TV TIPY 21.8. - 27.7. 2017

TV TIPY 21.8. - 27.7. 2017

článok



Pondelok

20:00 Pelíšky, Česko, 1999, Historický/Komédia/Dráma (ČT1)
Jedna z najúspešnejších porevolučných českých tragikomédií sa už oprávnene zapísala medzi vianočné klasiky. Film nostalgicky, láskavo a s pobavením nazerá na život niekoľkých rodín tesne pred príchodom Varšavských vojsk v auguste roku 1968. Zobrazované životné etudy postáv obsahujú vážne i humorné vzťahové a rodinné problémy, rebéliu voči reálnemu socializmu, ale i oslavné ódy či konformizmus. Pelíšky sú zároveň jedným z mála filmov, ktoré prenikli aj do bežného života prostredníctvom citácie nezabudnuteľných „hlášok“ či situácií.

20:20 Psie dostihy (Hunderennen) Švajčiarsko, 1983, Komédia/Dráma (ČT art)
Maliar Rek sa poneviera po Bazileji ako príležitostný autor plagátov a portrétista domácich maznáčikov. Ponižujúca práca v cudzom prostredí ho frustruje, ale snaží sa udržať si sebaúctu. Rekovým protipólom je jeho kamarát Láďa Lapák, organizátor a pragmatik, ktorý je síce úspešnejší, ale vedie prázdny a bezduchý život. Práve on občas dohodí Rekovi nejakú fušku. Tragikomický film o českých emigrantoch vo Švajčiarsku nakrútil Bernard Šafařík a zahral si v ňom Pavel Landovský a Josef Charvát.


Utorok

18:15 Čierna mačka, biely kocúr (Crna mačka, beli mačor) Juhoslávia/Francúzsko/Nemecko/Rakúsko/Grécko, 1998, Komédia/Dráma/Kriminálny/Hudobný (Film+)
Grga Pitic a Zarije Destanov sú dvaja starí priatelia a zároveň rivali, ktorí sa už štvrť storočia nevideli. Veľmi sa tešia na stretnutie po rokoch, ktoré sa však odohrá za veľmi zvláštnych okolností. Syn jedného z nich pokazí pripravovanú vlakovú lúpež a nutne potrebuje peniaze, ktoré sa rozhodne získať dohodnutou svadbou svojho syna. Nádejní mladomanželia sú však proti a stále sa zrýchľujúci tok udalostí vtiahne všetkých do divokého víru komických situácií v rytme strhujúcej balkánskej hudby. „Balkánsky Fellini“, Emir Kusturica pracuje s voľne previazanými skečmi využívajúcimi slapstickový humor, postavami plnými živelnosti a vášne a množstvom balkánskej hudby, čo vytvára podobnú chaotickú skrumáž, ako samotná Juhoslávia.

21:50 Knoflikáři, Česko, 1997, Komédia/Poviedkový (ČT2)
Film sa skladá zo šiestich poviedok, ktoré čiernohumornou a ironickou formou rozprávajú o jednom dávnom prekliatí, ľudskej nevere, podivných úchylkách, nečakanom zázraku a pokryteckom odpustení. Jednotlivé poviedky majú svoju vlastnú vypointovanú dramaturgiu, špecifickú atmosféru i spôsob spracovania, ale zároveň sú prepojené motívmi, ktoré medzi sebou navzájom komunikujú, a pozorujú tie isté veci z rôznych uhlov pohľadu. Snímka pripomenie niektoré filmy Jima Jarmuscha a režiséra Petra Zelenku preslávila aj vo svete.

21:05 V mene otca (In the Name of the Father) Írsko/Veľká Británia/USA, 1993, Dráma/Životopisný/Thriller (Dvojka)
Politická dráma nakrútená podľa skutočnej udalosti rozpráva príbeh malého írskeho zlodeja Gerryho Conlona, ktorý bol v roku 1974 krivo obvinený z bombového útoku na londýnsky bar. K atentátu sa prihlásila teroristická organizácia IRA. Gerry Conlon sa spolu s ďalšími štyrmi priateľmi dostal do väzenia a kvôli obvineniu z terorizmu si mal odpykať doživotný trest. Film nakrútený podľa autobiografickej knihy Gerryho Conlona je výpoveďou o dobe, kedy sa boj s írskymi teroristami zmenil na hon na čarodejnice. Zároveň je však aj príbehom naničhodníka, flákača a podvodníka, ktorý po štrnástich rokoch vychádza z väzenia ako čestný a zásadový muž pripravený čeliť životu a niesť zaň zodpovednosť.

