TV TIPY 6.3. - 12.3. 2017

TV TIPY 6.3. - 12.3. 2017

článok



Pondelok
06.03.

20:10 Farby piesku, Slovensko, 2015, Dokumentárny (Dvojka)
Príbeh slovenskej zdravotnej sestry, ktorá žila v lýbijskej Misurate 20 rokov, konvertovala na islam a narodili sa jej tam 2 deti. Jej nemocnica sa ocitla uprostred vojnového konfliktu a občianskej vojny. V hraničných situáciách sa odkrývajú rozdielne hodnoty arabského a európskeho sveta. Ľuba chce zachrániť vnúča a dcéru a odviesť ich na Slovensko. Jej arabské deti chcú bojovať za vlasť, národ a vieru. Ešte do polovice filmu držia diváci povstalcom v Misurate palce. Po víťazstve sa však situácia zmení a odkrýva sa problém – niektoré krajiny na demokraciu skrátka nie sú pripravené.

22:30 Slečny z Vlčian (Panny z Wilka) Poľsko/Francúzsko, 1979, Historický/Dráma (Dvojka)
Príbeh se odohráva koncom dvadsiatych a začiatkom tridsiatych rokov 20. storočia na idylickom vidieckom statku vo východnom Poľsku, kde žije päť slečien. Po mnohých rokoch sa na statok vracia aj Viktor Ruben, keďže mu lekári odporučili odpočinok a pokoj. Z mladých dievčat sa v priebehu rokov stali ženy, vytrénované životom a milostnými vzťahmi. Z dievčenskej nevinnosti a hravosti prešli do cynizmu stredného veku, avšak Viktorov návrat pripomína dávno zabudnuté časy. Dôjde tu tak ku konfrontácii spomienok, snov a životných osudov, ktoré sa retrospektívne prelínajú s realitou.

23:30 Smrť prichádza v daždi, Československo, 1965, Kriminálny (ČT art)
Dvojica vyšetrovateľov, kapitán Jakubec a poručík Michalko, vyšetrujú záhadnú vraždu Olgy Holešovej. Ani jeden zo štyroch podozrivých páchateľov však nemá pre vraždu pravdepodobný motív. Rôzne náhody a nepredvídateľné okolnosti, ako manželova nevera alebo právnik, privyrábajúci si najrôznejšími brigádami navyše sťažujú prácu vyšetrovateľov, keďže predstavujú falošné stopy. Andrej Lettrich sa spolu so scenáristom Jozefom A. Tallom snažili v 60. rokoch presadiť trend diváckych filmov, ako opozitum ku intelektualizácii kinematografie režisérmi novej vlny. Vrcholom ich snaženia sa stala dvojica vyšetrovateľov, ktorá vystupovala v trilógii kriminálnych filmov. Prvým z nich je práve Smrť prichádza v daždi, ktorá prináša variáciu na holmesovsko-watsonovský model i snahu o psychologizáciu a dôkladné vykreslenie postáv.

TV tipy 6.3. - 12.3. 2017 TV tipy 6.3. - 12.3. 2017 TV tipy 6.3. - 12.3. 2017


Utorok
07.03.

20:15 M.A.S.H: Dovidenia, zbohom a amen (M*A*S*H: Goodbye, Farewell and Amen) USA, 1983, Dráma/Komédia/Vojnový (Prima MAX)
Koniec vojny sa blíži, ale personál v tábore mobilnej poľnej nemocnice 4077 má plné ruky práce. Obe strany sa snažia pred uzavretím prímeria nadobudnúť čo najväčšiu prevahu a tak sú sály plné vojakov, utečencov a vojnových zajatcov. Hawkeye sa po smrti svojho priateľa nervovo zrútil a bol poslaný na psychiatriu, kde sa mu snaží pomôcť dr. Sidney Freedman. B.J. je odhodlaný vrátiť sa domov dostatočne včas, aby stihol narodeniny svojej dcéry. Klinger si robí starosti so Soon-Lee, ktorá sa pokúša nájsť svojich rodičov. Život v tábore navyše naruší tank, ktorý zničí nedostavanú latrínu. To spustí sériu udalostí, ktoré vyústia do prehodnocovania životov. Snímka je oveľa autentickejšia a s väčšou vervou obžalúva vojnu z nezmyselnosti ako legendárny seriál.

