TV TIPY 20.3. - 26.3. 2017

TV TIPY 20.3. - 26.3. 2017

článok



Pondelok
20.03.

22:30 Hamlet podniká (Hamlet liikemaailmassa) Fínsko, 1987, Tragikomédia/Romantický
(Dvojka)
Hamlet je čerstvým dedičom významného podielu v podniku, ktorý riadi jeho strýko Klaus. Píše podpriemerné básne, stráži si svoju hmotnosť a len pomaly sa začína etablovať na život po otcovej smrti. Navyše je tu jedno veľké krvavé tajomstvo, ktoré vrhá tieň na rodinnú históriu. Jeho odhalenie podmieňuje Hamletovo precitnutie a prináša pocit zodpovednosti. Slávny fínsky režisér Aki Kaurismäki prevzal zo Shakespearovej predlohy prelínanie sa mocenských a rodinných väzieb a príbeh previedol do prostredia súčasného Fínska. So svojim typickým absurdným humorom si počínal aj pri vytváraní paralel medzi svojimi a Shakespearovými postavami.

23:25 Muž, ktorý zastrelil Libertyho Valancea (The Man Who Shot Liberty Valance) USA, 1962, Western (ČT2)
Senátor Rans Stoddart sa vracia na divoký západ, aby navštívil pohreb svojho dávneho priateľa Toma Doniphona. Senátor začne rozprávať príbeh, ktorý ho pred časom do mesta Shinbone priviedol a spomína na doby, kedy zastrelil Liberty Valencea, najobávanejšieho banditu okolia. Muž, ktorý zastrelil Liberty Valancea je jedným z najznámejších westernov histórie. Fordova neskorá tvorba je typická demýtizáciou legiend a kritickým pohľadom na obdobie Divokého západu.

23:25 Volanie démonov, Československo, 1967, Kriminálny (ČT art)
Kapitán Jakubec a poručík Michalko vyšetrujú v jednom malomeste úmyselne založený požiar továrne na nábytok i vraždu dvoch zamestnancov podniku. Jedným z podozrivých je aj riaditeľ továrne Černek, ktorý už nevládze plniť finančné požiadavky svojej náročnej manželky. Andrej Lettrich sa spolu so scenáristom Jozefom A. Tallom snažili v 60. rokoch presadiť trend diváckych filmov, ako opozitum ku intelektualizácii kinematografie režisérmi novej vlny. Vrcholom ich snaženia sa stala dvojica vyšetrovateľov, ktorá vystupovala v trilógii kriminálnych filmov. Posledným z nich je Volanie démonov, ktoré opätovne pracuje s holmesovsko-watsonovským modelom a obohacuje kriminálny žáner o psychologizáciu a dôkladné vykreslenie postáv.

TV tipy 20.3. - 26.3. 2017 TV tipy 20.3. - 26.3. 2017 TV tipy 20.3. - 26.3. 2017


Utorok
21.03.

21:40 F ako falzifikát (F for Fake) Francúzsko/Irán/NSR, 1974, Dokumentárny (ČT art)
Wellesova esej o manipuláciách a mystifikáciách odhaľuje pred zrakmi divákov „ilúzie“, ktoré sa v hranom aj dokumentárnom filme bežne využívajú na rozprávanie či odovzdávanie informácií. Samotné, štylisticky radikálne dielo je vlastne kúzelníckym predstavením, ktorá nám ukazuje pravdu – rovnako ako umenie samotné.

22:00 Príbeh policajta (Zhong an zu) Hong Kong, 1993, Akčný/Kriminálny (Kino Barrandov)
Inšpektor Eddie Chan dostane za úlohu chrániť bohatého hongkongského magnáta pána Wonga. Aj napriek jeho snahám ho unesú a pri náročnej akcii zomrie niekoľko policajtov. Neznámi zločinci požadujú výkupné šesťdesiat miliónov dolárov. Vyšetrovanie zavedie Chana do Taiwanu, kde pri policajnej razii dostane podozrenie, že do únosu je zapletený priamo jeden z jeho kolegov. Netradičná kriminálka v kariére Jackieho Chana, keďže sme na rozdiel od jeho predchádzajúcich filmov svedkami temnej a brutálnej akcie.

