TV TIPY 2.10. - 8.10. 2017

TV TIPY 2.10. - 8.10. 2017

VOD recenzia



Pondelok

18:40 Ip Man: Zrodenie majstra (Yip Man) Hong Kong/Čína, 2008, Akčný/Životopisný/Historický (Film +)
V Číne v roku 1935 naberajú kluby bojových umení v meste Foshan na popularite. Ip Man je nespochybniteľným majstrom umenia wing chun. Pokojný život jeho rodiny a priateľov prevráti hore nohami japonská invázia. Potom, čo odmietne učiť okupačných vojakov svoje umenie, je prinútený bojovať o svoje vlastné prežitie v sérii výziev, ktoré vyvrcholia súbojom na život a na smrť s najlepším japonským bojovníkom. Film Ip Man prezentuje rodinu ako najdôležitejší stavebný kameň ríše a rozpráva o snahe zachovať Čínske hodnoty aj počas Japonskej invázie. Spojenie základných čínskych národných motívov je tu teda konfrontované s cudzou mentalitou.

22:30 Božie deti (Bacheha-Ye aseman) Irán, 1997, Komédia/Dráma (Dvojka)
Rodina malej Zahry a Aliho je taká chudobná, že každé dieťa má len jeden pár topánok. Keď sa Ali vyberie vyzdvihnúť sestrine topánky z opravy, nešťastnou náhodou ich stratí. Rodičia peniaze na nové topánky nemajú a tak sa deti rozhodnú, že sa budú deliť o Aliho topánky. To je však iba dočasné riešenie... V podstate nekonfliktná snímka funguje aj bez záporných hrdinov. Chudoba je vo filme síce zdrojom všetkých problémov, ale zároveň formuje Aliho charakter k nezištnosti a láske. Snímka tak síce zapadá do žánru sociálnej drámy, avšak je vo svojom vyznení prekvapivo lyrická, optimistická a dojemná.


Utorok

20:00 Gattaca (Gattaca) USA, 1997, Dráma/Sci-fi (Prima MAX)
Vincent je jedným z posledných ľudí, ktorý sa narodil prirodzenou cestou bez zásahu genetických inžinierov. Celý svoj život tak prežil v tieni svojho vylepšeného mladšieho brata, ktorý ho prekonával v takmer všetkých oblastiach. „Nedokonalému“ Vincentovi je pridelená práca upratovača vo veľkom centre pre pestovanie vylepšených ľudí Gattaca. Jeho snom je práca kozmického navigátora, ktorú však kvôli svojim nedokonalým schopnostiam „nemôže“ vykonávať. Vincent však má v rukách predsa len jeden triumf - absolútne nezlomnú vôľu, ktorá ho „iracionálne“ ženie ďalej, aj keď sa už všetci okolo neho vzdávajú.

21:05 Zmluva s vrahom (I Hired a Contract Killer) Fínsko/Veľká Británia/Nemecko/Švédsko/Francúzsko, 1990, Komédia/Dráma (ČT art)
Hlavným protagonistom príbehu je osamelý úradník Hendru Boulanger. Keď príde o zamestnanie vo vodárni, rozhodne sa spáchať samovraždu. Nie je však úspešný, a tak sa rozhodne najať nájomného vraha. Krátko nato však stretáva predavačku ruží, zamiluje sa a všetko si rozmyslí. Je však už neskoro, zmluva je podpísaná a vrah je rozhodnutý svoju úlohu splniť. Snímka je aj napriek svojej absurdnosti a čiernemu humoru hlbokým zamyslením sa nad tým, či vôbec máme dôvod žiť.
Zároveň snímka reflektuje ťaživú sociálnu situáciu a osamelosť postáv, a to všetko so špecifickým Kaurismäkiho štýlom.

