TV TIPY 14.3. - 19.3. 2017

TV TIPY 14.3. - 19.3. 2017

článok



Utorok
14.03.

20:35 Telefónna búdka (Phone Booth) USA, 2002, Thriller (Plus)
Stuart Shepard je typický uponáhľaný obyvateľ veľkomesta, ktorý sa, rovnako ako väčšina newyorských mediálnych manažérov, obrnil potrebnou dávkou arogancie. Každý deň chodí do jednej z posledných manhattanských telefónnych búdiek, aby z nej zatelefonoval začínajúcej herečke Pam. Deň predtým, ako majú búdku zbúrať, však na dvierka zaklope doručovateľ s pizzou, ktorú si Stuart neobjednal a hneď vzápätí zazvoní telefón. Automaticky zdvihnuté slúchadlo je asi najväčšou chybou v Stuartovom živote, pretože z druhého konca sa ozve neznámy muž, který o ňom vie prekvapivo veľa. V slúchadle tvrdí, že pokiaľ Stuart nebude počúvať príkazy, zastrelí ho snajper. Komorný thriller vyniká výborne budovanou atmosférou, bezmocnosťou arogantného a egoistického hrdinu, ktorého hriechy spočítava muž na druhej strane i zaujímavou štylizáciou (napr. Splitscreen).

21:05 Bohovia (Bogowie) Poľsko, 2014, Dráma (ČT art)
Dráma o slávnom kardiochirurgovi, ktorý sa v období totality odvážil meniť panujúce zásady a postupy v lekárstve. Doktor Zbigniew Religa verí, že je možné zachraňovať ľudské životy ohrozené chorobami srdca. Opúšťa svoju kariéru vo Varšave, aby založil kardiochirurgickú kliniku v baníckom meste Zabrzeh. Naráža pritom na nedostatok financií, odpor starších kolegov aj hranice znalostí svojho odboru. Nevzdáva sa a v 80. rokoch uskutoční prvú transplantáciu srdca v Poľsku. Tvorcovia s ľahkosťou kombinujú rôzne žánre a nálady do jednotného celku, ktorý má navyše mimoriadne dynamické tempo.

00:20 Angel Heart (Angel Heart), USA/Kanada/Veľká Británia, 1987 (Prima MAX)
Britský režisér Alan Parker sa opätovne vracia ku téme, ktorú rozpracoval už v Horiacom Mississippi – téme amerických černochov. V Angel heart sa vracia do roku 1955, do obdobia keď boli miesta v autobusoch vyhradené len pre bielych. Tentokrát je však problém rasovej neznášanlivosti až podružný, keďže snímka zobrazuje neobvyklý prípad, ktorý dostal na starosť súkromný detektív Harry Angel. Jeho úlohou je vypátrať istého Johnyho Favoritea, ktorého 12 rokov nikto nevidel. Prípad si objedná mimoriadne zvláštny právnik menom Louis Cyphre. Angel sa vydáva za stopou, ktorá ho privedie do New Orleans, avšak namiesto odpovedí nachádza okolo seba len samé otázky a svedkov umierajúcich desivými spôsobmi.

TV tipy 14.3. - 19.3. 2017 TV tipy 14.3. - 19.3. 2017 TV tipy 14.3. - 19.3. 2017


Streda
15.03.

20:15 Mária Antoinetta (Marie Antoinette) USA, 2006, Životopisný/Historický (Prima MAX)
Rakúska princezná Mária Antoinetta bola v podstate ešte dieťa, keď sa stala manželkou mladého francúzskeho kráľa Ľudovíta XVI. Spojenie francúzskej a habsburskej dynastie však nemohlo zastrieť fakt, že sa Mária ani vo Versailles necítila práve príjemne. Osamelosť, atmosféra škandálov a intríg a kráľova nevera ju priviedli na cestu bezuzdných výstrelkov, čím však na seba privolá hnev šľachty i ľudu. Mimoriadne štylizované rozprávanie je v podstate intímnym príbehom o vnútorných pocitoch nešťastnej ženy.

20:15 Mesto (The Town) USA, 2010, Kriminálny/Thriller (Dajto)
V Bostone sa ročne stane asi tristo lúpeží. Väčšina zlodejov žije v malej štvrti Charlestown. Jedným z nich je aj Doug MacRay, ktorý sa však od typických miestnych kriminálnikov líši. Na rozdiel od nich mal šancu na úspech, no sám si vybral cestu bankového lupiča a jeho kumpáni sú mu jedinou rodinou. Pri poslednej akcii vezmú ako rukojemníčku vedúcu banky, ktorá zhodou okolností žije v Charlestowne. Doug sa do nej zamiluje a chce začať žiť nový život. S federálnou políciou v pätách, však nebude jednoduché všetko len tak opustiť. Prelínanie sa melancholickej poézie mestskej krajiny so žánrovou dynamikou na spôsob Michaela Manna je trefným stvárnením témy o láske ako ceste k spáse.