23:40 Lyrik, Slovensko, 2014, Dokumentárny (Dvojka)
Na portréte kontroverzného historika Jána Mlynárika, sa film Lyrik snaží rozprávať o turbulnentých dejinách Česka a Slovenska v 20. storočí. Praktiky totalitných režimov na našom území boli totiž hlavným predmetom Mlynárikovho skúmania. Paralelne sledujeme, ako sa vyvíjal politický systém v Československu a život jedného disidenta. Životná cesta Jána Mlynárika rozhodne nebola lyrická.


Streda
22.03.

22:05 Buldog (Frantic) USA/Francúzsko, 1988, Kriminálny/Thriller/Mysteriózny (Dajto)
Americký kardiológ Richard Walker si po príchode do Paríža spieva v sprche hotelovej izby. Po chvíli zisťuje, že jeho manželka Sondra zmizla. Vydáva sa ju hľadať, ale naráža na jazykovú bariéru, rozdielnu mentalitu, apatických francúzskych policajtov a byrokratov. Walker je presvedčený, že Sondra bola unesená a posadnutý túžbou po jej nájdení nachádza jediného spojenca v modernom osamelom dievčati… Hyperbolu celého filmu predstavuje scéna zo strechy zobrazujúca situáciu, kedy sa obyčajný človek ocitne v situácii, ktoré je úplne mimo jeho životnej skúsenosti.

01:15 Amy (Amy) Veľká Británia, 2015, Dokumentárny/Životopisný/Hudobný (ČT art)
Kým v skutočnosti bolo dievča, ktoré stojí za menom Amy Winehouse? Celovečerný dokument necháva hovoriť najmä samotnú Amy a to prostredníctvom doposiaľ nezverejnených archívnych záberov, rozhovorov, ale predovšetkým prostredníctvom jej hudby a pôvodných textov, ktoré vždy reflektovali aktuálne udalosti z jej života. Spočiatku vidíme mladú Amy ako obyčajné dievča s obrovským talentom a túžbou spievať. Neskôr sa z nej stáva zjavenie ohromujúce hudobných fajnšmekrov, ktoré však má problémy vo vzťahoch i v rodine. Na záver už vidíme popovú hviezdu obletovanú fanúšikmi, manipulovanú manažérmi aj vlastnou rodinou a prenasledovanú bulvárnymi novinármi. Amy nie je len všedným dokumentom, v ktorom sa niekoľko známych vyjadrí o skúmanom subjekte a povie sa čo to o vzostupe a páde hviezdy. Režisér sa predovšetkým snažil zistiť akým spôsobom vnímala svet, pozrieť sa naň prakticky jej očami a popritom prináša aj výpoveď o „hviezdnom“ systéme a zasadzuje všeobecne známe informácie do kontextu tak, aby sa mohol divák pozrieť na Amy ako na človeka a nie na pokrivený mediálny obraz, či slávnu speváčku.

TV tipy 20.3. - 26.3. 2017 TV tipy 20.3. - 26.3. 2017 TV tipy 20.3. - 26.3. 2017


23.03.
Štvrtok

11:00 O rodičoch a deťoch, Česko, 2007, Poetický/Komédia/Dráma (JOJ Cinema)
Príbeh filmu vychádza z banálnej situácie, keď syn odchádza na prechádzku so svojim otcom. Syn je zrelý štyridsiatnik, ktorý žije spokojne so svojou priateľkou a Otec, bývalý biológ a intelektuál, je vyše sedemdesiatročný dôchodca. Zdanlivo jediné, čo oboch spája, je to, že sa idú raz za mesiac spoločne prejsť Prahou. V brilantne vedenom dialógu sa pred nami odkrývajú všetky absurdné udalosti dvadsiateho storočia. Na scéne sa navyše zrazu objaví Vnuk, o ktorom Syn nemal vyše dvadsať rokov ani tušenie. Najslávnejší film českého experimentátora Vladimíra Michálka očaril vo svojej dobe nevídanou autenticitou dialógov a dokumentaristicky pohotovým inscenačným talentom pri snímaní pražských ulíc.

20:20 Úžasný mladík (Il giovane favoloso) Taliansko, 2014, Životopisný/Historický (ČT art)
Mladučký gróf Giacomo Leopardi je zázračné dieťa vyrastajúce pod dohľadom otca v ohromnej knižnici. Už v mladom veku prekonáva svojho učiteľa a začína si dopisovať s najväčšími literátmi doby. Ich pokrokové myšlienky a slobodomyseľnosť sú nákazlivé a tak sa Giacomo snaží utiecť od rodičov i z provinčného mestečka Recanati niekam, kde sa píšu dejiny. V dvadsiatich štyroch konečne odchádza, avšak pre krehkého intelektuála číhajú vo veľkom svete iné nástrahy. Mimoriadne presná, autentická a hodnoverná životopisná snímka zaujme svojou snahou vyhýbať sa konvenciám.

