TV TIPY 17.10. - 22.10. 2017

TV TIPY 17.10. - 22.10. 2017

článok



Utorok

20:00 Rambo (First Blood) USA, 1982, Akčný/Thriller (Prima MAX)
Vojak americkej armády John Rambo sa po rokoch vracia z vietnamskej vojny naspäť do svojej vlasti. Politická situácia sa však medzitým zmenila a tak sa stretáva len s nepochopením. Jedného dňa ho šerif malého podhorského malomesta zatkne za túlanie a odvádza ho na policajnú stanicu. Rambovi sa síce podarí z väzenia utiecť, ale miestna osádka naňho zorganizuje lov. V neďalekých horách musí bojovať so svojimi prenasledovateľmi o holý život. Snímka sa venuje nadčasovému príbehu, v ktorom sa „normálni“ a „slušní“ ľudia, stelesňujúci americké malomesto, snažia zničiť všetko, čo nezapadá do ich zaostalého, malého sveta.

21:05 Bohémsky život (La vie de bohème) Fran./Nem./Švédsko/Fínsko, 1992 Dráma/Komédia (ČT art)
Film sa odohráva v novodobom Paríži, kde sa traja umelci snažia žiť dôstojný život aj napriek neistote a nestálym príjmom. Spisovateľa Marcela, albánskeho maliara Rodolfa a hudobného skladateľa Schaunarda spája priateľstvo a vernosť k múzam. Rodolfo sa zamiluje do krásnej Mimi, tá však v takýchto podmienkach žiť nevie a opúšťa ho. Vracia sa až vtedy, keď zistí, že je smrteľne chorá. Bohéma je na tom v všade rovnako. Aspoň to tvrdí Aki Kaurismäki. Svoj spoločensko-kritický, melodramatický príbeh kombinuje s jemnou iróniou, ktorá je pre jeho tvorbu taká typická. Kaurismäki tak opäť zaujímavo aktualizuje vyznenie rovnomenného románu Henriho Murgera. Aj jeho dielo je však poctou životu prežitom v presvedčení, dôstojnosti a ideále. A to je niečo, čo v dnešnej spoločnosti čoraz viac chýba.

00:10 Pot a krv (Pain & Gain) USA, 2013, Kriminálny/Akčný/Dráma/Komédia (Prima MAX)
Daniel Lugo pracuje ako tréner v istej posilňovni a vo voľnom čase premýšľa nad možnosťou rýchleho a bezbolestného zbohatnutia. Keďže verí svojej inteligencii rozhodne sa uskutočniť jeden z plánov a zasvätí doňho aj dvoch svojich kumpánov - steroidami zničeného Adriana a silne veriaceho recidivistu Paula. Rozhodnú sa uniesť Danielovho bohatého klienta, obchodníka Victora Kershawa a vypýtať si zaňho slušnú sumičku. Bohužiaľ všetci traja sú totálni hlupáci... Snímka si veľne trefne uťahuje z fitness priemyslu, a svalnatých "hôr svalov".

TV tipy 17.10. - 22.10. 2017 TV tipy 17.10. - 22.10. 2017 TV tipy 17.10. - 22.10. 2017

Streda

15:50 Žoldnier (Il mercenario) Taliansko/Španielsko, 1968, Western/Komédia (Prima MAX)
Mexický baník Paco sa postaví krutému majiteľovi baní Alfonsovi Garciovi, čo ho takmer stálo život. Kvôli revolučným náladám sa Garcia rozhodol zveriť svoje striebro poľskému žoldnierovi Kowalskemu, aby ho prepravil do USA. Na striebro si však robí zálusk bandita Ricciolo... Jeden z vrcholov spaghetti-westernu s množstvom akcie i humoru.

16:30 Muriel sa vydáva (Muriel's Wedding) Austrália/Francúzsko, 1994, Komédia/Dráma/Romantický (Film+)
Muriel žije so svojou rodinou v malom zabudnutom mestečku, v ktorom sa nachádza akurát nákupné stredisko, morské parky a obchodný dom. Zároveň žije vo vysnívanom svete, obklopuje sa katalógmi pre nevesty a čaká na princa z rozprávky, ktorý by ju oslobodil spod tyranie svojho krutého otca a prítomnosti deprimovaných kamarátiek. Keďže princ neprichádza, vydáva sa mu v ústrety do veľkomesta. Netradičná romantická snímka balansuje na hrane komédie a drámy a pri humorných momentoch využíva trápnosť i nadhľad.

