TV TIPY 17.10. - 23.10. 2016

TV TIPY 17.10. - 23.10. 2016

článok



Pondelok
17.10.

22:55 Choď a pozeraj sa (Idi i smotri) Sovietsky zväz, 1985, Vojnový/Dráma (Dvojka)
Píše sa rok 1943 a štrnásťročný Fljora je naivným bieloruským chlapcom, odhodlaným zapojiť sa do partizánskeho odboja. V jeho nasledujúcom osude síce nechýba miesto ani pre krásne či komické okamihy, avšak po nacistickom projekte “spálenej zeme” a príšerných udalostiach sa z neho stáva ľudská troska bez akýchkoľvek emócií. Skľučujúca baladická atmosféra, popretkávaná zábermi psychotických výjavov, všadeprítomná špina a šialené tváre, vytvárajú z vojny obraz totálneho pekla. Súčasne film očarí výbornou prácou so subjektivizáciou zvuku, ktorý posilňuje pocit priamej účasti, ale aj kamerových postupov, ktoré famóznym spôsobom dotvárajú obraz vojny ako šialenstva.

23:25 Le Mans (Le Mans) USA, 1971, Športový/Akčný (ČT2)
Americký závodník Michael Delaney sa vracia na závodisko do Francúzska, kde sa pred rokom pri kolízii zranil a začína tam pociťovať silné sympatie k vdove po mužovi, ktorý pri tomto nešťastí zomrel. Aj napriek zraneniu, zlým spomienkam a dlhému zotavovaniu Michael znovu nasadá do svojho milovaného vozidla a opätovne sa vydáva súťažiť na závod 24 hodín Le Mans. Autentické miesta vo Francúzsku, hypnotizujúca atmosféra pretekov a prenesenie pocitu rýchlosti na diváka vytvára z filmu Le Mans jeden z najlepších závodných filmov všetkých čias.


Utorok
18.10.

21:05 Poll (Polli päevikud) Nemecko/Rakúsko /Estónsko, 2010, Historický/Dráma (ČT art)
V roku 1914, krátko pred vypuknutím prvej svetovej vojny, hrozí rozpad Pobaltia, ktoré síce patrí cárskemu Rusku, ale má silný nemecký ráz. Tento rozpad ohrozuje aj rodinu štrnásťročnej Ody. Keď sa Oda náhodne stretne s ťažko raneným estónskym anarchistom a spisovateľom, rozhodne sa mu pomôcť. Na rodinnom statku zvanom Poll sa v sparnom estónskom lete postupne vyhrocujú konflikty, ktoré končia bojom na život a na smrť. Film vznikol na základe pamätí nemeckej poetky Ody Schaefer a zobrazuje koniec jednej epochy. Lyrika sa tu mieša s telesnosťou a očarenie krásou prírody a všedného dňa s dramatickými historickými udalosťami.

22:30 Ako svet prichádza o básnikov (Jak svět přichází o básníky) Československo, 1982, Komédia/Romantický (ČT1)
Nerozluční kamaráti Štěpán a Kendy sú študentmi maturitného ročníka gymnázia v jednom okresnom meste. Keď sa po spievaní trochu škandalóznej pesničky ocitnú "na koberčeku" v riaditeľni, vnukne im riaditeľka nápad naštudovať divadelné predstavenie. Rozhodnú sa pre Tylovu Lesní pannu doplnenú hudbou, spevmi a neobvyklými rekvizitami. Pre Štepána je to šanca zblížiť sa s pôvabnou Marcelou Borůvkovou. To, čo bolo pôvodne len recesiou, sa začne obom autorom vymykať z rúk, a to nielen vinou svojrázneho hereckého obsadenia, ale aj vďaka informáciám v tlači, o ktoré sa postará otec jednej zo spolužiačok...

TV tipy 17.10. - 23.10. 2016 TV tipy 17.10. - 23.10. 2016 TV tipy 17.10. - 23.10. 2016


Streda
19.10.

22:40 Do Naha! (The Full Monty) Veľká Británia, 1997, Komédia (Prima MAX)
Tak trochu trpká komédia, odohrávajúca sa v severoanglickom priemyselnom meste Sheffield, zobrazuje zlú životnú situáciu skupinky mužov i postupnú zmenu v genderových roliach. Šesť mužov, vedených Gazom dotlačia finančné, rodinné či psychické problémy, k pomerne netradičnému spôsobu ako získať peniaze. Zorganizujú pánsku striptízovú šou, ktorej atrakciou sú oni sami – všední anglickí muži. Suchý, čierny anglický humor tak dopĺňa žáner sociálnej drámy a vytvára vtipný, sentimentálny i spoločensky kritický film.