21:05 Yuma (Yuma) Poľsko/Česko, 2012, Akčný/Kriminálny/Dráma (ČT art)
Začínajú deväťdesiate roky, ale život v poľsko-nemeckom pohraničí sa po páde železnej opony nijako zvlášť nezmenil. Dvadsiatnika Zygu už nebaví pozerať sa na západné vymoženosti len v časopisoch. Spolu s kamarátmi sa rozhodne zlepšiť život sebe aj obyvateľom v ospalom šedom mestečku. Západonemecké obchody plné luxusného tovaru sú však až príliš veľkým lákadlom. Snímka je inšpirovaná udalosťami, ktoré sa po rozpade sovietskeho bloku diali v poľsko-nemeckom pohraničí. Zo snímky dýcha atmosféra 90. rokov a pomerne priamočiará dejová línia je ozvláštnená meta-prvkami.

23:55 Kick-Ass (Kick-Ass) USA/Veľká Británia, 2010, Komédia/Akčný (JOJ Cinema)
Teenager Dave Lizewski nevyniká žiadnymi zvláštnymi schopnosťami. Jediné, čo ho baví, sú komiksy. Tie ho inšpirujú k tomu, aby sa stal superhrdinom! Aj napriek absencií superhrdinských schopností si dáva prezývku Kick-Ass, vyberá si kostým a odchádza bojovať do ulíc so zločinom. Po jednej z nakladačiek, ktorú dostane, však napokon nejakú tú schopnosť predsa len získa – nemôže cítiť bolesť. Vo veľkomeste však operujú aj skutoční superhrdinovia. Otec Big Daddy a jeho pubertálna dcéra Hit Girl tiež bojujú s kriminálnymi živlami so snahou pomstiť sa miestnemu bossovi Frankovi D'Amicomovi. Popkultúrnymi odkazmi nabitá snímka, v ktorej rozprávanie plynie hladko a napínavo aj popri uťahovaní si z veľkého množstva filmov, komiksov či žánrov.


Streda
08.03.

20:15 Argo (Argo) USA, 2012, Thriller/Historický (Dajto)
Skutočný príbeh tajnej operácie na záchranu šiestich Američanov, ktorá sa odohrala na pozadí rukojemníckej drámy v Iráne. Dňa 4. novembra 1979 obsadila skupina iránskych študentov americké veľvyslanectvo v Teheráne. Študenti zajali 52 ľudí, ktorých držali v zajatí až 444 dní. Uprostred chaosu sa podarilo šiestim Američanom utiecť a nájsť útočisko v dome kanadského veľvyslanca Kena Taylora. Špecialista na exfiltrácie Tony Mendez prišiel s plánom, prepašovať ich von ako filmový štáb kanadskej televízie CBC. Retroštylizovaná snímka pracujúca nielen s napätím, ale aj so sebareflexívnym humorom sa do dejín zapíše svojou nezabudnuteľnou únikovou sekvenciou.

21:30 Zpověď zapomenutého, Česko/Francúzsko, 2015, Dokumentárny (ČT art)
Film zoznamuje diváka s osobnosťou a dielom českého hudobného skladateľa Josefa Myslivečka, priateľa a učiteľa Wolfganga Amadea Mozarta, autora 26 opier a mnohých kantát, oratórií, symfónií, chrámových, orchestrálnych i komorných skladieb. Snímka sleduje skúšky Myslivečkovej opery Olimpiade, ktorú naštudoval dirigent Václav Luks so svojím orchestrom Collegium 1704 v pražskom Stavovskom divadle v koncepcii nemeckej režisérky Ursel Herrmann. Následne bolo toto predstavenie uvedené i v Dijone, Caen a Luxemburgu. Vo filme navštívime aj európske mestá, v ktorých Mysliveček pôsobil.