Štvrtok
16.03.

20:15 Až vyjde mesiac (Moonrise Kingdom) USA, 2012, Komédia/Dráma/Romantický (JOJ Cinema)
Dej filmu sa odohráva v 60. rokoch 20. storočia na pobreží Nového Anglicka a sleduje osudy dvanásťročných hrdinov menom Sam a Suzy. Ani jeden z nich nerozumie svojmu okoliu, ale aj napriek tomu sa do seba zaľúbia prvý pohľad. Uzatvoria tajnú dohodu a rok od svojho prvého stretnutia spolu utečú do divočiny. Ich zmiznutie obráti život pokojného mestečka hore nohami. Pod vedením miestneho šerifa spustia obyvatelia veľké pátranie po dvojici malých utečencov. Režisér Wes Anderson aj v tomto filme použil svoje tradičné trademarky ako centrálne kompozície, sebareflexívne rozprávanie, stieranie hranice medzi fantastickým a reálnym atď. Výsledkom je bravúrny film o dospievaní plný absurdného humoru, nostalgickej atmosféry a pitoreskných postáv.

20:20 Príbeh Glenna Millera (The Glenn Miller Story), USA, 1954, Životopisný/Romantický/Hudobný (ČT art)
Hudobný životopisný film zobrazuje život Glenna Millera od jeho začiatkov, kedy bol ešte neznámy hudobník až ku sláve na začiatku štyridsiatych rokov minulého storočia. Glenn Miller je vo filme zobrazený ako večne zadĺžený muzikant, ktorý hľadá svojou melódiu, miluje úžasné dievča a v podstate mu všetko vychádza, vďaka čomu je on i samotný film plný optimizmu. Vo filme zaznie pôvodná Millerova hudba v podaní Glenn Miller Orchestra a takých hudobných velikánov ako Louis Armstrong či Frances Langford. Za zvukovú stopu tiež film získal Oscara.

22:30 Adelheid, Československo, 1969, Psychologický/Vojnový (ČT2)
Film Adelheid sa odohráva tesne po konci druhej svetovej vojny v pohraničí na severnej Morave. Postupný odsun Sudetských Nemcov sprevádzajú zabitia a tak je situácia na nepokojnej hranici skutočne nepokojná. Spolu s tými, čo odtiaľto museli kedysi utiecť, prichádza aj dav rabovateľov. Bývalý dôstojník západnej armády Viktor Chotovický, vyčerpaný vojnou, prevzal správu majetku významného nacistického pohlavára Heidemanna a spolu s tým aj zámok, na ktorom teraz slúži Heidemannova dcéra Adelheid. Zložitý vývoj vzťahu dvoch absolútne odlišných ľudí je plný napätia, chvíľkového porozumenia i opätovného odcudzovania. Nie je to romantický príbeh, skôr smutná história, pretože hrdinovia sa pokúšali vytvoriť čosi, čím sa chceli vzoprieť minulosti, zázemiu, okoliu i svojmu charakteru.

TV tipy 14.3. - 19.3. 2017 TV tipy 14.3. - 19.3. 2017 TV tipy 14.3. - 19.3. 2017


Piatok
17.03.

20:15 Rebel bez príčiny (Rebel Without a Cause) USA, 1955, Romantický/Dráma (Prima MAX)
Po presťahovaní rodiny do Los Angeles je Jim pre opitosť zadržaný políciou. Tu ponúkne trasúcemu sa chlapcovi svoju bundu a zaujme ho aj plačúce dievča. Na druhý deň ich oboch, pri ceste do školy, opäť stretne. Vystrašený Platón a krásna Judy sa stanú jeho priateľmi. V škole vládne gang Buzza Gundersona, ktorý vyzve Jima na súboj. Jim zvíťazí a Buzz ho opäť vyzve na životunebezpečný závod na autách. Buzz pri závode zomiera a Jima začínajú trápiť výčitky svedomia. Buzzov gang sa zároveň chystá na pomstu. Snímka, v ktorom James Dean stvárnil svoju typickú rolu mladého rozorvaného hrdinu, sa po viac ako štyridsiatich rokoch stal filmom kultovým.

