TV TIPY 7.2. - 12.2. 2017

TV TIPY 7.2. - 12.2. 2017

VOD recenzia



Utorok
07.02.

20:15 Ali (Ali) USA, 2001, Športový/Životopisný (Prima MAX)
Mladý Cassius Clay získal v roku 1960 zlatú medailu na olympiáde v Ríme a čoskoro po tomto víťazstve vstúpil do profesionálneho boxerského ringu. Spoločnosť svojej doby šokoval sebavedomím, ale aj priateľstvom s Malcolmom X a blízkymi vzťahmi s hnutím Islamský národ, ktoré ho inšpirovalo ku konvertovaniu na islam a odmietnutiu zúčastniť sa vojny vo Vietname. Snímka však nie je len typickou biografickou šablónou. Režisér Michael Mann do snímky vložil aj dlhé nenarativne scény dokresľujúce atmosféru či Aliho psychické rozpoloženie, často a zaujímavo využíva elipsy a časové skoky a popritom nesmierne dynamicky a emotívne sníma boxerské zápasy.

00:25 Počiatok (Inception) USA/UK, Dráma/sci-fi (Nova Cinema)
Originálne akčné sci-fi „Počiatok“ je najnovším snímkom renomovaného režiséra Christophera Nolana. Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) je skúsený zlodej, absolútne najlepší v nebezpečnom umení extrakcie: cenné tajomstvá kradne z hĺbky podvedomia počas snenia, kedy je myseľ najzraniteľnejšia. Cobbova nezvyčajná schopnosť z neho v novom svete korporátnej špionáže urobila vyhľadávaného hráča, no zároveň aj medzinárodného utečenca, ktorý stratil všetko, čo kedy miloval. Teraz Cobb dostal šancu na vykúpenie. Táto posledná zákazka mu môže vrátiť jeho život, no len za podmienky, ak dokáže zrealizovať nemožné – začiatok. Namiesto dokonalej krádeže Cobb so svojim tímom špecialistov musia urobiť presný opak; ich úlohou nie je myšlienku ukradnúť, ale zasadiť ju. Ak by uspeli, mohol by to byť dokonalý zločin. Ani tá najlepšia príprava dokonalého plánu či expertízy ich však nemôže pripraviť na nebezpečného nepriateľa, ktorý akoby predvídal každý ich krok. Nepriateľa, ktorého by mohol vidieť prichádzať len Cobb

TV tipy 7.2. - 12.2. 2017 TV tipy 7.2. - 12.2. 2017 TV tipy 7.2. - 12.2. 2017


Streda
08.02.

06:10 Šípková Ruženka (Sleeping Beauty) USA, 1959, Animovaný/Romantický/Muzikál/Rozprávkový (Nova Cinema)
Krásna, láskavá a pôvabná princezná vyvolala žiarlivosť zlej víly. Trojica dobrosrdečných dobrých víl sa snaží zo všetkých síl ochrániť milovanú princeznú, ale ani všetky ich kúzla nestačia na Pani všetkého zla. Začarovaná Ruženka upadne do spánku a zachrániť ju musí statočný princ Filip. Musí však prekonať mnohé nebezpečenstvá vrátane záverečného boja so zúrivým drakom. Posledná celovečerná rozprávka pod taktovkou samotného Disneyho vypustila z Perraultej predlohy, Ruženkine ťažkosti s princovou matkou a zamerala sa len na čarokrásny príbeh o láske, ktorá prekoná všetky čary.