20:35 RoboCop (RoboCop) USA, 1987, Krimi/Thriller/Sci-Fi (Plus)
Policajta Alexa Murphyho zabila banda gangsterov, avšak vedcom a lekárom sa podarilo zachrániť niektoré jeho životné funkcie a vytvoriť z neho kyborga menom RoboCop. Neúprosný policajt tvrdo zasahuje proti akejkoľvek kriminalite v okolí. Keďže je odolný voči strelám i bombám a vyzbrojeaný tými najmodernejšími zbraňami, rýchlo si získa rešpekt v krutých uliciach Detroitu. Postupne sa v ňom však začínajú ozývať spomienky na niekdajší život a vybavovať si hrôzy svojej smrti, ale aj tváre brutálnych vrahov. Legendárna kyberpunková snímka z dielne subverzívneho Paula Verhovena inovuje klasické žánrové schémy silnou telesnosťou a satirickými prvkami.

TV tipy 17.10. - 22.10. 2017 TV tipy 17.10. - 22.10. 2017 TV tipy 17.10. - 22.10. 2017

Štvrtok

20:15 Terminátor 2: Deň zúčtovania (Terminator 2: Judgment Day) USA/Fr., 1991, Akčný/Sci-fi/ (Dajto)
Desať rokov po neúspešnom pokuse zabiť Sarah Connorovú, matku budúceho vládcu ľudstva vo vojne proti strojom, prichádza z budúcnosti nový Terminátor, typ T-1000, aby zlikvidoval už narodeného Johna Connora. Dospelý Connor z roku 2029 posiela na svoju ochranu do minulosti starého terminátora T-800. Malý chlapec s pomocou T-800 dostane svoju matku von z psychiatrického ústavu a zistí, čo sa stane v budúcnosti. Tu je však možné zmeniť, o čo by sa rád postaral takmer nezničiteľný typ T-1000.

20:35 Horúce strely 2 (Hot Shots! Part Deux) USA, 1993, Akčný/Komédia/Vojnový (Plus)
Nový prezident USA Thomas „Tug" Benson, bývalý veliteľ námorných leteckých síl, vyšle do Perzského zálivu komando s úlohou zachrániť amerických zajatcov a spáchať atentát na Saddáma Husajna. Komando však odhalia a zajmú. Prezident chce vyslať do akcie svojho najlepšieho muža, Toppera Harleyho. Ten však po rozchode s Ramadou odišiel do budhistického kláštora. Až keď pri ďalšej záchrannej misii zajmú Topperovho bývalého nadriadeného, plukovníka Dentona Waltersa, súhlasí, že vyrazí do akcie. Malé komando sa stretne s miestnou spojkou, ktorou nie je nikto iný ako Ramada. Topper však zisťuje, že ten, ktorého majú zachrániť z pazúrov Saddáma, je jej manžel. Slávna paródia sa vysmieva z amerického nacionalizmu a imperializmu a popritom stíha zosmiešňovať ustálené hollywoodske klišé.

21:40 Lincoln (Lincoln) USA, 2012, Životopisný/Historický/Vojnový (Prima MAX)
Lincoln popisuje posledné štyri mesiace života prezidenta Abrahama Lincolna. Predovšetkým jeho rozhodnutia v dobe, kedy sa vyostruje otázka otroctva a v krajine zúri vojna. Lincoln môže konflikt ukončiť, ale rozhodne sa radšej pre zrušenie otroctva. V ten moment musí pozbierať všetok svoj talent, odvahu a silu. Popritom zobrazuje Lincolna aj v osobnejšej rovine a poukazuje na dvojakosť jeho osobnosti. Postava Abrahama Lincolna už celé storočie osciluje medzi mýtickou a historickou figúrou. Film založený na scenári nositeľa Nobelovej ceny Tonyho Kushnera.

