TV TIPY 10.11. - 13.11. 2016

TV TIPY 10.11. - 13.11. 2016

VOD recenzia



Štvrtok
10.11.

20:15 12 rokov otrokom (Twelve Years a Slave), USA/Veľká Británia, 2013, Životopisný/Historický (JOJ Cinema)
Afroamerický huslista Solomon Northup žil pomerne pokojným životom s milujúcou rodinou, dobrou prácou a predovšetkým slobodou, až kým vplyvom nepredvídateľných okolností neskončil ako otrok. Dvaja únoscovia ho pod prísľubom práce vylákajú do Washingtonu, kde ho predajú do otroctva na americký juh. Počas dvanástich rokoch v otroctve zažije obrovské množstvo príkoria na afroamerických obyvateľoch. Tromi Oscarmi ocenený film v réžii Stevea McQueena zaujme fascinujúcou prácou s kamerou, ambivalentnými postavami i vyváženým rozprávaním o podstate rasizmu.

22:25 Dom, Slovensko/Česko, 2011, Dráma (ČT2)
Otec Imrich stavia dom pre svoju mladšiu dcéru Evu a do tejto stavby projektuje všetky svoje ambície. Na rodinnom dvore tak stoja už dva rozostavané domy. Ten prvý mal patriť staršej dcére Jane, ktorá sa však otcovým snom vzoprela a ten ju za to na oplátku vydedil. Aj Eva však sníva o tom, že po maturite opustí "zlatú klietku" a odíde spoznávať svet. Nedokáže zniesť otcove autoritatívne správanie i malomestskú nudu a tak sa tajne stýka so sestrou a robí všetko preto, aby mohla toto ubíjajúce prostredie opustiť. Situácia sa začína vyostrovať s príchodom staršieho, ženatého Jakuba. Pevný a ucelený tvar Liovej filmu, spolu s jednoduchými, ale funkčnými symbolmi, minimalizmom a menšou komunikatívnosťou, priniesla pomerne svieži vzduch do slovenského filmu a inšpirovala tvorcov prúdu „sociálnych drám“.


Piatok
11.11.

20:15 Útek (The Getaway) USA, 1972, Akčný/Kriminálny/Dráma/Thriller (Prima MAX)
Doc McCoy je odsúdený na štyri roky väzenia za ozbrojené prepadnutie a tak teraz spomína na svoju krásnu ženu Carol. Pri návšteve požiada manželku, aby išla za obchodníkom Benyonom a povedala mu, že ak ho dostane ho von, je ochotný pre neho pracovať. Po prepustení samozrejme musí službu bezcharakternému Benyonovi oplatiť. V snahe skryť finančné machinácie svojho brata, prikáže McCoyovi, aby vykradol jeho banku. Pri akcii McCoyovi pomáha nielen jeho manželka, ale aj dvaja Benyonovi muži. Ukáže sa však, že ich Benyon podviedol, a tak musia s manželkou utekať pred gangstrami.

22:25 Dva životy (Zwei Leben) Nemecko/Nórsko, 2012, Dráma/Thriller (ČT2)
Katrine je mladá žena, ktorá vyrastala vo východonemeckom sirotinci, kam ju nacisti zavliekli potom, čo ju odtrhli od jej nórskej matky. O niekoľko rokov neskôr sa dievčaťu podarilo z Východného Nemecka utiecť. Vydala sa po stopách svojej pravej matky a teraz žije spokojne so svojou rozrastajúcou sa rodinou v Nórsku. Keď ale jedného dňa zavolá mladý právnik, ktorý vyšetruje nacistické zločiny spáchané na "vojnových deťoch" vo Východnom Nemecku a chce ju za každú cenu zapojiť do procesu odškodnenia od znovuzjednoteného Nemecka, Katrine je nútená postaviť sa svojej utajovanej minulosti. Dva životy odkrývajú karty len veľmi pomaly pomocou vhodne dávkovaných zvratov, ktoré majú za cieľ sprostredkovať ponor do psychológie postáv.


Sobota
12.11.

13:05 Kráľovstvo mačiek (Neko no ongaeshi) Japonsko, 2002, Animovaný/Dobrodružný/Fantasy (ČT:D)
Hanblivé dievča Haru zachráni mačacieho princa Lunu, pred autom. Za odmenu sa má stať jeho manželkou v mačacom kráľovstve, a sama sa zmeniť na mačku. Elegantný kocúr Barón a jeho pomocníci, tučný Muta a havran Toto, sa jej rozhodnú pomôcť a zachrániť ju nielen pred nanúteným sobášom, ale aj hanblivosťou. Jeden z menej známych filmov štúdia Ghibli očarí pestrou paletou teplých farieb, zaujímavými presunmi medzi paralelnými svetmi, úvahami o správnosti slepého nasledovania autority i kritikou prehnanej horlivosti.

