TV TIPY 17.4. - 23.4. 2017

TV TIPY 17.4. - 23.4. 2017

článok



Pondelok

10:15 Veľká šestka (Big Hero 6) USA, 2014, Animovaný/Akčný/Rodinný (JOJ)
Vďaka svojmu staršiemu bratovi Tadašimu sa geniálny japonský tínedžer Hiro Hamada naučí využívať svoje geniálne technické nadanie. V jeho stopách odchádza na univerzitu, kde jeho brat pracuje na zdravotníckom robotovi určenom na záchranu životov i bežné prehliadky. Na vedeckom veľtrhu, kde Hiro prezentuje svoj prvý veľký vynález, však dôjde k nešťastiu, počas ktorého zahynie Tadaši a navyše zmizne aj Hirov vynález. Jeho rodné mesto San Fransokyo následne postihnú ničivé udalosti, ktoré s týmto vynálezom úzko súvisia. Pri následnom odhaľovaní temného tajomstva mu pomáha milovníčka adrenalínu GoGo Tamago, bláznivá chemička Honey Lemon, poriadkumilovný Wasabi No-Ginger, zabávač Fred i bratov robot.

15:15 Snehulienka a sedem trpaslíkov (Snow White and the Seven Dwarfs) USA, 1937, Animovaný/Rozprávka/Muzikál/Rodinný (JOJ)
Snehulienka a sedem trpaslíkov je prvým známym celovečerným animovaným filmom. Štúdio Walt Disney za tento film získalo svojho prvého Oscara a zároveň sa ním začala dlhá tradícia rodinnej zábavy. Slávny príbeh začína u kúzelného zrkadla, z ktorého sa zlá kráľovná dozvedá, že ju svojim pôvabom ďaleko prevyšuje jej nevlastná dcéra, Snehulienka. Rozhodne sa jej zbaviť a na úteku pred nenávisťou dorazí Snehulienka do chalúpky, v ktorej žije sedem roztomilých trpaslíkov.

22:40 Stokerovci (Stoker) USA/Veľká Británia Británie, 2013, Mysteriózny/Thriller (Prima MAX)
Po tragickej smrti otca v deň svojich osemnástych narodenín sa India Stoker zoznamuje s jej charizmatickým strýkom Charliem, o ktorého existencii doteraz ani netušila. Keď sa Charlie nasťahuje k Indii a jej labilnej matke, obe očarí svojim šarmom a pokojom s akým rieši všetky úkony. Charlieho príchod však nebol náhodný a šokujúce tajomstvo z jeho z minulosti zásadne ovplyvní Indiinu budúcnosť. Prvý americký film kultového Chan-wook Parka, ktorý sa predtým preslávil svojou trilógiou pomsty, vyniká fascinujúcim, až barokovo opojným štýlom, mysterióznou atmosférou a spletitým rozprávaním.

TV tipy 17.4. - 23.4. 2017 TV tipy 17.4. - 23.4. 2017 TV tipy 17.4. - 23.4. 2017


Utorok

12:45 Paddington (Paddington) Veľká Británia/Francúzsko, 2014, Fantasy/Komédia/Rodinný (JOJ)
Paddington nie je len taký obyčajný medvedík. Pochádza z Peru, nosí červený klobúk a miluje marmeládové sendviče. Keď zemetrasenie zničí jeho domov, pošle ho teta Lucy do Londýna.. Sám a opustený na Paddingtonskej stanici zisťuje, že život vo veľkomeste nie je taký, ako si ho predstavoval. Našťastie stretne rodinu Brownovcov, ktorá sa ho ujme aj napriek nesúhlasu otecka Browna, typického, usporiadaného a nudného Brita. Bohužiaľ preňho, kdekoľvek sa medvedík objaví, začne svojimi bláznivými nápadmi prevracať celý dom hore nohami. Svojím úsmevom a dobrým srdcom si však nakoniec získa srdce celej rodiny, ale len do okamihu, kedy si ho všimne zákerná riaditeľka miestneho múzea… Vycentrované kompozície, plynulé prechody medzi reálnym a fantastickým svetom, výrazné farby a kostýmy pripomenú filmy Wesa Andersona.