TV tipy 6.3. - 12.3. 2017 TV tipy 6.3. - 12.3. 2017 TV tipy 6.3. - 12.3. 2017


Štvrtok
09.03.

17:45 Biely jazdec (Pale Rider) USA, 1985, Western (Nova Cinema)
Mierumilovná osada zlatokopov je terorizovaná bezcharakterným boháčom Coyom LaHoodom, jeho synom a ich krutou bandou. Tí chcú získať nálezisko len pre seba. Po jednom z najhorších vyčíňaní sa v meste objaví tajomný bezmenný jazdec. Je to síce kazateľ, ale nemá problém na počkanie zabíjať. Pomôže jednému zo zlatokopov a následne dá LaHoodovi príučku. Ten si však následne zavolá na pomoc maršala Stockburna a jeho hrdlorezov. Všetko smeruje k neodvratnému záverečnému zúčtovaniu. Pomerne priamočiara snímka s typicky „eastwoodovským“ ústredným hrdinom je zaujímavá celou plejádou zaujímavých postavičiek a tiež krásnou horskou prírodou.

20:35 X-Men 2 (X-Men 2) Kanada/USA, 2003, Akčný/Dobrodružný/Sci-fi (Plus)
X-Meni sú ľudia s jedinečnou genetickou mutáciou, ktorá im umožňuje využívať nadprirodzené schopnosti. Pod patronátom profesora Charlesa Xaviera sa ich učia ovládať a využívať pre dobro ľudstva. To sa ich však bojí a po pokuse o atentát na prezidenta Spojených štátov, ktorý údajne spáchal neznámy mutant, sa verejnosť pokúsi dostať mutantov pod kontrolu. Na čele anti-mutantského hnutia stojí armádny veliteľ a vedec William Stryker, o ktorom sa tvrdí, že na mutantoch robil pokusy. X-Menov nenávidí až do tej miery, že zabije svojho syna, keď zistí, že je jedným z nich. Stryker navyše pozná tajomstvo Wolverinovej minulosti a tak to vyzerá, že stret s týmto zloduchom bude nevyhnutný. V boji proti totálnej hrozbe sa musia X-Meni spojiť dokonca aj s Magnetom. Druhá časť X-Menov je považovaná za najlepšiu z celej série, čo je zapríčinené rozvinutím problematiky ľudskej intolerancie a pomerne radikálnym psychologickým vývojom postáv.

21:55 Dolores Claiborneová (Dolores Claiborne) USA, 1995, Thriller/Kriminálny/Dráma (Nova Cinema)
Píšu sa 60. roky 20. storočia. Dolores St. Georgeovú jej manžel, notorický alkoholik Joe, systematicky týra. Aj preto sa rozhodne odísť pracovať ako slúžka na ostrov Maine. Jedného dňa jej pani, Vera Donovanová, spadne zo schodov a ťažko sa zraní. Keď do domu prichádza poštár, nachádza Dolores, ako drží v ruke kuchynský valček a chce udrieť ležiacu Veru. Hoci ju zastaví, privolaná polícia konštatuje ženinu smrť. Ambiciózna novinárka Selena St. Georgesová dostáva správu, že je jej matka podozrivá z vraždy. Pôsobivá dráma o vzťahu matky a dcéry, o márnej snahe zabudnúť, o potrebe blízkosti, dlhom trápení, ale aj katarznom šťastí.

TV tipy 6.3. - 12.3. 2017 TV tipy 6.3. - 12.3. 2017 TV tipy 6.3. - 12.3. 2017


Piatok
10.03.

