TV TIPY 11.9. - 17.9. 2017

TV TIPY 11.9. - 17.9. 2017

článok



Pondelok

21:50 Posledné údolie (The Last Valley) Veľká Británia/USA, 1971, Dobrodružný/Historický/Dráma (ČT2)
Po krajine zničenej tridsaťročnou vojnou prechádza tulák Vogel. V jednom zabudnutom výbežku bavorských Álp nachádza dedinu, ktorú vojnová vrava obišla. Už čoskoro sa tu však objaví menší oddiel vojakov na čele s Kapitánom. Namiesto drancovania sa tu rozhodnú prečkať zimu a nabrať sily pred ďalším vojnovým ťažením. Obe strany sa navzájom potrebujú a tak sa musia rešpektovať. Pod pokrievkou však dochádza k postupnej eskalácii nenávisti, ktorá po odchode vojakov vedie k bojom o moc. Snímka nie je len historickou rekonštrukciou súbojov medzi katolíkmi a protestantmi, ale aj univerzálnejšou rozpravou o strete pragmatizmu a idealizmu.

22:30 Alphaville (Alphaville) Francúzsko/Taliansko, 1965, Sci-fi/Mysteriózny/Thriller (Dvojka)
Lemmy Caution prichádza do mesta Alphaville ako Ivan Johnson, reportér novín Figaro-Pravda, s cieľom poraziť tyranskú nadvládu Alphy 60. Zoznámi sa s Natašou von Braun a aj s jej pomocou postupne spoznáva svojské zákonitosti tohto mesta. Všetko je tu podriadené prísnym logickým pravidlám a zo slovníka sa pomaly, ale iste vytrácajú slová ako láska, city a pod. Film na pomedzí sci-fi a filmu noir, je vášnivou úvahou nielen o povahe kinematografických žánrov, ale najmä o svete, kde sa racionalita, pragmatizmus a logika chopili moci a vytvorili totalitný režim, ktorý potláča akékoľvek prejavy emócií. Snímka je zároveň úvahou nad semiotickými systémami a ich permanentným zneužívaním.

22:45 Let číslo 93 (United 93) Veľká Británia/USA/Francúzsko, 2006, Kriminálny/Thriller/Katastrofický (Dajto)
Let United Airlines 93 bol vnútroštátny let na trase z Newark Liberty International Airport v Newarku v New Jersey na San Francisco International Airport, ktorý bol počas útokov z 11. septembra 2001 unesený štyrmi teroristami. Tí sa dostali do pilotnej kabíny, premohli pilotov a získali kontrolu nad lietadlom, ktoré následne naviedli smerom na Washington D.C. Niekoľko pasažierov sa počas únosu spojilo pomocou mobilných telefónov s ľuďmi na zemi a dozvedeli sa o útokoch v New Yorku a Washingtone vykonaných unesenými lietadlami. Pasažieri sa teda rozhodli teroristov premôcť, zmocniť sa kontroly nad lietadlom a zabrániť tak ďalšiemu útoku. Režisér Paul Greengrass sa vo svojej hranej rekonštrukcii zameriava predovšetkým na boj 33 pasažierov a siedmych členov posádky s teroristami a ich tiesňové volania svojim blízkym. Zámerne vytvára kontrast medzi reportážnou prvou polovicou, postavenou na analýzach riadiacich stredísk a druhou polovicou, pracujúcou s aristotelovskou jednotou miesta, času a priestoru. Súčasne je film esenciou Greengrassovho štýlu - paradokumentárnej ručnej kamery, selektívneho strihu, niekoľkých paralelných dejových rovín atď.

23:35 Orbis Pictus (Orbis Pictus) Slovensko, 1997, Poetický/Dráma (ČT art)
Hlavnou postavou magicko-realistického filmu Martina Šulíka je šestnásťročná Terezka, ktorá si ešte zachovala detský pohľad na svet i bohatú fantáziu. Hneď po škole, už ako vyučená krajčírka, odchádza do Bratislavy hľadať svoju matku, ktorá sa o ňu už niekoľko rokov nezaujíma. Kvôli tomu sa rozhodne absolvovať podivuhodnú púť po Slovensku, ktorá sa stane výchovnou cestou ku dospelosti. Počas cesty zažíva groteskné i absurdné situácie a všetky čo vidí zaznamenáva do starej slepej mapy. Realita a sny sa prelínajú i v ďalšom poetickom a humornom filme legendárneho Martina Šulíka.


