TV TIPY 30.10. - 5.11. 2017

TV TIPY 30.10. - 5.11. 2017

VOD recenzia



Pondelok

18:25 Čierna Dahlia (The Black Dahlia) USA/Nemecko/Francúzsko, 2006, Kriminálny/Mysteriózny/Thriller (Film+)
Mladá a krásna Elizabeth Short prezývaná "Čierna Dahlia" prišla do Hollywoodu, aby sa stala slávnou herečkou. Slávu jej však priniesla až jej brutálna vražda, ktorá bola taká ohavná, že sa fotografie z miesta činu nesmeli objaviť v tlači.. Detektívi Lee Blanchard a Bucky Bleichert dostávajú tento prípad do rúk a stávajú sa posadnutí nájdením vraha. Snímka bola inšpirovaná skutočnými udalosťami najznámejšej vraždy v histórii Kalifornie. Film rovnako temný ako 8MM, je oproti iným hollywoodskym filmom ešte o niečo enigmatickejší. Drsná retro-detektívka, ktorej inšpirácie nájdeme u Hitchcocka aj v žánri film-noir, vytvára obraz akejsi nočnej mory trpezlivo striehnúcej v „továrni na sny“ a súčasne podáva sebareflexívny komentár o iluzórnosti umenia.

22:30 Za slnkom (Abril Despedaçado) Brazília/Francúzsko/Švajčiarsko, 2001, Dráma (Dvojka)
Hlavnými hrdinami filmu sú dve rodiny obývajúce protiľahlé brehy rieky na brazílskom vidieku. Medzi týmito dvoma rodmi od nepamäti panuje nenávisť kvôli starému sporu o pozemky. A od nepamäti pestujú oba rody tradíciu pomsty: syn jednej rodiny zavraždí syna druhej a keď krv na košeli zavraždeného vyvesenej na slnku i daždi zožltne, je čas na odvetu. Dvadsaťročný mladík čelí dileme. Má vykonať pomstu, keď na neho príde rad, dodržať rodinnú tradíciu a zachovať česť rodu, keď chce zachrániť svojho mladšieho brata pred smrťou? Slknom vyprahnuté priestranstvá brazílskej pustiny sú kulisou pre zápas medzi nezmyslenou túžbou po pomste a pýchou na jednej strane a túžbou po vymanení sa z determinácie osudu a úniku do iného sveta na strane druhej.

Utorok

10:10 Smrť krásnych srncov, Československo, 1986, Tragikomédia (ČT1)
Leo Popper trávi s rodinou chvíle pohody, rybárčenia a pozorovania stáda sŕn na chalupe u prievozníka Prošku. Po tvrdých začiatkoch sa Leo stane úspešným predajcom vysávačov Elektrolux, vďaka čomu si môže splniť svoj sen, tj. kúpiť si vlastný rybník plný kaprov. Hoci sa ukáže, že rybník, ktorý kúpil je prázdny, nevzdá sa a zaháji vlastný chov. Po príchode nacistov a oznámení, že Hugo a Jirka musia ísť do transportu, rozhodne sa ich Leo poriadne vykŕmiť, aby útrapy prežili.

14:45 Až vyjde mesiac (Moonrise Kingdom) USA, 2012, Komédia/Dráma/Romantický (JOJ Cinema)
Dej filmu sa odohráva v 60. rokoch 20. storočia na pobreží Nového Anglicka a sleduje osudy dvanásťročných hrdinov menom Sam a Suzy. Ani jeden z nich nerozumie svojmu okoliu, ale aj napriek tomu sa do seba zaľúbia prvý pohľad. Uzatvoria tajnú dohodu a rok od svojho prvého stretnutia spolu utečú do divočiny. Ich zmiznutie obráti život pokojného mestečka hore nohami. Pod vedením miestneho šerifa spustia obyvatelia veľké pátranie po dvojici malých utečencov. Režisér Wes Anderson aj v tomto filme použil svoje tradičné trademarky ako centrálne kompozície, sebareflexívne rozprávanie, stieranie hranice medzi fantastickým a reálnym atď. Výsledkom je bravúrny film o dospievaní plný absurdného humoru, nostalgickej atmosféry a pitoreskných postáv.

