TV TIPY 14.8. - 20.8. 2017

TV TIPY 14.8. - 20.8. 2017

článok



Pondelok

20:25 Najhľadanejší muž (A Most Wanted Man) Veľká Británia/USA/Nemecko, 2014, Kriminálny/Thriller/Psychologický (Jednotka)
Issa Karpov je utečenec z Čečenska, ktorý prišiel do Nemecka ilegálne. Dostane sa do hľadáčika nemeckej tajnej služby, ktorá monitoruje aktivity militantných moslimských kruhov a predovšetkým činnosť dr. Abdullaha, bohatého filantropa, ktorého podozrievajú z financovania terorizmu. Keď vysvitne, že Karpov má v hamburskej banke uloženú veľkú sumu peňazí, začne sa o prípad zaujímať aj americká ambasáda. Pomalý thriller, akoby zo starej školy, kladie dôraz skôr na atmosféru než na akciu. Tvorcovia diváka nevedú "hollywoodsky" za ručičku a informácie neopakujú, nevysvetľujú motivácie postáv, využívajú elipsy v rozprávaní a kľúčové informácie mu odovzdávajú len v narážkach a náznakoch.

21:10 Omar (Omar) Palestína, 2013, Thriller/Romantický/Dráma (Dvojka)
Mladého pekára Omara oddeľuje od jeho tajnej lásky múr, ktorý pretína územie Palestíny. Kvôli rôznym dôvodom ho denne preliezajú stovky mužov, ktorí podobne ako Omar čelia hrozbe smrti či väzenia. Po atentáte na izraelského vojaka zatknú aj Omara a ten musí čeliť bolestnej voľbe. Film palestínskeho režiséra Hanyho Abu-Assada získal zvláštnu cenu poroty na MFF v Cannes a bol nominovaný na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Film je výpoveďou o medziľudských vzťahoch kdekoľvek na svete.

21:45 Kramerová verzus Kramer (Kramerová vs. Kramer) USA, 1979, Dráma (ČT2)
Joanna už nedokáže ďalej žiť s karieristickým Tedom. Opúšťa ho a necháva mu na starosť prácu v domácnosti a ich malého syna Billyho. Keď Ted ukončí svoju sľubne rozbehnutú kariéru, naučí sa viesť domácnosť a utuží svoj vzťah so synom, objaví sa Joanna a chce Billyho získať pre seba. A tak sa rozohráva emotívny a napínavý súdny proces. Dráma osamelého otca, ktorý v mene svojho syna rezignoval na svoju kariéru a (na filmových plátnach netradičnej) materskej lži, ľútosti a vydierania.

23:05 Boccaccio '70 (Boccaccio '70) Taliansko/Francúzsko, 1962, Poviedkový/Komédia/Fantasy (ČT art)
Film Boccaccio ´70 je súborom štyroch poviedok spracovaných štyrmi najvýznamnejšími talianskymi režisérmi so špecifickými režijnými prístupmi a vlastným autorským štýlom. Všetky poviedky tak spája predovšetkým „boccacciovská“ téma, ktorou sú zvyky, hranice a tabu v sexuálnom správaní moderného človeka. Prvú vytvoril Mário Monicelli a zameriava sa v nej na chudobných novomanželov, ktorí sa snažia utajiť svadbu, aby žena neprišla o prácu vo firme zamestnávajúcej iba slobodné ženy. Problémom však začne byť sexuchtivý nadriadený. Frederico Fellini pre zmenu zobrazil puritánskeho Antonia bojujúceho proti morálnemu úpadku spoločnosti, ktorý stelesňuje obrovská billboardová reklama propagujúca prostredníctvom sporo odetej Anity Ekberg konzumáciu mlieka. Luchino Visconti zobrazil dekadentný vzťah muža a ženy na príklade manželky, ktorá sa rozhodne potrestať manželovu neveru tým, že sa s ním začne predháňať v počte mileneckých vzťahov. Tým sa preňho stane atraktívnejšou, ale znechutí sa sama sebe. Vittorio De Sica v poslednej poviedke zobrazuje lotériu, vďaka ktorej bude môcť vylosovaný šťastlivec stráviť noc so Sophiou Lorenovou.


Utorok

13:45 Útek v reťaziach (The Defiant Ones), USA, 1958, Kriminálny/Thriller (Prima MAX)
Film Stanleyho Kramera je dramatickým príbehom o dvoch rozdielnych mužoch utekajúcich pred zákonom. Beloch Jackson a černoch Cullen síce utečú z väzenskej dodávky, ale sú navzájom spútaní reťazou, ktorú si nie sú schopní dať dole. Obaja sú tak prinútení ku vzájomnému zbližovaniu, ktoré napokon preklenie priepasť rasových predsudkov. Stane sa tak v najkrušnejších chvíľach záchrany života. Film je cenný najmä preto, že vznikol v päťdesiatych rokoch, kedy bola rasová segregácia v celej Amerike absolútne bežnou záležitosťou.