Utorok

09:45 Všichni dobří rodáci, Československo, 1968, Dráma/Komédia (ČT1)
Dej tohto filmu sa odohráva počas desiatich povojnových rokov, kedy prechádzala česká dedina drastickými zmenami. Radostná atmosféra povojnovej pohody a rekonštruovania zničeného sa náhle končí na jar roku 1948. Dedinčania sa rozdelia na dva nezmieriteľné tábory, kedy sa novovymenovaní funkcionári dostanú do sporu s miestnymi sedliakmi. Keď v úsilí o združstevňovanie dediny nepomáha agitácia, urobia obetného baránka zo sedliaka Františka, ktorý vytrváva vo svojom presvedčení aj keď už ostatní zlyhali.

16:05 Dobrý, zlý a čudný (Joheunnom nabbeunnom isanghannom) Južná Kórea, 2008, Western/Akčný/Komédia (Film+)
Píše sa rok 1930. V mandžuskej púšti sú zákony len obyčajným zdrapom papiera a nikto tu na ne nedbá. Osud tu spojí dohromady troch ľudí - lovca ľudí, vodcu gangu lovcov ľudí a vlakového lupiča s deviatimi životmi. Traja cudzinci sa zapletú do naháňačky naprieč Mandžuskom, aby získali tajuplnú mapu. O ňu má však záujem aj japonská armáda a horda nájazdných banditov. Snímka je parafrázou slávneho Leoneho filmu Dobrý, zlý a škaredý, v ktorej sa výraznejšie dostáva do popredie humor, krvavosť a nápaditá choreografia akčných scén. Snímka funguje ako svojbytný akčný neo-western i ako pocta spaghetti westernom a rozhodne patrí k tomu najzaujímavejšiemu, čo žánrová kinematografia vyprodukovala za posledných 10 rokov.

21:05 Zločin a trest (Rikos ja rangaistus) Fínsko, 1983, Kriminálny/Dráma (ČT art)
Kaurismäkiho prvý celovečerný hraný film sa voľne drží Dostojevského rovnomennej literárnej predlohy, avšak dej filmu je prenesený do Helsiniek osemdesiatych rokov. Je príbehom mäsiara, ktorý spácha vraždu. Na prvý pohľad je nepochopiteľná, avšak následne sa ukáže, že pre svoj čin mal istý dôvod. Napriek tomu ho začnú trápiť výčitky svedomia, ktoré postupne prekračujú mieru únosnosti. Modernizácia klasickej látky je v Kaurismäkiho poňazí skutočne originálna a zároveň funkčná.


Streda

18:20 Michiel de Ruyter (Admiral) Holandsko, 2015, Historický/Dobrodružný/Životopisný (Film+)
Michiel de Ruyter bol jedným z najväčších inovátorov bojovej techniky a aj preto sa stal holandským vojnovým hrdinom. Holandsko sa otriasa pod útokmi zo všetkých strán a stojí na pokraji občianskej vojny, ale Michiel de Ruyter sa snaží bojovať za záujmy krajiny. V očiach tých, ktorí sú pri moci, sú však jeho úspechy príliš obľúbené. Preto je Michiel vyslaný na samovražednú misiu. Film o sprisahaniach a veľkolepých námorných bitkách proti Angličanom patrí medzi najmonumentálnejšie európske produkcie s výborne stvárnenými bitkami.

22:00 Highlander (Highlander) USA/Veľká Británia, 1986, Fantasy/Akčný/Dobrodružný (Dajto)
Hrdinom príbehu je Connor MacLeod, ktorý je v súčasnosti obchodníkom so starožitnosťami v New Yorku, avšak v skutočnosti patrí medzi malopočetnú skupinku nesmrteľných bojovníkov. Jeho skutočný pôvod siaha do škótskych vysočín na počiatok šesťnásteho storočia. Po smrteľnom zranení sa zázračne uzdraví, kvôli čomu je označený za diabla a vyhnaný z dediny. Vďaka španielskemu šľachticovi a svojmu učiteľovi Ramirezovi zistí, že patrí medzi vyvolenú skupinu a že jeho osudom je bojovať proti démonickému Kurganovi. Súčasne sa dozvedá, že nesmrteľného možno zabiť len odseknutím jeho hlavy, čo zároveň spôsobí, že sa energia porazeného presúva do tela víťaza. Posledný, ktorý v sebe nahromadí energiu všetkých ostatných, prelomí kliatbu a stane sa normálnym človekom alebo získa absolútnu moc a rozpúta vo svete peklo.

