TV TIPY 19.2. - 25.2. 2018

TV TIPY 19.2. - 25.2. 2018

článok



Pondelok

21:50 Ostře sledované vlaky, Československo, 1966, Komédia/Dráma (ČT2)
Na sklonku druhej svetovej vojny slúži na malej českej staničke, ktorou prechádzajú ostro sledované vlaky, železničiarsky elév Miloš Hrma, Tajne obdivuje úspešného sukničkára, výpravcu Hubičku a trápi sa tým, že v milostnej chvíli u svojho dievčaťa ako muž zlyhal. V zúfalstve sa pokúsi o samovraždu, no s pomocou pôvabnej ilegálnej spojky Viktórie sa mu podarí tento hendikep prekonať. Vzápätí musí však znova dokázať, že je chlap: čaká ho sabotážna akcia proti okupantom. Zmierlivý pohľad na svojrázne figúrky, na ich sklamania i nadšenia, patria k typickým prvkom hrabalovskej poetiky.

22:30 Playtime (Playtime) Francúzsko/ Taliansko, 1967, Komédia/Dráma (Dvojka)
Pan Hulot sa stratí v modernistickej časti veľkomesta, plnej chladnej architektúry zo skla a ocele, kde ho strhne dav amerických turistiek. Nasleduje ohňostroj mnohokrát paralelne sa odohrávajúcich humorných situácií, postavený na kontraste ľudského správania v odľudštenom prostredí. Režisér filmu Jacques Tati nechal kvôli nakrúcaniu postaviť nákladné kulisy - moderné mestečko Tativille, v ktorom sa jeho do detailov prepracovaná komediálna vízia odohráva, a ktoré predznamenalo skutočné architektonické experimenty moderného urbanizmu. Snímka je predovšetkým satirickým portrétom modernizmu, v ktorom ľudskosť nahradili lacné serepetičky, odcudzenie a z toho vyplývajúce deviácie. Výsledkom je narastajúci chaos, a to najmä v situácii, keď sa toho začne kaziť skutočne veľa. Tatiho film je však zaujímavý aj zo štylistického hľadiska. Ide o film, pre ktorý by sa najviac hodilo označenie „neznovelizovateľný“, keďže za pomoci veľkých celkov zobrazuje na jednej scéne množstvo paralelne sa odohrávajúcich gagov.

23:20 Stopári (The Searchers) USA, 1956, Western (ČT2)
Kultový americký western sleduje osudy Ethana Edwardsa, ktorý strávi niekoľko rokov neúnavným pátraním po malej neteri unesenej skupinou Komančov. Hlavná postava však nie je žiadnym zidealizovaným hrdinom bez úhony. Postupom času zisťujeme, že je to rasista, ktorý nechce svoju príbuznú zachrániť, ale zabiť za to, že sa stala indiánskou squaw. Jeho nenávisť k indiánom sa prejavuje aj nezmyselným zabíjaním bizónov, ktorý sú hlavnou obživou indiánskych kmeňov. Snímka legendárneho Johna Forda, držiteľa štyroch Oskarov za réžiu, je jedným z najklasickejších zástupcov žánru western. V 70. rokoch sa jeho motívy objavili vo viacerých kultových snímkach. Film plný panorám prérií je antickou drámou s tragickým podtónom a žalospevom za zánikom celej jednej hrdej rasy, ktorej čriepky dnes živoria na okraji spoločnosti.

Tv tipy 19.2. - 25.2. 2018 Tv tipy 19.2. - 25.2. 2018 Tv tipy 19.2. - 25.2. 2018

Utorok

12:45 Francúzova milenka (The French Lieutenant's Woman) Veľká Británia, 1981, Dráma/Romantický (Film+)
Svetoznáma dráma, nominovaná na päť Oskarov a nakrútená podľa svetoznámeho bestselleru Johna Fowlesa, rozpráva o nerovnej láske medzi váženým biológom, ktorý pri návšteve svojej snúbenice stretáva melancholickú a tajomnú Sarah. Ich vzájomné vzplanutie ich pomaly privádza až na pokraj skazy.

20:00 Návrat ružového pantera ( The Return of the Pink Panther) Veľká Británia, 1975, Komédia/Detektívny (Prima MAX)
Inšpektor Clouseau je opäť na stope najväčšiemu diamantu sveta – Ružovému panterovi. Bol totižto ukradnutý. Ukrytý za sústavou pancierových dverí v múzeu Lugašského kráľovstva, kam ho chodili obdivovať stovky návštevníkov, sa zdal byť nedobytný. Ani najlepšie bezpečnostné opatrenia však nemôžu stáť v ceste majstrovi svojho oboru. Ďalšie bláznivé dobrodružstvo inšpektora Clouseaua patrí medzi najlepšie komédie všetkých čias.