13:55 Batman (Batman) USA/Veľká Británia, 1989, Akčný/Kriminálny (Nova Cinema)
Veľkomesto Gotham City je sužované gangstrami, ktorých vedie znetvorený Joker. Polícia je bezmocná a skorumpovaná. Jedinou nádejou pre spravodlivosť je maskovaný netopierí muž - Batman. Reportérka Vicki Vale, ktorá do novín píše články o Batmanovi, sa zoznámi s plachým milionárom Bruceom Waynom a strávi s ním noc. Joker sa následne snaží Vicki uniesť, ale v poslednej chvíli ju zachráni Batman. V tej chvíli začne Vicki tušiť, že Wayne a Batman sú jedna a tá istá osoba. Medzitým Joker terorizuje mesto a vyzýva Batmana na rozhodujúci súboj. Batman Tima Burtona v sebe nesie jeho odvážny výtvarný rukopis, ktoré filmu i prostrediu dodávajú atmosféru na pomedzí rozprávky a hororu. Popritom tu Burton rozvíja aj svoje typické témy o vykorenenom hrdinovi, stádovitosti a manipulovateľnosti. Snímka síce nedosahuje rozprávačskú komplexnosť neskoršej Nolanovej verzie, ale rozhodne predstavuje mimoriadne unikátny a vizuálne originálny počin.

TV tipy 7.2. - 12.2. 2017 TV tipy 7.2. - 12.2. 2017 TV tipy 7.2. - 12.2. 2017


Štvrtok
09.02.

20:15 Tootsie (Tootsie) USA, 1982, Komédia/Romantický (Prima MAX)
Michael Dorsey je síce schopný herec, ale kvôli svojej náladovosti nemôže získať prácu. Jedného dňa sa preto rozhodne, že to vyskúša ako žena. Začne sa vydávať za Dorothy Michaelsovú a vyhrá konkurz na rolu v televíznom seriáli. Čoskoro sa tento program stáva známym po celej Amerike a z Dorothy sa stáva miláčik amerických domácností. Súčasne sa však Michael zamiluje do mladej herečky a nevie čo ďalej. Mimoriadne zábavná snímka prináša aj pomerne drsnú kritiku amerického pohľadu na herecké povolanie.

22:30 Dobré světlo, Československo, 1985, Dráma (ČT2)
Architektovi a fotografovi Viktorovi sa po dvadsiatich rokoch rozpadáva rodinné zázemie a tak hľadá nové životné smerovanie. Popritom naráža na malomeštiacke pokrytectvo, ktoré poburujú decentné a umelecky zaujímavé ženské akty. Mladé rómske dievča, s ktorým sa náhodne stretne, v ňom prebudí túžbu po slobode a nezávislosti. Snímka sa stala známou predovšetkým kvôli množstvu nahoty, avšak omnoho zaujímavejšia je Kachyňova práca s ručnou kamerou, ktorou pripomenul novovlnnú poetiku a jeho typické filtre, ktoré snímke dodávajú nostalgickú atmosféru. Súčasne treba oceniť aj odvahu s akou sa režisér počas normalizácie pustil do klientelizmu a zaostalosti veľkej časti českej spoločnosti.

TV tipy 7.2. - 12.2. 2017 TV tipy 7.2. - 12.2. 2017 TV tipy 7.2. - 12.2. 2017


Piatok
10.02.

21:35 Master and Commander: Na opačnom konci sveta (Master and Commander: The Far Side of the World), USA, 2003, Dobrodružný/Vojnový/Historický, (Prima)
Námorný kapitán Jack Aubrey sa stáva prvýkrát veliteľom lode, ktorá vyráža na šíre more. Jeho prvou misiou však nie je klasická plavba, ale námorná bitka proti Napoleonovému loďstvu. Napoleon je v tom období už pánom Európy a v ceste mu stojí len britská flotila. Aubrey na svojej lodi Suprise blízko severného pobrežia Brazílie dostane rozkaz zničiť francúzsku korzársku loď Acheron, čím by zabránil snahe preniesť vojnu do Tichého oceánu. Stretnutie však pre Suprise dopadne zle a Aubrey musí ustúpiť, aby zachránil aspoň mužstvo. Loď sa mu podarí ukryť v hmle a následne zakotví pri pobreží, kde spolu s mužstvom dokončí najnutnejšie opravy. Medzitým Acheron prepláva okolo pobrežia a tak sa Aubrey musí vydať na dlhú honbu za nepriateľmi.