21:05 Každému, čo mu patrí (A ciascuno il suo) Taliansko, 1967, Kriminálny/Akčný/Dráma (ČT art)
Film začína lovom, pri ktorom je zastrelený sukničkársky lekárnik Arturo Manno a jeho priateľ, doktor Antonio Roscia. Kým malomeštiacke zmýšľanie okamžite označí násilný čin za vraždu z vášne, ľavicový profesor Laurana vedie pátranie iným smerom. Laurana postupne rozmotáva spletitú sieť pomerov a intríg, ktoré v dedine vládnu a za, na prvý pohľad, obyčajnou vraždou odhaľuje politické pohnútky. Sám sa však dostáva do problémov a začína podliehať šarmu femme fatale. Snímka získala ocenenie za scenár na festivale v Cannes v roku 1967 a patrí medzi sériu politicky radikálnych a spoločensky kritických sond do mafiou a korupciou poznačenej krajiny.

22:25 Ostrov v ohni (Queimada) Taliansko/Francúzsko, 1969, Dráma (Dvojka)
Cynický a pragmatický britský agent William Walker prichádza v devätnástom storočí do Queimada, portugalskej kolónie na Antillách. Jeho cieľom je podnietiť revolúciu a získať pre Anglicko výhodné podmienky pri obchodoch s cukrom. V nosičovi vody a batožiny, Josém Doloresovi, rozpozná potenciálneho vodcu vzbury otrokov. Portugalské jednotky sú následne vyhnané z ostrova a britská vláda ustanoví na čelo krajiny prezidenta Teddyho Sancheza. O desať rokov neskôr najme Williama Kráľovská spoločnosť, aby dolapil Josého, ktorý narúša ekonomické záujmy Anglicka. Krutý a realistický obraz, ktorý sleduje chladnokrvné správanie sa európskych kolonizátorov vo svojich kolóniách. A predovšetkým Marlon Brando v najlepšej forme.


Streda

12:20 Arriettin tajný svet (Karigurashi no Arrietty) Japonsko, 2010, Anim./Rodinný/Fantasy (JOJ Cinema)
Arriettin tajný svet, film legendárneho štúdia Ghibli, vychádza z medzinárodne populárnej knižnej série britskej spisovateľky Mary Norton. Do scenára ju adaptoval samotný Miyazaki, ktorý sa sústredí predovšetkým na vykreslenie fantastického sveta malých piadimužíkov. Ide o maličkých ľudí žijúcich v priestoroch medzi múrmi či pod podlahami starých domov, ktorí si všetko požičiavajú od ich obyvateľov. Mladá Arrietty takto žije so svojimi rodičmi v dome, kde býva babička mladého chlapca Šoa. V deň, keď Šo príde za babičkou na návštevu, čaká na Arriettu prvá „lúpežná“ výprava do sveta veľkých ľudí. A ako to už v podobných príbehoch býva, ich osudy sa pretnú. Snímka plná nádherných detailov a fascinácie všednosťou prenáša na detských divákov melanchóliou nad prchavosťou okolitého sveta a súčasne ho učí o význame vzájomného rešpektu, koexistencie a solidarity.

20:15 Ako uloviť Dr. Lewisa (The Grand Seduction) Kanada, 2013, Komédia (Prima MAX)
Rybárske mestečko Tickle Head chátra a neprosperuje. Kedysi to býval hrdý rybársky prístav v kanadskom Newfoundlande, kde žili silní a dôstojní ľudia. Miestni usadlíci, ako napríklad Murray French, sú však dnes už príliš pohodlní na to, aby sa postavili z barovej stoličky a vydali sa hľadať prácu do mesta. Práve oni budú musieť rozhodnúť o budúcnosti svojej rybárskej dedinky, pretože šanca na záchranu tú je - vybudovať továreň. Dedinčania však budú musieť taktizovať a presvedčiť mladého doktora Paula Lewisa, aby sa tu usadil. Jeden z ukážkových príkladov tzv. „feel good movies“, v ktorom je sentiment znesiteľne odľahčený humorom.

