TV TIPY 20.3. - 25.3. 2018

TV TIPY 20.3. - 25.3. 2018

článok



Utorok

18:40 Ďakujeme, že fajčíte (Thank You for Smoking) USA, 2005, Komédia/Dráma (Film+)
Nick Naylor je zamestnancom veľkej tabakovej spoločnosti, v ktorej má na starosti lobovanie a velebenie fajčenia pred verejnosťou a médiami. Vďaka svojej pohotovosti a cynickým vtipom má na to všetky predpoklady. Spolu so svojim dvomi najlepšími priateľmi pracujúcimi pre spoločnosti vyrábajúce alkohol a zbrane, tvoria skupinku známu ako Obchodníci so smrťou. Čoraz častejšie sa však na verejnosť dostávajú výskumy a správy ohľadom účinkov cigariet na zdravie a zároveň by chcel byť vzorom pre svojho dvanásťročného syna Joeyho. Čierna komédia, ktorá je satirou na americký spôsob podnikania, manipulácie s verejnou mienkou a politickú korektnosť, je jednou z najvydarenejších amerických filmov prvej dekády 21. storočia.

20:00 Prvá veľká vlaková lúpež (The First Great Train Robbery) Veľká Británia, 1978, Dobrodružný/Kriminálny (Prima MAX)
Michael Crichton nakrútil podľa vlastnej knihy a scenára pútavú dobrodružnú snímku s komediálnymi prvkami o vlakovej lúpeži, ktorá nemala v dejinách kriminalistiky obdoby. Sympatickí lupiči na čele so Seanom Connerym plánujú v zromantizovanej verzii príbehu akciu, aby uskutočnili veľký lup zlata. Anglicko je zapojené do vojny na Kryme a svojich vojakov vypláca v zlate. Každý mesiac putuje z Londýna vlak s miliónovým nákladom, uloženým v nevykradnuteľných trezoroch. Dobrodruh Pierce však získal duplikáty kľúčov.

21:40 Pena dní (L'Écume des jours), Francúzsko/ Belgicko, 2013, Dráma/Komédia/Fantasy (ČT art)
Slávny francúzsky režisér Michel Gondry predstavil vo svojom najnovšom filme Pena dní príbeh idealistického Colina žijúceho vo svojom surrealistickom svete. Jedného dňa sa bláznivo zamiluje do krásnej Chloé, ktorej však v pľúcach rastie lekno a kvôli liečbe musí byť neustále obklopená kvetinami a piť len dve lyžičky vody denne. Gondry v adaptácii knihy Borisa Viana opäť nezaprel svoju fascináciu absurdnom, sureálnom a detsky hravým pohľadom na svet, ktorý je zručnou kombináciou fantázie a reality.

TV tipy 20.3. - 25.3. 2018 TV tipy 20.3. - 25.3. 2018 TV tipy 20.3. - 25.3. 2018

Streda

20:00 Blízko od seba (August: Osage County) USA, 2013, Dráma (Prima MAX)
Členovia rodiny Westonovcov sa po dlhšej dobe opäť schádzajú pri príležitosti pohrebu otca, umelca a alkoholika, ktorý spáchal samovraždu. Vzťahy v rodine nikdy neboli dobré a matka ani pri tejto príležitosti neustupuje pred spormi so svojimi tromi dcérami. Tie to však tiež nemajú v živote jednoduché - jednej sa rozpadáva manželstvo, ďalšia sa snaží utajiť dlhoročný vzťah s vlastným bratrancom a posledná prišla na pohreb v spoločnosti pochybného snúbenca. Film, nakrútený podľa divadelnej hry Tracyho Lettsa, bol vďaka nominovaný na 2 Oscary a získal mnoho ďalších ocenení.