21:50 Sunset Boulevard (Sunset Blvd.) USA, 1950, Film-noir/Dráma (ČT2)
Snímka rozpráva príbeh zabudnutej hviezdy nemého filmu Normy Desmondovej, ktorá sníva o návrate na hollywoodske nebo. O tento návrat sa má postarať druhoradý scenárista Joe Gillis, ktorý má pre ňu napísať ideálny príbeh. V Norme, uväznenej vo svojej minulosti, sa bije panovačná povaha hviezdy, ktorá ľudí, v tomto prípade Joea, len využíva a súčasne ho miluje melodramatickou láskou svojich postáv. Sebecký Joe sa z počiatku z tohto obratu udalostí teší, ale postupom času zisťuje, že vzťah s Normou je mimoriadne nebezpečnou záležitosťou. Billy Wilder vo svojom najslávnejšom filme využil v kontexte hollywoodskeho filmu netradičné rozprávanie, keď nám hneď na začiatku ukáže záver filmu. Viac než na zápletku s vopred jasným koncom sa tak môžeme zameriavať na vzťahy medzi postavami, ale aj na satirický obraz hollywoodu, jeho stereotypov a spoločenského jednania, či na nostalgické ohliadnutie sa za starými časmi. Snímku vyzdvihuje do výšin aj expresionistická kamera, hra svetla a tieňov a desivé mimické majstrovstvo Glorie Swansonovej.

22:35 Zjazvená tvár (Scarface) USA, 1983, Kriminálny/Thriller (Jednotka)
V lete roku 1980 emigrovalo z kubánskeho prístavu Mariel so súhlasom Fidela Castra 125 tisíc ľudí. Zhruba pätina z nich mala záznam v registry trestov, keďže Castro sa potreboval zbaviť nežiaducich osôb. Jeden z emigrantov - Tony Montana - sa veľmi rýchlo adaptuje v nových podmienkach slobodného trhového hospodárstva. So svojím priateľom Mannym vykonáva príležitostné práce v miamskom podsvetí a pri jednej výmene drog skončia v jeho rukách ukradnuté peniaze, za ktoré Montana vybuduje vlastné drogové impérium. S mocou a bohatstvom však rastie aj jeho ego a predovšetkým paranoja, že o svoje postavenie môže prísť. De Palma nepostavil svoj príbeh na pevných vzťahoch vo vnútri rodiny. Jeho snímka je oproti iným mafiánskym filmom z toho obdobia omnoho surovejšia a realistickejšia.

TV tipy 7.2. - 12.2. 2017 TV tipy 7.2. - 12.2. 2017 TV tipy 7.2. - 12.2. 2017


Sobota
11.02.

20:20 My Fair Lady (My Fair Lady) USA, 1964, Komédia/Muzikál/Romantický (ČT art)
Keď sa samoľúby a sarkastický starý mládenec a profesor lingvistiky Henry Higgins stretne so živelnou a prostorekou kvetinárkou Lízou Doolittleovou, ani mu nenapadne, že by sa jeho život mohol zmeniť. Líza sa znenazdajky ocitá v jeho dome so žiadosťou o jazykové vzdelanie za účelom získania vysnívaného miesta. Za tým všetkým je však stávka medzi Higginsom a plukovníkom Pickeringom ohľadom toho, či je možné počas 6 mesiacov vytrénovať Lízu tak, že sa bude môcť zúčastniť veľvyslaneckého plesu bez toho, aby ktokoľvek odhalil jej pôvod. Zmenená Líza sa však ani teraz nedočká Higginsovej pochvaly a navyše netuší, čo si počne so svojou novou identitou.