TV tipy 17.4. - 23.4. 2017 TV tipy 17.4. - 23.4. 2017 TV tipy 17.4. - 23.4. 2017


Štvrtok

18:30 Polnočný bozk (In Search of a Midnight Kiss) USA, 2007, Komédia/Romantický/Dráma (JOJ Cinema)
Wilson má 29 rokov a práve sa končí najhorší rok jeho života. V Los Angeles je nový, nemá priateľku a ani plán na večer. Prial by si zabudnúť na to, že silvestrovská noc existuje. To však len do chvíle, kým ho kamarát Jacob nepresvedčí, aby si podal inzerát. Odpovie mu Vivian, ktorá sníva o tom, že o polnoci pobozká svojho potenciálneho priateľa. Začína sa dlhá prechádzka ulicami Los Angeles. Linklaterom ovplyvnená romantická konverzačka je plná čierneho humoru, ale aj dojemných scén, čo dohromady vytvára bezprostrednú a autentickú atmosféru.

22:10 Patrola (End of Watch) USA, 2012, Kriminálny/Thriller (Prima MAX)
Brian Taylor a Mike Zavala sú nerozlučná policajná dvojica. Robia všetko preto, aby sa na konci hliadky vždy v zdraví vrátili domov, pretože v uliciach South Central v Los Angeles si nemôžu byť ničím istí. Stávame sa svedkami spontánnych a často humorných momentov dvoch kolegov, ktorí trávia väčšinu času v policajnom aute, čakajúc na ďalší prípad. Vznikne medzi nimi puto, vďaka ktorému pracujú ako zohraný tím. Vedia, že kedykoľvek môže prísť chvíľa, kedy bude treba nasadiť vlastný život. Film Patrola urobil, vďaka sprítomneniu kamier, z centrálnej dvojice policajtov hrdinov i tvorcov ich vlastného žánrového filmu. Predvádzaním sa postáv pred objektívom kamery sa snímka presúva do sféry exhibicionistických YouTube videí, ktorých aktéri sa štylizujú do vlastného nereálneho ideálu.

TV tipy 17.4. - 23.4. 2017 TV tipy 17.4. - 23.4. 2017 TV tipy 17.4. - 23.4. 2017


Piatok

20:15 Sicílsky klan (Le clan des Siciliens) Francúzsko, 1969, Kriminálny/Dráma (Prima MAX)
Roger Sartet má za sebou bohatú kriminálnu minulosť. Osudnou sa mu stala posledná lúpež v klenotníctve, pri ktorej bol odhalený a po prestrelke aj zadržaný. Po ukončení predbežného vyšetrovania preváža polícia Rogera do iného väzenia. Počas transportu im však väzeň za pomoci tzv. Sicílskeho klanu utečie. Klan tvorí rodina Manalesovcov na čele s otcom Vittoriom. Spoločne plánujú ďalšiu veľkú lúpež, pretože Roger vo väzení vytiahol zo svojho spoluväzňa plán zabezpečovacieho zariadenia, ktoré inštaloval vo vile Borgese. Tam sa koná výstava šperkov v hodnote päťdesiat miliónov dolárov.

22:10 Strieľajte na pianistu (Tirez sur le pianiste) Francúzsko, 1960, Thriller/Romantický/Film-noir (ČT2)
Hrdinom druhého celovečerného filmu Francoisa Truffauta je klavirista z malého pochybného baru menom Charlie. Nikto netuší, že v minulosti bol slávnym klavírnym virtuózom a jeho pravé meno je Edouard Saroyan. Jedného dňa mu manželka prezradila, že za jeho úspech musela zaplatiť impresáriovi vlastným telom a následne spáchala samovraždu. Edouard sa vtedy vzdal skvelej hudobnej kariéry a pretrhol všetky väzby s minulosťou. Sám vychováva mladšieho brata Fida a vyhýba sa kontaktu s okolím, až pokým sa do baru neprídu skryť jeho ďalší dvaja bratia Chico a Momo, prenasledovaní gangstermi. Charlie im pomôže, ale sám sa dostane do ťažkostí. So zloduchmi aj s bolestnou minulosťou mu chce pomôcť zamilovaná servírka Lena. Truffaut prechádza medzi jednotlivými žánrami úplne nenútene, v čom sa odráža jeho mimoriadna hravosť a láska k filmu.

22:40 Borsalino (Borsalino) Francúzsko/Taliansko, 1970, Kriminálny/Dráma/Thriller (Jednotka)
Film zachytáva prostredie marseillského podsvetia v tridsiatych rokoch, kde spojí životy dvoch drobných podvodníkov v súboji o jednu ženu. Spolu zarábajú na konských dostihoch, čo ich privedie ku práci pre bossov miestnych gangov. Postupne sú nútení zmeniť svoj bezstarostný prístup k zločinu. Borsalino, pripomenie svojou ústrednou dvojicou slávnejší americký Podraz, ale na rozdiel od neho ide o drsnú gangsterku.

