TV TIPY 24.7. - 30.7. 2017

TV TIPY 24.7. - 30.7. 2017

článok



Pondelok

20:25 Zamilovaný Shakespeare (Shakespeare in Love) USA/Veľká Británia, 1998, Romantický/Dráma/Komédia (Jednotka)
Londýnsky dramatik William Shakespeare má napísať novú hru, ale chýba mu inšpirácia. Nečakané stretnutie s pôvabnou Lady Violou, ktorá miluje divadlo až do tej miery, že sa vydáva za muža, aby v ňom mohla hrať, ho však nadchne a okrem lásky na prvý pohľad, mu prinesie aj vytúženú inšpiráciu. Z celého tohto prípadu, do ktorého sa zapletie aj samotná kráľovná Alžbeta I., vzniká hra Rómeo a Júlia, ktorá má obrovský úspech. Tom Stoppard a Marc Norman, výborne pracujú s nejasnosťami v živote najväčšieho anglického dramatika. Snímka je fascinujúca tým, že si ju užijú i laici a v omnoho väčšej miere aj znalci Shakespearovho života a princípov alžbetínskeho divadla.

21:05 Ten športový život (This Sporting Life) Veľká Británia, 1963, Športový/Dráma (Dvojka)
Príbeh drsného baníka Franka zo severoanglického Yorkshiru, ktorý sa vďaka ragby stane športovou hviezdou. Hoci na štadióne slávi úspechy a okolie toleruje jeho hrubosť, v ľúbostnom živote sa mu nedarí. Jeho domáca, vdova Hammondová, s ním žije len ako milenka a odmieta akékoľvek city. Frankova impulzívnosť napokon vedie k ich rozchodu a tak mu zostáva len neistý svet ragby, ktorý sa môže skončiť prvým zranením. Adaptácia rovnomenného románu Davida Storeya, predstaviteľa hnutia "mladých rozhnevaných mužov", zobrazuje podobný príbeh ako o niekoľko rokov neskôr Martin Scorsese vo svojom Zúriacom býkovi. Self-made man, ktorý sa vlastnými schopnosťami vyslobodí zo zajatia chudoby, sa dostáva do vyššej vrstvy. Tá je však absolútne neúprimná a zaujíma sa oňho len účelovo.

TV tipy 24.7. - 30.7. 2017 TV tipy 24.7. - 30.7. 2017 TV tipy 24.7. - 30.7. 2017


Utorok

21:30 Lúpež po taliansky (The Italian Job) Veľká Británia/Taliansko, 1969, Akčný/Komédia/Kriminálny (Dvojka)
Charlieho Crokera práve prepúšťajú po dvoch rokoch z väzenia. Ihneď však plánuje veľkú akciu v zahraničí, konkrétne v talianskom Turíne, kde sa naskytá príležitosť ukradnúť štyri milióny dolárov v zlate. Situácia je komplikovaná, keďže zlato je prevážané v obrnenom konvoji a navyše na území talianskej mafie. Obrovskú akciu však zafinancuje šéf anglického podsvetia Bridger a o zvyšok sa postará Charlieho trúfalý a prepracovaný plán. Dnes už legendárna anglická kriminálka preslávená famóznou automobilovou lúpežou, odľahčeným anglickým humorom a zaujímavou realizáciou celej lúpeže.

22:20 Votrelec (Alien) USA/Veľká Británia, 1979, Horor/Sci-Fi (Prima MAX)
Posádka kozmickej dopravnej lode Nostromo, ktorá mieri z obchodných ciest späť na Zem, je palubným počítačom predčasne prebudená zo spánku. Pasažieri zisťujú, že loď zachytila neznámy vzdialený signál. Onedlho pristanú na opustenej planéte a objavia havarované kozmické plavidlo, v ktorom sa nachádza podivná liaheň s množstvom veľkých vajec. Pri skúmaní jedného z nich sa náhle vyliahne neznámy tvor a prisaje sa členovi posádky na tvár. Akékoľvek pokusy zbaviť sa ho sú márne, a tak sa výprava vracia aj so záhadným tvorom na palubu lode. Ten po pár hodinách zmizne, ale to ešte zúčastnení netušia, že sa začína boj o prežitie. Legendárny film, na ktorom pracoval okrem Ridleyho Scotta aj výtvarník H. R. Giger uhranie nielen napínavým dejom, ale aj neuveriteľne prepracovanou architektúrou a revolučným Votrelcom.