20:00 Nákaza (Contagion) USA/SAE, 2011, Thriller/Sci-Fi/Katastrofický (Nova Cinema)
Film sleduje rýchle šírenie smrtiaceho, vzduchom prenosného víru, ktorý zabíja v priebehu niekoľkých dní. Lekári po celom svete sa snažia nájsť liek a minimalizovať paniku, ktorá sa šíri ešte rýchlejšie, než samotný vírus. V americkom Centre pre kontrolu a prevenciu chorôb preto dochádza k mobilizácii všetkých výskumných pracovníkov, ktorí sa snažia zistiť ako prekonať patogén, ktorý neustále mutuje. Spoločnosť medzitým začína kolabovať, k čomu prispieva aj aktivista a bloger, ktorý vo svojich článkoch tvrdí, že verejnosť nedostáva pravdivé informácie o skutočnom dianí. Realistické dielo, ktoré však obsahuje množstvo štylizovaných scén z pohľadu nakazených, či videoklipových montáží, si uvedomuje úlohu nových médií v súčasnej spoločnosti a využíva ich tematicky i formálne. Výsledkom je fascinujúci žánrový experiment, ktorý posúva katastrofický film k netušeným výšinám.

22:10 Big Lebowski (The Big Lebowski) USA/Veľká Británia, 1998, Komédia/Športový/Kriminálny (ČT2)
Jeff "Dude" Lebowski je lenivý, miluje bowling, koktail Biely medveď, marihuanu a svoj koberec. Dni trávi pokojným leňošením až kým mu dvaja gangstri tento koberec nezničia. Pomýlia si ho totiž s milionárskym menovcom a vymáhajú od neho dlhy jeho manželky. Keď sa rozhnevaný Dude vydá do domu „Big“ Lebowského hľadať zadosťučinenie a náhradu za zničený koberec, začína sa vtipná persifláž na príbehy z detektívok. Dude sa má stať prostredníkom medzi milionárom a vydieračmi, ktorí uniesli jeho ženu. Všetko sa však skomplikuje, keď sa povaľačský Dude rozhodne spolu so svojimi kamarátmi - katolíckym Poliakom Waltrom a submisívnym Donnym - vyfúknuť všetkým milión dolárov spod nosa.


Nedeľa
13.11.

09:20 Mesačný muž (Jean de la Lune) Francúzsko/Nemecko/Írsko, 2012, Animovaný/Rodinný/Sci-fi (ČT :D)
Príbeh Mesačného chlapca, ktorý každý deň pozerá z oblohy na deti a dohliada na ich spánok je príbehom o osamelosti. A tak keď okolo Mesiaca letí meteorit, rozhodne sa na ňom odletieť na Zem. Medzitým na Zemi oslavuje prezident planéty konečné ovládnutie sveta. Éra dobývania vesmíru je už na dosah. Keď sa prezident dopočuje, že na zem dopadol meteorit a na ňom neznáma bytosť, okamžite vyhlási pátranie...

17:50 Postřižiny, Československo, 1980, Poetický/Komédia (Nova)
Francin je správcom pivovaru v malom českom mestečku. Popri sprevádzaní a oboznamovaní členov správnej rady so situáciou v pivovare, skupinku zaujme Francinova manželka Maryška, ktorá vonku rázne pomáha mäsiarom so zabíjačkou. Doktor Gruntorád i ostatní členovia rady sú jej krásou očarení a po skončení prehliadky sa nechajú pozvať na zabíjačkové pohostenie. Na druhý deň prichádza do mesta Francinov bláznivý a hlučný brat Pepin. V Mariške nájde spriaznenú dušu. Nahnevaný Francin vykáže dvojicu zo záhrady, avšak zvolí nešťastnú formuláciu, aby si šli hučať, radšej na komín. Dvojica následne vylezie na komín pivovaru. Situácia sa síce vyrieši, ale nevinná doktorova poznámka o novej móde skracovania, vyústi do ďalšej série vylomenín, ktoré vyvrcholia v Maryškinom rozhodnutí nechať si ostrihať svoje dlhé husté vlasy.

21:50 Konformista (Il conformista) Taliansko/Francúzsko/NSR, 1970, Dráma/Historický (Dvojka)
Taliansko je už šestnásť rokov pod kontrolou Musolliniho fašistickej diktatúry a schyľuje sa k ďalšej veľkej vojne. Absolvent filozofie Marcello Clerici je postavený pred osudové voľby. So svojou čerstvou manželkou sa chystá na svadobnú cestu do Paríža. Dostal tam za úlohu zabiť svojho bývalého profesora, antifašistu, ktorý po prevzatí moci Musollinim ušiel do francúzskej emigrácie. Marcello je presvedčený, že koná správne, pretože koná na príkaz zhora. Vlastná nerozhodnosť a profesorova krásna manželka Anna však jeho misiu skomplikujú. Nechronologicky vyrozprávaný film si drží chladný odstup a poukazuje na neduh, ktorý sa nešíril len v dobe fašistickej či komunistickej diktatúry, ale aj v dnešnej dobe, z ktorej zmizli všetky ideály.


autor Marcel Šedo 10.11.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.