KTO ZAŽIARIL V NOMINÁCIÁCH NA 74. ZLATÉ GLÓBUSY?

KTO ZAŽIARIL V NOMINÁCIÁCH NA 74. ZLATÉ GLÓBUSY?

článok



Oscarová sezóna sa už dávno začala v Benátkach a Telluride, no viac ako 100 dní po týchto festivaloch prišli na rad kritici a najnovšie zahraniční novinári, ktorí vytvárajú najlepšie predpoklady pre oscarové nominácie. Aby sa o filmoch hovorilo, písalo, analyzovali sa ich šance a samozrejme, udeľovali prvé ceny a počúvali slová víťazov. Sezóna je už naplno rozbehnutá, niektoré filmy sú už mimo a iné sa dostávajú do užšieho výberu.

Iné ceny, vlastné pravidlá
Zlaté Glóbusy sú v tomto smere ideálny medzikrok. Žijú si vlastným životom, takže nie sú jasným indikátorom – ak niekto nezažiaril na Glóbusoch, stále má šancu pretlačiť sa na Oscary. Ale ak tu niekto zaknihoval pekné nominácie, môže nakúpiť o pár smokingov či večerných rób navyše. Niektorí miláčikovia sa súčasne o mesiac rozlúčia s okruhom súťažiacich, iní akurát nadýchnu na ďalšie veľké sóla. Ako vypálili tohtoročné nominácie a prečo v nich napríklad nemohol chýbať Deadpool či Florence Foster Jenkins?

Základné pravidlá poznáte. Zlaté Glóbusy sa delia na komédie a drámy, čo rešpektujú hlavné herecké výkony a HFPA má rada veľké mená, takže občas si sem pretlačí svojich žiarivých kamošov. Súčasne majú iný cit pre komédie a muzikály, niektorí herci a tvorcovia sa sústredia na ne ako vrchol sezóny. A stále majú svoju váhu.

Najlepšie drámy a komédie
Väčšia súťaž je tradične v kategórii Najlepšia dráma, kde by sa dokázalo zmestiť desať filmov. Základné duo Manchester by the Sea a Moonlight, ktoré láme všetky rebríčky nesmie chýbať. Fakt, že sa sem prebojoval aj Lion značí, že oscarové šance pre tento kúsok stúpajú – ale najviac získal Hacksaw Ridge, ktorý sa z menšej benátskej nádeje vypracoval na reálneho kandidáta. Že porazil Arrival, Fences, Hidden Figures, Silence a iné filmy svedčí o jeho sile. Hell or High Water rastie momentum, otázne je, či sa pretaví na Oscaroch. Nie je tu žiadne prekvapenie zo zastúpených, skôr absentujúcich:

Hacksaw Ridge
Hell or High Water
Lion
Manchester by the Sea
Moonlight

V kategórii komédia/muzikál boli prakticky iba tri istoty: La La Land ako horúci oscarový kandidát a Florence Foster Jenkins ako líbling pre Glóbusy. Zaradenie 20th Century Women dáva dobré šance aj pre Oscary. Že je tu Deadpool? HFPA bola ochotná vystreliť po ňom už na jar, takže zaradenie neprekvapí. Možno nezávislý Sing Street...

20th Century Women
Deadpool
Florence Foster Jenkins
La La Land
Sing Street

Najlepší režisér a scenár
Dve silné kategórie, ktoré sa môžu, ale nemusia zhodnúť s Oscarom. No viac ako pri akýchkoľvek iných platí, že sú veľmi cenné a indikujú nominácie. Všimnite si, že štyri mená sa prakticky zhodujú, to mimoriadne posilní šance zúčastnených v celej kampani.

Pri najlepšom režisérovi máme očakávané trio Damien Chazelle-Barry Jenkins-Kenneth Lonergan, ktoré ešte doplnil Mel Gibson (očividne sa mu návrat do Hollywoodu plní naplno) a prekvapivo Tom Ford. Nominácia za Nočné zvieratá je prekvapivá a buď mu praje HFPA ako sólo skupina alebo sú predzvesťou ďalších cien.

Damien Chazelle, La La Land
Tom Ford, Nočné zvieratá
Mel Gibson, Hacksaw Ridge
Barry Jenkins, Moonlight
Kenneth Lonergan, Manchester by the Sea

Pri najlepšom scenári už Tom Ford toľko neprekvapí (aj na Oscaroch má reálnejšiu šancu byť nominovaný tu) – Taylor Sheridan za Hell or High Water už áno. Žiadna šanca pre scenár za Prvý kontakt? To sa ešte zmení!

Damien Chazelle, La La Land
Tom Ford, Nocturnal Animals
Barry Jenkins, Moonlight
Kenneth Lonergan, Manchester by the Sea
Taylor Sheridan, Hell or High Water

Najlepšie hlavné herečky
Tento rok sa paradoxne viac súperí o trofej najlepších herečiek ako hercov. Pätica herečiek z drám má silné výkony, ktoré sa sem museli dostať. Pri Amy Adams je zrejmé, že bude silnejšia za Prvý kontakt ako za Nočné zvieratá. Isabelle Huppert je na cenách už ako kombajn, Ruth Negga by mohla miešať karty a Natalie je voľba no. 2.

Amy Adams, Prvý kontakt
Isabelle Huppert, Elle
Jessica Chastian, Miss Sloane
Ruth Negga, Loving
Natalie Portman, Jackie

Netreba podceniť ani herečky z komédií. Emma Stone bude tutovka sezóny, ale aj Annette Bening bude dlho dúfať. To Meryl Streep je zrejme adeptka iba na nomináciu pri Glóbusoch, na Oscaroch je jej šanca 50:50. Dve mladé herečky Lily Collins a najmä Hailee Steinfeld končia púť tu.