TV tipy 2.10. - 8.10. 2017 TV tipy 2.10. - 8.10. 2017 TV tipy 2.10. - 8.10. 2017


Streda

18:35 Jackie Chan: Superpoliš 1 (Ging chaat goo si) Hong Kong, 1985, Akčný/Komédia/Krimi (Film +)
Po neúspešnom americkom filme Ochranca sa rozhodol Jackie Chan nakrútiť hongkonský remake, ktorý by lepšie odzrkadľoval jeho autorský zámer. Hrá tu policajta Jackieho, ktorý po náročnom prenasledovaní nakoniec zatkne drogového dealera. Následne dostane za úlohu chrániť hlavnú svedkyňu, ktorá má proti nemu vypovedať, avšak v nestráženej chvíli ju unesú a na Jackieho hodia vraždu policajta. Celý príbeh končí vo veľkolepom finále v obchodnom dome, ktoré preslávilo nielen film, ale aj Jackieho Chana a spravilo z neho hviezdu prvej veľkosti. Pri nakrúcaní tejto sekvencie Jackie utrpel jedno zo svojich najhorších zranení, keď si zlomil siedmy a ôsmy stavec.

20:25 Nezmieriteľní (Unforgiven) Western/Dráma, USA, 1992 (Jednotka)
Príbeh odohrávajúci sa na sklonku éry Divokého západu zobrazuje vyrovnávanie sa bývalého pištoľníka Munnyho so životom. Vzdal sa zbraní a snaží sa venovať len svojim deťom a farme. Jedného dňa sa však v susediacom meste nájde mŕtvola prostitútky. Chytení páchatelia sú však miestnym šerifom odsúdený len k zaplateniu smiešnej pokuty. Ostatné prostitútky spolu s ďalšími ľuďmi však vypíšu veľkú odmenu za dolapenie oboch kovbojov. Munny a jeho bývalý partner Ned Logan sa rozhodnú vydať na cestu za spravodlivosťou. Realistické, nostalgické a značne smutné obzretie sa za jednou érou vyniká ambivalentnými postavami a návratom ku epickým westernovým záberom, ktoré filmu vyniesli 4 Oscary.

22:35 Chlapci neplačú (Boys Don't Cry) USA, 1999, Kriminálny/Romantický/Dráma (Plus)
Teena Brandonová uteká z malého mestečka pred spravodlivosťou po krádeži auta a pri tej príležitosti zmení svoje meno na Brandon Teena. Pri tejto príležitosti uskutoční aj svoju túžbu po kompletnej zmene osobnosti. Pri zmätkoch, ktoré sprevádzajú jej premenu, sa zoznamuje s Lanou, ktorá fatálne vstúpi do jej života. Po krátkej romantickej známosti sa Lana dozvie celú pravdu, keď polícia zatkne Brandona a uväzní ho v ženskom oddelení. Vyzradiť ťažkú pravdu milovanej osobe je pre Brandona nadľudská úloha.

TV tipy 2.10. - 8.10. 2017 TV tipy 2.10. - 8.10. 2017 TV tipy 2.10. - 8.10. 2017


Štvrtok

20:15 House of Sand and Fog (Dom z piesku a hmly) USA, 2003, Dráma/Psychologický (JOJ Cinema)
Mladá Kathy Nicol sa pokúša nájsť nový zmysel života po tom, ako sa jej podarilo dostať z bludného kruhu závislosti na alkohole. Kvôli súhre niekoľkých okolností ju vysťahujú z jej domu na pobreží, ktorý pre ňu predstavoval poslednú životnú istotu. Dom má byť predaný v dražbe hlboko pod cenu, čo predstavuje životnú príležitosť pre iránskeho imigranta Behraniho. Bývalý plukovník iránskeho letectva síce odchádza z domu každé ráno bezchybne oblečený, v skutočnosti však v tajnosti tvrdo manuálne pracuje, aby manželke a synovi zaistil aspoň zlomok z ich bývalej vysokej životnej úrovne. Obaja protivníci, ktorých rozdeľujú hlboké názorové i kultúrne rozdiely spolu zvedú neľútostný súboj o stavbu, ktorá pre nich predstavuje naplnenie ich sna.