23:30 Expres do pekla (Runaway Train) USA, 1985, Akčný/Dobrodružný/Thriller. (ČT2)
Spoločnosť Cannon Films vytvorila okrem množstva brakových filmov aj niekoľko nezabudnuteľných titulov, čo vyplýva z angažovania popredných autorských osobností európskeho filmu. Jedným z nich bol aj spolupracovník Andreja Tarkovského a v tom čase už slávny tvorca Andrej Končalovskij, ktorý pre Cannon films vytvoril 4 filmy. Najznámejším z nich je Expres do pekla, v ktorom sledujeme útek dvoch trestancov - nebezpečného vraha Jona Voighta a mladíka Erica Robertsa – z väzenia. Utečenci naskočia na rozbehnutý nákladný vlak, ale netušia, že v jeho lokomotíve práve skolaboval strojvodca a začína sa tak nekontrolovateľne rútiť k istej katastrofe. Súčasne s tým ich naháňa skupina prenasledovateľov s rozzúreným riaditeľom väznice na čele. Splašený vlak dodnes fascinuje svojou významovou šírkou, napätím a syntézou spektakulárnosti a autorského prístupu, vďaka ktorému film presahuje hranice bežného žánrového zážitku. Za týmto úspechom rozhodne stojí jednak námet Akiru Kurosawu vychádzajúci z reálnych udalostí z roku 1962, ďalej Končalovského vklad, ktorý z priamočiareho thrilleru vytvoril podobenstvo o slobode a v neposlednom rade aj prínos spisovateľa Edwarda Bunkera, ktorý mal s väzením s najvyššou ostrahou osobné skúsenosti.

TV tipy 17.4. - 23.4. 2017 TV tipy 17.4. - 23.4. 2017 TV tipy 17.4. - 23.4. 2017


Sobota

20:15 Čierna Dahlia (The Black Dahlia) USA/Nemecko/Francúzsko, 2006, Kriminálny/Mysteriózny/Thriller (JOJ Cinema)
Mladá a krásna Elizabeth Short prezývaná "Čierna Dahlia" prišla do Hollywoodu, aby sa stala slávnou herečkou. Slávu jej však priniesla až jej brutálna vražda, ktorá bola taká ohavná, že sa fotografie z miesta činu nesmeli objaviť v tlači.. Detektívi Lee Blanchard a Bucky Bleichert dostávajú tento prípad do rúk a stávajú sa posadnutí nájdením vraha. Snímka bola inšpirovaná skutočnými udalosťami najznámejšej vraždy v histórii Kalifornie. Film rovnako temný ako 8MM, je oproti iným hollywoodskym filmom ešte o niečo enigmatickejší. Drsná retro-detektívka, ktorej inšpirácie nájdeme u Hitchcocka aj v žánri film-noir, vytvára obraz akejsi nočnej mory trpezlivo striehnúcej v „továrni na sny“ a súčasne podáva sebareflexívny komentár o iluzórnosti umenia.

20:35 Bílá nemoc, Československo, 1937, Sci-Fi/Podobenstvo (Dvojka)
Veliteľ jednej krajiny nazývaný Maršal, vyzýva svojich mužov na napadnutie susedov. Obyvatelia prijímajú jeho plány s nadšením, keďže majú možnosť získať slávu a uznanie. V krajine sa medzitým šíri nevyliečiteľná choroba nazývaná Bílá nemoc. Chudobný lekár dr. Galén objaví protilátku, avšak dr. Sigelius sa vyhlási za jej objaviteľa a bez akejkoľvek hanby a výčitiek prijíma ovácie a vyznamenania. Galén preto vyhlási, že návod na výrobu lieku vydá len pod podmienkou, že budú zastavené prípravy na vojnu. Maršál podmienku odmietne a vojnu aj napriek hrozbe epidémie vyhlási. Galén naďalej lieči len chudobných pacientov, avšak len dovtedy kým neochorie samotný Maršal.

