TV TIPY 15.1. - 21.1. 2018

TV TIPY 15.1. - 21.1. 2018

článok



Pondelok

20:35 Master and Commander: Na opačnom konci sveta (Master and Commander: The Far Side of the World) USA, 2003, Dobrodružný/Vojnový/Historický (Plus)
Námorný kapitán Jack Aubrey sa stáva prvýkrát veliteľom lode, ktorá vyráža na šíre more. Jeho prvou misiou však nie je klasická plavba, ale námorná bitka proti Napoleonovmu loďstvu. Napoleon je v tomto období už pánom takmer celej Európy a v ceste mu stojí len britská flotila. Aubrey na svojej lodi Suprise blízko severného pobrežia Brazílie dostane rozkaz zničiť francúzsku korzársku loď Acheron, čím by zabránil snahe preniesť vojnu do Tichého oceánu. Stretnutie však pre Suprise dopadne zle a Aubrey musí ustúpiť, aby zachránil aspoň mužstvo. Loď sa mu podarí ukryť v hmle a následne zakotví pri pobreží, kde spolu s mužstvom dokončí najnutnejšie opravy. Medzitým Acheron prepláva okolo pobrežia a tak sa Aubrey musí vydať na dlhú honbu za nepriateľmi.

22:30 Nájomník (Le locataire) Francúzsko, 1976, Thriller/Mysteriózny (Dvojka)
Nenápadný úradník Trelkovsky si prenajme v Paríži byt, ktorého predchádzajúca nájomníčka, egyptologička Simone Choule, sa pokúsila o samovraždu skokom z okna. Trelkovsky navštívi Simone v nemocnici, kde sa zoznámi s jej priateľkou Stellou, s ktorou nadviaže vzťah. Postupne však nadobudne presvedčenie, že susedia sa proti nemu sprisahali aby ho dohnali k rovnakému koncu ako Simone. Polanski v Nájomníkovi pracuje s podobným konceptom, ako v predchádzajúcich dielach Rosemary a Hnus. Opätovne tu rozvíja temnú, paranoidnú atmosféru s postavou, ktorá sa postupne prepadáva do osídiel šialenstva. S typickým cynizmom sleduje likvidáciu jednotlivca spoločnosťou s vlastnými zvrátenými pravidlami.

TV tipy 15.1. - 21.1. 2018 TV tipy 15.1. - 21.1. 2018 TV tipy 15.1. - 21.1. 2018

Utorok

17:50 Pod vplyvom splnu (Moonstruck) USA, 1987, Komédia/Romantický/Dráma (Prima MAX)
Obchodník Johnny Cammareri neočakávane požiada o ruku ovdovelú účtovníčku Loretu Castoriniovú. Tá je síce zaskočená, ale jeho ponuku prijíma. V živote Lorety však prekvapivo získava dôležitosť Johnnyho mladší brat, pekár Ronny Cammareri. V romantickej komédii plnej vášne a záletov, akoby všetko určoval všemocný mesiac. Romantická snímka bola prekvapivo nominovaná na šesť oscarov a tri získala.

22:10 Venkovský učitel, Česko/Francúzsko/Nemecko, 2007, Dráma (ČT2)
Snímka zachytáva osudy troch postáv – Učiteľa, Márie a Chlapca. Ich náhodné stretnutie rozpúta veľký príbeh lásky, priateľstva a odpustenia. Každá z postáv v sebe ukrýva nejaké tajomstvá a každá túži po ľudskej blízkosti. Učiteľ opúšťa gymnázium a rodičov v hlavnom meste a prichádza učiť na dedinskú školu, aby tu zabudol na svoje nezdary v milostnom živote a prišiel na iné myšlienky. Tu sa stretáva so svojráznou statkárkou Máriou a jej sedemnásťročným synom. Mária k Učiteľovi začína niečo cítiť, ale v tom prichádza za Učitelem na návštevu Přítel...

