TV TIPY 7.8. - 13.8. 2017

TV TIPY 7.8. - 13.8. 2017

článok



Pondelok

20:20 Panelstory aneb Jak se rodí sídliště, Československo, 1979, Komédia (JOJ Family)
Dlhé roky zakazovaná satira sa odohráva na rozbahnenom veľkomestskom sídlisku. V ňom sa pechorí skupinka smiešne sebeckých a egomaniackych postáv, ktoré sú ľahostajné k okolitému svetu. Len stratený dedinský dedo prináša závan naozajstného záujmu a súcitu. Snímka o marazme v spoločnosti počas normalizácie, o "králikárňach" a plnení plánu.

20:25 Billy Elliot (Billy Elliot) Veľká Británia/Francúzsko, 2000, Komédia/Hudobný/Dráma (Jednotka)
Tvrdý anglický otec sa rozhodne poslať svojho jedenásťročného syna Billyho na kurzy boxu, aby „zmužnel". Billy sa mu snaží vyhovieť, avšak pri pohľade na mladé primabaleríny zostáva očarený ladnosťou ich pohybov. Jeho otec a militantný brat však z toho pravdepodobne nebudú príliš nadšený. Potajme sa dohodne s pani Wilkinsonovou, učiteľkou baletu, aby ho zaradila medzi dievčatá. Na nátlak pani Wilkinsonovej pošle otec Billyho na prestížnu baletnú školu. Snímka je však okrem individuálneho príbehu o nonkomformnosti zaujímavá aj svojim sociálnym rozmerom, konkr. verným vyobrazením stavu Anglicka v období thatcherizmu.

21:05 Bílá nemoc, Československo, 1937, Sci-Fi/Podobenstvo (Dvojka)
Veliteľ jednej krajiny nazývaný Maršal, vyzýva svojich mužov na napadnutie susedov. Obyvatelia prijímajú jeho plány s nadšením, keďže majú možnosť získať slávu a uznanie. V krajine sa medzitým šíri nevyliečiteľná choroba nazývaná Bílá nemoc. Chudobný lekár dr. Galén objaví protilátku, avšak dr. Sigelius sa vyhlási za jej objaviteľa a bez akejkoľvek hanby a výčitiek prijíma ovácie a vyznamenania. Galén preto vyhlási, že návod na výrobu lieku vydá len pod podmienkou, že budú zastavené prípravy na vojnu. Maršál podmienku odmietne a vojnu aj napriek hrozbe epidémie vyhlási. Galén naďalej lieči len chudobných pacientov, avšak len dovtedy kým neochorie samotný Maršal.

TV tipy 7.8. - 13.8. 2017 TV tipy 7.8. - 13.8. 2017 TV tipy 7.8. - 13.8. 2017


Utorok

20:15 Temný rytier (The Dark Knight) USA/Veľká Británia, 2008, Akčný/Thriller/Krimi (Dajto)
V pokračovaní úspešného titulu Batman začína sa režisér Christopher Nolan rozhodol ešte silnejšie dupnúť na plyn a priniesť drámu antických rozmerov. S pomocou poručíka Jima Gordona a štátneho žalobcu Harveyho Denta sa Batman snaží zničiť posledné kriminálne živly v uliciach mesta. Toto spojenectvo funguje mimoriadne efektívne, ale čoskoro všetci zistia, že sa stali obeťami nevypočítateľného zločinca menom Joker. Nolan sa rozhodol upustiť od klasického komiksového boja dobra so zlom a zrelativizovať hranice medzi superhrdinom a jeho protivníkom. Heath Ledger vo svojej poslednej roli šialeného klauna predviedol nezabudnuteľný výkon, za ktorý si posmrtne odniesol Oscara.

21:30 Čapkovy povídky, Československo, 1947, Komédia/Kriminálny/Poviedkový (Dvojka)
Snímka obsahuje päť poviedok z Čapkových Povídek z jedné a druhé kapsy: Propuštěný, Případ s dítětem, Balada o Juraji Čupovi, Ukradený spis a Poslední soud. Prvá je o podmienečne prepustenom trestancovi, v druhej policajný komisár hľadá páchateľa uneseného dieťaťa, tretia rozpráva o náboženskom fanatikovi, ktorý na základe božieho príkazu zabil človeka a ide sa udať, vo štvrtej pátra inšpektor Pištora po lupičovi, ktorý omylom ukradol tajné spisy generálneho štábu a v piatej zisťujeme, že hriešnici trestu nikdy neujdú. Nadčasová výpoveď o svedomí, zodpovednosti, vine a treste.