TV tipy 17.10. - 22.10. 2017 TV tipy 17.10. - 22.10. 2017 TV tipy 17.10. - 22.10. 2017

Piatok

20:00 Bonnie a Clyde (Bonnie and Clyde) USA, 1967, Krimi/Dráma/Romantický/Životopisný (Prima MAX)
Bonnie Parker a Clyde Barrow tvorili známu zločineckú dvojicu. Keď sa stretli, hneď si padli do oka. Bonnie sa v podstate pridala ku Clydovi preto, lebo sa do neho zaľúbila. Ostala mu oddaná počas ich kriminálnej činnosti, až do ich smrti. Clyde bol vedúcim skupiny s ktorou v rokoch 1929 – 1934 precestovali centrálnu časť Spojených štátov amerických počas Veľkej hospodárskej krízy. Aj keď sú dnes známe hlavne ich bankové lúpeže, Clyde Barrow preferoval skôr lúpežné prepadnutia malých obchodov alebo vidieckych čerpacích staníc. Skupina zabila najmenej deväť policajtov a spáchala niekoľko vrážd civilistov. Napokon boli Bonnie a Clyde prepadnutí a zabití strážnikmi v Lousiane. Scenáristi a režisér filmu poňali príbeh slávnej gangsterskej dvojice ako boj proti existujúcemu spoločenskému poriadku a americkému vládnemu systému počas Veľkej hospodárskej krízy.

22:35 Pravda (Truth) USA, 2015, Životopisný/Dráma (Jednotka)
Príbeh škandálu, ktorý vypukol, keď sa televízia CBS rozhodla dva mesiace pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2004 odvysielať materiály, ktoré mali dokazovať, ako sa George W. Bush vďaka otcovým politickým kontaktom vyhol vojne vo Vietname. Následky pre všetkých zúčastnených na seba nenechali dlho čakať... Snímka ukazuje žurnalistiku ako mravenčiu prácu, sleduje obrovskú motiváciu novinárov pri pátraní po pravde, dôležitosť detailov, ale aj vplyv médií na formovanie verejnej mienky. Pravda patrí medzi snímky, ktoré najpresnejšie ukazujú podstatu žunralistickej práce, moc aj "nemoc" novinárov.

22:40 Kapitál (Le Capital) Francúzsko, 2012, Dráma (Dvojka)
Politický thriller legendárneho Costu-Gavrasa nás zavádza do prostredia najvyšších finančných kruhov v čase svetovej finančnej krízy. Film rozpráva príbeh o vzostupe Marca Tourneuila, ktorý sa zo služobníka stane nespochybniteľným pánom Kapitálu. Ako nový riaditeľ najväčšej európskej banky dokáže Marc prekonať všetky úskalia vysokej finančnej politiky - prepúšťanie, násilný pokus o prevzatie zo strany amerických klientov, dôraz na plnenie nezmyselných príkazov, paranoja. Príbeh o vplyve moci a peňazí na človeka odkrýva masku pokrytectva a ukazuje správanie sa finančníkov.

TV tipy 17.10. - 22.10. 2017 TV tipy 17.10. - 22.10. 2017 TV tipy 17.10. - 22.10. 2017

Sobota

15:30 Dobrodružstvá Priscilly, kráľovnej púšte (The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert) Austrália, 1994, Komédia/Hudobný/Road-movie (Film+)
Hrdinami svojrázneho road-movie sú dvaja tranzvestiti a jeden transsexuál, ktorí sa na svojom staručkom autobuse menom Priscilla vydávajú zo Sydney cez púšť do austrálskeho vnútrozemia, kde majú účinkovať v show. V nej tancujú v excentrických kostýmoch na hity zo 70. rokov. Cestou stretávajú rozličných ľudí, pričom nejde vždy o príjemné zážitky. Bernadette, Tick/Mitzi a Adam/Felicia sú reakciami zranení, nedokážu však nájsť harmóniu ani vo vlastnej skupinke a najmä sa nemôžu zmeniť.

20:35 Tvár v okne, Československo, 1963, Poviedkový (Dvojka)
Poviedkový film o živote ľudí v malom slovenskom meste sa zaoberá ich všednými radosťami a starosťami. V poviedke Žalobca sa prokurátor a sólista džezového orchestra Vlado Žoldoš stretáva s nevôľou miestnych malomeštiakov. V Obhajcovi zase vidíme vzťah mladého lekára MUDr. Dedíka k pacientovi, ktorý sa netají svojimi reakčnými názormi. V Sudcovi je zachytený príbeh starého sudcu JUDr. Bednára, ktorý až po rokoch zisťuje, ako krízou prechádza jeho vlastné manželstvo... Snímka patrí medzi novovlnné filmy, ktoré sa zaoberali civilnými témami a snažili sa odideologizovať zobrazované témy. Výsledkom sú tri morálne úvahy o konformnosti, pokrytectve, túžbe po zvrhnutí režimu a zabetónovaní manželstva v rutine a bezčasí.