20:55 Tichá bolest, Československo, 1990, Dráma (ČT1)
Uznávaný slovenský režisér Martin Hollý sa vo svojom filme Tichá bolest vracia do obdobia 50. rokov 20. storočia. V ňom sleduje osudy Janka Kadavého, ktorého otec bol v roku 1949 zatknutý, odsúdený a popravený ako "triedny nepriateľ". Jeho matka krátko nato umiera a Jankovi zostáva iba dedko. Rozprávanie prebieha v dvoch časových plánoch. Kým prvý, tragikomický prebieha počas vojenskej služby, druhý je smutnou spomienkou na detstvo, ktoré osvetľuje len múdry a poctivý dedko. Snímka ukazuje socialistickú spoločnosť, v ktorej stále drieme náboženská tradícia hlásajúca dedičnosť hriechu. Boľševizmus je tu vďaka tomu zobrazený v celom jeho dogmatizme a pokrytectve. Oproti nemu stojí človek s jasným hodnotovým systémom, ktorý odhaľuje obludnosť a nezmyselnosť režimu.

Tv tipy 19.2. - 25.2. 2018 Tv tipy 19.2. - 25.2. 2018 Tv tipy 19.2. - 25.2. 2018

Streda

21:40 Princezná a bojovník (Der Krieger und die Kaiserin) Nemecko, 2000, Kriminálny/Romantický/Dráma (ČT art)
Nezamestnaný bývalý vojak Bodo a sestrička Sissi sa jedného dňa stretnú pri dopravnej nehode na ulici Wuppertalu. Bodo vtedy za dramatických okolností zachráni Sissi život. Osud však ich cesty spojí ešte druhý krát. Tentokrát sa nachádzajú v banke a práve prebieha lúpežné prepadnutie. Svetoznámy nemecký režisér Tom Tykwer sa aj v tomto svojom filme pohráva s rozprávaním a štylizáciou. Zároveň prináša príbeh dvoch ľudí z okraja spoločnosti, ktorí sa o svoj život a svoju lásku musia pobiť. Výsledkom je svojrázna rozprávka pre dospelých s mystickými presahmi.

21:55 Poupata, Česko, 2011, Dráma (ČT2)
Poupata sú príbehom postupného rozkladu jednej malomestskej rodiny. Agáta túži po šťastnom živote ďaleko od domova, pričom jej jedinou nádejou je útek od rodiny. Honza verí v čistotu a silu lásky, bez ohľadu na okolnosti. Kamila sa upokojuje víziou budúcnosti a nevníma biedu okolo seba.
A Jarda je presvedčený, že svet ani seba nezmení.

Štvrtok

20:15 Posledný skaut (The Last Boy Scout) USA, 1991, Kriminálny/Akčný/Komédia (Dajto)
Tanečnica Cory si najíma cynického súkromného detektíva Joea Hallenbecka, aby ju ochránil pred organizovanou zločineckou skupinou. Jej priateľ Jimmy je hráč amerického futbalu v tíme, ktorého manažér lieta v korupčných aférach. Cory a Jimmy sa o nich náhodou dozvedia a ocitnú sa v smrteľnom nebezpečenstve. Joe však nestačí zabrániť vražde Cory, a tak sa spojí s Jimmym, aby spoločne pátrali po dôkazoch. Zisťujú, že okrem manažéra Marconeho je do prípadu zapletený aj senátor... Jedna z najkultovejších akčných snímok 90. rokov stojí predovšetkým na „nahláškovanom“ scenári, cynickom a vyhorenom hrdinovi, Scottovom strihačskom majstrovstve a nekompromisnej, „špinavej“ akcii.

20:20 Bird (Bird) USA, 1998, Životopisný/Hudobný (ČT art)
Charlie „Bird“ Parker dokázal so saxofónom to, čo nikto iný. V 40. rokoch sa stal jedným z najlepších jazzmanov v New Yorku. Potom však prišiel alkohol, drogy a strmý pád, ktorý dokázala zastaviť až láska milovanej Chan. Režisér Clint Eastwood vytvoril v tomto filme komplexnú biografiu jednej výnimočnej osobnosti a svoj najlepší, hoci nie príliš známy, film.