14:30 Partie krásného dragouna, Československo, 1970, Kriminálny/Komédia (ČT1)
Po tom, ako je vo svojej vile zavraždená bohatá pani Zuzánková, začne komisár Zdychynec podozrievať snúbenca svojej dcéry Kamilky, mladého poručíka Rudiho Macháčka. V deň vraždy prišiel neskoro na tanečnú zábavu a správal sa podozrivo, výsluch medzi štyrmi očami sa skončil hádkou a fackami. Ukáže sa, že Macháček má okrem Kamilky pletky aj s ďalšími dievčatami, ktoré dúfajú, že sa s nimi ožení.

00:30 Kronika (Chronicle) USA, 2012, Sci-fi/Thriller/Mysteriózny/Akčný (Prima MAX)
Charizmatický a populárny krásavec Steve, triedny vedátor Matt a v kolektíve nie príliš obľúbený Andrew, sú kamaráti zo strednej školy. V ničom zásadnom sa nelíšia od ostatných teenagerov, ale len do chvíle, kým v lese nenájdu záhadnú substanciu, vďaka ktorej získajú nadprirodzené schopnosti. Svoje schopnosti však nevedia rozumne využiť a slúžia im len ako nástroj pre zábavu a krátenie nudných chvíľ. Svoju nadľudskú silu testujú sami na sebe a na ľuďoch vo svojom okolí. Svedkami ich výčinov sme aj vďaka Andrewovej kamere, ktorá mala pôvodne slúžiť, ako záznam vyčíňania jeho opileckého otca. Postupom času sa však životy hlavných hrdinov začínajú zamotávať, nadprirodzené schopnosti prestávajú zvládať a prebúdzajú sa v nich temnejšie stránky ich osobností.


Streda

21:00 Domov (Home) Francúzsko, 2009, Dokumentárny/Prírodopisný (ČT2)
Cesta po päťdesiatich krajinách sveta je ódou na krásu a harmóniu našej planéty. Optimistický prístup však zo svojho zorného poľa nevylučuje ani ekologické či sociálne problémy. Sledujeme tak to najkrajšie i najzničenejšie - od Kilimandžára po austrálske korálové pobrežie, od amazonského pralesa po púšť Gobi, od ničenia pralesov a straty biodiverzity až po vzrast životného príjmu a silnejúcej demokracie.

22:05 Vražda v hotelu Excelsior, Československo, 1971, Kriminálny/Komédia (ČT1)
Všetko sa začína jedného večera v luxusnom hoteli Excelsior. Tam sa manželia Matoušovci a Janíkovci, Nemec Hans-Joachim Kirchmayer, čašník Pepi, pianista Kroft, tajomný perský diplomat Mohamed Rasul Zade a riaditeľ Arne Hnízdo stanú podozrivými z vraždy pani Dany Matoušovej. Vyšetrovaniu velí inspektor Brůžek, jeho kolega Bouš a ich nadriadený Vacátko. Vražedným nástrojom sa stala fľaša, ktorú mal každý zo zúčastnených aspoň na chvíľu v rukách. Staromilská konverzačná detektívka obsahuje výnimočné panoptikum rôznych postavičiek a slušnú dávku humoru.

22:30 Senna (Senna) Veľká Británia/Francúzsko, 2010, Dokumentárny/Športový/Životopisný (Prima MAX)
Príbeh Ayrtona Sennu, jedného z najznámejších a najlepších jazdcov Formule v histórii, je príbehom o obrovskom talente, ktorý aj napriek prekážkam zažiaril, aby po niekoľkých rokoch tragicky zhasol. Senna vstúpil do sveta Formule 1 v polovici osemdesiatych rokov 20. storočia. Ako Brazílčan si musel svoje miesto v prevažne európskom svete tvrdo vybojovať. Asif Kapadia popisuje jeho púť za slávou, lemovanú problémami so svetovou organizáciou a mimoriadne nepriateľským Alainom Prostom, až po tragickú haváriu, pri ktorej vôbec nemusel prísť o život.


Štvrtok

20:20 Bratia Karamazovci (Braťja Karamazovy) Sovietsky zväz, 1969, Dráma (ČT art)
Trojdielna sovietska adaptácia Dostojevského románu z roku 1969 sa vyznačuje minimálnym využívaním filmárskych ornamentov. V centre pozornosti zostáva Dostojevského text interpretovaný hercami v takmer divadelnom podaní. Vzťah troch bratov k osudu, láske a Bohu v psychologickej dráme zobrazuje mnohé morálne dilemy. Režisér Ivan Pyrjev mal už na konte okrem iného filmové spracovanie Dostojevského Idiota a Bielych nocí.

