TV TIPY 20.6. - 25.6. 2017

TV TIPY 20.6. - 25.6. 2017

článok



Utorok

15:05 Eva Braun - Hitlerova milenka (Eva Braun dans l'Intimité d'Hitler) Francúzsko, 2007, Dokumentárny/Historický (ČT2)
Príbeh zachytáva Evu Braunovú od jej sedemnástich rokov, kedy ju Adolf Hitler objavil v mníchovskom obchode svojho dvorného fotografa Heinricha Hoffmanna, až po spoločnú samovraždu v berlínskom bunkri. Eva Braunová Hitlera systematicky filmovala, pretože dúfala, že jej filmy sa jedného dňa stanú súčasťou veľkej hollywoodskej produkcie, oslavujúcej nového pána sveta. Väčšina filmov pochádza z Hitlerovho letného sídla Berghof, ktoré sa nachádza niekoľko kilometrov od alpského mestečka Berchtesgadene. Tam sa schádzali Hitlerovi najvernejší: fotograf, osobný lekár Morell, priateľ z prvej svetovej vojny Max Amman, tajomník Martin Bormann, najvyšší nacistickí pohlavári a tiež rodičia Evy Braunovej.

21:05 Snehulienka: Iný príbeh (Blancanieves) Španielsko, 2012, Dráma (ČT art)
Príbeh sa odohráva v roku 1910, kedy zostáva slávny matador Antonio Villalta ťažko paralyzovaný po zrážke s býkom. Jeho tehotná manželka, ktorá tragédiu sledovala, vzápätí zomrie pri pôrode malej Carmen. Roky bežia a k bohatému, ale bezmocnému mužovi sa prisaje opatrovateľka Encarna a stane sa jeho novou manželkou. Carmen spočiatku vychováva babička, ale po jej smrti sa musí vrátiť k otcovi a macoche, ktorá ju najprv odsúdi na život v pivnici a neskôr aj na smrť. Dievča však pokus o vraždu prežije a v divočine ju zachráni skupinka trpaslíkov, zhodou okolností tiež zápasníkov s býkmi. Pod menom Snehulienka sa v aréne sama preslávi, no zákerná macocha ešte nepovedala posledné slovo.

22:55 Príbeh policajta (Zhong an zu) Hong Kong, 1993, Akčný/Kriminálny (Kino Barrandov)
Inšpektor Eddie Chan dostane za úlohu chrániť bohatého hongkongského magnáta pána Wonga. Aj napriek jeho snahám ho unesú a pri náročnej akcii zomrie niekoľko policajtov. Neznámi zločinci požadujú výkupné šesťdesiat miliónov dolárov. Vyšetrovanie zavedie Chana do Taiwanu, kde pri policajnej razii dostane podozrenie, že do únosu je zapletený priamo jeden z jeho kolegov. Netradičná kriminálka v kariére Jackieho Chana, keďže sme na rozdiel od jeho predchádzajúcich filmov svedkami temnej a brutálnej akcie.


Streda

14:30 Bikes vs Cars, Švédsko, 2015, Dokumentárny (ČT2)
„Budeme stavať cyklochodníky alebo cesty pre autá?,“ pýta sa švédsky dokumentárny film. Odpoveďou by mal byť už fakt, že na svete neexistuje mesto, ktoré by vyriešilo problémy mobility len pomocou cestných automobilov. Dopravné zápchy doteraz nedokázala vyriešiť ani masívna výstavba diaľníc, nadjazdov a tunelov. Spôsob organizácie pohybu a života vo veľkom meste sa musí zásadne zmeniť a je potrebné preskupiť veľkú časť ľudí do verejnej dopravy a na sedlá bicyklov. Ironická hudba, štylizované využívanie farieb povyšujú snímku, skúmajúcu situáciu vo veľkomestách, ako Sao Paolo alebo Los Angeles, ktoré sa cielene zbavili sociálnych a ekologických výhod plynúcich z menšieho počtu áut, na jeden z najzaujímavejších dokumentov posledných rokov. Spolu s dokumentom sa pozrieme na svet, v ktorom majú autá prednosť pred kvalitným životom. Ale aj naopak.