20:30 Zasľúbená krajina (Promised Land) USA, 2012, Dráma (Film+)
Steve Butler je na ceste k brilantnej kariére. To mu aspoň sľubujú jeho šéfovia z New Yorku. Má však za úlohu dosiahnuť nemožné - spolu s kolegyňou Sue musia presvedčiť obyvateľov malého amerického mestečka, aby predali práva na ťažbu plynu pod ich farmárskymi pozemkami veľkej energetickej firme. Nová metóda známa ako „frakturácia" umožňuje extrakciu predtým nedosiahnuteľných zásob plynu. Butler presvedčí miestnych, aby poskytli svoje aj tak neprofitujúce farmy. nasľubujúc im fantastické výkupné ceny. Opomenie riziká metódy, ktoré zahŕňajú nekontrolované hydraulické injektáže nebezpečných chemikálií do zeme. Samozrejme, postupne sa stretáva s odporom miestnych.

TV tipy 2.10. - 8.10. 2017 TV tipy 2.10. - 8.10. 2017 TV tipy 2.10. - 8.10. 2017


Piatok

20:00 Hádaj, kto príde na večeru (Guess Who's Coming to Dinner) USA, 1967, Romantický/Dráma (Prima MAX)
Matt Drayton je redaktorom denníka Guardian a jeho manželka Christina vlastní galériu umenia. Svoju dcéru Joey vychovávali v liberálnom duchu, ale aj napriek tomu ich zaskočí, keď sa rozhodne vydať za afroamerického doktora Johna Prentica. Nasledujúci dej zobrazuje sériu konfrontácii a odhaľuje isté pokrytectvo intelektuálnej časti spoločnosti. Čím ďalej tým aktuálnejší film o rasových predsudkoch, ale aj situácií v rodine, kde sledujeme nedostatok mužskej empatie a nenápadnú ženskú manipuláciu.

22:10 Anjel milosrdenstva, Slovensko/Česko, 1993, Vojnový/Historický/Dráma (ČT art)
Prvý koprodukčný filmový príbeh vyrobený Slovenskou a Českou televíziou nakrútil Miloslav Luther. Komorný príbeh sa odohráva počas prvej svetovej vojny. Mladá žena zistí, že jej manžel je vojnový zločinec, cynicky vraždiaci nevinných, a po jeho smrti chce zaňho splatiť dlh. Stane sa ošetrovateľkou v lazarete, kde stretne zajatca s liečiteľskými schopnosťami. Čoskoro medzi nimi vznikne silné puto. Skvele napísané postavy, hutná ponurá atmosféra a jedna nie príliš šťastná dejová narážka na Krista.

22:45 Narodený 4. júla (Born on the Fourth of July) USA, 1989, Vojnový/Životopisný (ČT2)
Snímka rozpráva príbeh Rona Kovica, veterána z Vietnamu. Sledujeme ho ako vojaka vo Vietnamskej vojne, ako ochrnutého muža, ktorý sa z nadšeného vlastenca zmenil na zapáleného bojovníka proti vojne, aj ako navrátilca, ktorý sa nedokáže zaradiť do normálneho života. Ironický happy-end "zradeného" vojnového hrdinu zobrazuje ďalšiu obeť vojnovej mašinérie.Stone zobrazuje Ameriku, ako navonok slobodnú zem, ktorú však ovláda lož, manipulácia a ľahostajnosť k utrpeniu.

TV tipy 2.10. - 8.10. 2017 TV tipy 2.10. - 8.10. 2017 TV tipy 2.10. - 8.10. 2017


Sobota

18:30 Mary a Max (Mary and Max) Austrália, 2009, Animovaný/Komédia/Dráma (JOJ Cinema)
Mary Daisy Dinkle je bacuľaté osemročné dievča žijúce na predmestí Melbourne. Max Horowitz je obézny štyridsaťročný žid z New Yorku, trpiaci Aspergerovým syndrómom. Medzi oboma sa v priebehu rokov objavuje silné puto, ktoré prekonáva všetky vzostupy a pády. Na svojej ceste musia čeliť mnohým prekážkam - autizmu, taxidermii, psychiatrii, alkoholizmu, obezite, kleptománii, sexuálnym rozdielom, agorafóbii atď. Melancholická tragikomédia so svojim svojráznym humorom a animáciou a vážnymi témami rozhodne nie je pre každého, ale patrí medzi najoriginálnejšie animované filmy posledných rokov.