22:05 Povestný muž (Notorious) USA, 1946, Thriller/Film-noir/Romantický (ČT2)
Krátko po skončení druhej svetovej vojny odsúdi americký súd známeho nacistického špióna Hubermana. Jeho dcéra Alicia sa nemôže zbaviť sklamania a pocitu viny z netušenej činnosti otca, a tak sa vrhá do víru života plného divokých večierkov a alkoholu. Na jednom z nich sa stretáva s príťažlivým mužom, z ktorého sa vykľuje americký agent. Alice chce vykúpiť previnenie svojho otca a ponúkne Devlinovi, že mu pomôže preniknúť do centra nemeckých špiónov ukrývajúcich sa v Brazílii. Preto sa rozhodne vydať za Alexandera Sebastiana, ktorý žije v Rio de Janeiro, a získava vďaka nemu prístup do tajnej organizácie. Hitchcockov špionážny thriller je skôr melodrámou so snahou o dôkladnejšie vykreslenie psychológie postáv. Každopádne sa však dočkáme aj tradičných štylistických prvkov filmu-noir a pre Hitchcocka typického napätia.

22:15 Votrelci (Aliens) USA/Veľká Británia, 1986, Akčný/Horor/Sci-fi (Prima MAX)
Ripleyová, ktorá ako jediná z posádky vesmírnej lode Nostromo prežila útok mimozemského monštra, sa vracia na planétu, kde kedysi objavili liaheň týchto krvilačných tvorov. Zisťuje totiž, že na planéte sa usídlili pozemskí kolonisti. Tentokrát ju sprevádza špeciálne vycvičené komando, ktorého členovia vedia do čoho idú. Ripleyovej obavy o osud kolonistov sa ukážu ako oprávnené, keďže na planéte sú povraždení úplne všetci okrem dievčaťa Newt. Situácia je o to vážnejšia, že „votrelci“ majú na planéte hniezdo, ktorému velí obrovská matka.

22:35 Kill Bill (Kill Bill vol.1) USA, 2003, Akčný/Thriller (Jednotka)
Bývalá členka zabijackého komanda sa rozhodne navždy skončiť s minulosťou a vydať sa. Jej svadobný deň sa však zmení na krvavé jatky v okamihu, keď na ňu zaútočí jej bývalý šéf Bill a pokúsi sa ju zabiť. Všetci si myslia, že je mŕtva, ale šťastnou náhodou sa jej vražedný útok podarilo prežiť. Po piatich rokoch v kóme sa preberá s myšlienkou na pomstu, hoc netuší, kto všetko proti nej stál. Kultový postmodernista Quentin Tarantino vytvoril parafrázu na klasické ázijské filmy zo 70. rokov a podobne ako niekoľkokrát predtým, aj teraz využil nechronologické rozprávanie.

TV tipy 6.3. - 12.3. 2017 TV tipy 6.3. - 12.3. 2017 TV tipy 6.3. - 12.3. 2017


Sobota
11.03.

13:05 Šepot srdca (Mimi wo sumaseba) Japonsko, 1995, Animovaný/Romantický/Rodinný (ČT :D)
Štrnásťročná Šizuko má zrovna záverečné skúšky, ale popritom nezanedbáva ani čítanie beletrie. Čitateľskú vášeň zdedila po svojom otcovi, zamestnancovi knižnice, ktorú Šizuko pravidelne navštevuje. Na výpožičných lístkoch v knihách, ktoré ju zaujímajú, sa opakuje meno Seidži Amasawa. Jedného dňa na ceste do knižnice stretne podivného kocúra a keď sa za ním vydá, objaví malý antikvariát, ktorý sa pre ňu stane miestom očarenia i inšpirácie, ale aj priateľstva a lásky. Film z produkcie slávneho animovaného štúdia Ghibli je oslavou remeselníkov, tvorivého zápalu a tvrdej práce, ktorú si každý talent vyžaduje. Štýl fantastického sveta, ktorý Šizuku vo filme rozohráva, bol inšpirovaný obrazmi japonského surrealisticko-impresionistického maliara Naohisa Inoueho.