21:15 Valmont (Valmont) Francúzsko/USA, 1989, Historický/Romantický (ČT1)
Filmová adaptácia slávneho románu Choderlosa de Laclosa Nebezpečné známosti zachytáva na osude dvoch libertínskych intrigánov, vikomta Valmonta a markýzy de Merteuil, obraz aristokratickej spoločnosti krátko pred Francúzskou revolúciou. Príbeh cynických konzumentov je podaný v sýtych farbách neskorého baroka s dôrazom na krajinky, ironické epizódy a bohatú výpravu. Parochne a parfumy sa snažia zakrývať nedostatok hygieny i absenciu akejkoľvek morálky.

22:05 Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street) USA, 2013, Životopisný/Kriminálny/Komédia/Dráma (Prima)
Burzový maklér z Wall Street Jordan Belfort dokázal niekedy zarobiť aj 12 miliónov dolárov za 3 minúty. Tieto peniaze si následne dokázal „užiť“ na opulentných večierkoch s obrovskými množstvami kokaínu. Nič však netrvá večne a po delíriu obvykle prichádza vytriezvenie. V prípade Jordana Belforta má podobu FBI, ktorá ho chce dostať za mreže, ale aj ľudí, ktorí sa mu chcú pomstiť. Nespoľahlivý rozprávač, metarozprávanie a herecký koncert Leonarda DiCapria povyšujú tento film do pomyselného hollywoodskeho panteónu.

01:00 Konkurz (Ōdishon) Japonsko/Južná Kórea, 1999, Horor/Psychologický/Thriller/Romantický (JOJ Cinema)
Obchodník Shikegara trpí krízou stredného veku, spôsobenou starnutím syna a smrťou jeho ženy, ktorá podľahla chorobe pred siedmimi rokmi. Na synovo naliehanie sa Shikegara rozhodne prelomiť celibát a spolu so svojim priateľom usporiada falošný filmový konkurz, s cieľom nájsť mladú, kultivovanú ženu. Z desiatok dievčat prejde sitom plachá a citlivá Asami, ktoré sa zdá byť stelesnením jeho túžob. Okúzlený muž sa s Asami začne schádzať a po nejakej dobe sa rozhodne ju požiadať o ruku. Popritom ignoruje všetky indície a varovania svojho okolia, že s dievčaťom nie je všetko v poriadku. Žánrový mix, ktorý funguje ako horor, romantický film i psychologický príbeh o vzájomnom zbližovaní sa dvoch ľudí, preslávila režiséra Takashiho Miikeho aj na západe. Žánre i štýl sa v tomto filme menia na základe pocitov a emocionálneho stavu hlavného hrdinu, čo poukazuje na rôzne fázy vo vývoji vzťahu. Snímka je tak predovšetkým metaforou o tom, ako ignorujeme chyby partnera pri prvotnej zamilovanosti a následne vhupneme do vzťahu, ktorý sa ukáže byť až neznesiteľne krutý.




Nedeľa
12.02.

21:45 Malý veľký muž (Little Big Man) USA, 1970, Western/Dráma/Komédia/Dobrodružný (ČT 2)
Jack Crabb má podľa svojich slov stodvadsať rokov, keď začína istému reportérovi rozprávať príbeh svojho života. Ako malý chlapec prežil prepadnutie skupiny osídlencov „západu“ kmeňom Čejenov, ktorí si ho následne adoptovali. Potom sa vrátil späť medzi bielych a stal sa pištoľníkom a obchodníkom. Neskôr sa oženil s Indiánkou, avšak keď ju i jej kmeň vyvraždí armáda, nechá sa najať ako stopár úhlavného nepriateľa Indiánov - generála Georgea Armstronga Custera. Snímka o rozprávaní a práve prifarbiť si ho, je zobrazením jedného z najsmutnejších období v dejinách ľudstva – zdecimovania celej jednej rasy. Režisér Arthur Penn reformoval žáner westernu svojim ambivalentným hrdinom, komickým nádychom, sebareflexiou i hyperbolizáciou westernových prvkov.