20:15 Ostrí chlapci (The Nice Guys) USA, 2016, Akčný/Komédia/Thriller (JOJ Cinema)
Los Angeles, 70. roky. Nájomný bitkár Jackson Healy a "najhorší detektív", alkoholik a nihilista Holland March sa spoja, aby vypátrali hľadané dievča a "dali dole" zopár záporákov. Vyšetrovanie sa postupne rozšíri o zdanlivo nesúvisiacu smrť pornohviezdy. Film je zaujímavý najmä vďaka cynickým a briskným slovným prestrelkám, drsnej akcii a slapstickovým scénam

Streda

08:40 Posledný jednorožec (The Last Unicorn) USA/Veľká Británia/Japonsko, 1982, Animovaný/Fantasy (Jednotka)
Na svete odjakživa žili jednorozči, avšak za posledných niekoľko storočí sa ich počet zredukoval na posledného jedinca. Ten tomu nechce uveriť a tak sa vydáva na púť za nájdením aspoň jedného spoločníka. Cestou stretáva kúzelníka Schmendricka, ktorý sa s ním vydáva na túto výpravu. Zisťujú, že všetkých jednorožcov väzní zlý král Haggrd, ktorý ich nacháva strážiť obrovským ohnivým býkom.

14:15 Ivanhoe (Sir Walter Scott's Ivanhoe) USA, 1952, Dobrodružný/Romantický/Dráma (Jednotka)
Anglický kráľ Richard Levie srdce sa vracia z krížovej výpravy, keď ho zajme rakúsky vojvoda Leopold, ktorý za jeho prepustenie žiada vysoké výkupné. Situáciu chce využiť jeho intrigánsky brat Ján Bezzemok, ktorý už dlho túži po kráľovskom tróne. Statočný rytier Wilfred preto musí urobiť všetko preto, aby zachránil kráľa a jeho krajinu pred intrigami a chamtivosťou. Snímka o vzájomnom porozumení je dodnes jedným z najzaujímavejších filmov klasického Hollywoodu.

21:00 Brat Slnko sestra Luna (Fratello sole, sorella luna) Taliansko/Veľká Británia, 1972, Životopisný/Historický (Dvojka)
Syn bohatého súkenníka z mestečka Assisi, František, je mladík, ktorý rád trávi čas v spoločnosti svojich priateľov a keď sa Assisi stretne vo vojne s Perugiou, vydáva sa spolu s nimi do boja. Utrpí však zranenie a kým sa z neho zotavuje, má sny a videnia, ktoré ho presvedčia o tom, že jeho poslaním je askéza a pomoc najchudobnejším. Vydá sa na životnú cestu k vytvoreniu svojho bratstva rádu františkánov, ktoré opustilo bohatstvo vtedajšieho rádového života. Séria krásnych obrazov, spolu s nasledovaniahodným životom sv. Františka, tvoria z filmu až spirituálny zážitok.

Štvrtok

20:35 Smrť jej pristane (Death Becomes Her) USA, 1992, Fantasy/Komédia/Mysteriózny (Plus)
Niektorí ľudia sa za každú cenu snažia zachovať si mladosť. Uvädajúca a preafektovaná hviezdička šoubiznisu Madeline Ashtonová si začne uvedomovať, že ľudia starnú a päťdesiatka sa k nej blíži míľovými krokmi. Jej priateľka, úspešná nakladateľka Helen Sharpová, má podobné problémy a navyše, keď ju prepadne osobná kríza, priberá na hmotnosti. Medzi oboma ženami sa nešťastne potáca plastický chirurg, doktor Ernest Menville, ktorého najlepšou priateľkou sa stala fľaša whisky a prax plastického chirurga sa zmenila na post obhliadača a maskéra mŕtvol. Do honby za stratenou mladosťou napokon zasiahnu temné sily v podobe čarodejnice Lisle von Rhumanovej. Súboj dvoch zázračne omladených sokýň začne byť poriadne morbídny.

22:00 Legendy z Dogtownu (Lords of Dogtown) USA/Nemecko, 2005, Šport./Život./Dráma (Prima MAX)
V 70. rokoch vytvorila skupina mladých surferov zo štvrte Dogtown v kalifornskom Venice nový štýl skateboardingu. Zakladatelia tímu Z-Boys skombinovali surferské kúsky so skateboardingom a stali sa obrovskou senzáciou a miestnymi legendami. Vo vnútri prázdnych bazénov položili základy dnešných extrémnych športov a vytvorili nový životný štýl, ktorý sa postupom času stal celosvetovým fenoménom. Keď sa však z obyčajnej zábavy stal biznis, zdanlivo nerozlučné priateľstvo sa začalo rozpadať. Snímka pomerne realisticky sleduje vznik nového kontrakultúrneho fenoménu, ktorý sa však postupom času stal len ďalším kolieskom v súkolí veľkých firiem. Popritom všetkom však sledujeme aj nostalgickú atmosféru, ľudskú drámu s morálnymi dilemami, spôsob života v jednej subkultúre a vznik jedného z najobľúbenejších športov dneška.