20:25 Odsúdený (Conviction) USA, 2010, Dráma (Jednotka)
Betty Anne je nezamestnaná matka dvoch detí a hlavná hrdinka filmu založenom na skutočných udalostiach. Jej brat Kennneth je odsúdený za lúpežnú vraždu, avšak Betty Anne je presvedčená o jeho nevine. Rozhodne sa preto stráviť niekoľko rokov štúdiom práv, aby mohla svojho brata obhajovať pred súdom. Súd sa napokon uskutoční a na základe nových dôkazov dochádza k dramatickému vyvrcholeniu prípadu, ktorý je jedným z najpútavejších príbehov amerického justičného systému.

TV tipy 20.6. - 25.6. 2017 TV tipy 20.6. - 25.6. 2017 TV tipy 20.6. - 25.6. 2017


Štvrtok

20:15 Na kolejích čeká vrah, Československo, 1970, Thriller/Kriminálny/Dráma (Prima MAX)
Major Kalaš vyšetruje lúpež novej série bankoviek, ktoré boli ukradnuté z poštového vozňa. Veliteľom ozbrojeného sprievodu bol poručík Lenk, ktorý ako jediný prežil explóziu vagóna. Major Kalaš, spolu so svojím mladým asistentom Karlíčkem, objavia blízko miesta činu mŕtvolu mladého dievčaťa, ktoré sa stalo náhodným svedkom lúpeže. Kriminalisti pomaly postupujú vpred a objasňujú udalosti na trati. Hoci sa prvotné podozrenie proti ranenému Lenkovi ukazuje byť mylné, cesta za pravým páchateľom je ešte dlhá… Melanchóliu predchádzajúcich častí vystriedala irónia, ale komediálnymi prvkami sa samotná dráma len umocňuje a napätie sa stupňuje až do samého záveru.

21:25 Vrchní, prchni!, Československo, 1980, Komédia (ČT1)
Kníhkupec Dalibor Vrána je príťažlivý muž, ktorý má úspech u žien a patrične to využíva. Jeho sukničkárstvo však výrazne zasahuje do jeho financií, keďže musí platiť niekoľko alimentov. Možnosť na zlepšenie sa naskytne, keď si uvedomí, že si ho ľudia v reštauráciách často pletú s čašníkom. Začne preto nahrádzať vrchných pri inkasovaní financií od zákazníkov a stáva sa nepolapiteľným fantómom pražských reštaurácií. Svěrák a Smojlak vo vrcholnej forme prinášajú ďalšiu nezabudnuteľnú komédiu.


Piatok

20:15 Dobrý, zlý a škaredý (Il Buono, il brutto, il cattivo) Taliansko/Španielsko/NSR/USA, 1966, Western / Dobrodružný (Prima MAX)
Nájomného vraha Sentenzu, prezývaného Krásnoočko, si jedného dňa najme bandita Baker, aby z farmára vytiahol meno, pod ktorým sa ukrýva južanský vojak Jakcson, ktorý spreneveril 200 tisíc dolárov v zlate a ukryl ich na neznámom mieste. Bezcitný Sentenza zistí čo potrebuje a potom zabije nielen farmára a jeho rodinu, ale aj Bakera. Zisťuje však, že Jackson zomrel a tesne pred smrťou prezradil „škaredému“ Tucovi a "dobrému" Joeovi polovicu tajomstva. Tí dvaja majú nevybavené účty, ale musia spolupracovať. Po ceste však natrafia na bezcitného Sentenzu a sú nútení prijať jeho spoločnosť. Strastiplná cesta krajinou zmietanou občianskou vojnou ich nakoniec privedie až na cintorín, kde sa má celá odysea zakončiť. Vyvrcholenie Leoneho dolárovej trilógie je mnohými kritikmi považované za najlepší film všetkých čias.

20:35 Krotká, Československo, 1967, Dráma (Dvojka)
Posledným filmom, ktorý nakrútil Stanislav Barabáš pred odchodom do emigrácie, bola bravúrna televízna adaptácia Dostojevského novely Krotká. Psychologická dráma nerovného manželstva starého majiteľa záložne a mladej, šestnásťročnej dievčiny je príbehom o vzbure a túžbe vlastniť a ovládať. Barabášovi sa podarilo vystihnúť narastajúci psychický stres, ktorý hrdinku pohlcuje.
Snímka pracuje s minimom dialógov, len s náznakmi a prirodzenými ruchmi. Film sa tak oprávnene radí medzi najlepšie slovenské televízne filmy všetkých čias.