22:00 Cudzejší ako raj (Stranger Than Paradise) USA/NSR, 1984, Road-movie/Dráma/Komédia (Dvojka)
Willie prišiel do New Yorku z Maďarska, ale rozhodne nepredstavuje naplnenie amerického sna. Dni trávi povaľovaním v posteli, pitím piva, sledovaním dostihov, hraním pokru a vrchol jeho snahy predstavuje precvičovanie newyorského prízvuku. Jedného dňa ho navštívi šestnásťročná sesternica Eva, ktorá odchádza k tete Lotte do Clevelandu. Willie nie je jej príchodom príliš nadšený, považuje ju za nedospelé dieťa a navyše je i nepríjemnou spomienkou na rodinu v Maďarsku. Keď Eva odíde, uvedomí si, že aj ona je čiernou ovcou rodiny a prišla do Ameriky hľadať svoju vlastnú cestu. Keď ju po roku spolu s kamarátom Eddiem navštívia v zasneženom Clevelande a uvidia, že má nudnú prácu vo fast foode a večne sa háda s prísnou tetou, rozhodnú sa ju zobrať na slnečnú Floridu. Troch priateľov však na juhu nečaká vysnívaný raj… Jim Jarmusch odmieta tradičné kontinuálne rozprávanie príbehov a prináša pomalý a minimalistický film s epizodickým rozprávaním, v ktorom sledujeme ošuntený svet očami nezaujatých a vykorenených postáv.

23:00 Muži, ktorí nenávidia ženy (The Girl with the Dragon Tattoo), USA/Švédsko/Veľká Británia/Nemecko, 2011, Krimi/Mysteriózny/Thriller (JOJ)
Finančný reportér Mikael Blomkvist pátra po praneteri švédskeho priemyselníka Henrika Vangera, ktorá ešte ako mladé dievča záhadne zmizla v roku 1966. Vanger je presvedčený, že ju zavraždil niekto z členov jeho rodiny. Mikael sa tak vydáva na odľahlý ostrov pri švédskom pobreží, kde sa pustí do vyšetrovania. Spojí sa s hackerkou Lisbeth Salanderovou, ktorá je aj napriek výstrednému vzhľadu špecialistkou a výbornou detektívkou. Pre svoju tragickú minulosť - mužov, ktorí nenávidia ženy, znenávidela spoločnosť aj ľudí. Fincherova verzia zachováva formálnu vernosť svojej predlohe a preberá všetky unikátne prvky, ktorými oplývala, ako neobmedzovanie sa na jednu postavu, vykresľovanie postáv cez rôzne pohľady a pod.

23:25 Byt (The Apartment) USA, 1960, Romantický/Komédia (Dvojka)
Bud Baxter pracuje ako úradník vo veľkej poisťovni. Budovi kolegovia i nadriadení využívajú jeho byt a dobrácku povahu a vodia si ku nemu svoje milenky, zatiaľčo Baxter mrzne v parku. Za svoje služby síce postupuje v kariérnom rebríčku, ale zároveň získava u susedov povesť zhýralca. Keď si však riaditeľ poisťovne do jeho bytu privedie slečnu Kubelikovú, do ktorej je Bud zamilovaný, rozhodne sa so situáciou niečo robiť. „Najmenej zjavných chýb má Byt,“ odpovedal raz Billy Wilder na otázku, ktorý svoj film má najradšej. Jeho slová potvrdzuje aj fakt, že film získal 5 Oscarov a dodnes slúži mnohým lektorom scenáristiky ako učebná pomôcka. Najväčšou devízou filmu sú nezidealizované postavy, ktoré nepodliehajú zaužívaným šablónam. Ako väčšina Wilderových postáv, aj ony držia svoj osud vo svojich rukách, vďaka čomu nie sú bábkami v rukách krutého osudu, či okolia.


autor Marcel Šedo 7.2.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.