23:40 [Rec] (Rec) Španielsko, 2007, Horor/Thriller (JOJ Cinema)
Televízna reportérka spolu s kameramanom pripravujú reportáž bežného života na požiarnickej stanici počas 24 hodín. Počas nočného zásahu nastupujú s požiarnikmi do auta. Tí sú privolaní spolu s policajtmi do bytu, z ktorého susedia počuli ženský rev. Po vyrazení dvier nájdu v byte nainfikovanú ženu ktorá zaútočí na policajta a smrteľne ho poraní. Pri jeho prenose k privolanej ambulancii zisťujú, že dom so všetkými obyvateľmi je uzavretý a nikto nemôže ísť von. Civilné napísané postavy, výborné využitie formátu „fake found footage“, skvelá dramaturgická výstavba vyplývajúca z atmosféry hermeticky uzavretého domu i prevrátenie spôsobu dávkovania informácií zo Záhady Blair Witch, to všetko obsahuje famózny adrenalínový španielsky horor.


Štvrtok
20.10.

21:30 Ako sa Vinco zaťal, Československo, 1977, Vojnový/Dráma/TV film (Jednotka)
Príbeh z čias Slovenského národného povstania je adaptáciou rovnomennej poviedky Jany Gavalcovej. Dedinský bitkár Vinco Kucek trávi celé dni v krčme a výtržnosťami s kamarátmi. Popritom neskrývane žiarli na svojho dávneho soka Petra Chuťku, z ktorého sa stal partizánsky veliteľ, i prísneho učiteľa Machoňa. Zdanlivo bezstarostné dni sebavedomého gazdu a manžela oddanej Evy sa však postupne zachmurujú. Veľká časť dedinských chlapov odchádza bojovať do hôr, ale tvrdohlavý Kucek odmieta ísť s nimi. Nepridáva sa však ani ku skupinke miestnych gardistov, a tak zostáva stáť sám medzi oboma skupinami. Keď dedinu obsadia Nemci a vyzvú ho, aby vyzradil úkryt partizánov, tvrdohlavý Vinco sa zatne a odmieta šancu na osobnú pomstu.

22:10 Tobruk, Česko/Slovensko, 2008, Vojnový/Historický (ČT2)
Do Nemcami a Talianmi obliehaného mesta Tobruk v severoafrickej Líbyi sú v roku 1941 prevelení vojaci 11. východného československého práporu. Medzi nimi sa nachádza aj mladý vojak Jiří Pospíchal, ktorého naivné a idealistické predstavy o hrdinstve a vojne sú surovo konfrontované s dennodenným ohrozením života a všadeprítomnou smrťou. Postupná strata sebaúcty a odvahy vedie až ku tragickým udalostiam.

TV tipy 17.10. - 23.10. 2016 TV tipy 17.10. - 23.10. 2016 TV tipy 17.10. - 23.10. 2016


Piatok
21.10.

20:15 Lawrence z Arábie (Lawrence of Arabia) Veľká Británia/USA, 1962,
Dobrodružný/Vojnový/Dráma/Životopisný (Prima MAX)
Výpravný filmový epos predstavuje život britského dôstojníka Lawrenca, ktorý v priebehu dvoch rokov počas 1. svetovej vojny, dokázal v Arábii zjednotiť arabské kmene v boji proti Turkom. V prológu vidíme Lawrenca ako nešťastnou náhodou príde o život na motocykli, ale po väčšinu času sledujeme prerod znudeného úradníka generálneho štábu v Káhire až na „spasiteľa" arabských kmeňov. Aj keď o jeho zdravom rozume takmer všetci pochybujú, postupne podliehajú jeho charizme a hlbokému presvedčeniu. Legendárny film ocenený množstvom cien, predstavuje jeden z najväčších a dodnes najoslavovanejších hollywoodskych eposov.