22:45 Richard III (Richard III) Veľká Británia/USA, 1995, Dráma/Vojnový (Film+)
V Anglicku v 30. rokoch 20. storočia zúri občianska vojna, ktorá končí zavraždením kráľa. Nový panovník Edward má manželku a tri deti, takže sa zdá, že o trón bude v najbližších rokoch dobre postarané. Stále je tu však jeho šarmantný, charizmatický a podlý brat Richard, ktorý si budúcnosť krajiny predstavuje inak. Na snímke sa podieľala celá plejáda britských hviezd, ako Ian McKellen, Jim Broadbent, Nigel Hawthorne, Kristin Scott Thomas, či Maggii Smith. Alternatívna Británia 30. rokov je presiaknutá jazzom a frivoľnosťou, ale aj nástupom diktátorov po celej Európe. Snímka nie je zaujímavá len svojou aktualizáciou, ale aj skutočne výrazným a radikálnym štýlom, ktorý túto snímku povyšuje na jednu z najlepších adaptácií Shakespearovej hry.


Štvrtok

16:45 Sila priateľstva (Reign Over Me) USA, 2007, Dráma (Film+)
Alan má skvelú prácu, krásnu a milujúcu manželku, úžasné deti, no napriek tomu sa cíti byť izolovaný, lebo nemá nikoho, komu by sa mohol vyrozprávať. Charlie Fineman sa pre zmenu od okolia úplne izoluje po tom, čo stratí svoju rodinu pri útokoch na WTC. Keď Alan stretne Charlieho, pripomenie mu že spolu bývali na univerzite a presvedčí ho na jednu spoločnú kávu, ktorá vyústi do obnovenia ich vyhasnutého kamarátstva. V tom momente sa Alan rozhodne svojmu kamarátovi pomôcť prekonať obrovskú bolesť, ktorou prešiel pri strate najbližších. Netradičný, intímny náhľad na tragické udalosti z 11. septembra 2001, patrí medzi najlepšie filmy komika z vulgárnych komédií, Adama Sandlera.

20:30 Ďakujeme, že fajčíte (Thank You for Smoking) USA, 2005, Komédia/Dráma (Film+)
Nick Naylor je zamestnancom veľkej tabakovej spoločnosti, v ktorej má na starosti lobovanie a velebenie fajčenia pred verejnosťou a médiami. Vďaka svojej pohotovosti a cynickým vtipom má na to všetky predpoklady. Spolu so svojim dvomi najlepšími priateľmi pracujúcimi pre spoločnosti vyrábajúce alkohol a zbrane, tvoria skupinku známu ako Obchodníci so smrťou. Čoraz častejšie sa však na verejnosť dostávajú výskumy a správy ohľadom účinkov cigariet na zdravie a zároveň by chcel byť vzorom pre svojho dvanásťročného syna Joeyho. Čierna komédia, ktorá je satirou na americký spôsob podnikania, manipulácie s verejnou mienkou a politickú korektnosť, je jednou z najvydarenejších amerických filmov prvej dekády 21. storočia.

21:55 Čierna labuť (Black Swan) USA, 2010, Thriller/Mysteriózny (Film+)
V slávnom psychologickom thrilleri Derena Aronofského, zasadenom do prostredia newyorskej baletnej scény, sledujeme osud mladej baleríny Niny, ktorej život je pohltený tancom. Stále žije so svojou matkou Ericou, ktorá svoje bývalé tanečné ambície nenaplnila a tak aspoň nadšene podporuje kariéru svojej dcéry. V novej premiére sezóny, Labuťom jazere, má práve Nina vymeniť odchádzajúcu primabalerínu Beth, avšak do súboru prichádza nová tanečnica Lily, ktorá na vedenie mimoriadne zapôsobí svojou zmyselnosťou. Pre Ninu sa tak Lily stáva veľkou konkurenciou, keďže Labutie jazero si vyžaduje balerínu schopnú zahrať jednak nevinnú a noblesnú Bielu labuť, ale aj ľstivú a zmyselnú Čiernu labuť. Medzi oboma baletkami sa rozvinie zvrátené priateľstvo spojené s rivalitou. Nina je svojej roli ochotná obetovať všetko.


Piatok

20:00 Bezstarostná jazda (Easy Rider) USA, 1969, Road movie (Prima MAX)
Dvojica priateľov, Billy a Wyatt, ktorého prezývajú “Kapitán Amerika”, sa vydáva na cestu z Los Angeles do New Orleans, kde chcú navštíviť populárny karneval Mardi Gras. Počas cesty si krátia čas užívaním drôg a spoznávaním nových ľudí. Do cesty sa im pripletie podobne naladený právnik, mladé dievčatá, ale aj niekoľko zle naladených „domorodcov“, pre ktorých sú obaja slobodomyseľní mladíci nepriateľmi číslo Jeden. Film, ktorý započal dekádu nazývanú Nový Hollywood a Denisa Hoppera katapultoval na pomyselný Olymp alternatívnej kultúry, spôsobil v Hollywoode, keď prišiel do kín, doslova zemetrasenie. Bezstarostná jazda bola totižto obrovským vztýčeným prostredníkom do tvárí štúdiám, autoritám, či Nixonovi a dokonale tak vystihovala vtedajšiu atmosféru medzi americkými deťmi kvetov.