23:00 Tretia generácia (Die Dritte Generation) NSR, 1979, Komédia/Kriminálny (ČT art)
Tretia generácia prináša trpký pohľad na spoločenskú situáciu v Západnom Nemecku v sedemdesiatych rokoch, poznačenú násilnými akciami radikálnych skupín. Zobrazuje členov teroristickej bunky v západnom Berlíne, ktorá pod revolučnými heslami a proklamovanou nenávisťou voči kapitalizmu skrýva vlastné meštiacke myslenie a zázemie. Skupina plánuje únos šéfa medzinárodnej korporácie, ktorú obviňujú za všetky krivdy a nespravodlivosti sveta. Celá záležitosť sa im však kvôli neschopnosti a zradcovi vo vlastných radoch vymkne z rúk. Rainer Werner Fassbinder s príznačným čiernym humorom odhaľuje pokrytectvo tak na strane teroristov, ako aj na strane bohatých obchodných spoločností a naznačuje, že napriek zdanlivému nepriateľstvu medzi nimi jestvuje tichá spolupráca, napomáhajúca udržať spoločenské status quo.



Nedeľa

14:15 Rozmarné léto (Capricious Summer) Československo, 1967, Komédia/Dráma/Poetický (ČT1)
V trochu spustnutých riečnych kúpeľoch na brehu rieky Jelša sa dennodenne stretávajú traja postarší páni - majiteľ kúpeľov Antonín Dura, sčítaný abbé Roch a major vo výslužbe Hugo. Keďže počasie je pomerne daždivé má pán Dura núdzu o zákazníkov. Väčšinu času teda trávi rozhovormi v drobných krčmách pri víne a utopencoch spolu so svojimi priateľmi. Rozruch do ich životov prinesie až potulný kúzelník Arnoštek a pôvabná Anna. Tá hneď pri svojom prvom večernom vystúpení očarí všetkých troch mudrlantov a tí sa jej začnú dvoriť. Ako predloha slúžila filmu jedna z najlepších diel Vladislava Vančuru (on sám ju za najlepšiu považoval), v ktorých sa zaoberali zmyslom existencie, krásou a rozmarmi letného počasia.

20:25 Domácí péče, Česko, 2015, Dráma/Komédia (Jednotka)
Obetavá zdravotná sestra Vlasta pri svojej práci na juhomoravskom vidieku ošetruje množstvo miestnych pacientov. Keď ale jedného dňa zistí, že sama potrebuje pomoc, začne ju hľadať tam, kde by to sama nečakala - u ezoterickej liečiteľky. Postupne objavuje svet alternatívnej liečby a vďaka nemu možno opäť nájde samú seba. To všetko k veľkej nevôli svojho manžela Láďu, ktorý na tieto "hňupoviny" neverí. Vlasta tak musí bojovať nielen s chorobou, ale aj s Láďovým zdravým sedliackym rozumom.

21:55 Monty Python: Zmysel života (Monty Python's The Meaning of Life) Veľká Británia, 1983, Satira/Komédia (Dvojka)
Posledný celovečerný film kultovej komediálnej skupiny Monty Python sa vracia ku komediálnym skečom z raného obdobia tvorby skupiny. V bláznivých komických scénach zachytáva jednotlivé fázy života človeka a trápenie, ktoré ho počas nich stretáva. V typicky monthypythonovskom štýle si film berie na mušku všetky náboženské, sexuálne, národné i etické tabu zaoberajúce sa problémom zmyslu života. Navzájom nesúvisiace scény, prerušenia prestávkami, animované vstupy, pesničky vytvárajú nesúrodú anarchiu deja i výsmech dobovým ikonám. A na konci sa trpezlivý divák dokonca dozvie skutočný zmysel života.


autor Marcel Šedo 17.10.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.