22:30 Jen o rodinných záležitostech, Československo, 1990, Dráma (ČT2)
Režisér Jiří Svoboda vo filme pôsobivo zobrazil bezmocnosť politických väzňov v 50. rokoch a brutalitu, s akou sa vynucovali vymyslené priznania. Všíma si však aj životy ich blízkych, na ktorých tiež doliehalo šikanovanie zo strany štátneho aparátu. Snímka doplatila na dobu svojho vzniku, pretože obdobie tesne po páde komunizmu bola pre filmový priemysel vo východoeurópskych krajinách totálne zdrvujúca. Keby bola táto snímka nakrútená v neskoršom období, pravdepodobne by sa stala oceňovanou a divácky úspešnou záležitosťou.

TV tipy 20.3. - 26.3. 2017 TV tipy 20.3. - 26.3. 2017 TV tipy 20.3. - 26.3. 2017


24.03.
Piatok

21:40 Kapitál (Le Capital) Francúzsko, 2012, Dráma (Dvojka)
Politický thriller legendárneho Costu-Gavrasa nás zavádza do prostredia najvyšších finančných kruhov v čase svetovej finančnej krízy. Film rozpráva príbeh o vzostupe Marca Tourneuila, ktorý sa zo služobníka stane nespochybniteľným pánom Kapitálu. Ako nový riaditeľ najväčšej európskej banky dokáže Marc prekonať všetky úskalia vysokej finančnej politiky - prepúšťanie, násilný pokus o prevzatie zo strany amerických klientov, dôraz na plnenie nezmyselných príkazov, paranoja. Príbeh o vplyve moci a peňazí na človeka odkrýva masku pokrytectva a ukazuje správanie sa finančníkov.

21:45 Čierna Dahlia (The Black Dahlia) USA/Nemecko/Francúzsko, 2006, Kriminálny/Mysteriózny/Thriller (JOJ Cinema)
Mladá a krásna Elizabeth Short prezývaná "Čierna Dahlia" prišla do Hollywoodu, aby sa stala slávnou herečkou. Slávu jej však priniesla až jej brutálna vražda, ktorá bola taká ohavná, že sa fotografie z miesta činu nesmeli objaviť v tlači.. Detektívi Lee Blanchard a Bucky Bleichert dostávajú tento prípad do rúk a stávajú sa posadnutí nájdením vraha. Snímka bola inšpirovaná skutočnými udalosťami najznámejšej vraždy v histórii Kalifornie. Film rovnako temný ako 8MM, je oproti iným hollywoodskym filmom ešte o niečo enigmatickejší. Drsná retro-detektívka, ktorej inšpirácie nájdeme u Hitchcocka aj v žánri film-noir, vytvára obraz akejsi nočnej mory trpezlivo striehnúcej v „továrni na sny“ a súčasne podáva sebareflexívny komentár o iluzórnosti umenia.

21:55 Krížový výsluch (Crossfire) USA, 1947, Kriminálny/Film-Noir/Mysteriózny (ČT2)
Kapitán Finlay z policajného oddelenia vrážd vo Washingtone vyšetruje vraždu Josepha Samuelsa, ktorého telo bolo objavené v hotelovej izbe. Nájdené stopy vedú ku skupine demobilizovaných veteránov Leroya, Montgomeryho, Floyda a Mitchella, s ktorými sa Joseph naposledy stretol. Najväčšie podozrenie vzbudzuje nenápadný Mitchella, ale aký by mal motív? Film-noir so všetkým, čo k tomu patrí odohrávajúci sa tesne po druhej svetovej vojne, reflektuje nálady v americkej spoločnosti. Výsledné protirasistické posolstvo je azda až príliš prvoplánové a didaktické, avšak spoločnosť tej doby bola mimoriadne šokovaná zo záberov z koncentračných táborov.