21:20 Väzenský rock (Jailhouse Rock) USA, 1957, Muzikál/Dráma (ČT art)
Kasový trhák z roku 1957 má v hlavnej úlohe Elvisa Presleyho, ktorý hrá Vinceho Everetta, väzňa obžalovaného zo zabitia človeka pri jednej krčmovej bitke. Chudobný robotník sa vo väzení stretne s Hunkom, ktorý kedysi hrával v country kapele a čoskoro objaví talent, ktorý v ňom drieme. Dohodnú sa, že keď sa dostanú z väzenia, rozbehnú spolu veľkú kariéru v showbiznise. Vincea však prepustia skôr a za pomoci promotérky Peggy sa z neho stáva milovaná hviezda. Vincea zaslepí úspech a peniaze a zabudne na svoje záväzky. Vo filme sa objaví šesť Presleyho piesní, ako napríklad Jailhouse Rock, Treat Me Nice alebo I Wanna Be Free.


Piatok

20:00 Tajomstvá Paríža (Les mystères de Paris) Francúzsko/Taliansko, 1962, Dráma/Romantický (Prima MAX)
Markýz de Sombreuil je bohatý šľachtic, ktorý zastáva významné miesto v štátnych službách. Keď pri nezmyselnom závode z jedného z večierkov zrazí chudobného robotníka, poznamená ho to na celý život. Robotník umiera a Rodolphe de Sombreuil preberá jeho záväzky a stará sa o jeho mladú dcéru Máriu. Pri svojom príchode medzi chudobný ľud spoznáva skutočné hodnoty i pravú lásku. Klasický francúzsky romantický film uhranie najmä presným vystihnutím atmosféry francúzskych uličiek, ale i svojou romantizujúcou naivitou.

21:00 Noc vo Varennes (La nuit de Varennes) Francúzsko/Taliansko, 1982, Dráma/Historický (Dvojka)
Je jún 1791 a francúzska revolúcia je v plnom prúde. V dostavníku, odchádzajúcom z Paríža, sa stretávajú rôzni ľudia, reprezentujúci vzorku vtedajšej francúzskej vyššej spoločnosti - spisovateľ, speváčka s milencom, dvorná dáma Marie Antoinetty, ale i známy zvodca Casanova a americký mysliteľ Thomas Paine. Len niektorí z nich vedia, že dostavník ide v stopách kráľovského páru na úteku. Mimoriadne inteligentný a presný historický film sa takmer celý odohráva v dostavníku a aj napriek tomu pôsobí svižne a dynamicky. Aj napriek svojej "divadelnej" jednote miesta, času a deja, podáva snímka úplnejší obraz francúzskej revolúcie, ako hociktorý iný film.

22:20 Jackie Chan a čínsky poklad (Jui kuen II) Hong Kong, 1994, Akčný/Komédia (Prima MAX)
Vracajúc sa domov so svojim otcom sa Wong Fei-Hong pripletie do bitky medzi cudzincami, ktorí si želajú vyvážať starodávne čínske artefakty a lojalistami, ktorí chcú, aby ani kúsok zo vzácnych artefaktov neopustil krajinu. Fei-Hong sa naučil štýl "opitého boxovania", ktorý z neho robí nebezpečnú osobu. Bohužiaľ, jeho otec je proti tomu, aby používal akékoľvek spôsoby násilia a tak musí bojovať nielen so záhadnými cudzincami, ale aj otcovým odporom. Vo filme sa stretávajú tradične pojaté kung-fu scény, príznačné pre 70. roky a moderná choreografia, kedy dochádza k radikálnemu zvýšeniu rytmu a gagovitého humoru.


Sobota

20:25 Kon-Tiki (Kon-Tiki) Veľká Británia/Nórsko/Dánsko/Nemecko/Švédsko, 2012, Dobrodružný/Životopisný/Historický (Jednotka)
Nórsky moreplavec, antropológ a spisovateľ Thor Heyerdahl uskutočnil v roku 1947 spolu s piatimi priateľmi dobrodružnú plavbu z Peru do Polynézie, aby dokázal svoju hypotézu o jej osídlení. Na plti z balzového dreva strávili spolu 101 dní a prekonali približne 6980 kilometrov. Na svojej ceste zažili mnoho nebezpečných situácií. Film, ktorý Heyerdahl počas expedície nakrútil bol ocenený Oscarom a kniha s názvom Kon-tiki sa stala medzinárodným bestsellerom, preloženým do viac ako sedemdesiatich jazykov.