20:20 Takovej barevnej vocas letící komety, Česko, 2015, Dokumentárny (ČT art)
Celovečerný dokumentárny film rozpráva o Filipovi Topolovi, skladateľovi, textárovi, klaviristovi a spevákovi skupiny Psí vojáci, ktorého tvorba zasiahla tri generácie. Charizmatický a všestranne talentovaný umelec na seba začal strhávať pozornosť už od svojich trinástich rokov, jeho potreba slobodného vyjadrovania však v komunistickom Československu skoro narazila na kameň. Filipovi a jeho mladej kapele tak neostalo nič iné, než sa na desať rokov presunúť do alternatívneho prostredia undergroundovej scény. Film odkrýva, ako sa v životnom osude a postojoch Filipa Topola odrážala doba pred aj po nežnej revolúcii, jeho posadnutosť hudbou a láska k Mozartovi, ale tiež jeho závažná choroba. Celým filmom sa nesú piesne, ktoré sám Filip Topol označoval za formu svojich denníkov, a jeho poviedky, doplnené postrehmi a spomienkami jeho životných súpútníkov a priateľov. V neposlednom rade obsahuje záznamy rozhovorov s hlavným protagonistom z unikátnych archívov, z ktorých mnohé doposiaľ neboli publikované. Snímka odhaľuje "absolútnu" povahu umeleckej tvorby, v ktorej nechýba hravosť, absencia kompromisov, autenticita, rockový životný štýl a existenciálna sebareflexia neistého a citlivého človeka.

20:40 Dovidenia v pekle, priatelia, Československo/Taliansko, 1970, Podobenstvo/Dráma/Mysteriózny (Dvojka)
Svet je postihnutý katastrofou, z ktorej sa ľudstvo snaží zachrániť v arche. Hrdinovia sa odmietnu podriadiť krutému diktátu terorizujúcich "záchrancov", vyvolajú revolúciu a odchádzajú tam, odkiaľ nedávno prišli. V retrospektíve sledujeme skupinu ľudí oddávajúcich sa hrám na vidieckom sídle. Ich živelnosť je sprevádzaná úvahami o smrti, filozofovaním i surrealistickými motívmi. Bizarná feéria s prvkami čierneho humoru v charakteristickom prebujnelom štýle je rámcovaná symbolickou ideovou rovinou, značne poplatnou revolučnej súčasnosti.

22:00 Stratená česť Kataríny Blumovej (Die Verlorene Ehre der Katharina Blum oder: Wie Gewalt entstehen und wohin sie führen kann) NSR, 1975, Dráma (ČT art)
Mladá žena Katarina Blumová sa zoznámi s Ludwigom Göttenom a strávi s ním noc vo svojom byte. Polícia Göttena podozrieva z teroristickej činnosti a do prípadu zatiahne aj Katarínu. Tá musí čeliť drsným praktikám policajného vypočúvania a následne aj mediálnemu "honu na čarodejnice". Aj napriek tomu, že polícia neprišla s jednoznačnými závermi, Katarína je vykresľovaná ako "dlhodobá partnerka teroristu". Dá sa vôbec vyhrať nad bulvárom? Snímka je adaptáciou rovnomenného románu laureáta Nobelovej ceny Heinricha Bölla. Príbeh je zamyslením sa nad etikou médií, tenkou hranicou medzi osobnou slobodou a bezpečnosťou a krutou povahou štátnych autorít.