20:15 Dom z piesku a hmly (House of Sand and Fog) USA, 2003, Dráma/Psychologický (JOJ Cinema)
Mladá Kathy Nicol sa pokúša nájsť nový zmysel života po tom, ako sa jej podarilo dostať z bludného kruhu závislosti na alkohole. Kvôli súhre niekoľkých okolností ju vysťahujú z jej domu na pobreží, ktorý pre ňu predstavoval poslednú životnú istotu. Dom má byť predaný v dražbe hlboko pod cenu, čo predstavuje životnú príležitosť pre iránskeho imigranta Behraniho. Bývalý plukovník iránskeho letectva síce odchádza z domu každé ráno bezchybne oblečený, v skutočnosti však v tajnosti tvrdo manuálne pracuje, aby manželke a synovi zaistil aspoň zlomok z ich bývalej vysokej životnej úrovne. Obaja protivníci, ktorých rozdeľujú hlboké názorové i kultúrne rozdiely spolu zvedú neľútostný súboj o stavbu, ktorá pre nich predstavuje naplnenie ich sna.

22:00 Solaris (Solaris) USA, 2002, Sci-fi/Psychologický/Dráma (Film+)
Osamelý psychológ Kelvin premýšľa nad všetkými okolnosťami, ktoré stáli pri smrti jeho manželky. Z jeho premýšľania ho vyruší naliehavá správa od starého priateľa Gibariana, ktorý je na vesmírnej expedícii pri planéte Solaris. Žiada Kelvina, aby prišiel a pokúsil sa objasniť záhady, ku ktorým na vesmírnej lodi dochádza. Po prílete na stanicu doktor zistí, že Gibarian spáchal samovraždu a zvyšní kolegovia sú paranoidní a na pokraji svojich síl. Kelvin sa ocitá v zajatí vlastných myšlienok a pochybností. Pomaly plynúce, komorné existenciálne dielo kladie otázky o smrteľnosti, zmysluplnosti nahradenia starého novým, o možnosti, či nemožnosti zostrojenia kópie, o tom, či má človek právo rozhodovať o osude inej formy života...

TV tipy 20.3. - 25.3. 2018 TV tipy 20.3. - 25.3. 2018 TV tipy 20.3. - 25.3. 2018

Štvrtok

11:35 Diabolská brigáda (The Devil's Brigade) USA, 1968, Vojnový (Film+)
V Írsku vznikne výcvikové stredisko špeciálnej, zmiešanej americko-kanadskej jednotky. Veliteľ táboru je postavený pred ťažkú úlohu - pomocov profesionálnej kanadskej jednotky má z amerických dezertérov a bitkárov vytvoriť elitnú americkú bojovú jednotku, neskôr známu ako zelené barety. Napriek prvotným rozporom medzi kanaďanmi a američanmi, vznikne medzi mužmi pevné priateľské puto. Už pri svojej prvej bojovej akcii jednotka bez jediného výstrelu odzbrojí celú nemeckú posádku.

22:00 Ja, Olga Hepnarová, Česko/Poľsko/Fran./Slovensko, 2016 Životopisný/Dráma/Historický (ČT2)
Príbeh mladej ženy, ktorá v roku 1973 nasadla do nákladného auta a v centre Prahy zabila osem ľudí. Svoj čin považovala za akt pomsty spoločnosti, ktorá jej podľa nej celý život ubližovala, a v roku 1975 ju ako poslednú ženu v Československu popravili. Snímka je existenciálnou drámou Olgy Hepnarovej, príbehom osamelého človeka vymedzujúceho sa voči väčšinovej spoločnosti, príbehom, ktorý vyústi do tragédie a niet v ňom víťaza ani porazeného. Film ponúka pohľad na traumatický život aj čin titulnej hrdinky z určitého odstupu tak, aby sa emotívne neprikláňal na stranu Olgy Hepnarovej. Súčasne je aj drámou ľudí z jej okolia a jeho tvorcovia sa snažia nájsť príčiny jej strašného agresívneho aktu.