21:55 Asfaltová džungľa (The Asphalt Jungle) USA, 1950, Kriminálny/Film-Noir (ČT2)
Lupič nemeckého pôvodu známy ako Doktor, sa špecializuje na vlámania. Po návrate z väzenia chce so svojou bandou uskutočniť lúpež v hodnote jedného milióna dolárov. Brilantný plán sa im podarí uskutočniť, ale udržať ulúpené peniaze v tajnosti je oveľa ťažšia úloha. Členovia bandy sa snažia jeden druhého navzájom využívať a tiež za sebou zamiesť stopy. Snímka zobrazuje nihilistický svet, kde policajti berú úplatky, ženy prášky na spanie, dobro zomrelo a zločin tak predstavuje jediné východisko. Skrátka ďalší klasický Film-noir.

22:35 Kill Bill 2 (Kill Bill: Vol. 2) USA, 2004, Akčný/Thriller/Kriminálny (Jednotka)
Svadobný obrad bývalej členky komanda, Čiernej mamby, zmenil jej pomstychtivý ex-milenec Bill s bývalými kumpánmi na krvavý masaker. Tehotná Nevesta však pokus o vraždu prežila a po štyroch rokoch strávených v kóme precitla a vydala sa na cestu pomsty. Už zlikvidovala prvé dve položky na svojom zozname O-ren Ishii a Vernitu Green, stále však ostávajú Elle Driver, Budd a najmä jej bývalý šéf a milenec Bill. Tí traja však už vedia, čo im hrozí a myslia si, že sú na to pripravení. Nechronologicky vyrozprávaná Tarantinova snímka sa však vracia aj do minulosti a obšírnejšie nás oboznamuje nielen s udalosťami, ale aj s postavami.

23:00 Sklenené peklo (The Towering Inferno) USA, 1974, Katastrofický/Thriller/Akčný (Dajto)
V San Franciscu bol práve uvedený do prevádzky najvyšší mrakodrap sveta. Večierok sa odohráva na najvyššom 135. poschodí. Stavebná firma však šetrila a zanedbala bezpečnostné opatrenia a tak uprostred oslavy vypukne v 87. poschodí požiar. Hostia majú odrezanú cestu a tak prichádza na radu komplikovaná a dramatické záchranárska akcia. Priekopník a zároveň jeden z najlepších predstaviteľov žánru katastrofických filmov je fascinujúcou ukážkou budovania napätia aj dôkladného predstavenia postáv.

TV tipy 14.3. - 19.3. 2017 TV tipy 14.3. - 19.3. 2017 TV tipy 14.3. - 19.3. 2017


Sobota
18.03.

20:20 Amy (Amy) Veľká Británia, 2015, Dokumentárny/Životopisný/Hudobný (ČT art)
Kým v skutočnosti bolo dievča, ktoré stojí za menom Amy Winehouse? Celovečerný dokument necháva hovoriť najmä samotnú Amy a to prostredníctvom doposiaľ nezverejnených archívnych záberov, rozhovorov, ale predovšetkým prostredníctvom jej hudby a pôvodných textov, ktoré vždy reflektovali aktuálne udalosti z jej života. Spočiatku vidíme mladú Amy ako obyčajné dievča s obrovským talentom a túžbou spievať. Neskôr sa z nej stáva zjavenie ohromujúce hudobných fajnšmekrov, ktoré však má problémy vo vzťahoch i v rodine. Na záver už vidíme popovú hviezdu obletovanú fanúšikmi, manipulovanú manažérmi aj vlastnou rodinou a prenasledovanú bulvárnymi novinármi. Amy nie je len všedným dokumentom, v ktorom sa niekoľko známych vyjadrí o skúmanom subjekte a povie sa čo to o vzostupe a páde hviezdy. Režisér sa predovšetkým snažil zistiť akým spôsobom vnímala svet, pozrieť sa naň prakticky jej očami a popritom prináša aj výpoveď o „hviezdnom“ systéme a zasadzuje všeobecne známe informácie do kontextu tak, aby sa mohol divák pozrieť na Amy ako na človeka a nie na pokrivený mediálny obraz, či slávnu speváčku.

13:10 Odviate vetrom (Gone with the wind), USA, 1939, Romantický/Vojnový (Doma)
Veľkolepá historická melodráma zobrazuje milostný príbeh Scarlett O'Harovej a Rhetta Butlera odohrávajúci sa v období Americkej občianskej vojny a následnej obnovy porazeného Juhu (1861 – 1873). Melodramatická freska zobrazuje vzostupy a pády hlavnej hrdinky, ktorej život prichystal nejedno prekvapenie. Klasika všetkých klasík je po započítaní inflácie najzárobkovejším filmom všetkých čias, čo spolu s 8 Oscarmi ešte podčiarkuje kvality filmu. Snímka prekvapuje nádhernými Technicolorovými farbami, ambivalentnými postavami a mimoriadne atraktívnym príbehom, ktorý aj dnes dokáže divákov na 4 hodiny prikovať k televízoru.

