TV TIPY 9.11. - 12.11. 2017

TV TIPY 9.11. - 12.11. 2017

VOD recenzia



Štvrtok

20:10 Morská slepota - skutočná cena námornej dopravy (Freightened: The Real Price of Shipping) Španielsko/Francúzsko, 2016, Dokumentárny (Dvojka)
Dokument zaznamenáva desivé vyšetrovanie, ktoré prebieha po celom svete a nazerá do zákulisia gigantického byznysu námornej prepravy. 90 % všetkého, čo dnes konzumujeme, prichádza zo zámoria. Film nie je len o znečisťovaní morí a vzduchu lodnou dopravou, ale sleduje aj vlastnícku štruktúru najväčších prepravnych spoločností a vlajky krajín, pod ktorými lode plávajú, obvykle v snahe ušetriť na poplatkoch a pracovnej sile. Len 20 najväčších lodí vypustí do ovzdušia toľko síry, ako všetky autá na planéte.

22:05 V moci diabla (The Exorcism of Emily Rose) USA, 2005, Horor/Triler/Dráma (Prima MAX)
Katolícka cirkev urobila zriedkavé rozhodnutie a oficiálne potvrdila, že devätnásťročná študentka prvého ročníka vysokej školy je posadnutá diablom. Príbeh filmu V moci diabla rozpráva o dramatickom súdnom pojednávaní s farárom, odsúdeným za nedbanlivosť, ktorý zapríčinil smrť údajne posadnutého dievčaťa. Emily Rose opúšťa svoj pokojný vidiecky domov, aby mohla študovať na vysokej škole. V opustenej nocľahárni prekoná desivú "halucináciu", po ktorej stratí vedomie. Útoky sú čoraz častejšie a ich intenzita sa stupňuje, preto sa nábožensky založená Emily rozhodne podstúpiť vyháňanie diabla pod vedením farára, otca Richarda Moorea.

22:30 Akumulátor 1, Česko, 1994, Komédia/Fantasy/Sci-Fi (ČT2)
Jan Svěrák nás vo svojej žánrovo ťažko definovateľnej snímke pozýva do sveta za televíznou obrazovkou, kde existujú ľudské obrazy žijúce z našej energie. Nesmelý outsider Olda je jednou z obetí a keďže aspirín, energia zo stromov a ani prvá láska natrvalo nepomôžu, musí vytiahnuť ovládač a pustiť sa, po vzore akčných hrdinov, do boja s televíziou.

Piatok

20:00 Lawrence z Arábie (Lawrence of Arabia) Veľká Británia/USA, 1962,
Dobrodružný/Vojnový/Dráma/Životopisný (Prima MAX)
Výpravný filmový epos predstavuje život britského dôstojníka Lawrenca, ktorý v priebehu dvoch rokov počas 1. svetovej vojny, dokázal v Arábii zjednotiť arabské kmene v boji proti Turkom. V prológu vidíme Lawrenca ako nešťastnou náhodou príde o život na motocykli, ale po väčšinu času sledujeme prerod znudeného úradníka generálneho štábu v Káhire až na „spasiteľa" arabských kmeňov. Aj keď o jeho zdravom rozume takmer všetci pochybujú, postupne podliehajú jeho charizme a hlbokému presvedčeniu. Legendárny film ocenený množstvom cien, predstavuje jeden z najväčších a dodnes najoslavovanejších hollywoodskych eposov.

22:40 Kasíno (Casino) USA/Francúzsko, 1995, Kriminálny/Životopisný/Dráma (Jednotka)
Hovorí sa, že kasíno vždy vyhráva. Nezáleží na tom, koľko vsadíte, aké máte šťastie a už vôbec nie na tom, aké mate karty. Film je nakrútený podľa skutočných udalostí a detailne opisuje fungovanie luxusnej herne, ktorá je napojená na podsvetie. Návštevníci v nej nechávajú milióny dolárov a všetko je zariadené tak, aby nemali šancu na víťazstvo. Každý podvod však chce spoľahlivú kontrolu. Treba strážiť hráčov, ktorí neváhajú staviť príliš vysoko, ale aj tých, ktorí začali vyhrávať akosi často. Sam "Ace" Rothstein je bývalý hazardný hráč, ktorého mafia dosadí na miesto vedúceho veľkého kasína v Las Vegas. O jeho osobnú bezpečnosť sa stará jeho najlepší priateľ, brutálny gangster Nicky Santoro. Pod Samovym vedením kasíno prosperuje, no jeho život sa zásadne zmení, keď do neho vstúpi profesionálna podvodníčka Ginger.

Sobota

13:20 Traja mušketieri (The Three Musketeers) Španielsko/USA/Panama/Veľká Británia, 1973, Akčný/Dobrodružný/Komédia/Romantický (ČT2)
Výpravná adaptácia dobrodružného románu Alexandra Dumasa nadväzuje na romantického ducha predlohy a prináša dobrodružstvá d´Artagnana a jeho priateľov Athosa, Porthosa a Aramisa. Tvorcovia s dávkou irónie zobrazujú život na dvore Ludovíta XIII. a sledujú odvahu a šermiarske majstrovstvo ústrednej štvorice. Pôsobivé súboje, ukážky jazdeckého umenia a bohatá výprava, využívajúca krásy krajiny dotvára hrdinský boj proti zradnému kardinálovi Richelieu.