20:30 Kúzlo prítomného okamihu (The Spectacular Now) USA, 2013, Romantický/Komédia (Plus)
Sutter Keely žije je očarujúci a sebavedomý muž žijúci prítomným okamihom. Na strednej si nenechá ujsť jedinú párty, často pije, pracuje v obchode s oblečením a o svoju budúcnosť sa vôbec nezaujíma. Po tom, čo ho opustí priateľka, sa opitý ocitne na trávniku Aimee Finickyovej, ktorá je jeho absolútnym protikladom. Zbožňuje sci-fi, nemá priateľa a žije skôr budúcnosťou. Zaujímavá indie romantika inšpirujúca sa predovšetkým v skutočnosti, zobrazuje „plnokrvných“ hrdinov a skutočne problémy „dospievania“.

22:40 Holubice, Československo, 1960, Poetický (ČT art)
Odkiaľsi z Belgicka vypúšťajú stovky poštových holubov. Jednu bielu holubičku márne vyzerá jej majiteľka Zuzanka, žijúca medzi morskými vlnami a piesočnými dunami. Holubica bola zanesená búrkou do vzdialeného mesta - do Prahy. Zasadla unavená vo výťahovej šachte moderného činžiaku, kde ju postrelil vzduchovkou krutý Michal, chlapec pripútaný po nervovom šoku na pojazdnú stoličku. Poetický film Františka Vláčila už predznamenáva svojou atmosférou režisérovo majstrovstvo, ktoré azda najviac rozvinul v Markéte Lazarovej a v Údolí včel.


Sobota
22.10.

13:05 Ty si Umaso (Omae Umasō da na) Japonsko, 2010, Animovaný/Rozprávka (ČT :D)
Svet dinosaurov má svoje jasné pravidlá. Tým najzásadnejším je, že bylinožravce sa držia ďalej od mäsožravcov. Lenže keď Maiasauria matka nájde zatúlané vajíčko, z ktorého sa jej potom vyliahne malý tyranosaurus, nedokáže ho odvrhnúť. Sama teda vychová malého mäsožravca, ktorému dala meno Srdiečko, spolu so svojím vlastným synom Svetlíkom. Počas dospievania Srdiečko spozná, že je mäsožravec a od adoptívnej rodiny utečie. Vyrastie ako samotár, ktorý nepatrí ani do sveta Maiasaurov ani Tyranosaurov. Jedného dňa však do jeho života vstúpi zatúlané vajce, z ktorého sa vyliahne bylinožravý ankylosaurus.

20:15 Tri sezóny v pekle, Česko/Slovensko/Nemecko, 2009, Historický/Dráma (Dvojka)
Ivan Heinz, elegantný a trochu provokatívny muž mal práve devätnásť rokov, keď sa rozhodol utiecť z domu, aby sa vydal na cestu za slobodou a ideálmi. Uprostred dejinného zlomu roku 1947, plného extravagancie a očakávaní, si užíva život plný krásnych žien, cigaretového dymu, hudby erotických hier a alkoholu. Píše básne a vášnivo sa ženie do zničujúcej romance s nezávislou bisexuálkou Janou. V tom čase sa síce už začína spoločnosťou plížiť represívny socialistický režim, ale Ivan a Jana nemyslia na to, čo bude zajtra. Prebudenie v podobe stretu s mocou však jedného dňa príde. Podobenstvo o človeku hodenom pod kolesá dejín v štylisticky zaujímavom podaní.

22:05 Kill Bill (Kill Bill vol.1) USA, 2003, Akčný/Thriller (ČT2)
Bývalá členka zabijackého komanda sa rozhodne navždy skončiť s minulosťou a vydať sa. Jej svadobný deň sa však zmení na krvavé jatky v okamihu, keď na ňu zaútočí jej bývalý šéf Bill a pokúsi sa ju zabiť. Všetci si myslia, že je mŕtva, ale šťastnou náhodou sa jej vražedný útok podarilo prežiť. Po piatich rokoch v kóme sa preberá s myšlienkou na pomstu, hoc netuší, kto všetko proti nej stál. Kultový postmodernista Quentin Tarantino vytvoril parafrázu na klasické ázijské filmy zo 70. rokov a podobne ako niekoľkokrát predtým, aj teraz využil nechronologické rozprávanie.

TV tipy 17.10. - 23.10. 2016 TV tipy 17.10. - 23.10. 2016 TV tipy 17.10. - 23.10. 2016


Nedeľa
23.10.