TV tipy 20.3. - 26.3. 2017 TV tipy 20.3. - 26.3. 2017 TV tipy 20.3. - 26.3. 2017


25.03.
Sobota

14:15 Chlapčica (Tomboy) Francúzsko, 2011, Dráma (ČT2)
Chlapčica je označenie pre dievča, ktoré sa správa ako chlapec a vykazuje vlastnosti typické pre chlapca (chlapčenské obliekanie, hry a aktivity). Desaťročná Laure sa s rodičmi a mladšou sestrou práve presťahovala do nového bytu neďaleko Paríža. V krátkych nohaviciach, športovom tričku a s nakrátko ostrihanými vlasmi je na nerozoznanie od chlapca. Ako Mikaël sa zúčastňuje šarvátok, hrá minifutbal a flirtuje s Lisou. Ako sa však blíži koniec letných prázdnin, stále viac a viac sa zaplieta do klamstiev a nepríjemností, až si napokon musí vybrať jednu zo svojich dvoch identít.

21:30 Kukučka v temnom lese (Kukulka w ciemnym lesie) Poľsko/Československo, 1984, Vojnový/Dráma (Dvojka)
Portrét bezcitného nacistického dôstojníka, veliteľa koncentračného tábora a zároveň starostlivého otca. Práve tento muž sa ujme trinásťročnej Emilky z Moravy určenej na prevýchovu. Dievča prechádza bolestným poznávaním pravej skutočnosti. Počas svojho pobytu v Nemecku sa snaží nezabudnúť na svoj skutočný domov a verí, že sa ešte raz vo svojom živote stretne so svojou matkou. Prostredníctvom nej sa pozeráme na postupné utváranie sa vzťahov vo vnútenej rodine, ktorá sa k nej snaží správať láskavo. V snímke sa nachádza hneď niekoľko detailov, ktoré verne dotvárajú obraz doby, ako hajlujúca mníška, nordické vzorkovníky.

21:45 Všichni moji blízcí, Česko/Slovensko/Poľsko, 1999, Historický/Vojnový (ČT1)
Príbeh sa odohráva rok pred vypuknutím druhej svetovej vojny, bezprostredne po podpísaní Mníchovskej dohody v roku 1938. Na pozadí historických udalostí sleduje osudy židovskej rodiny, ktorá sa snaží vyrovnať s prichádzajúcimi udalosťami. Film si kladie za úlohu priblížiť dnešnému divákovi historickú postavu pána Nicholasa Wintona, ktorého veľký čin vo fiktívnom príbehu o rodine Silbersteinových znovu ožíva. Tento statočný Angličan prišiel koncom roka 1938 do Prahy, aby uskutočnil svoj plán na záchranu 669 židovských detí, ktoré by určite neunikli tragickému osudu, ktorý pre nich pripravila nacistická ideológia.

23:00 Tajomný vlak (Mystery Train) USA/Japonsko, 1989, Komédia/Dráma/Epizodický (ČT art)
V ošumelom hoteli kdesi na periférii mesta Memphis v Tennessee sa pretnú osudy niekoľkých postáv. Mladý pár japonských turistov sa vydal po stopách rokenrolových legiend. Okrem vzájomnej lásky ich spája aj vášeň pre Ameriku päťdesiatych rokov, ale stále sa nevedia dohodnúť, či je otcom rokenrolu Elvis Presley alebo Carl Perkins. Talianka Luisa musí v meste stráviť noc, pretože lietadlo do Ríma, kam vezie pozostatky svojho manžela, odlieta až na druhý deň. Zoznámi sa so zhovorčiovou Dee Dee, ktorá opustila priateľa a chystá sa presťahovať ku kamarátke. Angličanovi Earlovi zničenému rozchodom s Dee Dee praskli nervy a zmlátil predavača za rasistické poznámky na adresu kamaráta. Spolu s Dee Deeinim bratom Charliem sa preto musia ukryť a útočisko nájdu práve v hoteli. Všetky tri poviedky tvoria previazaný celok o Američanoch v konfrontácii s cudzincami, ktorí sú konfrontovaní s Amerikou.

00:00 50/50 (50/50), USA, 2011, Komédia/Dráma (ČT2)
25 ročný Adam má pomerne príjemný život, ktorý trávi v práci alebo s priateľkou. To však platí len do chvíle, než sa dozvie, že má rakovinu. Adam však nie je žiadna padavka a ani nebezpečná choroba nezlomí jeho povahu. Namiesto klasickej dojemnej drámy, ktorá po slove rakovina obvykle nasleduje, tak uvidíme pomerne ironickú komédiu o tom, ako sa hlavný hrdina a jeho okolie s rakovinou vysporiada.