20:20 99 frankov (99 francs) Francúzsko, 2007, Komédia/Kriminálny (JOJ Family)
Octave pristupuje k ľuďom ako k produktu. Pracuje pre jednu z najväčších reklamných agentúr na svete, Ross & Witchcraft, a má všetko, čo potrebuje - peniaze, prostitútky, kokaín. Aj napriek tomu nie je šťastný. Život mu zmení až románik s krásnou kolegyňou Sophie a pracovná schôdzka u najväčšieho výrobcu mliečnych produktov Madone. Vtedy sa rozhodne vzbúriť voči vlastným "hodnotám" a uniknúť zo systému. Vizuálne nápaditý film so špecifickým humorom je ďalšou z prepotrebných kritík dnešného sveta.

21:50 Rok ďábla, Česko, 2002, Komédia/Hudobný/Mystifikácia (ČT art)
Stretnutie s určitými ľuďmi môže zmeniť náš život. Folková legenda, holandský dokumentarista a skupina muzikantov, ktorí hrajú na pohreboch, sa vydávajú na pozoruhodnú koncertnú šnúru. Petr Zelenka miesi realitu a fikciu v magickom dobrodružstve plnom hudby, v ktorom anjeli pomáhajú ľuďom počuť melódie skryté v ich vnútri. Keď Jaromír Nohavica pozve skupinu Čechomor na spoločné turné, dúfa, že tým pomôže vyliečiť svojho priateľa Karla Plíhala. Hudobníci dúfajú, že im pomôže na ceste k sláve, dokumentarista zasa verí, že našiel tému na svoj film.

00:05 Ctihodné mŕtvoly (Cadaveri eccellenti) Taliansko/Francúzsko, 1976, Kriminálny/Thriller (Dvojka)
Inšpektor Rogas je poverený vyšetrovaním vraždy okresného prokurátora. Počas tohto vyšetrovania zavraždia dvoch ďalších sudcov. Ukáže sa, že všetky tri obete pracovali na tých istých prípadoch. Rogas postupne zisťuje, že korupcia a organizovaný zločin siahajú až do najvyšších politických kruhov. Preto odchádza za predsedom Najvyššieho súdu, ktorý však Rogasove teórie o sprisahaní vysokých vojenských dôstojníkov a politikov odmieta. Čoskoro na to je však aj on zastrelený. Inšpektor Rogas zistí, že je sledovaný a odpočúvaný. Nebezpečná slučka sa pomaly začína uťahovať aj okolo neho. Snímka je plná všadeprítomného strachu, ktoré akoby bolo zakorenené v celej spoločnosti. Snímka patrí do línie talianskych politických filmov, ktoré v 60. až 80. rokoch zobrazovali prepojenie politiky s mafiou a tvrdý boj vlády proti komunistom.


Nedeľa

09:20 Deň vrán (Le Jour des Corneilles) Francúzsko/Belgicko/Luxembursko/Kanada, 2012, Animovaný/Fantasy (ČT :D)
Despotický otec žije spolu so svojím synom hlboko v lese primitívnym životom. Z chlapca vyrastie divoch, ktorý sa svojho obrovského otca bojí, ale zároveň k nemu chová obdiv. Jeho jedinými spoločníkmi sú duchovia strašiaci v lese a to až do dňa, kedy sa mladík zoznámi v susednej dedine s dievčinou Manon. Až tu si uvedomí existenciu lásky a rozhodne sa zistiť, kde a či vôbec sa skrýva otcova láska k nemu. Animované dielo popretkávané mnohými mytologickými motívmi je príbehom o odlúčenosti, samote, vine, odpustení a ľudských predsudkoch.

20:55 Nebo a peklo (Tengoku to jigoku) Japonsko, 1963, Detektívny/Thriller/Dráma (Dvojka)
Úspešný manažér na vrchole kariéry sa stane obeťou vydierania. Vydierači však namiesto jeho syna omylom uniesli iného chlapca. Vysokopostavený muž tak stojí pred ťažkým rozhodnutím, či obetuje svoju prácu, ktorá je pre neho všetkým, alebo svoju česť. Komorná dráma o živote jednej rodiny sa tu prelína s napínavým a komplikovaným detektívnym pátraním. V závere sa snímka prelomí do sociálne kritickej roviny, čím jednoznačne prekonáva viaceré zaoceánske náprotivky.

22:00 Silkwood (Silkwoodová) USA, 1983, Thriller/Životopisný (ČT2)
Film nakrútený podľa skutočných udalostí rozpráva o ikone politických aktivistov Karen Silkwoodovej. Tá pracovala ako robotníčka v oklahomskej továrni na spracovanie plutónia. Po zvýšenom počte ochorení a úmrtí pracovníkov továrne, sa rozhodne pre verejnú kritiku vedenia. Následná fatálna autonehoda dodnes vyvoláva pochybnosti o tom, či išlo skutočne o nehodu alebo plánovanú vraždu.


autor Marcel Šedo 14.8.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.