22:00 Hra o jablko, Československo, 1976, Komédia/Dráma (ČT2)
Hrdinami príbehu sú pôrodník - slobodný a sebecký muž po tridsiatke - doktor John a mladá zdravotná sestra Anna, ktorá má aj napriek svojej bláznivosti k životu omnoho zodpovednejší prístup. John sa snaží s dievčaťom nadviazať ďalší povrchný vzťah, ale jeho hra na lásku sa obráti proti nemu. Morálne-satirický film Hra o jablko režisérky Věry Chytilovej zachytáva komediálnou formou podstatu neustáleho sporu medzi mužom a ženou. Zároveň sa snaží zodpovedať otázku, do akej miery je možné hrať sa s ľudskými citmi a kedy to už prestáva byť hrou.

Tv tipy 19.2. - 25.2. 2018 Tv tipy 19.2. - 25.2. 2018 Tv tipy 19.2. - 25.2. 2018

Piatok

19:50 Smrť čaká všade (The Hurt Locker) USA, 2008, Vojnový/Triler/Dráma (Film+)
Snímka je napínavým príbehom elitných vojakov, ktorí majú jedno z najnebezpečnejších povolaní sveta - uprostred prebiehajúcich bojov deaktivujú bomby. Keď sa nový seržant James ujme špičkového pyrotechnického tímu, prekvapí svojich podriadených tým, že ich vtiahne do smrteľne nebezpečných bojov v meste. James sa správa tak, akoby mu bolo absolútne jedno či zomrie alebo prežije a tak sa ho musia Sanborn a Eldridge snažiť udržať pod kontrolou. Všade okolo nich však nastáva chaos a smrť pod vedením takto naladeného človeka čaká skutočne všade. Dokumentárny spôsob snímania vnáša do filmu pocit všadeprítomného ohrozenia a má za následok elimináciu heroizmu i prílišného pátosu.

22:35 Zjazvená tvár (Scarface) USA, 1983, Kriminálny/Thriller (Jednotka)
V lete roku 1980 emigrovalo z kubánskeho prístavu Mariel so súhlasom Fidela Castra 125 tisíc ľudí. Zhruba pätina z nich mala záznam v registry trestov, keďže Castro sa potreboval zbaviť nežiaducich osôb. Jeden z emigrantov - Tony Montana - sa veľmi rýchlo adaptuje v nových podmienkach slobodného trhového hospodárstva. So svojím priateľom Mannym vykonáva príležitostné práce v miamskom podsvetí a pri jednej výmene drog skončia v jeho rukách ukradnuté peniaze, za ktoré Montana vybuduje vlastné drogové impérium. S mocou a bohatstvom však rastie aj jeho ego a predovšetkým paranoja, že o svoje postavenie môže prísť. De Palma nepostavil svoj príbeh na pevných vzťahoch vo vnútri rodiny. Jeho snímka je oproti iným mafiánskym filmom z toho obdobia omnoho surovejšia a realistickejšia.

23:05 Neds (Chuligáni) Veľká Británia/Francúzsko/Taliansko, 2010, Dráma/Kriminálny (Dvojka)
Glasgow, začiatok sedemdesiatych rokov. Katolícky chlapec John McGill je nadaný žiak, ktorý sníva o štúdiu na univerzite, pochádza však z chudobných pomerov. Pod vplyvom spoločenských predsudkov, súvisiacich so sociálnym postavením jeho rodiny sa pridá k pochybnej partii a jeho nádejná budúcnosť sa začne uberať celkom iným smerom. Sociálne a kultúrne vylúčenie privádza hrdinu priamo do náručia zločinu a násilia. Inštitúciou sa tu stáva „skupina“ so svojimi vlastnými morálnymi pravidlami. To môžeme badať aj tu u nás na Slovensku, v podobe rôznych neonacistických, chuligánskych a paramilitárnych organizácií.

Tv tipy 19.2. - 25.2. 2018 Tv tipy 19.2. - 25.2. 2018 Tv tipy 19.2. - 25.2. 2018

Sobota

20:00 Motýlik (Papillon) USA/Francúzsko, 1973, Kriminálny/Životopisný (ČT2)
Henri Charriére bol odsúdený na doživotie a deportovaný do neslávne známej väznice na Diabolských ostrovoch vo Francúzskej Guayane, kde si svoje tresty odpykávajú tí najhorší zločinci. Dozorcovia s nimi tak aj nakladajú. Podmienky sú neľudské a nádej na útek prakticky neexistuje. Charriére, prezývaný podľa tetovania Motýlik, však odmietol rezignovať, pretože myšlienka na útek je to jediné, čo ho udržiava pri živote. Jeho spolupáchateľom sa stáva intelektuálne založený Dega, ktorý sa do väzenia dostal za falšovanie peňazí. Aj napriek nevydareným pokusom, samotke a hrozným podmienkam sa Motýlik nevzdáva a bojuje o svoju slobodu.