Piatok

20:00 Pánu učiteľovi z lásky (To Sir, with Love) Veľká Británia, 1967, Dráma (Prima MAX)
Mladý afroamerický učiteľ dostáva triedu plnú búrlivých a nevychovaných výrastkov, ktorí sú rozhodnutí svojho nového kantora zničiť. Mladý učiteľ pristupuje k maturantom, ako k dospelým ľuďom a snaží sa ich pripraviť na situáciu, keď si budú musieť hľadať svoje miesto v živote. Pomaly, ale isto prelamuje bariéry, ale cesta je to dlhá a tŕnistá. Do hry navyše vstupuje aj možnosť prijatia lukratívnej pracovnej ponuky. Snímka vyvoláva veľké množstvo otázok a spadá do idealistického obdobia, kedy loajalita a princípy často stáli nad mocou peňazí.

21:45 Ja, Olga Hepnarová, Česko/Poľsko/Francúzsko/Slovensko, Životopisný/Dráma/Historický (ČT2)
Príbeh mladej ženy, ktorá v roku 1973 nasadla do nákladného auta a v centre Prahy zabila osem ľudí. Svoj čin považovala za akt pomsty spoločnosti, ktorá jej podľa nej celý život ubližovala, a v roku 1975 ju ako poslednú ženu v Československu popravili. Snímka je existenciálnou drámou Olgy Hepnarovej, príbehom osamelého človeka vymedzujúceho sa voči väčšinovej spoločnosti, príbehom, ktorý vyústi do tragédie a niet v ňom víťaza ani porazeného. Film ponúka pohľad na traumatický život aj čin titulnej hrdinky z určitého odstupu tak, aby sa emotívne neprikláňal na stranu Olgy Hepnarovej. Súčasne je aj drámou ľudí z jej okolia a jeho tvorcovia sa snažia nájsť príčiny jej strašného agresívneho aktu.

22:10 Desať dní, ktoré otriasli svetom (Okťjabr) Sovietsky zväz, 1928, Dráma/Historický (ČT art)
Jeden z najvýznamnejších filmov sovietskej montážnej školy vznikol pri príležitosti desiateho výročia Veľkej októbrovej revolúcie. Napriek tomu, že zábery z neho sú známejšie ako autentické archívne záznamy revolučných udalostí, film sa nesnaží o vernú historickú rekonštrukciu, ale o revolučné využitie montáže a ďalších prvkov filmovej reči, ktoré dnes spájame s montážnou školou a jej najvýznamnejším predstaviteľom Ejzenštejnom. Prvá štvrtina minulého storočia bola vrcholným vzopätím i tragédiou Ruska. V pomerne krátkom čase sa europeizácia prejavila mnohými významnými osobnosťami. V obrovskom Rusku však stále dominovala ruská občina, ktorá nemala ďaleko k prvotnopospoľnej spoločnosti. Porážka v rusko-japonskej vojne, prvá ruská revolúcia, prvá svetová vojna a vzápätí aj občianska vojna. Víťazní boľševici v počiatkoch pracovali len s limitovaním súkromného podnikania a dávali voľný priechod avantgardným hnutiam a vede.

22:40 Mafiáni (Goodfellas) USA, 1990, Kriminálny/Thriller/Životopisný (Jednotka)
Školák Henry Hill sníva v Brooklyne o tom, že sa stane gangstrom. Vykonáva drobné služby pre miestnych mafiánov a keď je zadržaný políciou kvôli pašovaniu cigariet, odmieta vypovedať. To mu vynesie priazeň kmotra Paula Cicera, ktorý ho prijme do svojich služieb. V roku 1963 sa Henry zapletie spolu s Jimmym Conwayom a Tommym DeVitom do lúpeže na letisku. Ostrieľaní Jimmy sa stáva jeho mentorom. Henry sa ožení so židovským dievčaťom menom Karen a navonok žije pokojným životom. S mafiánskym spôsobom života však Henrymu nemôže dostatočne dlho vydržať ani manželstvo, ani život na slobode a v podstate ani samotný život.

Sobota

13:20 Šaráda (Charade) USA, 1963, Komédia/Kriminálny/Mysteriózny/Romantický (ČT2)
Regina sa vracia do Paríža z lyžovačky vo Švajčiarsku, avšak tam ju čaká nemilé prekvapenie. Jej manžel je nezvestný a spolu s ním aj všetky ich peniaze. Následne sa o ňu začnú zaujímať agenti CIA i ďalší, nebezpečnejší ľudia snoriaci po peniazoch, ktoré manžel počas vojny spreneveril. MacGuffin v podobe 250 tisíc dolárov, okolo ktorých sa strhne séria čiernohumorných i napínavých situácií, je len jednou z mnohých predností filmu plného zvratov, prekvapení a falošných identít. Film oscilujúci medzi konverzačne-situačnou komikou, romantikou a mrazivým thrillerom je skvelým pokračovateľom hitchcockovskej tradície a oprávnene aj jedným z kánonických titulov americkej kinematografie.