Annette Bening, 20th Century Women
Lily Collins, Rules Don't Apply
Hailee Steinfeld, The Edge of Seventeen
Emma Stone, La La Land
Meryl Streep, Florence Foster Jenkins

Najlepší hlavní herci
Hlavný mužský výkon v dráme ovládajú aktuálne dvaja kandidáti: Casey Affleck a Denzel Washington. Že sa sem dostal Joel Edgerton je dobrá vizitka a Andrew Garfield očividne bude mať silnejšiu kampaň za Hacksaw Ridge ako Silence, rozlúskol sa mu akademický rébus. Viggo Mortensen ostane zrejme nominovaný iba tu.

Casey Affleck, Manchester by the Sea
Joel Edgerton, Loving
Andrew Garfield, Hacksaw Ridge
Viggo Mortensen, Toto je náš svet!
Denzel Washington, Fences

V pätici hercov za najlepšiu komédiu sú tri očakávané výkony: obaja Ryanovia (Reynolds za Deadpool, Gosling za La La Land) a very-very good Hugh Grant. Dve divoké karty sa ušli Colin Farrellovi za The Lobster (to bol tajný tip u HFPA už dlhšie) a celkom radi nominujú aj Jonah Hilla. Na Oscaroch sa zrejme objaví iba Ryan Gosling za La La Land s kolegami z kategórie dráma.

Colin Farrell, The Lobster
Ryan Gosling, La La Land
Hugh Grant, Florence Foster Jenkins
Jonah Hill, Vojnoví psi
Ryan Reynolds, Deadpool

Najlepšie vedľajšie herečky a herci
Vedľajšie výkony môžu naplno ukázať oscarové šance, lebo sú to zjednotené kategórie. Nikto sa nemusí diviť, ak budú o mesiac rovnaké aj na väčších cenách. Viola Davis a Michelle Williams sú favoritky, Naomie Harris a Octavia Spencer v tesnom závese. Je prekvapivé vidieť, že Nicole Kidman sa tu dostala za pár minút filmu... Ale na okruhu jej dávajú veľa šancí na nominácie.

Viola Davis, Fences
Naomie Harris, Moonlight
Nicole Kidman, Lion
Octavia Spencer, Hidden Figures
Michelle Williams, Manchester by the Sea

Pri vedľajších hercoch máme nového favorita – Mahershala Ali sa stáva kandidátom č.1, ak ho neprekoná ešte Liam Neeson za Silence či iný borec. Dev Patel je po ňom druhá veľká šanca. Jeff Bridges by sa mohol dostať ďaleko. Dve divoké mená: Simon Helberg nechýba, z Florence Foster Jenkins sem prišla celá herecká trojica! Top prekvapenie: Aaron Taylor-Johnson za Nočné zvieratá, uff, že by nové meno na okruhu?

Mahershala Ali, Moonlight
Jeff Bridges, Hell or High Water
Simon Helberg, Florence Foster Jenkins
Dev Patel, Lion
Aaron Taylor-Johnson, Nočné zvieratá

Najlepšia hudba a pieseň
Nezabúdajte, že najlepšia hudba je kategória, kde vznikajú medzi Glóbusmi a Oscarmi riadne disproporcie. Tieto nominácie si treba vážiť a hudbu počúvať, no na Oscary sa možno dostanú len dva-tri... Môj osobný tip, La La Land, Lion a Prvý kontakt pôjdu ďaleko...

Hidden Figures
La La Land
Lion
Moonlight
Prvý kontakt

Pri najlepšej piesni uvidíme – hoci z La La Land pár songov chýbať nebude a že by Justin Timberlake tancoval aj vo februári? To sa nedá vylúčiť...

"Can't Stop the Feeling," Trolls
"City of Stars," La La Land
"Faith," Sing
"Gold," Gold
"How Far I'll Go," Moana

Najlepší zahraničný film
Aj pri tejto kategórii platí, že Glóbusy a Oscary sa líšia, no nezaškodí tu v dobrom začať – Elle a Toni Erdmann majú veľké šance, najmä Toni po víťaznom európskom ťažení v túto sobotu...

Divines
Elle
Neruda
The Salesman
Toni Erdmann

Najlepší animovaný film
Najväčšie prekvapenie kategórie je absencia Pixaru v prospech dvoch iných Disney animákov: Zootopia a Vaiana sú tam. Prekvapivé Spievaj posúdime budúci týždeň, ale pozor – Kubo môže poraziť všetkých...

Kubo a kúzelný meč
My Life as a Zucchini
Spievaj
Vaiana
Zootopia

Víťazi a porazení
Trojica La La Land, Manchester by the Sea a Moonlight napĺňa predpoklady. Darí sa Lion, Hacksaw Ridge a nechýbala až štyri nominácie pre Florence Foster Jenkins. Menšie otázniky vyvoláva slabšie zastúpenie Gold, Fences, Silence, Hidden Figures, Patriot’s Day a aj Prvého kontaktu. A čo ten nečakaný úspech pre Nočné zvieratá? A preferencia menej známych oproti veľkým menám? Nominácie na 74. Zlaté Glóbusy vypálili inak, no v priebehu sezóny zistíme, či nastúpili na vydláždenú cestu Oscarov alebo si išli opäť to svoje…

Ako sa menia oscarové šance, kto posilnil a kto zrejme vypadol? Skôr ako začnú hlasovať ostatní, v inom článku sa pozrieme na pravdepodobnú zostavu. Čaká nás dva a pol mesiaca vyraďovania a nádejí...


autor Michal Korec 13.12.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.