22:00 Zmiznutie (Prisoners) USA, 2013, Thriller/Kriminálny/Psychologický (Prima)
Keller Dover čelí asi najhoršej nočnej more každého rodiča, jeho šesťročná dcéra Anna a jej kamarátka Joy jedného dňa zmiznú. Do objektu záujmu sa pri pátraní dostane schátraný karavan, ktorý parkoval pred ich domom a pri ktorom sa dievčatá naposledy hrali. Na prípad je nasadený detektív Lok, ktorý zatýka vodiča karavanu, retardovaného Alexa Jonesa. Pre nedostatok dôkazov je však Jones po nejakej dobe prepustený. Oficiálne pátranie síce stále pokračuje, ale Dover sa cíti bezradný. Berie spravodlivosť do svojich rúk a bez ohľadu na následky sa rozhodne vypočuť jediného podozrivého. Morálne ambivalentné postavy, hustý dážď, využívanie ruchov namiesto nediegetickej hudby a plýživé napätie vytvárajú z filmu nielen výborný thriller, ale aj pôsobivú psychologickú drámu.




Nedeľa

20:15 Stratení v Mníchove, Česko, 2015, Komédia/Psychologický (ČT1)
Sir „P" je deväťdesiatročný papagáj šedý, ktorý kedysi patril Eduardovi Daladierovi. Na pozvanie riaditeľa Francúzskeho kultúrneho inštitútu sa v roku 2008 ocitne v Prahe, ako živá relikvia z dôb Mníchovskej dohody. Sir „P" po Daladierovi dodnes opakuje niektoré dôležité vety a prehlásenia a preto ho za dramatických okolností unesie český novinár Pavel. Na základe papagájových kontroverzných citácií rozpúta medzinárodný politický škandál. Stratení v Mníchove však nie sú len komédiou, ale aj dekonštrukciou historického i filmového mýtu.

21:50 Búrlivé výšiny (Wuthering Heights) Veľká Británia/USA, 1992, Romantický/Dráma (ČT2)
Heathcliff, ktorého adoptuje statkár na severe Anglicka, vyrastá spolu s jeho dcérou Cathy. Ich rodiaca sa láska sa však stretne so zradou, nenávisťou a túžbou po pomste, čo má fatálne následky. Tvorcovia filmu sa snažili o maximálnu vernosť literárnej predlohe a evokáciu atmosféry viktoriánskeho Anglicka prostredníctvom pozorne rekonštruovaných reálií. Lokácie boli vybrané za účelom zachytenia temna romantickej krajiny, kde sa prepája počasie s citmi prisilnej lásky.

22:25 Konformista (Il conformista) Taliansko/Francúzsko/NSR, 1970, Dráma (Dvojka)
Taliansko je už šestnásť rokov pod kontrolou Musolliniho fašistickej diktatúry a schyľuje sa k ďalšej veľkej vojne. Absolvent filozofie Marcello Clerici je postavený pred osudové voľby. So svojou čerstvou manželkou sa chystá na svadobnú cestu do Paríža. Dostal tam za úlohu zabiť svojho bývalého profesora, antifašistu, ktorý po prevzatí moci Musollinim ušiel do francúzskej emigrácie. Marcello je presvedčený, že koná správne, pretože koná na príkaz zhora. Vlastná nerozhodnosť a profesorova krásna manželka Anna však jeho misiu skomplikujú. Nechronologicky vyrozprávaný film si drží chladný odstup a poukazuje na neduh, ktorý sa nešíri len v dobe fašistickej či komunistickej diktatúry, ale aj dnes - v situácii, kedy zmizli všetky ideály.

22:45 Chlapci neplačú (Boys Don't Cry) USA, 1999, Kriminálny/Romantický/Dráma (Plus)
Teena Brandonová uteká z malého mestečka pred spravodlivosťou po krádeži auta a pri tej príležitosti zmení svoje meno na Brandon Teena. Pri tejto príležitosti uskutoční aj svoju túžbu po kompletnej zmene osobnosti. Pri zmätkoch, ktoré sprevádzajú jej premenu, sa zoznamuje s Lanou, ktorá fatálne vstúpi do jej života. Po krátkej romantickej známosti sa Lana dozvie celú pravdu, keď polícia zatkne Brandona a uväzní ho v ženskom oddelení. Vyzradiť ťažkú pravdu milovanej osobe je pre Brandona nadľudská úloha.


autor Marcel Šedo 17.4.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.