20:20 Magický hlas rebelky, Česko, 2014, Dokumentárny (ČT art)
Film o známej českej speváčke populárnej hudby, ktorá sa po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v r.1968 dostala do nepriazne vládnucej Komunistickej strany. Tá z nej urobila nepriateľku socialistického zriadenia. Trojnásobnú držiteľku Zlatého slávika z rokov 1966, 1968 a 1969 vtedajší režim na dvadsať rokov umlčal. Kubišová potom pôsobila ako hovorkyňa hnutia Charta 77, vychovávala dcéru a pracovala ako referentka zásobovania na Výstavbe sídlisk. Jej exmanžel bol napríklad nasadeným agentom ŠTB. Až pád železnej opony a zamatová revolúcia jej umožnili návrat k speváckej kariére. Režisérka poskladala príbeh do farbistej mozaiky, plnej postrehov, úryvkov zo skvelých starých klipov, spomienok dcéry, pamätníkov, publicistov, spoluhráčov.

20:35 Slnko v sieti, Československo, 1962, Novovlnný (Dvojka)
Lyrický príbeh o emocionálnom dospievaní a vzťahu dvoch mladých ľudí, ktorí sa snažia zakryť svoju neistotu, neskúsenosť a strach zo života cynizmom a odmietavou pózou voči súdobej spoločnosti. Prvý film v dejinách slovenskej kinematografie, ktorý prináša tému prirodzeného hodnotového aj spoločenského porovnania prostredia mesta a vidieka. Film je označovaný za začiatok novej vlny v kontexte slovenského a českého filmu 60. rokov minulého storočia.

Nedeľa

12:35 Solaris (Solaris) USA, 2002, Sci-fi/Psychologický/Dráma (Film+)Budoucnost, asi za 100 let.
Osamelý psychológ Kelvin premýšľa nad všetkými okolnosťami, ktoré stáli pri smrti jeho manželky. Z jeho premýšľania ho vyruší naliehavá správa od starého priateľa Gibariana, ktorý je na vesmírnej expedícii pri planéte Solaris. Žiada Kelvina, aby prišiel a pokúsil sa objasniť záhady, ku ktorým na vesmírnej lodi dochádza. Po prílete na stanicu doktor zistí, že Gibarian spáchal samovraždu a zvyšní kolegovia sú paranoidní a na pokraji svojich síl. Kelvin sa ocitá v zajatí vlastných myšlienok a pochybností. Pomaly plynúce, komorné existenciálne dielo kladie otázky o smrteľnosti, zmysluplnosti nahradenia starého novým, o možnosti, či nemožnosti zostrojenia kópie, o tom, či má človek právo rozhodovať o osude inej formy života...

20:15 Hrdina (Ying xiong) Čína/Hong Kong, 2002, Akčný/Dráma/Poetický (Film+)
Dej opulentného wu-xia filmu sa odohráva v Číne pred 2000 rokmi za vlády dynastie Qin. Film rozpráva príbeh hrdinského bojovníka, pred ktorým stojí úloha zjednotiť Čínu. Omnoho viac než akýkoľvek dej sú vo filme podstatné bojové scény, ktoré sú formou duchovného dialógu, či umeleckého vyjadrenia. Zbrane sú len prostriedkom na ceste ku poznaniu, že najmocnejšia zbraň je žiadna zbraň.

21:45 Cudzinci vo vlaku (Strangers on a Train) USA, 1951, Thriller/Film Noir (Dvojka)
Bruno Anthony vymyslí plán, ako sa zbaviť svojho nenávideného otca. Je relatívne jednoduchý - dvaja cudzí ľudia sa dohodnú na tom, že každý z nich zabije toho, ktorého sa ten druhý potrebuje zbaviť. Ideálnym partnerom pre tento plán sa zdá byť tenista Guy, ktorého stretne vo vlaku, a ktorý sa potrebuje zbaviť svojej manželky Miriam, aby sa mohol oženiť s dcérou senátora Anne... Situácia však, samozrejme, nebude taká jednoduchá. Snímka dokonale pracuje s napätím a darí sa jej pohrávať s diváckymi očakávaniami.

22:05 Komisárka (Komissar), Sovietsky zväz, 1967, Historický/Vojnový (ČT art)
Nekompromisná komisárka Červenej armády Klaudia Vavilovová neočakávane otehotnie a nemôže pokračovať v boji so svojou jednotkou. Útočisko nájde u chudobnej židovskej rodiny a vďaka tomuto stretnutiu začína v sebe objavovať potlačované stránky svojej osobnosti. Poctivá a hrdá komunistka, čo už niekoľko týždňov nezosadla z koňa sa vzpiera svojej ženskej podstate v záujme akého si vyššieho cieľa zrodeného z krvi a utrpenia roľníkov a robotníkov. Po pôrode je tak nútená urobiť zásadné životné rozhodnutie. Doba je totižto príliš krvavá a komisárkina túžba podieľať sa na revolúcii až príliš silná.


autor Marcel Šedo 30.10.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.