TV tipy 21.8. - 27.7. 2017 TV tipy 21.8. - 27.7. 2017 TV tipy 21.8. - 27.7. 2017


Streda

20:25 Boxer (The Boxer) USA/Írsko, 1997, Dráma/Športový (Jednotka)
Príbeh belfastského boxera, prepusteného väzňa a bývalého člena IRA Dannyho Boy Flynna, ktorý sa vracia domov a usiluje sa o návrat do normálneho života. Jeho bývalá láska je uväznená za iného člena IRA a tak sa Danny venuje boxu a pri svojich zápasoch sa stráva s protestantami i katolíkmi. Sektárske násilie však neumožňuje, aby sa ľudia radovali zo života... Snímka sa zameriava na iracionálnu a hlboko zakorenenú nenávisť v írskej spoločnosti, pred ktorou sa dá, pri troche šťastia, uniknúť azda len do sféry súkromného života.

22:00 Zaľúbiť sa (Falling in Love) USA, 1984, Dráma/Romantický (ČT2)
Robert De Niro a Meryl Streepová stelesňujú dvoch obyčajných ľudí, žijúcich v manželskom zväzku. Akurát každý s niekým iným. Stavebný inžinier Frank Raftis sa v predvianočnom zhone náhodou zrazí s výtvarníčkou Molly Gilmoreovou. Pri tom si omylom vymenia darčeky pre svoje polovičky. Ich stretnutie rýchlo prerastie v lásku, ale vytriezvenie je neodvratné. Vianočná klasika je zaujímavá nielen hereckými výkonmi, ale aj civilnosťou a rozprávačskou nenútenosťou.

23:50 Prísľuby z Východu (Eastern Promises) Veľká Británia/Kanada/USA, 2007, Kriminálny/Thriller (Film+)
David Cronenberg nás v tomto svojom filme privádza do prostredia ruských zločineckých klanov v Londýne, kde sledujeme postavu menom Nikolaj Lužin pracujúcu pre významnú mafiánsku rodinu. Jeho najväčšími prednosťami sú rýchlosť, chladnokrvnosť a absencia morálneho kompasu, ktorá mu dovoľuje mlátiť a zabíjať oponentov. Situácia sa zmení vo chvíli, keď pôrodná asistentka Anna objaví denník ruskej dievčiny, ktorá zomrela pri pôrode a rozhodne sa pátrať v jej minulosti. Kirill a Semyon, však chcú udržať svoj gang nad vodou a sú schopní preto urobiť čokoľvek. Hegemónia akéhokoľvek podsvetia nie je nekonečná, ale pokoriť ju bude chcieť veľkú porciu guráže, schopností a inteligencie.

TV tipy 21.8. - 27.7. 2017 TV tipy 21.8. - 27.7. 2017 TV tipy 21.8. - 27.7. 2017


Štvrtok

20:20 Anna Karenina (Anna Karenina) Sovietsky zväz, 1967, Dráma/Romantický/Historický (ČT art)
Adaptácia slávneho románu Leva Nikolajeviča Tolstého, ktorý pojednáva o morálke a postavení ženy v cárskom Rusku 19. storočia. Anna Karenina je krásna a inteligentná žena žijúca v spokojnom manželstve. Jej muž je bohatý, takže Anna netrpí materiálnym nedostatkom a azda práve preto sa začína nudiť. Pri návšteve rodiny svojho brata spoznáva mladého, ale ľahkomyseľného grófa Vronského, ktorý je očarený jej eleganciou a zrelou krásou. Situácia sa vyhrotí, keď Anna s Vronským otehotnie a o celom romániku sa dozvedá jej muž… Režisérovi Alexandrovi Zarchovi sa podarilo vystihnúť osobitú poetiku Tolstého románu a nájsť rovnováhu medzi lyrickosťou, romantickosťou a dramatickosťou.

21:05 Na západe nič nové (All Quiet on the Western Front) USA, 1930, Vojnový/Dráma (Dvojka)
Adaptácia slávneho rovnomenného románu predstaviteľa "stratenej generácie" Ericha Maria Remarquea. Príbeh z 1. svetovej vojny sleduje skupinu mladých nemeckých chlapcov, ktorí sa pod vplyvom propagandy nechali naverbovať na front. V hrôzach vojny prechádzajú radikálnou premenou. Mladíci sa stávajú svedkami smrti a nezmyselného zabíjania a tak sa ich predstava o nepriateľovi, dobre a zle úplne rozplýva, aby ju nahradilo jediné: nenávisť k vojne a násiliu. Toto silné protivojnové posolstvo získalo okrem iných ocenení i dvoch Oscarov - za najlepší film a najlepšiu réžiu. Na svoju dobu nezvyčajne naturalistický film so silným pacifistickým a humanistickým posolstvom, predstavuje jedno z vrcholných diel raného zvukového filmu.