21:40 Rozbitý svet (Broken) Veľká Británia, 2012, Dráma (ČT art)
Život v jednom susedstve sa náhle zmení po tom, ako Bob Oswald, arogantný muž v strednom veku, ktorý sa po smrti svojej manželky sám stará o svoje tri adolescentné dcéry, brutálne napadne retardovaného mladíka Rickyho Buckleya. Svedkom útoku sa stane mladá Skunk, hlavná hrdinka príbehu, ktorá žije so svojim otcom právnikom Archiem, bratom Jadeom a pestúnkou Kasiou. Skunk je snáď jedinou Rickyho kamarátkou a všimne si, že Rickyho mentálne zdravie sa po napadnutí zhoršuje. Snímka sa však snaží dramatické a dobre odpozorované momenty zo života hrdinov ukazovať odľahčene, akoby optikou dieťaťa, takže kruté momenty striedajú odľahčené a celá snímka vďaka tomu pôsobí vyrovnane a harmonicky.

TV tipy 15.1. - 21.1. 2018 TV tipy 15.1. - 21.1. 2018 TV tipy 15.1. - 21.1. 2018

Streda

15:50 Sedliacky rozum, Česko, 2017, Dokumentárny (ČT2)
Dokument sa snaží hľadať odpovede na otázky ako a prečo fungujú dotácie, prečo sa pestujú niektoré plodiny viac a iné menej, prečo v posledných rokoch ubudlo toľko chovných zvierat a aké to má následky na produkciu potravín. Všetky tieto otázky však postupne viedli autorov k tomu, aby sa zamerali na rolu Andreja Babiša, štýl a následky jeho podnikania a následne aj politických aktivít, ktoré sa stávajú jedným z najurčujúcejších faktorov v českom podnikateľskom prostredí a vlastne v celom štáte. Jedným z hlavných protagonistov filmu je moravský sedliak Bohumír Rada, ktorý spoluzasvätil Andreja Babiša do poľnohospodárskeho podnikania, aby sa následne ich cesty zásadne rozišli. Filmári spolupracovali na dokumente s novinármi Jakubom Patočkom a Zuzanou Vlasatou; vidíme ich aj pri investigatívnej práci na ich knihe Žltý barón. Ide o takmer trojročný proces rešerší a zberu materiálu, ktorý približuje český vidiek s Babišovou víziou riadiť štát ako firmu.

22:25 Pramen života, Česko, 2000, Historický/Romantický/Vojnový (ČT2)
Silný a strhujúci príbeh českej dievčiny Gréty Weisserovej odkrýva skrytú tvár ohavného programu Lebensborn, ktorým chcel Himmler zaistiť pre svojho vodcu rasovo čistých potomkov. Vybrané dievčatá prechádzajú nacistickou prevýchovou a následne majú plánovane otehotnieť s vybranými esesákmi. Gréta sa snaží vzoprieť svojmu osudu a po príchode do sanatória na brehu veľkého jazera sa zamiluje do židovského chlapca Lea, ktorý sa tu skrýva. Pohľad do obludného nevestinca, v ktorom sú obe pohlavia ponižovaná v mene pomýlených pseudoteorií aké dnes hlásajú aj niektorí členovia ĽSNS.

TV tipy 15.1. - 21.1. 2018 TV tipy 15.1. - 21.1. 2018 TV tipy 15.1. - 21.1. 2018

Štvrtok

20:15 Policajt v Beverly Hills 2 (Beverly Hills Cop II) USA, 1987, Akčný/Komédia/Kriminálny (Dajto)
Dej pokračovania filmu o dobrodružstvách neumlčateľného detektíva z Beverly Hills otvárajú dva dôležité momenty. Prvým je vykradnutie Adrianovho klenotníctva v Beverly Hills, druhým sa stáva prípad policajného kapitána Bogomila, ktorý bol na ceste z práce prepadnutý a ťažko postrelený. Keď sa o jeho zranení dozvie Axel Foley, odletí do Kalifornie, aby pomohol svojmu zranenému priateľovi. Jednej z kriminálnych ikon 80. rokov a najvýraznejšiemu zástupcovi žánru buddy movie, vládne najmä briskný humor a rýchla slovná kadencia Eddieho Murphyho.