20:15 Ľalie poľné, Československo, 1972, Poetický/Dráma (Dvojka)
Poetická tragikomédia je situovaná do prostredia slovenskej dediny po skončení 1. svetovej vojny. Nadľahčená filmová mozaika rozpráva o vojnových vyslúžilcoch, ktorí sa po návrate z vojny snažia dať svojmu životu zmysel, nájsť opäť šťastie a lásku. Vykorenení vojnou, zbavení domovov, poznajú títo tuláci a žobráci, žijúci zo dňa na deň, cenu slobody a kamarátstva, ale zároveň túžia aj po istote usporiadanej existencie. Jeden z najvýznamnejších filmov slovenskej kinematografie spracováva novelu Vincenta Šikulu "Nebýva na každom vŕšku hostinec".

22:00 Cudzejší ako raj (Stranger Than Paradise) USA/NSR, 1984, Road-movie/Dráma/Komédia (ČT art)
Willie prišiel do New Yorku z Maďarska, ale rozhodne nepredstavuje naplnenie amerického sna. Dni trávi povaľovaním v posteli, pitím piva, sledovaním dostihov, hraním pokru a vrchol jeho snahy predstavuje precvičovanie newyorského prízvuku. Jedného dňa ho navštívi šestnásťročná sesternica Eva, ktorá odchádza k tete Lotte do Clevelandu. Willie nie je jej príchodom príliš nadšený, považuje ju za nedospelé dieťa a navyše je i nepríjemnou spomienkou na rodinu v Maďarsku. Keď Eva odíde, uvedomí si, že aj ona je čiernou ovcou rodiny a prišla do Ameriky hľadať svoju vlastnú cestu. Keď ju po roku spolu s kamarátom Eddiem navštívia v zasneženom Clevelande a uvidia, že má nudnú prácu vo fast foode a večne sa háda s prísnou tetou, rozhodnú sa ju zobrať na slnečnú Floridu. Troch priateľov však na juhu nečaká vysnívaný raj… Jim Jarmusch odmieta tradičné kontinuálne rozprávanie príbehov a prináša pomalý a minimalistický film s epizodickým rozprávaním, v ktorom sledujeme ošuntený svet očami nezaujatých a vykorenených postáv.

23:45 Dealer 3 (Pusher 3) Dánsko, 2005, Kriminálny/Thriller/Dráma (ČT2)
Nicolas Winding Refn zakončuje svoju trilógiu o kodanskom podsvetí mrazivým portrétom starnúceho gangsterského šéfa Mila. V predchádzajúcich dieloch bol srbský kmotor len vedľajšou postavou. Keď všetko klapalo, bol Milo priateľským kumpánom, ale ak mal pocit, že ho niekto chce podraziť, alebo bolo potrebné zatlačiť na dlžníka, prišla na radu brutalita. V tejto časti sa s kráľom kodaňského podsvetia, stretávame na sedení anonymných narkomanov. Potrebuje prestať drogovať, pretože potom nemá čistú hlavu na dôležitejšie veci. Zrovna organizuje svadobnú hostinu svojej milovanej dcéry a súčasne rieši aj pokazenú zásielku drog. Navyše musí riešiť konkurenciu v podobe ambicióznych mladíkov a snažiť sa udržať si nadvládu nad podsvetím. Preto skúša nové veci, čo však rozhodne nemusí dopadnúť dobre. Nelichotivý obraz podsvetia a súčasne znepokojivý portrét jeho kráľa, je predovšetkým štylizovaným príbehom nihilizmu, stresu a samoty.




Nedeľa
12.03.