21:50 Cestujúci v daždi (L'uomo venuto dalla pioggia) Taliansko/Francúzsko, 1970, Kriminálny/Thriller (ČT2)
Film rozpráva príbeh osamelej manželky pilota Melie, ktorú napadol a znásilnil neznámy cudzinec v jej vlastnom dome. Násilník sa ukrýva v pivnici domu, kde ho Melie objaví a zastrelí. Mŕtvolu muža následne zhodí z mosta a svoj čin neohlási na polícií. Do mesta následne prichádza charizmatický plukovník Harry Dobbs, ktorý je presvedčený, že Melie je do zločinu zapletená. Dobbs za pomoci nezvyčajných metód začne zločin rozmotávať. Medzitým polícia nájde v mori telo neznámeho muža, ktorý sa však stratil už pred rokom. Zatajované motivácie postáv, nekompaktný príbeh a atmosferická žánrovka. To všetko je Cestujúci v daždi.

22:40 Tri dni Kondora (Three Days of the Condor) USA, 1975, Kriminálny/Thriller (Jednotka)
Mladý literárny vedec Joe Turner pracuje pre historickú literárnu spoločnosť, ktorá je však len zásterkou pre analytické oddelenie CIA. Jedného dňa po návrate z obeda nájde všetkých svojich spolupracovníkov zavraždených. Pod svojím krycím menom Kondor informuje o udalosti centrálu, ale potom mu napadne, že i on sa môže nachádzať v ohrození života. Netrvá to dlho a v pätách má profesionálneho zabijaka. Pollack podáva informácie veľmi pozvoľna a skutočnú tému filmu odhaľuje až na jeho konci.

23:35 Pelle Dobyvateľ (Pelle Erobreren) Dánsko/Švédsko, 1987, Dráma (Dvojka)
Na konci 19. storočia prichádza do Dánska loď so švédskymi imigrantmi, medzi ktorými je i Lasse a jeho syn Pelle. Dúfajú, že v novej krajine ich čaká lepší život. Nájdu si prácu na veľkom hospodárstve, ale namiesto vytúženej slobody a nezávislosti ich čaká opovrhnutie a neúcta. Lasse sa aj napriek tomu nevzdáva svojho sna o lepšom živote. Snímka je očarujúca najmä bravúrnym zachytením krásy drsnej dánskej prírody.

TV tipy 20.6. - 25.6. 2017 TV tipy 20.6. - 25.6. 2017 TV tipy 20.6. - 25.6. 2017


Sobota

14:10 Bohom zabudnuté deti (Children of a Lesser God) USA, 1986, Dráma (ČT2)
James nastúpi ako učiteľ do internátnej školy pre nepočujúcich, kde sa zoznámi so Sárou, bývalou veľmi nadanou študentkou, ktorá však odmietla pokračovať v štúdiu. Je veľmi hrdá a odmieta sa naučiť hovoriť. James sa do Sáry zamiluje a postupne sa mu podarí získavať jej dôveru. Film odohrávajúci sa v "exotickom" prostredí školy pre hluchonemých zaujme zaujímavo vykresleným vzťahom oboch hlavných protagonistov, ktorý stojí v protiklade ku klasickým šablónam vďačnej žiačky a šľachetného učiteľa. Sára, výborne stvárnená Marleen Matlinovou, tak získala punc plnohodnotnej postavy a nie pasívnej hračky v rukách muža - učiteľa. Výbornými detailmi sú aj bazén, ako oáza ticha, pokoja a intimity, samotné dorozumievanie, či tanec na hudbu, ktorú hluchonemá Sára nemôže počuť.

20:00 Noc na Karlštejne, Československo, 1973, Komédia/Muzikál/Historický (ČT1)
Na hrad Karlštejn nesmie vstúpiť žiadna žena. Tak znie nariadenie Karla IV., ktorý tento hrad vybudoval ako pevnosť strážiacu korunovačné klenoty. Kráľovnú Elišku Pomořanskú však trápi žiarlivosť a paranoja, keďže netuší, čo tam jej manžel po nociach vyvádza. Rozhodne sa preto vstúpiť na hrad v prestrojení za páža. Rovnaký nápad však dostala aj mladá Anna, zamilovaná do jedného z členov hradnej posádky. Ďalšími nepozvanými hosťami sú navyše aj cyperský kráľ Peter a bavorský vojvoda Štěpán. Jeden z najznámejších muzikálov, na čele s legendárnou skladbou Lásko má, já stůňu, už medzičasom zľudovel.