20:20 Tlkot srdca (Heart Beat) USA, 1980, Dráma (ČT art)
V roku 1957 vydal Jack Kerouack svoj román Na ceste, ktorý preslávil beatnickú vlnu na celom území USA. O tom, čo sa na tejto ceste dialo rozpráva práve film Tlkot srdca. Film zachytáva život prvých beatnikov a ich slávnu púť z Maine do Mexika, počas ktorej Neal a Carolyn Cassadyovci a Kerouack zažili všetko, čo bolo dovtedy zákazané. Kniha aj snímka sa ostro postavili proti malomestskému pokrytectvu a tupému konzumu vtedajšej Ameriky.

TV tipy 15.1. - 21.1. 2018 TV tipy 15.1. - 21.1. 2018 TV tipy 15.1. - 21.1. 2018

Piatok

20:00 Jeremiah Johnson (Jeremiah Johnson) USA, 1972, Dobrodružný/Western/Dráma (Prima MAX)
Samotársky Jeremiah Johnson opúšťa belošskú civilizáciu a odchádza žiť nezávislý život do divočiny. Prvá zima v Skalistých horách ho však takmer zabije. Neskúsený nováčik musí nájsť cestu k prírode, k Indiánom i k sebe samému, avšak je otázkou, či sa mu to podarí. Baladický western vychádza z vlny revizionistických diel 70. rokov, pričom Pollack upúšťa od tradičných trademarkov žánru, ako sú prestrelky či hrdinské skutky. Motív cesty je tu taktiež využitý skôr v duchovnej rovine a Indiáni tu už nie sú zobrazovaní, ako nepriatelia či divosi.

20:05 Návrat do budúcnosti (Back to the Future) USA, 1985, Dobrodružný/Sci-fi/Komédia (Film+)
Hlavný hrdina príbehu Marty McFly je bežným teenagerom. Miluje svoje dievča, má starosti s rodičmi i učiteľmi a chce sa presadiť ako gitarista so svojou skupinou Pineheads. Jeden jeho známy je však tak trochu bláznivý vedec Emmet Brown, ktorý práve objavil stroj času. Vďaka tomuto vynálezu, zabudovanom v aute Delorean, sa Marty ocitne v roku 1955, kedy sa jeho rodičia ešte len zoznamovali. Martymu sa náhodou podarí narušiť časové kontinuum a musí svoju chybu napraviť, aby sa mohol v budúcnosti narodiť. Táto nostalgická komédia sa stala popkultúrnym fenoménom a dodnes oslovuje množstvo divákov po celom svete.

00:25 Počiatok (Inception) USA/UK, 2010, Dráma/Sci-fi (Nova Cinema)
Dom Cobb je skúsený zlodej, absolútne najlepší v nebezpečnom umení extrakcie: cenné tajomstvá kradne z hĺbky podvedomia počas snenia, kedy je myseľ najzraniteľnejšia. Cobbova nezvyčajná schopnosť z neho v novom svete korporátnej špionáže urobila vyhľadávaného hráča, no zároveň aj medzinárodného utečenca, ktorý stratil všetko, čo kedy miloval. Teraz Cobb dostal šancu na vykúpenie. Táto posledná zákazka mu môže vrátiť jeho život, no len za podmienky, ak dokáže zrealizovať nemožné – začiatok. Namiesto dokonalej krádeže Cobb so svojim tímom špecialistov musia urobiť presný opak; ich úlohou nie je myšlienku ukradnúť, ale zasadiť ju. Ak by uspeli, mohol by to byť dokonalý zločin. Ani tá najlepšia príprava dokonalého plánu či expertízy ich však nemôže pripraviť na nebezpečného nepriateľa, ktorý akoby predvídal každý ich krok. Nepriateľa, ktorého by mohol vidieť prichádzať len Cobb.