00:25 Čierna kniha (Zwartboek) Holandsko/Belgicko/Nemecko/Veľká Británia, 2006, Historický/Vojnový/Dráma (Prima MAX)
Židovské dievča Rachel sa v rokoch 1944–1945 ukrýva v nacistami okupovanom Holandsku. Potom, čo sa stane svedkom zmasakrovania svojej rodiny, pripojí sa ku domácemu odbojovému hnutiu. Dostane za úlohu napojiť sa na veliteľstvo gestapa a zviesť šarmantného nemeckého kapitána. Čierna kniha nie je len zúčtovaním s národnou minulosťou, ale i s Verhoevenovými témami.

TV tipy 24.7. - 30.7. 2017 TV tipy 24.7. - 30.7. 2017 TV tipy 24.7. - 30.7. 2017


Streda

20:00 Pán prílivu (The Prince of Tides) USA, 1991, Dráma/Romantický (Prima MAX)
Nezamestnaný učiteľ Tom Wingo žije so svojou rodinou v Južnej Karolíne. Prechádza krízou stredného veku a tak začína piť, fajčiť a prestáva milovať svoju ženu. Na pozvanie psychiatričky Susan Lowensteinovej odchádza do New Yorku, aby pomáhal pri liečení svojej sestry Savannah, trpiacej ťažkými depresiami. Dr. Lowensteinová tuší, že korene Savaniných problémov sú ukryté v minulosti a snaží sa Toma presvedčiť, aby jej rozprával o všetkom, čo si pamätá. Tom jej neochotne rozpráva o svojom despotickom otcovi i utláčanej, ale vnútorne silnej matke. V rodinnej minulosti sa však ukrýva omnoho horšia a tragickejšia udalosť, ktorú sa všetci snažili po dlhé roky tajiť. Počiatočná náklonnosť medzi Tomom a Susan sa navyše mení na milostný cit, ktorý však nemôže trvať večne.

20:55 Tajná agenda (Hidden Agenda) Veľká Británia, 1990, Kriminálny/Dráma (Dvojka)
Keď v Belfaste zavraždia právnika, zaoberajúceho sa problematikou ľudských práv, rozhodne sa jeho priateľka spolu s policajným vyšetrovateľom zistiť pravdu o jeho smrti. Čoskoro zistia, že zavraždený mal informácie o politických manipuláciách na najvyššej úrovni. S takouto tajnou agendou je však potrebné zaobchádzať nanajvýš opatrne...


Štvrtok

20:20 Vojna a mier IV (Vojna i mir IV: Pierre Bezukhov) Sovietsky zväz, 1967, Dráma (ČT art)
Napoleonova armáda sa dostala až do Moskvy. Poľný maršál Kutuzov prijíma neľahké rozhodnutie - ruské vojská musia ustúpiť cez rieku Moskvu na Rjazaňskú cestu. Napoleon tak vstúpil do vyľudneného a takmer do tla spáleného hlavného mesta. Pierre Bezuchov se rozhodol zostať v Moskve, aby zabil Napoleona. Gigantické dielo, nakrútené na motívy rovnomenného románu Leva Nikolajeviča Tolstého, vzbudilo ovácie kritikov i divákov po celom svete. Niektorých davových scén sa zúčastnilo viac ako 100 tisíc vojakov.

21:05 V mene otca (In the Name of the Father) Írsko/Veľká Británia/USA, 1993, Dráma/Životopisný/Thriller (Dvojka)
Politická dráma nakrútená podľa skutočnej udalosti rozpráva príbeh malého írskeho zlodeja Gerryho Conlona, ktorý bol v roku 1974 krivo obvinený z bombového útoku na londýnsky bar. K atentátu sa prihlásila teroristická organizácia IRA. Gerry Conlon sa spolu s ďalšími štyrmi priateľmi dostal do väzenia a kvôli obvineniu z terorizmu si mal odpykať doživotný trest. Film nakrútený podľa autobiografickej knihy Gerryho Conlona je výpoveďou o dobe, kedy sa boj s írskymi teroristami zmenil na hon na čarodejnice. Zároveň je však aj príbehom naničhodníka, flákača a podvodníka, ktorý po štrnástich rokoch vychádza z väzenia ako čestný a zásadový muž pripravený čeliť životu a niesť zaň zodpovednosť.

21:55 Občiansky preukaz, Česko/Slovensko, 2010, Tragikomédia/Historický (ČT2)
Petr a jeho spolužiaci Popelka, Aleš a Míťa získavajú svoj prvý občiansky preukaz. Je to jeden z medzníkov na ceste k dospelosti a zároveň dokument, vďaka ktorému môže polícia ponižovať rebelantov. Ich pubertu naopak završuje rok 1977, kedy sa pokúčajú získať "modrú knižku", ktorá by im pomohla vyhnúť sa povinnej vojenskej službe. Okrem toho sa snažia hľadať vo svojom živote šťastie a humor a nenechať sa šikanovať režimom, ako ich rodičia. Snímka sa snaží zobraziť reálny socializmus v temnejších farbách, ako napríklad Pupendo, ale stále s humorom a vyzdvihovaním pozitívnych ľudských vlastností.