22:00 Vyslobodenie (Deliverance) USA, 1972, Dobrodružný/Thriller/Psychologický (ČT2)
Štvorica mužov sa počas víkendu vydáva splavovať v kanoe úsek divokej rieky v Apalačskom pohorí, ktorý má byť už čoskoro zaplavený vodou z novej priehrady. Muži si chcú dokázať, že napriek mestskému spôsobu života môžu pokoriť prírodu. Lenže súčasťou miestnej prírody sú aj horali, ktorí tu dlho žijú v tvrdých podmienkach a ktorí vyznávajú iné hodnoty. Stretnutie s nimi sa mení na boj o prežitie. Vyslobodenie je na exploatačnej schéme vystavaná psychologická dráma o vine a o tom, že vidíme len to, čo chceme vidieť. Boorman zámerne stiera hranicu medzi dobrom a zlom a komplikuje aplikáciu morálnych kritérií na zobrazované udalosti. Súčasne ide o mimoriadne napínavú a nekompromisnú snímku.

TV tipy 20.6. - 25.6. 2017 TV tipy 20.6. - 25.6. 2017 TV tipy 20.6. - 25.6. 2017


Nedeľa

15:05 Krajčírka (The Dressmaker) Austrália, 2015, Dráma/Western/Romantický/Thriller (Prima MAX)
Tilly sa po rokoch vracia do rodného mestečka v Austrálii, odkiaľ musela ako dieťa utiecť kvôli obvineniu z vraždy. Zo svojich ciest sa vracia len so šijacím strojom a znalosťami haute couture. Aj napriek zlobe väčšiny miestnych, ktorí ju považujú za prekliatu, zostáva v mestečku, aby odhalila pravdu o tom, čo sa v minulosti skutočne odohralo. Musí sa však vyrovnať s predsudkami malého mesta a niekoľkými negatívnymi postavami v úzadí. Snímka, ktorá absolútne netradičným spôsobom kombinuje žáner western, detektívku, romantický film, komédiu a „kostýmový“ film. Výsledný mix je prekvapivo funkčný, dramatický a zábavný a katarzným spôsobom vystihuje negatívne vlastnosti malomeštianstva.

20:00 Skutočná guráž (True Grit) USA, 2010, Western/Dráma (ČT2)
Otca Mattie Rossovej zabil desperát Tom Chaney, ktorý následne utiekol do indiánskych teritórií, kde naňho justícia nedosiahne. Nezvyčajne vyspelá a pragmatická Mattie si najme Roostera Cogburna, legendárneho, ale trochu prepitého lovca zločincov, aby jej pomohol vraha dolapiť. S Cogburnom a ukecaným Texaským Rangerom LaBoeufom, ktorý chce zločinca chytiť za inú vraždu, sa vydávajú po Chaneyho stopách. To vyvoláva hádky, pretože Mattie trvá na tom, že Chaney musí pykať za vraždu jej otca. Coenovci dekonštruujú westernový žáner, keďže jednotlivé postavy sa nedokážu vyrovnať mýtizovaným podobizniam, ktoré o sebe šíria. Legendárny šerif je starnúci opilec, frajerský LaBoeuf pre zmenu neistý lenivec a záporné postavy sú buď nešťastní chudáci alebo najčestnejšie postavy vo filme.

22:55 Kura na slivkách (Poulet aux prunes) Fran./Nemecko/Belgicko, 2011, Komédia/Dráma (Dvojka)
Nasser Ali Khan je najslávnejší husľový virtuóz svojej doby. Jedného dňa si zničí svoje skvelé husle a keďže nemôže nájsť žiadne ďalšie, s ktorými by bol skutočne spokojný, rozhodne sa, že sa zabije. Ľahne si do postele a spomína na svoju minulosť a predstavuje si budúcnosť. Podobne ako v nasledujúcom slávnejšom Persepolise tvorcovia zjemňujú tragický príbeh pomocou umeleckého spracovania do emocionálne rôznorodého mixu rozprávkovosti, zasnenosti a komiky.


autor Marcel Šedo 20.6.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.