26.03.
Nedeľa

20:00 Na pravé poludnie (High Noon) USA, 1952, Western/Dráma (ČT2)
Will Kane sa práve oženil a chystá sa opustiť mestečko, kde doposiaľ vykonával funkciu šerifa. Práve v tom momente sa k nemu donesie znepokojivá správa. Na zastávke čakajú traja banditi na poludňajší vlak, v ktorom sedí vrah a šéf bandy, ktorého Will kedysi dostal do väzenia. Teraz sa vracia, aby sa pomstil a Will musí urýchlene zohnať mužov, ktorí by sa spolu s ním tejto bande postavili. Nikto mu ale nechce pomôcť a všetci ho presviedčajú, aby odišiel a nechal mesto napospas bande. Will to však odmieta a tak sa im bude musieť postaviť celkom sám. Western, v ktorom sledujeme rozpravu o nezidealizovanom hrdinstve, pracuje s „reálnym“ časom, tzn. film samotný aj čas vo filme trvajú rovnako dlho. Spolu s tým tak môžeme precítiť hrdinovo napätie a súčasne sledovať reálnejší obraz divokého západu a jeho protagonistov.

21:30 Je třeba zabít Sekala, Česko/Francúzsko/Poľsko/Slovensko, 1998, Vojnový/Historický/Dráma (ČT2)
Píše sa rok 1943 a namiesto Československa figuruje na mapách Protektorát Čechy a Morava. Film sa odohráva v moravskej dedine Lakotice, kde nie je jediný Nemec a vojnové udalosti sem nedoliehajú. Sedliak Jura Baran, stíhaný gestapom, utiekol z chudobného Valašska, aby sa tu ukryl. Ako cudzinec však nemá dôveru domácich. Dvanásť bohatých statkárov tu totižto žije v strachu zo Sekala, nemanželského syna z jedného statku. Všetci nim pohŕdali, nič nemal a dievčatá sa mu vyhýbali a tak sa z neho stal zatrpknutý a krutý človek. S príchodom Protektorátu však udal dvoch majiteľov statku zo zločinov proti Ríši a kým oni umierali on dostal ich majetok. Dva statky mu však nestačia… Snímka, ktorá sa svojho času pýšila rekordným počtom Českých levov

23:35 Normal, Česko/Macedónsko/Veľká Británia, 2009, Thriller/Dráma (Prima)
Sériový vrah Petr Kurten zabil v priebehu dvoch rokov 8 ľudí a množstvo ďalších napadol. Teraz sa však sám vzdal polícii. Jeho obhajoby sa ujíma ambiciózny mladý právnik, ktorý je presvedčený o tom, že Kurten je psychicky vyšinutý. Rozhodne sa preto preskúmať jeho minulosť a spoznať tak pozadie, ktoré spôsobilo Kurtenove besnenie. V priebehu pátrania stretáva Kurtenovu manželku a postupne sa ukazuje, že vrah ešte nepovedal posledné slovo. Obhajca zisťuje, že bude musieť bojovať o svoj vlastný život, keďže geniálny vrah rozohráva z väzenia ďalšiu smrtiacu hru. Príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami vyniká napätím, temnou a dobovo vernou atmosférou a noirovým štýlom.


Tip na seriál

23:05 Most S02E04, Švédsko/Dánsko/Nemecko, 2013, Kriminálny/Thriller/Mysteriózny (Dvojka)
Polícia našla telá členov ekoteroristickej skupiny, ale Saga vylúči ponúkajúcu sa možnosť, že spáchali samovraždu. O to viac je jasné, že za nedávnymi udalosťami stojí ešte niekto ďalší, kto je stále nažive a uniká spravodlivosti. Stopy vedú k šéfovi jednej kodanskej firmy na správu počítačov, ktorý ale medzitým zmizol. Medzitým sa Martin začína zbližovať s Pernille, novou dánskou kolegyňou z vyšetrovacieho tímu. Most v titule kriminálneho seriálu odkazuje na Oresundský most medzi Dánskom a Švédskom. Vyšetrovanie privádza dohromady dvoch policajtov: Dána Martina a švédsku policajtku Sagu, vykazujúcu rysy Aspergerovho syndrómu.


autor Marcel Šedo 20.3.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.