23:50 Sliedič (Nightcrawler) USA, 2014, Kriminálny/Thriller (ČT2)
Lou Bloom je mladý muž, posadnutý túžbou preraziť vo svete reportérov. Začne zbierať materiál pre čiernu kroniku v lokálnom spravodajstve a stáva sa tak sliedičom, pre ktorého sa obete zločinov stávajú zdrojom peňazí. V honbe za úspechom však Lou postupne stiera hranice medzi pozorovateľom a účastníkom udalostí. Snímka si okrem bulvárnych médií berie na paškál súčasnú dominantnú ideológiu systematického sebazdokonaľovania, bezbrehého individualizmu a karierizmu. V takomto prostredí si ľudia budujú fluidnú „trhovú“ identitu, ktorá sa mení v závislosti na dopyte.



Sobota

13:00 Muž z Laramie (The Man from Laramie) USA, 1955, Western (Dajto)
Hlavným hrdinom príbehu je obchodník a bývalý kavalerista Will Lockhart, ktorý prichádza z wyomingského Laramarie do nového Mexika, aby pátral po tajnom obchode so zbraňami. Pri jednom z obchodov totiž prišiel o život jeho mladší brat. Lockhart sa dostáva do konfliktu s mocným rančerom, ktorý pomaly stráca zrak, a svoje impérium chce zveriť skôr svojmu predákovi ako nehodnému vlastnému synovi. Legendárny americký režisér Anthony Mann prepojil žánre westernu a detektívky a vytvoril málo komunikatívne, ale psychologicky o to zaujímavejšie dielo. Snímka tiež prekvapila svojou brutalitou a množstvom spoločenských narážok.

09:20 Mesačný muž (Jean de la Lune) Francúzsko/Nem./Írsko, 2012, Animovaný/Rodinný/Sci-fi (ČT :D)
Príbeh Mesačného chlapca, ktorý každý deň pozerá z oblohy na deti a dohliada na ich spánok je príbehom o osamelosti. A tak keď okolo Mesiaca letí meteorit, rozhodne sa na ňom odletieť na Zem. Medzitým na Zemi oslavuje prezident planéty konečné ovládnutie sveta. Éra dobývania vesmíru je už na dosah. Keď sa prezident dopočuje, že na zem dopadol meteorit a na ňom neznáma bytosť, okamžite vyhlási pátranie...

21:45 Pozícia dieťaťa (Poziția copilului) Rumunsko, 2013, Dráma (ČT art)
Autori Rumunskej novej vlny sa snažia svojimi dielami vyrovnávať so zlou sociálnou situáciou v krajine, komunistickou minulosťou, korupciou i každodenným morálnym zlyhávaním Rumunov. Za pomoci jednoduchých príbehov, znejasnených hraníc medzi dobrom a zlom a dokumentárnych postupov teda skúmajú pokrivenú morálku všedných obyvateľov. Počas jedného studeného marcového večera sa Barbu rúti ulicami a prekračuje povolenú rýchlosť. Vzápätí zrazí malého chlapca a ten krátko po nehode umiera. Vinníka čaká trest odňatia slobody od troch do pätnástich rokov. V tom vstupuje na scénu Barbuho matka Cornelia, rozhodnutá zasiahnuť a pomôcť svojmu synovi vyhnúť sa väzeniu. Corneliina kampaň za záchranu svojho apatického syna však nemá žiadne hranice. Pomocou úplatkov sa snaží presvedčiť nielen svedkov, ale aj rodičov mŕtveho dieťaťa.

22:30 Kalvária (Calvary) Írsko/Veľká Británia, 2014, Dráma (Plus)
Otec James, duchovný z malej írskej vidieckej farnosti, sa počas nedeľnej spovede dozvie, že jeden z farníkov sa ho chystá zavraždiť. Sediac za mriežkou spovednice však netuší, o koho sa jedná. Smrť nevinného farára sa pre muža stáva zadosťučinením za zneužívanie, ktorého sa na ňom v detstve dopúšťal iný katolícky kňaz. Nechce zabiť vinníka, ale nevinného človeka, lebo len ten svojou smrťou vykúpi hriechy hriešnikov. James, ktorému zostáva len sedem dní na to, aby sa v rámci svojich príprav na smrť zmieril so svetom, sa vydáva na kalváriu naprieč malým írskym mestečkom, stretáva sa s jeho obyvateľmi a snaží sa pritom vypátrať potenciálneho vraha. Na svojej púti zisťuje, že tunajší ľudia nemajú žiadne ciele, nenašli zmysel života ani svoje miesto v ňom. Spoločnosť je presýtená zlobou, životným sklamaním a úplne je ľahostajná k otázkam viery. Mimoriadne čiernohumorná snímka nie je len svojráznym kriminálnym filmom s komediálnymi prvkami, ale aj úvahou nad úlohou náboženstva v súčasnom svete bez vízií a nádeje na zmenu.