22:00 Votrelec ³ (Alien³) USA, 1992, Akčný/Sci-fi/Horor (Prima MAX)
Dôstojník Ripleyová ako jediná prežije pristátie poškodenej vesmírnej lode na planéte Fiorina 161. Toto, v minulosti opustené skladisko je teraz prísne stráženým väzením obývaným odsúdenými kriminálnikmi. Okrem toho však Ripleyová zisťuje, že na palube jej lode sa nachádzal Votrelec. Počet zavraždených neustále narastá a Ripleyová sa spolu s ostatnými väzňami musí príšere postaviť bez zbraní a techniky. Čoskoro však zistí, že aj ona v sebe nesie zárodok Votrelca. Začínajúcemu režisérovi Fincherovi štúdio neustále kládlo polená pod nohy a tak sa k dielu radšej nepriznáva. Vo výsledku však aj tak ide o vydarenú psychologickú hru, do ktorej sa navyše zapája úchylné osadenstvo väznice.

TV tipy 7.8. - 13.8. 2017 TV tipy 7.8. - 13.8. 2017 TV tipy 7.8. - 13.8. 2017


Streda

20:55 Dým bramborové natě, Československo, 1976, Dráma/Psychologický (Dvojka)
Starnúci pražský špecialista prijme po rozchode so ženou, ktorá zostala v zahraničí, miesto obvodného lekára vo vidieckom zdravotnom stredisku, kde chce opäť nájsť duševný kľud a rovnováhu. Zo začiatku naráža na nedôveru, nepochopenie a ohováranie miestnych obyvateľov. Jeho odborné znalosti, chápanie ľudských hodnôt a slabostí a múdry kľud však jeho okolie presvedčí, že je nie len dobrý lekár, ale aj človek.

21:35 (Pi) USA, 1998, Dráma/Mysteriózny/Thriller (ČT art)
Film zobrazuje životný príbeh matematika Maxa Cohena a podsúva otázku koľko je nám toho dovolené poznať. Introvertný Cohen sa pokúša zistiť, či sa nejakým spôsobom nedá predpovedať hodnota akcií, s ktorými sa pracuje na burze. Vychádza pritom z veľmi jednoduchej teórie, že ak sa všetky javy na svete dajú popísať číslicami, tak potom tu je istá možnosť, že sa v navonok chaoticky vyzerajúcich procesoch dá nájsť nejaká zákonitosť. O čosi podobné sa pokúšal aj jeho profesor, keď sa snažil nájsť periódu v čísle Pí, ale na Cohenovo sklamanie sa toho po psychickom zrútení vzdal. Aj napriek veľkým zdravotným problémom sa pomaly k výsledku dostáva, ale o ten má záujem viacero ľudí... Lynchovsky ladený film pracuje s výrazne štylizovanou kamerou a zobrazuje našu odvekú túžbu po nájdení zmyslu.

22:05 Pěnička a Paraplíčko, Československo, 1970, Komédia/Kriminálny (ČT1)
Jedného rána je v Prahe vo Vltave nájdená mŕtvola kasára Toufara sa zabodnutým nožom v chrbte. Inšpektori Bouše a Brůžek navštívia jeho milenku, prostitútku Annu Okrúhlu prezývanú Paraplíčko a je zjavné, že predtým ako otvorila dvere, niekto utiekol von oknom. Paraplíčko je predvedená na výsluch k šéfovi kriminálky Vacátkovi, ale k ničomu sa neprizná. Pred Toufarom žila s kasárom Pěničkom, ktorý ju veľmi miloval. Keď však išiel na tri roky do väzenia, začala žiť so surovým Toufarom a ten ju znovu vyhnal na ulicu prostituovať. Pěnička je preto v prípade vraždy najpodozrivejší.

TV tipy 7.8. - 13.8. 2017 TV tipy 7.8. - 13.8. 2017 TV tipy 7.8. - 13.8. 2017


Štvrtok

20:20 Bratia Karamazovovci (Braťja Karamazovy) Sovietsky zväz, 1969, Dráma (ČT art)
Trojdielna sovietska adaptácia Dostojevského románu z roku 1969 sa vyznačuje minimálnym využívaním filmárskych ornamentov. V centre pozornosti zostáva Dostojevského text interpretovaný hercami v takmer divadelnom podaní. Vzťah troch bratov k osudu, láske a Bohu v psychologickej dráme zobrazuje mnohé morálne dilemy. Režisér Ivan Pyrjev mal už na konte okrem iného filmové spracovanie Dostojevského Idiota a Bielych nocí.