20:35 Wall-E (Wall-E) USA, 2008, Animovaný/Sci-fi/Dobrodružný (Plus)
Film sa začína v roku 2700, kedy posledný operačný stroj s názvom Wall-E čistí Zem, ktorá bola natoľko kontaminovaná, že ju ľudia museli opustiť. Malý roztomilý robot žije v maringotke plnej zabudnutých artefaktov ako Rubikova kocka alebo stará videokazeta s filmom Hello Dolly. Najnovším prírastkom v jeho zbierke je malá rastlinka, ktorú zasadí do starej topánky. Jedného dňa však pristane na zemi kozmická loď, ktorá vyšle malú robotku Eve, aby prehľadala povrch planéty. V tej chvíli sa Wall-E beznádejne zamiluje. Snímka štúdia Pixar zaujímavým spôsobom pracuje so spievanými pasážami, ktoré sú odkazom k filmu Holl Dolly. Vo svojej podstate pomerne smutné dielo bojuje proti konzumerizmu a drancovaniu planéty.

23:00 Karamazovi, Česko/Polsko, 2008, Dráma (ČT art)
Príbeh sa odohráva v súčasnom Poľsku. Do Krakova prichádza skupina pražských hercov na čele s režisérom hry, aby na alternatívnom festivale organizovanom v priestore oceliarní uviedla adaptáciu Dostojevského hry Bratia Karamazovovci, ktorej základom je vyšetrovanie otcovraždy.V divadelnej dráme nabitej emóciami – láskou, žiarlivosťou, nenávisťou – sa riešia otázky viery, nesmrteľnosti a spásy ľudskej duše. Na pozadí divadelnej skúšky sledujeme osudy hereckého súboru, komické príbehy hercov a režiséra. Do deja zasahuje aj osobná tragédia jedného z divákov, ktorý prejaví nezvyčajné želanie: poprosí hercov, aby zahrali len pre neho. Svojrázna Dostojevského adaptácia od českého režiséra Petra Zelenku je takmer rovnako psychologicky i filozoficky hutná, ako jej predobraz.


Sobota

13:05 The Secret of Kells (The Secret of Kells) Belgicko/Írsko/Francúzsko, 2009, Animovaný/Dobrodružný/Fantasy/Rodinný (ČT :D)
Dvanásťročný mních Brendan žije vo vzdialenom stredovekom opátstve Kells, ktoré čelí neustálym nájazdom barbarov. Spolu s ostatnými mníchmi preto tvrdo pracuje na spevnení múrov. Po príchode majstra iluminátora Aidana so starobylou knihou plnou tajomnej sily sa jeho pomerne jednotvárny život zmení. Aidan ho zasvätí do umenia iluminácie - výzdoby rukopisných kníh - a objaví v ňom ohromný talent. Práve Brendan bude ten, ktorý po Aidanovej smrti dokončí výzdobu knihy. Najskôr sa však musí vydať na tajnú misiu, pri ktorej sa stretne s tajomným vlčím dievčaťom menom Aisling...

20:35 Vtáčkovia, siroty a blázni, Československo, 1969, Poetický/Dráma/Novovlnný (Dvojka)
Milostný trojuholník dvoch mužov a ženy je základom mozaikovitého podobenstva, odohrávajúceho sa v presne neurčenom časopriestore, v bláznivom svete bez ideálov. Bláznovstvo troch mladých ľudí a zároveň vojenských sirôt Yoricka, Andreja a ich spoločnej lásky Marty, je jedinou možnou obranou pred násilím, cynizmom a beznádejou. Bezmocnosť a úzkosť hlavného hrdinu z toho, že nemožno nájsť pevný bod v živote, vrcholí v závere filmu násilnou smrťou Marty a jeho samého a prináša poznanie, že ani hra na bláznovstvo, ktoré síce prináša na okamih pocit šťastia, v skutočnosti neznamená ozajstnú slobodu.