00:25 Traja zločinci v skrytej pevnosti (Kakuši-toride no san-akunin) Japonsko, 1958, Akčný/Dobrodružný/Komédia (Dvojka)
Dvaja sedliaci, Tahei a Matakaši, sa po skončení vojny vracajú domov. Na svojej púti rozdelenou krajinou narazia na muža sprevádzajúceho šestnásťročnú dievčinu, ktorí sa potrebujú dostať cez nepriateľské línie. Keďže dvojica má pri sebe množstvo zlata, rozhodnú sa im pomôcť a sú ochotní podstúpiť akékoľvek nebezpečenstvo. Netušia však, že ich spoločníci sú princezná Juki a generál Rokurota Makabe. Princezná ako jediná z rodu Akizuki prežila vojnu a je na ňu vypísaná odmena. Nerozvážnosť a nenásytosť pochabej dvojice ich privedie do nejedného nebezpečenstva. Film je v mnohom považovaný za inšpiráciu Hviezdnych vojen, pričom Lucas sa ani netajil svojim obdivom k Akirovi Kurosawovi.

Nedeľa

21:25 V mene otca (In the Name of the Father) Írsko/UK/USA, 1993, Dráma/Životopisný/Thriller (Dvojka)
Politická dráma nakrútená podľa skutočnej udalosti rozpráva príbeh malého írskeho zlodeja Gerryho Conlona, ktorý bol v roku 1974 krivo obvinený z bombového útoku na londýnsky bar. K atentátu sa prihlásila teroristická organizácia IRA. Gerry Conlon sa spolu s ďalšími štyrmi priateľmi dostal do väzenia a kvôli obvineniu z terorizmu si mal odpykať doživotný trest. Film nakrútený podľa autobiografickej knihy Gerryho Conlona je výpoveďou o dobe, kedy sa boj s írskymi teroristami zmenil na hon na čarodejnice. Zároveň je však aj príbehom naničhodníka, flákača a podvodníka, ktorý po štrnástich rokoch vychádza z väzenia ako čestný a zásadový muž pripravený čeliť životu a niesť zaň zodpovednosť.

21:55 Lev v zime (The Lion in Winter) Veľká Británia, 1968, Historický/Dráma (ČT2)
Anglicko roku 1183. Starnúci kráľ Henrich II. si počas Vianoc vyberá svojho nasledovníka.
Všetci jeho synovia, Richard, John a Geoffrey, by chceli trón získať pre seba. Henrichova žena, Eleanor, je ochotná kráľovstvo rozdeliť na tri časti, avšak kráľ je proti. V priebehu dní sa rozohráva komplikovaná vzťahová i mocenská hra, kvôli ktorej môže kráľovstvo i zaniknúť.

23:35 Yojimbo - osobný strážca (Jodžimbo) Japonsko, 1961, Akčný/Džidaj-geki (Dvojka)
Bezmenný ronin sa v roku 1860, na konci éry dynastie Tokugawa, túla krajinou, až dorazí do mesta, ktoré je rozdelené medzi dva zločinecké gangy. Keď predvedie svoju šikovnosť s mečom, vodcovia oboch znepriatelených skupín si ho chcú najať za yojimba - osobného strážcu. On sa však rozhodne poštvať ich proti sebe a oslobodiť tak mestečko spod ich nadvlády. V roku 1964 nakrútil Sergio Leone remake s názvom Pre hrsť dolárov.


autor Marcel Šedo 15.1.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.