21:05 Zastihla mě noc, Československo, 1985, Dráma/Vojnový/Životopisný (Dvojka)
Životopis komunistickej odbojárky, ktorá zahynula v nacistickom koncentračnom tábore Rawensbruck, nakrútil režisér Juraj Herz. Pre svoj ideologicky podfarbený film zvolil expresívnejší prístup, ako tomu v danej dobe bývalo zvykom a divákom predostrel emotívny príval obrazov stiesňujúcich väzeňských priestorov a všadeprítomného teroru. Snímka je retrospektívnym rozprávaním novinárky Jožky Jabůrkovej, ktorá si na konci života začne vybavovať dôležité okamihy. Film vo výsledku nie je ani tak dobovým konštruktom, ako skôr nadčasovou výpoveďou o úpadku humanizmu.


Piatok

21:05 Neha, Československo, 1991, Dráma (Dvojka)
Dvadsaťročný Šimon odchádza z rodičovského domu, aby našiel sám seba. Spoznáva zvláštny manželský pár. Viktor a Mária ho postupne vťahujú do svojho komplikovaného vzťahu pohybujúceho sa na hranici nežnosti a krutosti. Šimon postupne odhaľuje ich spoločnú minulosť a čoraz viac podlieha ich spôsobu existencie. Snímka zaujme, pre slovenskú kinematografiu netypickým, minimom dialógov, minimalistickým herectvom a metaforickosťou. Spoločne s tým využíva aj "chladnú" paletu farieb, statickú kameru a mapuje rozpad medziľudských vzťahov v raných 90. rokoch.

23:00 Stokerovci (Stoker) USA/Veľká Británia Británie, 2013, Mysteriózny/Thriller (Plus)
Po tragickej smrti otca v deň svojich osemnástych narodenín sa India Stoker zoznamuje s jej charizmatickým strýkom Charliem, o ktorého existencii doteraz ani netušila. Keď sa Charlie nasťahuje k Indii a jej labilnej matke, obe očarí svojim šarmom a pokojom s akým rieši všetky úkony. Charlieho príchod však nebol náhodný a šokujúce tajomstvo z jeho z minulosti zásadne ovplyvní Indiinu budúcnosť. Prvý americký film kultového Chan-wook Parka, ktorý sa predtým preslávil svojou trilógiou pomsty, vyniká fascinujúcim, až barokovo opojným štýlom, mysterióznou atmosférou a spletitým rozprávaním.

23:20 Ospalá diera (Sleepy Hollow) USA/Nemecko, 1999, Horor/Mysteriózny/Thriller (ČT2)
Mladý, racionálny a moderné metódy využívajúci detektív Ichabod Crane je poslaný vyšetriť prípad vrážd. V roku 1799 odchádza do odľahlej dediny Ospalá diera. Miestni ľudia veria, že mŕtveho Van Garretta, jeho syna a vdovu Winshipovú, ktorí mali odrezané hlavy, má na svedomí legendárny bezhlavý jazdec. Podľa legendy to bol krutý žoldnier, ktorý bojoval počas americkej revolúcie na strane Angličanov a pred dvadsiatimi rokmi bol zabitý v lesoch neďaleko dediny. Detektívovi sa snaží pomôcť aj dcéra miestneho boháča Katrina Van Tessel, do ktorej sa Crane následne zamiluje. Crane sa pomaly začne orientovať vo vzťahoch v dedine a následne sa stane svedkom vyčíňania bezhlavého jazdca… Óda na imagináciu, v ktorej režisér Tim Burton uhranul divákov po celom svete svojou svojráznou výtvarnou štylizáciou.

TV tipy 7.8. - 13.8. 2017 TV tipy 7.8. - 13.8. 2017 TV tipy 7.8. - 13.8. 2017


Sobota

20:20 Woodstock (Woodstock: 3 Days of Peace & Music) USA, 1970, Dokumentárny/Hudobný (ČT art)
Precízny pohľad na priebeh kultového hudobného festivalu vo Woodstocku, kedy hnutie hippies a všeobecný odpor americkej verejnosti voči vojne vo Vietname dosahovali svoj vrchol. Kamery sa na lúkach v newyorskom Bethel objavia ešte pred masovou inváziou ľudí, ktorí prišli, aby si vypočuli hudbu a zmenili svet. Akcia i snímka rozprúdila diskusiu o požívaní návykových látok, nahote, stave hygienického zázemia a postoji divákov alebo umelcov. Vo filme si vypočujeme nesmrteľné melódie Santanu, The Who, Crosbyho, Jefferson Airplane, Janis Joplin a Jimmyho Hendrixa. Snímka, na ktorej sa podieľal George Lucas či Martin Scorsese, bola ocenená Oscarom za Najlepší dokument.