22:30 Precitnutie v Garden State (Garden State) USA, 2004, Komédia/Romantický/Dráma (Plus)
Andrew Largeman, priemerne úspešný herec, sa pretĺka životom pod vplyvom upokojujúcich liekov, kým ho smrť matky nedonúti, aby ich vysypal a skúsil, čo sa stane. Kedysi ho otec Gideon presvedčil o tom, že len jeho vinou skončila matka v invalidnom kresle, a on sa s tým dodnes nevyrovnal. Dnes žije v Los Angeles a takmer desať rokov nebol doma v New Jersey. Na pohrebe sa usiluje vyhnúť sporu s otcom, ale vie, že to bude čoskoro nevyhnutné. Osud spôsobí, že sa zoznámi so Sam, dievčaťom ktoré je všetkým tým, čím on nie je. Jej prirodzenosť, spontánnosť a odvaha pomaly otvárajú jeho srdce pre radosť i bolesť, ktoré k životu nevyhnutne patria...




Nedeľa

14:40 Pre niekoľko dolárov navyše (Per qualche dollaro in più) Taliansko/Španielsko/NSR, 1965, Spaghetti Western (Plus)
Lovec ľudí Douglas Mortimer a jeho „kolega“ Monco sa na diaľku, bez toho, aby sa osobne poznali, predháňajú v lovení zločincov. Obaja sa vydávajú po stopách krutého El India, ktorý za pomoci svojej bandy utiekol z väzenia a sledujú jeho stopy až do El Pasa, kde je najväčšia banka. Tam na seba prvý krát narazia a po prvotnom zápasení sa dohodnú na partnerstve. Monco sa pokúsi preniknúť do bandy ako jeden z kumpánov a zistí, že lúpež sa bude skutočne konať. Jeden z vrcholných westernov v sebe spája realizmus pri zobrazovaní divokého západu, dobrodružné prvky a majstrovskú prácu so stupňovaním napätia. Plejáda najlepších európskych a amerických hercov vytvorila spoločne s Morriconeho hudbou a Leoneho grandióznou réžiou z filmu nezabudnuteľný zážitok.

15:40 Philomena (Philomena) Veľká Británia/USA/Francúzsko, 2013, Dráma (Film+)
Po tom, čo Philomena Lee otehotnela ako 15-ročná v Írsku r. 1952, ju jej matka posiela do kláštora Roscrea pre „padlé ženy". Keď má dieťa len niekoľko mesiacov, je odobraté na adopciu do Ameriky. Philomena strávi ďalších 50 rokov jeho márnym hľadaním. Potom stretne Martina Sixsmitha, životom unaveného, cynického novinára. Spolu sa vydajú na cestu, ktorá odhalí nielen pozoruhodný príbeh Philomeninho syna, ale taktiež silné puto, ktoré sa rozvinie medzi Philomenou a Martinom. Film je trpkou komédiou, pôsobivým rozprávaním o láske a strate a srdcervúcim príbehom v jednom.

22:20 Život je zázrak (Život je čudo) Srbsko a Čierna Hora/Francúzsko/Taliansko, 2004, Vojnový/Hudobný/Romantický/Komédia/Dráma (Dvojka)
Srbský inžinier Luka sa v roku 1992 so svojou ženou, opernou speváčkou Jadrankou, a synom Milošom usadí v zapadnutej dedine kdesi na pomedzí Srbska a Bosny. Pripravuje stavbu železnice, ktorá má prispieť k premene tohto zabudnutého kúta sveta na turistický raj. Ponorený do práce a plný optimizmu ani nevníma blížiacu sa vojnu - keď vypuknú boje, jeho život sa dramaticky zmení. Manželka sa mu stratí v objatí muzikanta a syna Miloša povolajú na frontu. Luka čaká na svoju rodinu, aby mohli odísť, ale Jadranka sa nevracia a Miloš padne do zajatia. A potom Luka stretne Sabahu... Film o vojne, láske, rodine a spoločenských, neprekonateľných etnických rozdieloch.


autor Marcel Šedo 2.10.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.