14:55 Veľká zem (The Big Country) USA, 1958, Western/Romantický (Jednotka)
Pokiaľ sa povie epický western tak azda nenájdeme vhodnejšieho reprezentanta tohto pojmu ako snímku Wiliama Wylera. Namiesto množstva pištoľníckych súbojov a krutosti pri zobrazení Divokého západu, pracuje Wyler primárne s prepracovanými charaktermi a anticky pôsobiacim príbehom. V ňom vidíme bývalého námorného kapitána Jamesa McKaya, ktorý prichádza na Západ za svojou snúbenicou Patriciou Terrillovou. Tá je dcérou majiteľa obrovského ranča Henryho Terrilla, ktorému sa James odmietajúci násilie nepáči. Terrill žijúci v neustálom boji so svojim najbližším susedom Rufusom Hannasseym o drahocennú vodu totižto neustále žije vo „vojnovom stave“. Pacifistické vyznenie celého filmu, podrývanie „amerického sna“ a výborné herecké výkony na čele s Gregorym Peckom a Burlem Ivesom, ktorý za svoju rolu získal Oscara, posúvajú film do panteónu najlepších filmov Zlatej éry Hollywoodu.

20:00 Kapitán Phillips: Prepadnutie lode Alabama (Captain Phillips), USA, 2013, Životopisný/Thriller (Nova Cinema)
Kapitán Philips je príbeh inšpirovaný skutočnou udalosťou prepadnutia americkej nákladnej lode Maersk Alabama somálskymi pirátmi, ku ktorému došlo v roku 2009, 230 km od somálskeho pobrežia. Rozprávanie sa zameriava primárne na vzťah medzi veliacim dôstojníkom lode, kapitánom Richardom Phillipsom, a veliteľom somálskych pirátov Museom, ktorý Phillipsa využíva ako rukojemníka. Vidíme tak súboj dvoch charakterov, ktoré rozhodne nemôžeme nazvať čiernobielymi, pretože celá situácia je úplne mimo ich kontroly. Známy režisér Paul Greengrass zároveň divákov do filmu vťahuje svojim naturalistickým štýlom a strihovou rýchlopaľbou, tak ako to predviedol i vo svojich predchádzajúcich filmoch a opäť tak prináša kombináciu napínavého thrilleru so zamyslením sa nad dôsledkami globalizácie.

21:20 Billy Elliot (Billy Elliot) Veľká Británia/Francúzsko, 2000, Komédia/Hudobný/Dráma (Jednotka)
Tvrdý anglický otec sa rozhodne poslať svojho jedenásťročného syna Billyho na kurzy boxu, aby „zmužnel". Billy sa mu snaží vyhovieť, avšak pri pohľade na mladé primabaleríny zostáva očarený ladnosťou ich pohybov. Jeho otec a militantný brat však z toho pravdepodobne nebudú príliš nadšený. Potajme sa dohodne s pani Wilkinsonovou, učiteľkou baletu, aby ho zaradila medzi dievčatá. Na nátlak pani Wilkinsonovej pošle otec Billyho na prestížnu baletnú školu. Snímka je však okrem individuálneho príbehu o nonkomformnosti zaujímavá aj svojim sociálnym rozmerom, konkr. verným vyobrazením stavu Anglicka v období thatcherizmu.

22:05 Hlava 22 (Catch-22), USA, 1970, Satira/Vojnový, (ČT2)
Kapitán John Yossarian slúži v 256. leteckej eskadre americkej armády počas 2. svetovej vojny. Už mal byť dávno doma, keďže vojenským zákonom určený limit tridsiatich misií prekročil. Jeho veliaci dôstojník, plukovník Cathcart, má však nedostatok pilotov, a tak počet povinných letov neustále zvyšuje, aby žiaden z nich nemohol z letky odísť. Yossarian sa preto snaží presvedčiť doktora, aby ho z ďalšej služby oslobodil kvôli zlému psychickému stavu a pre hodnovernosť sa začne hrať na blázna. V ceste mu však stojí absurdný, tautologický vojenský predpis Hlava 22. Film vznikol podľa rovnomenného satirického protivojnového románu Josepha Hellera a jeho réžie sa ujal oscarový americký režisér Mike Nichols. Román i film sú dôslednou depatetizáciou vojny, zdôrazňujú jej každodennosť a poukazujú na absolútnu absurdnosť vojnových predpisov.


autor Marcel Šedo 18.10.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.