22:30 Muži, ktorí nenávidia ženy (The Girl with the Dragon Tattoo) USA/Švédsko/Veľká Británia/Nemecko, 2011, Krimi/Mysteriózny/Thriller (Plus)
Finančný reportér Mikael Blomkvist pátra po praneteri švédskeho priemyselníka Henrika Vangera, ktorá ešte ako mladé dievča záhadne zmizla v roku 1966. Vanger je presvedčený, že ju zavraždil niekto z členov jeho rodiny. Mikael sa tak vydáva na odľahlý ostrov pri švédskom pobreží, kde sa pustí do vyšetrovania. Spojí sa s hackerkou Lisbeth Salanderovou, ktorá je aj napriek výstrednému vzhľadu špecialistkou a výbornou detektívkou. Pre svoju tragickú minulosť - mužov, ktorí nenávidia ženy, znenávidela spoločnosť aj ľudí. Fincherova verzia zachováva formálnu vernosť svojej predlohe a preberá všetky unikátne prvky, ktorými oplývala, ako neobmedzovanie sa na jednu postavu, vykresľovanie postáv cez rôzne pohľady a pod.

00:05 Modrý zamat (Blue Velvet) USA, 1986, Dráma/Mysteriózny/Thriller (Dvojka)
Jeffrey sa po dlhšom čase vracia do rodného mestečka. Jedného dňa na lúke náhodou objaví ľudské ucho, ktoré ho zavedie na stopu záhadného kriminálneho prípadu. V ňom figurujú priekupníci drog, psychopatický zloduch Frank a tajomná barová speváčka Dorothy. Na ceste za odhalením zločinu mu pomáha dcéra miestneho policajného dôstojníka, Sandy, ktorá je doňho zamilovaná. Jedno z vrcholných diel Davida Lyncha mapuje temné zákutia ľudskej duše, skryté za fasádou vyleštených áut, krásnych záhrad, vysmiatych tvárí a veľkých domov. Výsledkom je voyeristický a ironický obraz zvrátenosti, brutality a perverzie, ktorý banálnu "zápletku" dovádza do obludných rozmerov.




Nedeľa

20:15 Oko v oblakoch (Eye in the Sky) Veľká Británia, 2015, Thriller/Vojnový/Dráma (JOJ Cinema)
Plukovníčka britskej armády Katherine Powellová velí medzinárodnej misii, ktorej cieľom je zajať nebezpečných teroristov v Keni. Keď však zistí, že teroristi plánujú samovražedný útok, cieľ misie sa zmení na "zabiť". Briti do bojovej akcie povolajú amerických pilotov dronov, ale vo chvíli, keď sa na bojovom poli objaví deväťročné dievčatko, pilot Steve Watts pre krízu svedomia nesplní rozkaz, čo vyústi do medzinárodnej roztržky. Protiteroristický dronový útok na území spriatelenej krajiny nevyjde podľa plánu.

20:55 Yojimbo - osobný strážca (Jodžimbo) Japonsko, 1961, Akčný/Džidaj-geki (Dvojka)
Bezmenný ronin sa v roku 1860, na konci éry dynastie Tokugawa, túla krajinou, až dorazí do mesta, ktoré je rozdelené medzi dva zločinecké gangy. Keď predvedie svoju šikovnosť s mečom, vodcovia oboch znepriatelených skupín si ho chcú najať za yojimba - osobného strážcu. On sa však rozhodne poštvať ich proti sebe a oslobodiť tak mestečko spod ich nadvlády. V roku 1964 nakrútil Sergio Leone remake s názvom Pre hrsť dolárov.

21:45 V zajatí rýchlosti (The World's Fastest Indian) Nový Zéland/USA, 2005, Športový/Historický/Životopisný (ČT2)
Novozélanďan Burt Munro strávil 40 rokov svojho života zdokonaľovaním svojho motocyklu Indian Scout z roku 1920. S týmto strojom sa vydal na soľné jazerá v Bonneville v americkom štáte Utah, ktoré sú vďaka dokonale rovnému povrchu ideálnym miestom pre rýchlostné skúšky. Aj napriek nepriazni okolností sa mu v roku 1967 podarilo prekonať rýchlostný rekord. Príbeh filmu sa sústredí na jeho cestu k Bonnevillským soľným pláňam. Snímka zaujme najmä idealistickou a energickou postavou starčeka, ktorého bude milovať úplne každý.


autor Marcel Šedo 7.8.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.