23:20 Až vyjde mesiac (Moonrise Kingdom) USA, 2012, Komédia/Dráma/Romantický (Plus)
Dej filmu sa odohráva v 60. rokoch 20. storočia na pobreží Nového Anglicka a sleduje osudy dvanásťročných hrdinov menom Sam a Suzy. Ani jeden z nich nerozumie svojmu okoliu, ale aj napriek tomu sa do seba zaľúbia prvý pohľad. Uzatvoria tajnú dohodu a rok od svojho prvého stretnutia spolu utečú do divočiny. Ich zmiznutie obráti život pokojného mestečka hore nohami. Pod vedením miestneho šerifa spustia obyvatelia veľké pátranie po dvojici malých utečencov. Režisér Wes Anderson aj v tomto filme použil svoje tradičné trademarky ako centrálne kompozície, sebareflexívne rozprávanie, stieranie hranice medzi fantastickým a reálnym atď. Výsledkom je bravúrny film o dospievaní plný absurdného humoru, nostalgickej atmosféry a pitoreskných postáv.


Nedeľa

11:45 Kalamita, Československo, 1980, Komédia/Dráma/Podobenstvo (JOJ Family)
Epizodický dej filmu je organizovaný okolo príbehu mladého muža, ktorý sa snaží v živote plnom úplatkárstva a promiskuity, preraziť podľa svojej cti a svedomia. Opúšťa vysokoškolské štúdium, aby nadviazal na rodinnú tradíciu, ako strojvodca horskej lokálky. Zmysel pojmu "kalamita" rezonuje takmer vo všetkých jeho ľudských kontaktoch: jeho predstavy o poctivosti, nezištnosti a úprimnosti neustále vstupujú do konfliktu s realitou. Záverečná skutočná kalamita, keď jeho vláčik zavalí horská lavína, poskytne satisfakciu jeho viere v krásu života: ľudia uväznení pod snehom precitnú zo svojej mravnej letargie a pri záchrannej akcii naplnia činom pojem solidarita.

22:05 Sny Akiru Kurosawu (Jume) Japonsko/USA, 1990, Poviedkový/Poetický/Dráma (Dvojka)
Jeden z posledných filmov legendárneho japonského režiséra Akira Kurosawu tvorí osem snových epizód – meditácií o živote, smrti a ľudskej pominuteľnosti. Spája ich autorovo druhé „Ja“, ktoré jednotlivými príbehmi prechádza v rôznych etapách života. Metaforou života je cesta – ako vyjadrenie podstaty ľudského bytia – i ako smerovanie k smrti, ktorá toto bytie presahuje. Na takúto „cestu životom“ vykročí v prvom sne režisérov dvojník-dieťa. Po ceste pokračuje ako chlapec, hľadajúci v broskyňovom sade svoju mŕtvu sestru. Ako vodcovi bludného horského oddielu sa mu v snehovej búrke zjaví ľadová víla. Ako dôstojník sa stretne s mŕtvymi vojakmi zo svojej roty. Ako mladý maliar obdivuje v galérii obrazy Vincenta van Gogha a tak sa dostane až za obraz a na vlastné oči uvidí majstra pracovať na „Obilnom poli s havranmi“. "Ja" sa stane aj svedkom nukleárnej katastrofy, vyvolanej výbuchom atómovej elektrárne. Ako pútnik zasa blúdi spustošenou krajinou a stretáva znetvoreného démona, oplakávajúceho svoje hriechy. Napokon "Ja" doputuje až do idylickej dediny vodných mlynov, kde ho stotriročný múdry starec zasvätí do tajomstva zdravého života v súlade s prírodou. Prirodzenou súčasťou takéhoto života je i smrť ako potvrdenie a zavŕšenie životnej cesty.

22:05 Chyťte Cartera (Get Carter) Veľká Británia, 1971, Thriller/Kriminálny (ČT2)
Surový londýnsky gangster Jack Carter sa vracia do rodného Newcastlu, aby objasnil tragickú smrť svojho brata Franka, ktorý údajne zomrel opitý pri autonehode. Jack však má podozrenie, že ho niekto zavraždil, pretože Frank nikdy nepil. Carter sa začína obšmietať v miestnom podsvetí a aj napriek varovaniam ostáva a pokúša sa dopátrať k pravde. Na povrch postupne vyplávajú súvislosti s jeho smrťou, čo v Jackovi vzbudí ešte väčšiu nenávisť a krutosť. Jack Carter nezastaviteľne a priamočiaro smeruje za odhalením, kým my, diváci, za ním len nesmelo cupkáme. Až keď konečne zistí pravdu, podarí sa nám ho dobehnúť. Fascinujúce na filme je však to, že Carter je tu vlastne stelesnením Newcastlu - pragmatickým a efektívnym strojom. S tým súvisí aj zobrazované prostredie - betónové novostavby, malé robotnícke domčeky, továrne, bary a oceľové mosty. Absencia akéhokoľvek citu.


autor Marcel Šedo 11.9.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.