TV tipy 20.3. - 25.3. 2018 TV tipy 20.3. - 25.3. 2018 TV tipy 20.3. - 25.3. 2018

Piatok

18:40 Schindlerov zoznam (Schindler's List) USA, 1993, Dráma/Vojnový/Historický (Film+)
Dej filmu sa odohráva v poľskom Krakove v roku 1939. Židovská obec je vystavovaná stále sa zhoršujúcej perzekúcii zo strany nacistov. V tejto situácii prichádza do Poľska obchodník Oskar Schindler, člen Nacistickej strany a muž zarábajúci na vojnovom utrpení, ktorý však postupom času dokázal zachrániť tých, ktorým už zdanlivo nebolo pomoci. Snímka sa nedrží historických udalostí a predstavuje tak skôr moralitu o tom, že ani v tej najstrašnejšej životnej situácii ešte nič nie je definitívne prehraté. Dnes už kľúčové dielo svetovej kinematografie a víťaz siedmych Oscarov, vrátane ocenenia za Najlepší film a Najlepší réžiu.

20:00 Kam orli nelietajú (Where Eagles Dare) Veľká Británia/USA, 1968, Vojnový/Akčný (Prima MAX)
Na vojenskej základni v Nemecku držia v zajatí významného amerického generála, ktorého oslobodenie je mimoriadne dôležité. Pod Smithovým vedením sa na záchrannú misiu vydáva skupina britských agentov, doplnená o kapitána americkej armády Schaffera. Výsadok a celú akciu sprevádza séria nešťastných nehôd, pri ktorých zahynie viacero mužov a zvyšok skončí v zajatí. Smith a Schaffer musia odhaliť zradcu vo svojich radoch. Snímka stojí na pomedzí niekoľkých žánrov a zručne sa pohráva s diváckymi očakávaniami, čo ocenil aj Quentin Tarantino, ktorý vzdal tomuto filmu hold vo svojich Nehanebných bastardoch.

22:35 Thelma a Louise (Thelma & Louise), USA, 1991, Road-movie/Dráma/Kriminálny (Jednotka)
Road movie, ktorá nevyhnutne speje k tragickému finále. O ceste za slobodou, za ktorú sú hrdinky ochotné zaplatiť aj cenu najvyššiu. Louise je servírkou v reštaurácii s rýchlym občerstvením a má problémy so svojím priateľom Jimmym, hudobníkom, ktorý je večne na cestách. Jej kamarátka Thelma navonok pôsobí ako spokojná manželka, ktorá sa poctivo stará o domácnosť a plné brucho svojho despotického manžela Darryla. Obe však cítia, že taký život ich neuspokojuje a jedného dňa sa rozhodnú pre radikálnu zmenu. Nasadnú do auta a vyrazia si užívať ako za starých čias. Thelma sa z pocitu oslobodenia od všednosti opije a miestny Casanova sa ju pokúsi znásilniť. Louise ho po hádke zastrelí. Ženy preto utekajú do Mexika, kam však nikdy nedorazia.

23:30 Silkwood (Silkwoodová) USA, 1983, Thriller/Životopisný (ČT2)
Film nakrútený podľa skutočných udalostí rozpráva o ikone politických aktivistov Karen Silkwoodovej. Tá pracovala ako robotníčka v oklahomskej továrni na spracovanie plutónia. Po zvýšenom počte ochorení a úmrtí pracovníkov továrne, sa rozhodne pre verejnú kritiku vedenia. Následná fatálna autonehoda dodnes vyvoláva pochybnosti o tom, či išlo skutočne o nehodu alebo plánovanú vraždu.

TV tipy 20.3. - 25.3. 2018 TV tipy 20.3. - 25.3. 2018 TV tipy 20.3. - 25.3. 2018

Sobota

17:15 Už ani slovo! (Enough Said) USA, 2013, Romantický/Dramédia (Plus)
Rozvedená Eva trávi svoje dni tešiac sa z práce masérky, avšak obáva sa blížiaceho sa odchodu svojej dcéry na vysokú školu. Stretáva Alberta, milého, vtipného a rovnako zmýšľajúceho muža, ktorý takisto žije sám. Zatiaľ čo ich romantický vzťah prekvitá, Eva sa spriatelí s Marianne, jej novou klientkou. Marianne je krásna poetka, ktorá sa zdá „takmer dokonalá", až na jednu významnú črtu: príliš nadáva na svojho bývalého manžela. Zrazu si Eva uvedomí, že spochybňuje svoj vlastný vzťah s Albertom. Už ani slovo je ostrá, ale aj ľudská komédia, ktorá sleduje neistotu sprevádzajúcu začiatok vzťahu.