TV tipy 24.7. - 30.7. 2017 TV tipy 24.7. - 30.7. 2017 TV tipy 24.7. - 30.7. 2017


Piatok

20:00 Dole hlavou (Giù la testa) Taliansko, 1971, Western/Dobrodružný (Prima MAX)
Juan Miranda je chladnokrvný desperát a šéf početného gangu, ktorý okráda náhodných okoloidúcich bez ohľadu na to, či naokolo zúri občianska vojna, alebo nie. Jedného dňa však stretne muža, ktorý sa ničoho nebojí, jazdí na motorke a výborne zaobchádza s dynamitom. Už dlhú dobu má sen o vykradnutí banky, ktorý mu môže splniť práve tajomný cudzinec. Hoc má úplne odlišné plány, cesty oboch mužov sa spoja. Slávny Sergio Leone aj v tomto svojom filme borí zabehnuté žánrové mustry a prináša do westernu krutosť, jednoduchosť a ironický humor.

21:05 Dvanásť (Dvenadcať) Rusko, 2007, Dráma (Dvojka)
Príbeh sa odohráva vo vojnou zničenom Čečensku. 12 porotcov rozhoduje o osude čečenského pubertiaka, ktorý údajne zabil svojho ruského otca. V porote sa nachádza pomerne pestrá skupinka ľudí, reprezentujúca spoločnosť súčasného Ruska, ako napríklad rasistický taxikár, nedôverčivý lekár, televízny producent, človek, čo prežil holokaust a mnohí ďalší. Uznávaný ruský režisér Nikita Michalkov nakrútil bezvýchodiskový a krutý film zobrazujúci spoločnosť zmietanú uprostred chaosu a paranoje.

23:25 Dvanásť opíc (Twelve Monkeys) USA, 1995, Sci-fi/Thriller/Mysteriózny (ČT2)
V roku 1996 neznámy smrtiaci vírus takmer vyhladil ľudstvo. Posledná skupinka ľudí sa presťahovala pod zem, pretože zemský povrch je naveky kontaminovaný. V roku 2035 je väzeň James Cole vybraný pre dôležitú misiu. Má sa vrátiť v čase do roku 1996 a zistiť čo najviac informácií o mystickej skupine s názvom "Armáda 12 opíc", ktorá je pravdepodobným strojcom vírusu. Cole s však kvôli chybe vracia až do roku 1990, kde ho zavrú na psychiatrickú kliniku. Jeho doktorka Kathryn Raillová mu spočiatku neverí, ale keď sa Cole vráti zo zavretej cely postrelený projektilom z 1. svetovej vojny, začína meniť prehodnocovať svoje postoje. Ďalšia podmanivá vízia legendárneho Terryho Gilliama očarí predovšetkým svojou kyberpunkovou mizanscénou a slušnou dávkou anarchizmu.

TV tipy 24.7. - 30.7. 2017 TV tipy 24.7. - 30.7. 2017 TV tipy 24.7. - 30.7. 2017


Sobota

20:30 Duch štyridsiatehopiateho (The Spirit of '45) Veľká Británia, 2013, Dokumentárny/Historický (Dvojka)
Rok 1945 bol kľúčovým v britských dejinách. Vojnová solidarita a nepríjemné spomienky na predvojnové roky, priviedli Britov k spoločným predstavám o lepšej spoločnosti. Režisér Ken Loach použil filmy z britských archívov spolu s dobovými rozhovormi a vytvoril tak oslavu obdobia neobyčajne solidárnych vzťahov medzi ľuďmi, ktoré tak ostro kontrastuje so súčasnými fašistickými náladami v spoločnosti. Snaha skoncovať so starým svetom triednych rozdielov a s absentujúcimi sociálnymi istotami viedla k modernizácii krajiny, postupnému skoncovaniu s kolonializmom a nástupu progresívnych ľavicových síl.

22:35 Nuda v Brně, Česko, 2003, Romantický/Komédia (ČT art)
Standa a Olinka sa zoznámia na športovej olympiáde a keďže bývajú v iných mestách, každý deň si píšu listy. Po roku sa Olinka rozhodne Standu pozvať na noc k sebe domov. Problém je v tom, že nikto z nich ešte s nikým nespal. V tom okamihu im známi a rodinní blízki začínajú dávať rady "ako na to". Ako dopadne vytúžený večer? Decentná, vtipná a originálna komédia o sexe a erotike ďaleko prekonáva všetky neskoršie komédie, ktorých na túto tému vzniklo v Česku neúrekom.

