veno dcéry Katherine, a ešte v ten deň dohodne ďalší fingovaný predaj, tentoraz luxusnej jachty. Kurátorka Charlotte, ktorá príde na kontrolu, sa nechá zlákať Viktorovými rečičkami a klamstvami. Keď zamilovaný Viktor zistí, že Charlottin otec vlastní galériu s mimoriadne vzácnym El Grecovým obrazom, stojí pred závažnou dilemou.

TV tipy 29.3. - 1.4. 2018 TV tipy 29.3. - 1.4. 2018 TV tipy 29.3. - 1.4. 2018

Nedeľa

17:05 Nožnicovoruký Edward (Edward Scissorhands) USA, 1990, Fantasy/Romantický/Dráma (Plus)
Edward, výtvor starého vedca, ktorý zomrel skôr než ho stačil dokončiť a nahradiť ostré britvy ľudskými rukami, žije sám v chátrajúcom sídle. Jedného dňa ho zhodou okolností objaví Peggy a vezme ho so sebou do mesta. Napriek tomu, že vyzerá ako hrozivé monštrum, je v skutočnosti veľmi milý a plachý. Vďaka svojej povahe a strihačskému umeniu si síce získa obdiv okolia, avšak aj nenávisť zo strany niektorých ľudí, ktorým prekáža jeho inakosť, úspech a pozornosť mladej Kim. Tim Burton vo filme vychádza z klasických príbehov o monštrách ako napríklad Frankenstein, ale prevracia ich základy a ukazuje príbeh z pohľadu monštra. Hrôzostrašne karikované prostredie amerického predmestia, vykazuje v konfrontácií s jeho naivitou a bezprostrednosťou tie najhoršie ľudské neduhy a odhaľuje skutočné monštrá.

20:00 Posledná hranica (The Last Frontier) USA, 1955, Western (ČT2)
Film sa odohráva v oregonskej divočine počas Americkej občianskej vojny. Jed Cooper, prostý lovec kožušín, vstupuje do služieb armády a stáva sa zvedom kavalérie, ktorá neúprosne masakruje pôvodných obyvateľov Ameriky. Túži po modrej vojenskej uniforme, pretože tá preňho symbolizuje civilizovanosť. Zaslepený plukovník Marston, nový veliteľ pevnosti, medzitým necháva umierať mužov pre vlastnú česť a slávu. Ďalší revizionistický pohľad na dobývanie západu, z „pera“ Anthonyho Manna.

20:00 E.T. - Mimozemšťan (E.T.: The Extra-Terrestrial) USA, 1982, Sci-fi/Rodinný/Dobrodružný (Film+)
Neďaleko predmestia Los Angeles pristála kozmická loď mimozemšťanov. Podivné postavičky sa rozišli zbierať vzorky do okolia a iba jedna z nich sa dostala až na kraj lesa. Očarená svetlami veľkomesta zabudla na svoje poslanie. Preto sa nedostala včas na palubu a uviazla na našej planéte. Mimozemšťan našiel úkryt v kôlni najbližšieho domu, kde ho objavil desaťročný Elliot. Vláda by však mimozemšťana chcela strčiť do laboratória a robiť na ňom pokusy. Elliot tak musí prísť na spôsob ako dostať svojho mimozemského kamaráta v bezpečí domov.

01:45 Il Casanova di Federico Fellini (Casanova Frederica Felliniho) Taliansko/USA, 1976, Historický/Romantický/Životopisný (Film+)
Príbeh Giacoma Casanovu a jeho cesty z benátskeho väzenia až do Duchcova. Epizódky milostných hier najznámejšieho zvodcu vkladá Fellini do farbistého rozprávania o túžbe nepochopeného človeka zbaviť sa svojej nálepky. Casanova sa pre neho zároveň stáva akousi esenciou talianskosti. Veľkolepo komponované obrazy sú plné umeleckých aktov a špecifického štýlu.


autor Marcel Šedo 29.3.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.