20:35 Nezastaviteľný vlak (Unstoppable) USA, 2010, Akčný/Thriller (Plus)
Masívna lokomotíva bez obsluhy, ktorú prezývajú Beštia, vezie toxický náklad a rúti sa krajinou. Je takmer nemožné ju zastaviť a všetko, čo sa jej postaví do cesty, zmizne. Bývalý inžinier a mladý sprievodca majú šialený plán - čakajú na Beštiu na palube ďalšieho vlaku v snahe zachrániť neďaleké mesto pred ničivou katastrofou. Akčná pseudo-dokudráma Tonyho Scotta pripomenie svojou dynamickou montážou tie najlepšie filmy Paula Greengrassa a prináša nefalšovanú jazdu.

20:40 Organ, Slovensko, 1964, Historický/Dráma (Dvojka)
Konflikt umenia a moci v období Slovenského štátu v réžii Štefana Uhera. Do kláštora v malom slovenskom meste sa pred fašistami počas vojny skryje mladý poľský vojak – zbeh. Je to virtuóz a nadaný organista, ktorý vystupuje ako mních Félix. Dostane sa do konfliktu s netalentovaným miestnym regenschorim, ktorý sa cíti byť jeho talentom ohrozený. Jeho závisť a zloba vyštve talentovaného mladíka z bezpečného úkrytu. Snímka je mnohovrstevnatou metaforou konfliktu mocenských ambícií, umenia i viery.

Nedeľa

09:25 Cesta do fantázie (Sen to Čihiro no kamikakuši) Japonsko, 2001, Animovaný/Dobrodružný/Fantasy (ČT:D)
Cesta do fantázie je dobrodružná snímka, kde sa neodohrávajú boje, hlavná postava nemá nadprirodzené schopnosti ani sa tu neháda dobro so zlom. Rozprávanie o desaťročnom dievčatku, ktoré sa ocitne v čarovnom meste duchov, bôžikov a strašidiel, sa obíde bez schém a prvoplánových atrakcií sezónnych animovaných hitov. Naopak, divákov každého veku pohltí unikátnou víziou autora, vďaka ktorej každý záber dýcha čarovnosťou, hravosťou, nápaditosťou, ale aj melanchóliou a emotívnosťou.

15:10 Cesta do pravěku, Československo, 1955, Dobrodružný/Animovaný/Fantasy (Jednotka)
Fantastický animovaný film o výprave štyroch chlapcov do praveku je jedným z najslávnejších animovaných filmov všetkých čias. Snímka ovplyvnená verneovkami sleduje chlapcov na ich ceste loďkou do tajomnej jaskyne, kde sa dostanú do doby ľadovej, treťohôr, druhohôr, Carbonu a Siluru. Snímka predstavuje oslavu čírej imaginácie a vďaka chytľavému, naivnému nadšeniu aj skvelú výukovú pomôcku. Zároveň ide o priekopnícku snímku, čo sa týka použitia filmových trikov, ktorá urobila z Česka jednu z kinematografických veľmocí.

20:30 Učiteľka, Česko/Slovensko, 2016, Dráma (Jednotka)
Nadčasový príbeh o učiteľke, na prvý pohľad milej a láskavej, ktorá rafinovaným spôsobom manipuluje žiakmi a ich rodičmi, je inšpirovanými skutočnými udalosťami. Dej strhujúceho a veľmi aktuálneho filmu o sile ľudského charakteru sa síce odohráva na začiatku 80. rokov, ale ide o príbeh univerzálny, ktorý by sa mohol odohrať kdekoľvek a v akejkoľvek dobe. Pretože skorumpovanosť, rovnako ako malosť a vypočítavosť vládnu svetom neustále. Na relatívne malom priestore, počas rodičovského združenia, sa pred divákom odohrá psychologická dráma o zneužití právomoci zo strany triednej učiteľky. Vzájomné obviňovanie a sieť vzťahov medzi postavami sa postupne odhalí cez návraty do minulosti.

21:40 Vražda na objednávku (Dial M for Murder) USA, 1954, Kriminálny/Thriller (Dvojka)
Bývalá tenisová hviezda Tony Wendice má v úmysle zavraždiť svoju bohatú ženu Margot, aby sa mohol stať dedičom jej majetku. Vie, že Margot má milostný pomer so spisovateľom Markom Hallidayom a obáva sa, že ho kvôli milencovi opustí. Vyhľadá preto bývalého spolužiaka z C. A. Swanna, ktorý má záznam v trestnom registri a súrne potrebuje peniaze. Tony mu za vraždu ponúkne slušnú sumu peňazí a Swann túto ponuku prijíma. Hitchcockova vtipná žánrová hra je filmom z vrcholného obdobia Hitchcockovej tvorby s legendárnou Grace Kelly v hlavných úlohách.


autor Marcel Šedo 9.11.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.