22:05 Mimo zákona (Down by Law) USA/NSR, 1986, Kriminálny/Komédia/Dráma (Dvojka)
Hlavnými protagonistami filmu sú skrachovaný DJ Zack, pasák Jack a urozprávaný Talian Roberto, ktorý v sebaobrane náhodou zabil človeka. Roberto inšpirovaný americkými filmami podnieti v oboch svojich spoluväzňoch myšlienku na útek z väzenia a pri následnom blúdení neworleanskými močarinami im svojim naivným optimizmom lezie neustále na nervy. Po ceste sa zamiluje do svojej krajanky Nicoletty, majiteľky malej krčmičky, a rozhodne sa s ňou zostať. Obaja Američania medzitým trpia, kvôli neustálym hádkam a pocitu vykorenenosti. Kým oni sú cudzincami vo svojom vlastnom svete, komerčnými filmami a reklamami ovplyvnený imigrant Roberto žije svoj americký sen. Jarmuschova absurdná tragikomédia obchádza všetky zaužívané schémy žánru a prináša smutno-vtipný minimalistický film s existenciálnymi presahmi.

TV tipy 14.3. - 19.3. 2017 TV tipy 14.3. - 19.3. 2017 TV tipy 14.3. - 19.3. 2017


Nedeľa
19.03.

15:15 Farebný závoj (The Painted Veil) USA/Čína/Kanada, 2006, Dráma/Romantický (Prima MAX)
Mladá Angličanka Kitty sa musí, kvôli svojej dotieravej matke, neodkladne vydať a preto si zoberie seriózneho doktora Waltera, s ktorým odchádza do Šanghaja. Časom sa však začne nudiť a nájde si milenca. Keď Walter jej neveru odhalí, prijíma prácu v odľahlej čínskej dedine, kam berie Kitty so sebou. Tu sa postupne učia rozumieť jeden druhému a milovať sa navzájom. V pozadí sa zároveň odohrávajú aj veľké a pomerne strastiplné dejiny Číny, ktorých je Walter ako doktor súčasťou. Film je adaptáciou rovnomenného románu W. Somerseta Maughama a súčasne remake-om filmu Richarda Boleslawskieho z roku 1934.

20:00 Muž, ktorý zastrelil Libertyho Valancea (The Man Who Shot Liberty Valance) USA, 1962, Western (ČT2)
Senátor Rans Stoddart sa vracia na divoký západ, aby navštívil pohreb svojho dávneho priateľa Toma Doniphona. Senátor začne rozprávať príbeh, ktorý ho pred časom do mesta Shinbone priviedol a spomína na doby, kedy zastrelil Liberty Valencea, najobávanejšieho banditu okolia. Muž, ktorý zastrelil Liberty Valancea je jedným z najznámejších westernov histórie. Fordova neskorá tvorba je typická demýtizáciou legiend a kritickým pohľadom na obdobie Divokého západu.

21:55 Mŕtvy muž (Dead Man) USA/Nemecko/Japonsko, 1995, Western/Mysteriózny/Podobenstvo (Dvojka)
Mladý účtovník William Blake práve prišiel o rodičov a rozhodol sa hľadať nové miesto na Divokom západe. Po príchode do mestečka na konci koľajníc však zisťuje, že má mesačné meškanie a majiteľ oceliarní si už za neho dávno našiel náhradu. Neznalý miestnych pomerov sa dostane do konfliktu a v sebaobrane zabije muža. Následne musí s ťažkým zranením utekať do divočiny. Jeho útek sa mení na tajomnú duchovnú cestu, počas ktorej sa za pomoci Indiána z nezrelého mladíka stáva Mŕtvy muž, ktorý stále viac rozumie životu a spoznáva ho z druhej strany. Vizuálne strhujúci film s temnou hudbou Neila Younga, mystickým podtextom a básnickými kvalitami je vrcholným dielom Jima Jarmuscha, ktorý absolútne poprel všetky zaužívané konvencie žánru western.

Tip na seriál:

18.03.
22:00 Most (Bron) Švédsko/Dánsko/Nemecko, 2013, Kriminálny/Thriller (Dvojka)
Švédski a dánski kriminalisti pomaly sťahujú slučku okolo skupiny ekoteroristov. Tí vedia, že ich polícia doťahuje, takže sa snažia uchýliť do bezpečného úkrytu, kde budú čakať na ďalšie úlohy. V skupine sa ale objavujú problémy, čo nahráva polícii. Medzitým priateľ Sagy, Jacob, zisťuje, že ich vzájomné spolužitie bude náročnejšie, než predpokladal a Martin, v snahe nájsť vnútorný pokoj, pokračuje v návštevách vo väzení s vrahom jeho syna.


autor Marcel Šedo 14.3.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.