00:30 George Harrison: Život v materiálnom svete (George Harrison: Living in the Material World), USA, 2011, Dokumentárny/Hudobný/Životopisný (ČT art)
Dokument George Harrison: Living in the Material World mapuje život a tvorbu jedného z najslávnejších hudobníkov všetkých čias. Približuje jeho detstvo v Liverpoole, éru Beatles, ale aj jeho sólovú kariéru a súkromný život. Slávny režisér a milovník hudby Martin Scorsese zachytáva Georgea Harrisona nielen ako úspešného hudobníka, ale aj ako hĺbavého hľadača rovnováhy medzi materiálnym a duchovným svetom. Hladko tak zapadá medzi Scorseseho hrané filmy s mužskými protagonistami, ktorí pochybujú, či si zvolili správnu cestu. Harrison i Scorsese boli vychovávaný podľa katolíckych zásad a u oboch sa umenie zaradilo medzi najdôležitejšie dôvody existencie.

TV tipy 21.8. - 27.7. 2017 TV tipy 21.8. - 27.7. 2017 TV tipy 21.8. - 27.7. 2017


Piatok

20:00 Most pri Remagene (The Bridge at Remagen) USA, 1969, Vojnový/Dráma (Prima MAX)
Ku koncu 2. svetovej vojny v roku 1945 dostáva major Kruger, vojenský veliteľ mesta Remagen, príkaz na zničenie posledného mostu cez Rýn, čím by sa mimoriadne spomalil postup spojeneckej armády. Keďže most je poslednou záchrannou cestou pre 75 tisíc Nemcov na druhej strane Rýna, rozhodne sa veliteľ likvidáciu oddialiť. Snímka tak pomerne vyniká spomedzi ostatných amerických vojnových filmov tej doby, keďže namiesto patriotizmu prináša pacifizmus, namiesto veľkolepého boja komornú drámu a namiesto absolútneho heroizovania spojencov sa snaží na vojnu nazerať aj očami Nemcov.

21:00 Komu zvonia do hrobu (For Whom the Bell Tolls) USA, 1943, Vojnový/Romantický/Dráma (Dvojka)
Adaptácia románu Ernesta Hemingwaya sa odohráva v 30-tych rokoch 20. storočia počas občianskej vojny v Španielsku. Mladý dobrodružný hrdina Robert Jordan sa pridáva na stranu povstalcov, ktorí pripravujú sabotážnu akciu a chcú vyhodiť do povetria most. Ich vodcom je charizmatická Pilar, ktorá dokáže predpovedať budúcnosť. Robert sa rozhodne noc pred akciou stráviť pod holým nebom a za týchto turbulentných okolností sa zbližuje s mladučkou Máriou. Film bol ocenený dvoma Zlatými glóbusmi a jedným Oscarom.

22:40 Tenká červená čiara (The Thin Red Line), USA, 1998, Vojnový/Historický/Dráma (Prima MAX)
Píše sa rok 1942 a druhá svetová vojna zúri už aj v Pacifiku. Na brehy ostrova Guadalcanal putuje jedna americká rota za druhou. Vojaci opúšťajú svoje rodiny, aby bojovali s japonskou armádou. Film sleduje osudy vojaka Witt, ktorý je dezertérom žijúcim v pokoji a mieri na ostrove v Pacifiku. Jedného dňa je však chytený americkým námorníctvom, vypočutý a poslaný naspäť do aktívnej služby k jednotke pripravujúcej sa na bitku o Guadalcanal. Film ukazuje osudy rôznych vojakov a dôstojníkov počas tejto drsnej akcie, ktorá je veľmi dôležitá pre vývoj vojny s Japoncami. Drsným i lyrickým filmom skúmajúcim vojnové besnenie i život domorodých obyvateľov, nás sprevádza Wittov vnútorný monológ.

TV tipy 21.8. - 27.7. 2017 TV tipy 21.8. - 27.7. 2017 TV tipy 21.8. - 27.7. 2017


Sobota

13:20 Deň vrán (Le Jour des Corneilles) Francúzsko/Belgicko/Luxembursko/Kanada, 2012, Animovaný/Fantasy (ČT :D)
Despotický otec žije spolu so svojím synom hlboko v lese primitívnym životom. Z chlapca vyrastie divoch, ktorý sa svojho obrovského otca bojí, ale zároveň k nemu chová obdiv. Jeho jedinými spoločníkmi sú duchovia strašiaci v lese a to až do dňa, kedy sa mladík zoznámi v susednej dedine s dievčinou Manon. Až tu si uvedomí existenciu lásky a rozhodne sa zistiť, kde a či vôbec sa skrýva otcova láska k nemu. Animované dielo popretkávané mnohými mytologickými motívmi je príbehom o odlúčenosti, samote, vine, odpustení a ľudských predsudkoch.