21:10 Všichni dobří rodáci, Československo, 1968, Dráma/Komédia (ČT1)
Dej tohto filmu sa odohráva počas desiatich povojnových rokov, kedy prechádzala česká dedina drastickými zmenami. Radostná atmosféra povojnovej pohody a rekonštruovania zničeného sa náhle končí na jar roku 1948. Dedinčania sa rozdelia na dva nezmieriteľné tábory, kedy sa novovymenovaní funkcionári dostanú do sporu s miestnymi sedliakmi. Keď v úsilí o združstevňovanie dediny nepomáha agitácia, urobia obetného baránka zo sedliaka Františka, ktorý vytrváva vo svojom presvedčení aj keď už ostatní zlyhali.

21:30 Omar (Omar) Palestína, 2013, Thriller/Romantický/Dráma (ČT art)
Mladého pekára Omara oddeľuje od jeho tajnej lásky múr, ktorý pretína územie Palestíny. Kvôli rôznym dôvodom ho denne preliezajú stovky mužov, ktorí podobne ako Omar čelia hrozbe smrti či väzenia. Po atentáte na izraelského vojaka zatknú aj Omara a ten musí čeliť bolestnej voľbe. Film palestínskeho režiséra Hanyho Abu-Assada získal zvláštnu cenu poroty na MFF v Cannes a bol nominovaný na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Film je výpoveďou o medziľudských vzťahoch kdekoľvek na svete.



Nedeľa

20:15 Masaryk, Česko/Slovensko, 2016, Životopisný/Dráma/Historický (ČT1)
Dramatický príbeh venovaný významnej osobnosti československých dejín, Janovi Masarykovi – diplomatovi a neskoršiemu ministrovi zahraničných vecí. Masaryk musel čeliť zlomovým okamihom našich dejín spojených s neslávne známou Mníchovskou zradou. Na pozadí dobových súvislostí, tesne pred druhou svetovou vojnou, sledujeme osudy muža, ktorý bol bohémom, miloval ženy, hudbu, veľké gestá i zápasy. Vnútorne zápasil s nespútanosťou extravagantného umelca na jednej strane a s morálkou zodpovedného úradníka a kariérneho diplomata na strane druhej. Postupne sa pred nami odkrýva jeho príbeh, určovaný očakávaním okolia v súvislosti s osobnosťou jeho veľkého otca. Snímka je tak nielen príbehom veľkej historickej udalosti, ale aj rozorvanej osobnosti s veľkými traumami.

21:30 Skřivánci na niti, Československo, 1969, Komédia/Podobenstvo (ČT2)
Trezorový film Jiřího Menzela, podľa predlohy Bohumila Hrabala, odkrýva temné udalosti 50. rokov v Československu. Dej filmu sa odohráva v kladenských oceliarňach kam boli na brigádu vyslaní politickí previnilci, väčšinou intelektuáli, členovia cirkví, živnostníci, ženy uväznené za pokus o útek a ďalší. Film je sledom paradoxných, groteskných či lyrických situácií, ktoré hovoria o nepokoriteľnej a nepominuteľnej kráse života.

21:30 Vrtieť psom (Wag the Dog) USA, 1997, Komédia/Dráma (Jednotka)
V USA vrcholí predvolebná kampaň a súčasný prezident má výborné vyhliadky na znovuzvolenie, ale krátko pred voľbami sa v médiách objaví informácia o jeho sexuálnom styku s mladistvou. Jeho predvolebný tím sa okamžite stretne, aby minimalizoval škody a jeden z poradcov okamžite kontaktuje hollywoodskeho producenta so svojou víziou vojny v Albánsku, ktorú prezident hrdinsky ukončí. Trikový šot z neexistujúcej vojny na druhý deň vysielajú všetky televízie a na prezidentov škandál si nikto ani nespomenie. Protikandidát sa však nehodlá len tak vzdať. Vydarená satira, ktorá sa nevysmieva len z vysokej politiky, ale aj zo samotných filmárov.


autor Marcel Šedo 19.2.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.