20:00 Meno ruže (Der Name der Rose), Taliansko/SRN/Francúzsko, 1986, Detektívny/Historický (ČT2)
V benediktínskom opátstve v roku 1327 sú po záhadnej smrti jedného z mníchov všetci ostatní presvedčení, že sa blíži apokalypsa. Do opátstva je vyslaný všeobecne uznávaný a rešpektovaný františkánsky mních William of Baskerville, aby zistil, čo sa v opátstve vlastne deje. William začína s vyšetrovaním, avšak čím je bližšie k odhaleniu záhady, tým viac sa stupňuje počet ďalších úmrtí. William objaví starú záhadnú knižnicu a hneď pochopí, že úmrtia budú mať čosi do činenia práve s knižnicou. Je na Wiliamovi, aby svojou inteligenciou a svojimi deduktívnymi schopnosťami zistil, o čo v opátstve vlastne ide ešte predtým, než sa do celej záhady zapojí aj ktosi iný.

20:20 Para nad riekou, Česko/Slovensko, 2015, Dokumentárny/Hudobný (ČT art)
Film Para nad riekou vznikal niekoľko rokov a zobrazuje životy troch zostarnutých muzikantov – trubkára Laca Decziho, saxofonistu Ľubomíra Tamaškoviča a kontrabasistu Jána Jankejeho, ktorí kedysi emigrovali z Československa na Západ, kde zažiarili po boku renomovaných svetových hudobníkov. Ich osudy sú príbehom o sláve a jej pominuteľnosti a sled absurdných a tragikomických situácií vo filme otvára priestor pre zobrazenie prchavosti a márnosti. „V podstate sme nakrúcali skupinový portrét, ale celý čas sme sa pokúšali porušovať konvenciu a životopisnú faktografiu."



Nedeľa

20:00 Šerifská hviezda (The Tin Star ) USA, 1957, Western (ČT2)
Mladý, neskúsený šerif Ben Owens má len jednu možnosť ako prežiť v meste, kde nie je o zločincov núdza. Musí poprosiť o pomoc samotárskeho lovcu odmien, ktorým každý v meste pohŕda. Ten ho naučí poznať ľudí, získať si sebadôveru a nakoniec mu napriek počiatočnej nechuti pomôže s chytaním nebezpečných vrahov. Snímka nie je klasickým šablónovitým príbehom o boji dobra so zlom, ale skôr ukážkou zbabelosti a alibizmu, skrývajúceho sa za inštitúcie a dav.

21:35 Ľadová búrka (The Ice Storm) USA/Francúzsko, 1997, Dráma (ČT2)
Píše sa rok 1973, sexuálna revolúcia už prebehla a sex tak prestal byť tabu. V susediacich rodinách Hoodovcov a Carverovcov boli zrušené všetky zábrany. Katalyzátorom udalostí je ľadová búrka, ktorú sprevádza séria nemorálnych udalostí a jedna veľká tragédia. V mrazivých ranných hodinách sa rodiny snažia zjednotiť a zachrániť tak zničené medziľudské vzťahy.

23:25 Život na hromade plastu (Su liao wang guo) Dokumentárny (ČT2)
Desaťročná I Ťie nemôže zabudnúť na svoju rodnú dedinku. Rovnako ako tisícky ďalších nevzdelaných vidiečanov v Číne, museli aj jej rodičia hľadať prácu stovky kilometrov od domova. Tú získali v malej továrni na recykláciu plastu, ktorý sa do Číny priváža z krajín s najväčšou spotrebou. Pohoria odpadkov sa pre rodičov stávajú zdrojom príjmu a pre deti zasa miestom hier s rozbitými hračkami z konzumného sveta. Zhmotňujú jeho lesk, ktorý I Ťie nikdy nespozná. Jej otec prepije všetko čo majú a ona sa možnosti chodiť do školy asi nikdy nedočká.


autor Marcel Šedo 20.3.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.