74. ZLATÉ GLÓBUSY – LA LA LAND ÚTOČÍ

74. ZLATÉ GLÓBUSY – LA LA LAND ÚTOČÍ

článok



Je náročné zobudiť sa do európskeho rána, pozrieť si výsledky a prvú publicitu, lebo sa v nich píše vo väčšej miere o iných témach ako ste čakali. Tematicky vyhrala Zlaté Glóbusy antitrumpovská nálada odtlačená do dvoch výrazných momentov: sugestívny prejav Meryl Streep, čo vychytal mnohé pointy (aj pozornosť čoskoro nového prezidenta). A aj do monológu Jimmyho Fallona, kde sa to hemžilo narážkami na kampane, hlasy, inaugurácie a v neposlednom rade aj vypadnutú čítačku. Že si Meryl Streep nebilancovala kariéru, ale išla tým smerom, je ukážkou jej osobnosti a púta v diskusiách fanúšikov i tradičnú internetovú nenávisť (čo sa má elita Hollywoodu vyjadrovať k takým témam?!).

Glóbusy sa vydali iným smerom a trošku popreli ľahkosť otváracej sekvencie Jimmyho F s vynikajúcou alternáciou La La Land – zrejme vyfúkla mocný otvárak oscarovej šou o 7 týždňov. No nezabúdajte, Zlaté Glóbusy a Ceny Akadémie sú tie dve silné podujatia, ktoré sa nesústredia iba na filmy, ale vrhajú pozornosť na celú spoločnosť, ktorou žije aj Hollywood či L.A.

La La Land ide povysávať všetko?

Ale späť ku filmom. La La Land sa podľa očakávaní stal Najlepším muzikálom/komédiou, no súčasne zhrabol všetko na čo bol nominovaný, čo je nevídaná vec. Sedem cien zo siedmich nominácií znamená podstatnú vec: v L.A. tento film skutočne milujú a upevnil si pozíciu oscarového favorita – hoci sa líšia preferencie Akadémie a HFPA, teraz sa nám zrejme rysuje silný favorit a la The Artist či Chicago a muzikál bude brať veľa cien. Aj na Oscaroch môže nastať podobná situácia, že sedem cien padne do náruče práve týmto tvorcom.

Najlepším filmom v kategórii dráma sa stal Moonlight – jeho veľký konkurent Manchester by the Sea potvrdil pozíciu kritického miláčika od čias Sundance, no súčasne je to silná depresívna dráma, za ktorú nemusia všetci odovzdať hlas. Stále platí, že šance Manchster by the SeaMoonlight sú nesmierne vyrovnané a zrejme sa ich rozpoltené preferencie môžu odraziť na silnejšej pozícii La La Land.

No pri pozícii režiséra by som videl šance všetkých na rovnakej úrovni – všetci traja režiséri Damien Chazelle, Kenneth Lonergan a Barry Jenkins si ešte môžu hrýzť nechty, na koho to vyjde. A nevylúčil by som ani divokú voľbu ako Dennis Villeneuve za Arrival a možno príde aj Marty Scorsese so Silence. Ale Mel Gibson ostane asi iba pri iných nomináciách a ako Hacksaw Ridge pri preferenciách vyletel, tak je zrazu o ňom ticho.

Pri scenároch je tento rok úplná divočina, inak hlasujú novinári z HFPA, inak Akademici a inak scenáristická guilda, takže víťazný scenár za La La Land ešte neznamená jeho neotrasiteľnú pozíciu inde. Skôr to môže byť jediná cena, ktorú za scenár získa a inde budú triumfovať Manchester by the Sea, Moonlight a ďalší.

Silní herci a ich šance

Pri hereckých kategóriách sa potvrdila favoritka za vedľajšiu úlohu: Viola Davis (Fences) na 95% vyhrá všetko, aj Oscara o 7 týždňov. Bližšie k Oscarovi je aj Casey Affleck za Manchester by the Sea, ktorý môže dostať okrem Denzela Washingtona ďalších súperov, ale nikto nevyčnieva v plejáde herecov ako on. Podarí sa nominovať Ryana Goslinga za La La Land, keď vyhral Glóbus? Zrejme áno, ale či vyhrá... To by skutočne musel nastať rok a la The Artist, kedy triumfoval aj Jean Dujardin.

Najzaujímavejšia herecká kategória (herečka v hlavnej roli) ostáva otvorená naďalej. Víťazka Emma Stone za komédiu pri Zlatom Glóbuse ostáva silnou kandidátkou, otázna je Natalie Portman za Jackie (nominácia áno, šanca vyhrať sa máličko znižuje) a na 85% sa dočkáme aj pri Oscaroch nominácie pre Isabelle Huppert za Elle – tá získala cenu za najlepšiu herečku v dráme a Akadémia tieto európske výkony celkom miluje, viď. Marion Cotillard, Emanuelle Riva či Charlotte Rampling nominácie za posledné štyri roky.

Kde je najväčšie ticho? Pri vedľajšom hercovi. Veľká nádej pre Mahershala Aliho sa nenaplnila, na Glóbusoch triumfoval nečakane Aaron Taylor-Johnson za magora v Nočných zvieratách, čo je nečakané uznanie i súčasne potvrdenie, že nás čaká nepredvídateľný súboj v tejto kategórii. A to sa dlho hovorilo, že je vyárendovaná pre Liama Neesona za Silence a neporazí ho nik. Koho nemožno podceniť? Jeffa Bridgesa za Hell or High Water!

Zootopia, Elle a samý La La Land

Zvyšné kategórie majú relatívne jasné výsledky. HFPA miluje francúzske filmy a nedrukuje nemeckému Toni Erdmannovi, takže vyhrala Elle. Na Oscaroch bude chýbať, takže tu môže Toni zažiariť a vysmiať sa celému Cannes. Napínavý súboj pri animákoch zatiaľ ťahá Zootopia, ale na Oscaroch bude určite široká plejáda a nie iba šance pre Disneyho triumvirát Zootopia-Moana-Dory. Niečo mi šepká, že tam bude svietiť Kubo, Malý princ, Červená korytnačka a možno aj fenomenálni Japonci s Your Name...

Najlepší soundtrack? La La Land. Najlepšia pieseň? City of Stars. Ani mocný Timberlake či iní speváci asi nezložia tohto chytľavého favorita a ako nejeden zahraničný korešpondent správne tipuje, La La Land môže zdolať iba La La Land – to vtedy, ak budú nominované dve pesničky (City of StarsAudition) a zrazu vyhrá niekto iný.

Dovtedy je to relatívne jasný príbeh favorita. Najväčším prekvapením Zlatých Glóbusoch je iný fakt. Že sa toľké roky snažia byť odlišné a mnohí tipovali Arrival s Amy Adams či Hacksaw Ridge s Melom Gibsonom na ceny a nestalo sa nič také. Tento rok sa zrejme Glóbusy a Oscary budú na seba podobať oveľa viac.


autor Michal Korec 9.1.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.