23:20 Funny Games USA (Funny Games U.S.), USA/Francúzsko/Veľká Británia/Rakúsko/Nemecko/Taliansko, 2007, Kriminálny/Psychologický/Thriller (Plus)
Anna rozpráva príbeh svojej rodiny, ktorá bola fyzicky i psychicky týraná dvoma neočakávanými návštevníkmi. Dvaja mladíci, Peter a Paul, sa s milým úsmevom a v bielych rukavičkách objavia pred dverami ich chaty. Anna s rodinou nemá ani tušenie, aká drsná hra na nich čaká. Všetko začne naberať na obrátkach, keď sa Paul staví, že rodina neprežije do zajtrajšieho rána. Podobne, ako Hanekeho predchádzajúci film Funny Games, je snímka kritikou pasivity a otupenosti amerického papučového diváctva.

00:10 Le Havre (Le Havre) Fínsko/Francúzsko/Nemecko, 2011, Komédia/Dráma/Romantický (Dvojka)
Príbeh čističa topánok Marcela Marxa, ktorý už rezignoval na svoje literárne ambície, sa odohráva vo francúzskom meste Le Havre. Aj napriek všetkému žije šťastne s milovanou ženou Arlettou a posedáva vo svojom obľúbenom bare. To však až do okamihu, kým stretne trinásťročného afrického imigranta. Marcel sa rozhodne chlapca uchrániť pred políciou a následnou deportáciou. Snímka skúma témy súčasných festivalových filmov, ale je nakrútená v štýle 30. rokov a svojou očarujúcou atmosférou starého Francúzska, humorom i štýlom vzdáva poctu Jacquesovi Tatimu.




Nedeľa

15:00 Obraz (Le Tableau) Francúzsko/Belgicko, 2011, Animovaný (ČT :D)
Jeden z najslávnejších európskych animátorov Jean-François Laguionie zobrazuje vo svojom filme Obraz situáciu, kedy sa jedným obrazom šíria zvesti o tom, že maliar sa už nevráti. Pre dokončené postavy je to výborná správa a hneď sa aj chopia moci a zavedú v obraze poriadok. Príbeh sleduje výpravu, ktorú spustí zakázaná láska medzi nedokončeným dievčaťom a dokončeným chlapcom. Vzrastajúce násilie vo svete obrazu prinúti niekoľko postáv vystúpiť z obrazu do skutočného sveta s cieľom nájsť maliara a presvedčiť ho, aby dokončil svoju práci a vniesol mier a poriadok do ich krutého sveta.

20:00 Indiánsky bojovník (The Indian Fighter) USA, 1955, Western (ČT2)
Stopár Johnny Hawks súhlasí, že bude sprevádzať kolónu vozov na ceste cez územie Siouxov. Hawks sa snaží celú situáciu upokojovať, ale opitý obchodník Wes Todd zbytočne celý konflikt vyhrocuje. Hakws sa tak musí stretnúť s náčelníkom Siouxov, Šedým vlkom, v pästnom súboji a aj keď vyhrá, odmieta ho zabiť. Todd a jeho partner Chivington sa však medzitým snažia Indiánov okradnúť, kvôli čomu sa vášne opäť rozhoria. Hawks opätovne zachraňuje celú situáciu a sľubuje, že oboch zločincov privedie pred súd. Pomerne revizionistický western, v ktorom už Indiáni nie sú zobrazovaní len ako anonymní a krutí nepriatelia, jednoznačne čerpá z diela Karla Maya.

21:20 Krvavý trón (Kumonosudžó) Japonsko, 1957, Vojnový/Historický/Dráma (Dvojka)
Režisér Akira Kurosawa sa rozhodol adaptovať Shakespearovho MacBetha, pričom dej presunul do stredovekých japonských reálií. Páni Taketori Wašizu a Yošiaki Miki sú pozvaní na hrad svojho pána, ktorý sa im chce odvďačiť za udatnosť v boji so zradným generálom. Cestou na hrad obaja zablúdia v Pavučinovom lese. Tu stretnú starenku, ktorá obom predpovie skvelú budúcnosť a rýchly vojenský postup. Jej veštba sa okamžite naplní. Wašizuovu ženu však manželove úspechy neuspokojujú a svojou túžbou po moci otrávi i jeho srdce. Aby získal ešte väčšiu moc, zradí Wašizu svojho pána i Mikiho. Netuší však, že čoskoro sa proti nemu postaví nepriateľ silnejší ako meč. Snímka čerpá z tradícií japonského divadla nó a kabuki, avšak je z nej cítiť aj ponurosť a atmosféra európskeho divadla. Mnohými je považovaná za najlepšiu filmovú adaptáciu Shakespearovej divadelnej hry vôbec.


autor Marcel Šedo 24.7.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.