20:00 Rio Bravo (Rio Bravo) USA, 1959, Western (ČT2)
Bratia Burdetovci už dlhšiu dobu terorizujú mesto Rio Bravo. Starší Nathan je jedným z najväčších rančerov v kraji a drží ochrannú ruku nad mladším Joeom. Keď Joe zastrelí neozbrojeného človeka, šerif John Chance ho zatkne a uväzní. Preukáže tým neobyčajnú odvahu, pretože proti Burdetovým ľuďom stojí v meste takmer sám. Pomáhajú mu len jeho dvaja pomocníci - večne opitý Dude a napoly chromý starý Stumpy. Musia sa postaviť niekoľkonásobnej presile… Slávny western klasika amerického filmu Howarda Hawksa očarí fantastickou prestrelkou a skvele napísanými, typizovanými a obsadenými postavami.

21:30 Noc na Zemi (Night on Earth) Fr./Nem./USA/UK/Japonsko, 1991, Komédia/Poviedkový (Dvojka)
Päť epizód sa odohráva v rovnakom čase v rôznych svetových metropolách a časových zónach. Počas jednej noci sa medzi taxikármi a ich pasažiermi vytvorí puto, ktoré ich vytrhne z anonymity mesta a odhalí niečo z tajomstva ľudského života. V Los Angeles ponúkne prestížna filmová agentka taxikárke úlohu vo filme, ale drsná mladá žena má svoj vlastný sen. V New Yorku nemecký emigrant Helmut blúdi v spleti ulíc veľkomesta a nevie svojho pasažiera doviesť na požadované miesto. V Paríži si taxikár z Pobrežia slonoviny so svojou slepou pasažierkou vymenia poznanie o tom, aké je to byť iný. V Ríme zhovorčivý taxikár svojou úprimnou spoveďou privodí farárovi počas jazdy infarkt. V Helsinkách tesne pred úsvitom traja muži v tuhej zime lamentujú nad krutosťou života a lásky. Nostalgický a jemne ironický humor, atmosféra cesty, ale aj sociálne kritické záblesky tvoria z tohto filmu jeden z vrcholov Jarmuschovej kinematografie.

22:35 Vyháňač diabla (The Exorcist) USA, 1973, Horor/Dráma (Nova Cinema)
Dvanásťročná Regan žije so svojou matkou vo Washingtone. Jedného dňa začne prejavovať mimoriadne podivné symptómy – levitáciu, veľkú fyzickú silu a agresívne chovanie. Lekári rodine nedokážu pomôcť a tak sa matka musí obrátiť o pomoc na kňaza zo susedstva. Do tela Regan totiž vstúpil diabol. Mimoriadne kontroverzná snímka mala problémy s katolíckymi aktivistami a rôznymi kresťanskými organizáciami. Vo výsledku však snímka nie je ani tak hororom, ako skôr zamyslením sa nad stretom racionálna a iracionálna. Exorcista prehlbuje naše pochybnosti a výsledku sa tak stáva existenciálnou drámou.

Tip na seriál:

12.03.
20:25 Tajné životy (S02E07) Slovensko, 2017, Dráma (Jednotka)
Televízny seriál Tajné životy hovorí o tajomstvách skrývaných za múrmi domovov, vine a nevine, nádejach a druhých šanciach žien i mužov, ktorí hľadajú nové začiatky v živote za pomoci pracovníkov azylového domu Druhá šanca. V najnovšej časti sa riaditeľka ústavu Eva dozvie, že Juraj bude v novej banke zasa pracovať s Ivonou Mrázovou. Podozrieva ho a v rodine nastane dusno. Martin sa definitívne rozchádza s Lindou, ktorá je psychicky labilná a vôbec netuší, čo má robiť so životom. Mária si ublíži pri pomoci Janovi. Na výpomoc k nim začne chodiť Ervín, ktorý predtým Jana zbil. Anka, ktorá je po bitke od Igora v nemocnici, volá mladému kaplánovi a prosí ho, aby jej pomohol nájsť si nový domov… Seriál sa snaží vychádzať z reálnych udalostí a jeho najväčšou devízou je jeho autentickosť a to nielen pri zápletkách a charakteroch, ale aj v spôsobe stvárnenia udalostí.


autor Marcel Šedo 6.3.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.