00:00 Profesor (Il camorrista) Taliansko, 1985, Kriminálny/Dráma (Dvojka)
Príbeh Profesora, ktorý z väzenia riadi svoje impérium vrážd a drog. Neskôr sa mu s pomocou vernej sestry podarí ujsť, aby sa postupne po vojne s ostatnými bossmi dostal na čelo mafie. Necháva za sebou krvavú stopu a talianske orgány sú proti nemu bezmocné. Film je voľne inšpirovaný príbehom skutočného bossa camorry Raffaele Cutola. Snímka oproti žánrovo príbuzným americkým náprotivkom stavia skôr na svojej autenticite a spoločenskej reflexii. Zameriava sa viac na mafiu v širšom kontexte, než na rodinu, respektíve jednotlivca a jeho najbližšie vzťahy.

00:05 Madisonské mosty (The Bridges of Madison County) USA, 1995, Dráma/Romantický (Doma)
Clint Eastwood v úlohe režiséra pre seba vytvoril postavu fotografa Roberta Kincaida, ktorého pracovné povinnosti zavejú k domu Francescy Johnsonovej. Vzájomné očarenie čoskoro prerastie do ľúbostného pomeru a vydatá žena sa ocitne pred neľahkým rozhodnutím – zostať pri manželovi a deťoch alebo sa oddať novoobjavenému silnému citu, čo zdieľa s charizmatickým novinárom. Malebné kompozície, civilné herectvo, staromilské rozprávanie a štylizácia možno pôsobia ako z bežného citového dojáku, ale svojim spôsobom ide o citlivú báseň s očistným účinkom.



 

Nedeľa

20:35 Skyfall (Skyfall) Veľká Británia/USA, 2012, Akčný/Thriller (JOJ)
James Bond musí ochrániť svoju nadriadenú pred osobným nepriateľom a zneškodniť narastajúcu hrozbu globálneho počítačovému terorizmu. Démonický zloduch je bývalým špičkovým agentom MI6, ktorý sa chce pomstiť svojej niekdajšej nadriadenej M za jej hriechy z minulosti spojené s materskou zradou. Značne rozporuplný vzťah s M má aj Bond, ktorému sa šéfka takisto stala akousi náhradnou matkou za rodičov, ktorý zahynuli, keď bol malý. Jeho trauma z detstva je o to silnejšia, že sa rozhodujúci boj o M odohráva na opustenom škótskom rodinnom sídle Skyfall, kde sú Bondovi rodičia pochovaní. Snímka sa vracia s bondovskému kánonu a otvorene sa vysmieva zo zaužívaných klišé, ale aj využíva jeho najvýraznejšie prvky.

20:55 Červenobradáč (Akahige) Japonsko, 1965, Historický/Dráma (Dvojka)
Mladý lekár Noboru Jasumoto len nedávno ukončil štúdium medicíny a nastupuje do nemocnice pre chudobných, ktorú vedie nekompromisný doktor Niide, prezývaný Červenofúz. V neľahkých podmienkach sa snaží poskytovať zdravotnú starostlivosť i útechu tým, s ktorými sa život nemaznal. Po počiatočných konfliktoch si mladý lekár uvedomí, že za tvrdou maskou Červenofúza sa skrýva hlboko ľudské a láskavé srdce, žijúce podľa tých najvznešenejších morálnych kréd. Červenofúz vie, že dôležitejšie ako moc a sláva sú v živote súcit a nezištná pomoc. Snímka však nie je ani tak rozprávaním o dvoch mužoch, ale celou mozaikou drobných príbehov zdravotníkov a pacientov. Zároveň snímka nerozpráva len o chorobách tela, ale aj duše a celej spoločnosti.

22:05 … a spravodlivosť pre všetkých (...And Justice for All) USA, 1979, Kriminálny/Thriller/Dráma (ČT2)
Arthur je úprimný, idealistický právnik, ktorý sa jedného dňa dostáva pod tlak, keď má obhajovať významného sudcu. Ten je obvinený zo zabitia a znásilnenia mladého dievčaťa. Arthur vie, že je vinný. Keď dôjde na súdne líčenie, musí si Arthur vybrať medzi kariérou a cťou. Záver súdneho líčenia je explozívna a nezabudnuteľný. Absurdnosť amerického justičného systému je vo filme vylíčená ako kriticko-satirická mozaika práva a spravodlivosti, zločinu a korupcie. Tak depresívne a súčasne mrazivo ironické znázornenie spravodlivosti amerického súdnictva sa v mainstreamovej americkej kinematografii neobjavuje príliš často.


autor Marcel Šedo 21.8.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.